vineri, 13 septembrie 2013

Oreste Teodorescu provoaca scandal la cetatile dacice - Sarmizegetusa Regia singurul loc din Romania unde Oreste se poate ruga la Dumnezeu


"Crestinul" Oreste se scandalizeaza ca nu este lasat sa se roage la zeii dacilor

Comunicat de presa ASTRADROM Orastie
    Asociatia pentru Pastrarea si Promovarea Valorilor Culturale si Nationale ale Poporului Român - ASTRADROM, apreciaza munca domnului Vladimir Brilinski pentru pastrarea valorilor istorice mostenite de la stramosii nostri daci. 
    Mentionam ca am luat la cunostinta de filmarea facuta saptamana trecuta de Oreste Teodorescu la cetatile dacice in timpul cand il hartuia pe reprezentantul Consiliului Judetean Hunedoara, Vladimir Brilinski, acuzandu-l si luandu-l la raspundere (cu ce drept?) pentru ca nu i-a lasat "sa se roage" in sanctuarul unde dacii aduceau jertfe zeilor. Consideram ca provocarea la un astfel de scandal care a fost facuta oficialitatilor locale nu este demna de un "luptator pentru dreptate" si un "bun român" cum se pretinde a fi domnul Oreste Teodorescu.
     Mentionam ca la intrarea in cetate este specificat ca situl arheologic Sarmizegetusa Regia functioneaza in regim de muzeu, iar la intrare este scris pe un panou de prezentare ca ritualurile religioase sunt interzise. De acest lucru a fost instiintat si domnul Oreste Teodorescu, inainte de a tulbura linistea in acel loc, care, in loc sa respecte legea s-a gandit sa imprastie cu noroi pe toti care nu se conformeaza principiilor sale. Acest lucru arata lipsa de respect fata de stramosii daci de a caror nume se foloseste pentru a-si promova ideile sale religioase.
 purtator de cuvant Roxana Badila

Scandalul lui Oreste:


In urma scandalului provocat de Oreste Teodorescu am contactat si un preot ortodox din apropierea cetatii Sarmizegetusa Regia. Despre acest incident ieromonahul Eftimie Mitra de la schitul "Sfintii Români" din Gradistea de Munte ne-a relatat:
"E ciudat acest Oreste, in emisiunile sale se vede ca nu e un crestin adevarat. S-a folosit de unele emisiuni sa faca presiuni asupra Bisericii Ortodoxe pentru a il incinera pe Sergiu Nicolaescu conform ritualurilor necrestine dacice. Strigă in gura mare ca e impotriva masoneriei dar in emisiunile sale promoveaza masoni si un sincretism religios de tip New Age si multe altele. Pe preotii ortodocsi ii numeste "sutanisti" in timp ce pe guru (preoti pagani - n.n.) ii numeste maestri spirituali si multe altele. L-as intreba cand e sincer cand spune ca e crestin si propovaduieste o religiozitate necrestina? Cand spune ca lupta impotriva masoneriei dar promoveaza masoni si invataturile sale sunt conforme unei religii mondiale neopagane? Cand spune ca respecta si iubeste neamul românesc dar lupta cu inversunare impotriva Bisericii Neamului Romanesc?... si multe altele asupra carora va trebui sa reflectam mai adanc in viitor."

Despre ce ascunde Oreste Teodorescu in emisiunile sale:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/09/cetatile-dacice-sarmizegetusa-regia-si.html#comment-form
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=192442414514739888#editor/target=post;postID=9127067894373118429;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=5;src=postname
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/10/sarmizegetusa-regia-locul-unde-sectele.html

Vedeti si "New Age si dacismul in Romania":
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/new-age-si-dacismul-in-romania.html

Dintre aberatiile "marca" Oreste:
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/oreste-ataca-dur-atitudinea-bisericii-ortodoxe-privind-incinerarea-lui-sergiu-nicolaescu-430029.html
http://www.realitatea.net/ai-grija-de-tine-oreste_1044971.html
http://jurnalul.ro/fun/secretul-lui-oreste-118309.html

Oreste si masoneria:
http://saccsiv.wordpress.com/2010/05/11/pentru-cine-mai-avea-dubii-ca-oreste-e-mason/
http://web13.net/oreste-mason-membru-al-ordinului-templierilor/
http://www.fara-secrete.ro/masonul-oreste-teodorescu-mare-aparator-al-masoneriei-si-sustinator-infocat-al-centralizarii-globale-si-a-noii-ordini-mondiale/
http://www.frontpress.ro/2013/02/oreste-presupus-mason-despre-conflictul-dintre-biserica-si-masonerie.html
http://codulluioreste.ro/francmasoneria/
http://c-tarziu.blogspot.ro/2010/09/oreste-teologul.html
http://saccsiv.wordpress.com/2010/01/17/oreste-pavel-corut-b1tv-elogiu-masoneriei-new-age-si-noii-ordini-mondiale/
http://laurentiudumitru.ro/blog/2010/10/07/oreste-compasul-si-omofoarele/
http://www.com24.ro/index.php/2010/06/despre-masonerie-cu-oreste-teodorescu/

 Iata si o scurta prezentare a ritualurilor "românesti" savarsite la cetatile dacice:




40 de comentarii:

  1. Cica acest Oreste zice ca e antimason. Il credeti?
    Cum se explica promovarea in emisiunile lui Oreste a unor masoni?

    RăspundețiȘtergere
  2. Oreste e sucit la minte. In filmare spune ca nu face ritualuri religioase dar in schimb sta in cerc sa se roage.
    Din felul in care se deruleaza lucrurile se observa ca e un scandal pregatit. Oreste a mers la cetate cu camera de filmat, cu peste 50 de persoane, cu o lectie pregatita din timp...
    Unul dintre sustinatorii lui Oreste spunea ca se duce in mijlocul sanctuarului cu lumanari ca "asa vrea muschii mei" (asta nu e ritual religios?) amenintand ca vor venii mai multi sustinatori sa se bata cu jandarmii. E clar si limpede. Asta e duhul de galceava al lui Oreste, cica "pentru dragoste de neam".. ha, ha, ha...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciem atitudinea hotarata a D-lui Brilinski si ne bucuram ca in sfarsit, la acest important obiectiv turistic exista cineva care urmareste respectarea unor reguli, de altfel de bun simt pentru o astfel de locatie. Ce s-ar intampla daca de exemplu, la piramidele din Egipt vizitatorii ar solicita practicarea unor ceremonii religioase? Dl. Oreste nu are nimic cu crestinismul si nici cu romanismul, este deajuns sa-i privesti nelinistea permanenta din priviri si agitatia care-l stapaneste pentru a cunoaste caror duhuri se supune. Trebuie insa sa respecte conduita normala, scrisa si nescrisa, atunci cand imbraca haina vizitatorului intr-un obiectiv turistic.

      Ștergere
    2. Voi cei care îl bârfiți și inventați toate prostiile , despre Oreste Teodorescu , sunteți niste scârbe și niște lepre PSDdiste .

      Ștergere
    3. Daniel Savulescu - Bucureşti25 iulie 2018 la 07:07

      @ Unknown
      Auzi tu draga,
      Ce te face sa crezi ca romanii adevarati sunt PSD-isti?
      Un roman adevarat nu poate accepta un fals roman cum este acest Oreste pe care incerci sa il victimizezi.
      Stim cine este si ce hram poarta.
      Din moment ce raspandeste un fals romanism cu masca hindusa, e clar ca e pagan, nicidecum crestin si roman.
      Vezi la faptele sale, nu doar la vorbe.
      Inca ceva.
      Cum iti explici ca adevaratii romani nu sunt promovati de presa sistemului, in timp ce masonul Oreste este mereu vazut la multe emisiuni organizate de ziaristi masoni?
      Oare nu e cam batator la ochi?

      Ștergere
  3. Actiunile lui Oreste sunt sustinute de o doamna Maria si fica sa de la pensiunea Cotiso. La aceasta pensiune falsul român Oreste lasa bani grei cu trupa sa in sezonul cand merge la rugaciuni in sanctuarele dacice. De cand s-a interzis practicarea ritualurilor religioase la cetati veniturile la pensiuni au scazut considerabil, motiv pentru care patronii pensiunilor (nu toti) au pornit si ei razboi gardienilor de la cetati. Nu toti patronii de pensiuni au convingerile celor de la Cotiso caci mai sunt si oameni cu frica de Dumnezeu si dragoste de tara pentru care neamul conteaza mai mult decat banii unor sectari ca Oreste.
    Am dormit si eu o noapte la Cotiso si pot sa spun ca am vazut cata propaganda face patroana acestei pensiuni la tot ce vine cu bani, doar bani sa iasa indiferent ca imi vand sau nu sufletul. La aceasta pensiune este cuibul din zona al misticilor gen Oreste, aici gasesti oricand carti oculte, despre ghicit, vorbirea cu mortii, samanism, maestrii guru, etc. Intre acestea gasest si cartile lui Dan Oltean despre care "misticii" cu pricina spun ca e omul lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doar prostii poti sa vorbesti

      Ștergere
    2. Natalia are dreptate. Am vazut si eu la acea pensiune carti de propaganda oculta. Si nu doar atat. Acelasi lucru se intampla si la pensiunea DANIELA din Orastioara de jos. Banul e mai important decat neamul si credinta.

      Ștergere
    3. intrebare: ati citit vreo carte scrisa de d-nul Dan Oltean? banuiesc ca nu, altfel nu ati fi postat asemenea ineptii

      Ștergere
    4. CUM EXPLICATI CA DOMNUL DAN OLTEAN ESTE BINE VAZUT IN CERCURILE RADIESTEZISTILOR? DAR DE CE APROAPE TOATE MAGAZINELE EZOTERICE DIN TARA AU LA VANZARE, PE LANGA CARTILE LOR OCULTE SI CARTI ALE LUI DAN OLTEAN?

      Ștergere
  4. Doamna Natalia 1. Eu merg la pensiunea Cotiso de aproximativ 3-4 ani .. si nu merg acolo pentru ca sunt apartinator unui cult anume ( fiindca sunt botezat crestin - ortodox ) si cred in Dumnezeu . Iar daca dumneavoastra stiti mai bine decat mine ce se petrece acolo va spun din start ca va inselati amarnic !
    2. cartile cu pricina le gasim in librarii gen Carturesti ( una din cele mai celebre librarii din Romania ) asa ca nu vad de ce sa nu se vanda oriunde ...
    3. Proprietara pensiunii este crestin-ortodoxa ca si Cristina fica ei . ( asa ca excludem din start apartinenta la alt cult religios )
    4. In cei 3-4 ani de cand merg acolo nimeni nu ma deranjat cu nimic , pensiunea nu este din punct de vedere religios cu nimic fata de celelalte , ( merg la cetati pentru ca sunt pasionat de arheologie si nu pentru a simti mai stiu eu ce energii pe care in 3-4 ani nu l`am simtit ! poate oi fi eu nesimtit :)) )
    5. A inculpa pe Domana Mariana si pe fica ei este un lucru imoral , ( ceva ma face sa ma intreb de fapt dumneavoastra doamna Natalia , proprietara carei pensiuni din zona sunteti? ) nu de alta dar sunteti primul ,, turist'' deranjat de ceva anume la Cotiso
    :)
    6. Vizavi de ce spunea Anonim din 25 septaembrie 2013 ,, ati citit vreo carte scrisa de d-nul Dan Oltean? '' si eu banuiesc ca nu :) deoarece daca ati fi citit macar una cum ar fi ,,Regii Dacilor'' si razboiele acestora purtate cu romanii ... acum nu ati mai fi postat in NECUNOSTINTA DE CAUZA !!!
    7. Cine suntem noi sa decidem ce face Oreste , Dan Oltean ect ? traim in democratie si fiecare intelege cum vrea asta insa in fata legii suntem egali !!! ( probabil )
    8. Pe domnul Brilinski il CONOSC de 3-4 ani .. pana la 1 mai intre mine si el la Regia nu exista diferenta , el curata dupa turisti 1 data pe saptamana eu timp de 1 saptamana in fiecare zi ... dar nu ma numesc Brilinski asa ca eu nu contez , in afara de mine am mai vazut si alte persoane ( turisti ) care adunau diverse de pe jos , asa ca ... eu zic mai bine sal intrebam pe domnul Brilinski la unison de ce il tine in barate pe domnul arheolog sef la Sarmisegetuza Regia ? pentru ca acest ,,om'' a fost deacord cu cei de la BBC ca dacii erau barbari , lenesi , violatori , iar elevii din cluj pe care ii aduce acolo an de an nu au nici cea mai vaga idee ca sunt intr`o cetate dacica .. mie personal mi`au spus ca sunt sanctoare romane :)) nu am nimic cu ungurii dar baiatul acela cu barba prospat arheolog , cel care vorbeste o romana mai grea decat un african ... imi spune ca nu primesc ,,straini'' pe post de voluntari si ca ce descopera acolo tre sa ramana secret :)
    Eu zpun stimata domana Natalia ca priviti in partea opusa problemei :) hai sa scoatem Clujul din Regia hai sa scoatem strainii de acolo si sa aducem arheologi din Bucuresti !

    Va pot sta la dispozitie cu orice intrebare si raspuns , insa din start va spun nu ma intereseaza viata personala a nici unui alt cetatean al acestei tari numita pe nedrept din 1859 Romania ! indiferent ca este Brilinski Oreste Dan Oltean ... nu va mai legati de vietile lor ci priviti ca sub ochii nostrii ne ascund araheologii din Cluj adevarata istorie !

    O zi buna va doresc !

    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Faptul ca sunteti botezat ortodox nu inseamna ca tineti de invatatura ortodoxa, ma refer la doctrina si duhul Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe. Nu va cunosc si nu pot sa spun daca sunteti sau nu in aceasta situatie.
    2.Daca se gaseste si in libraria CARTURESTI nu inseamna ca nu e implicat si in actiunile ezoterice ale lui Oreste si altii de genul lui. Dupa cum spunea si MARTA, in comentariul de mai sus, cartile lui Dan Oltean le puteti gasi si in majoritatea librariilor ezoteriste din Romania. Cum va explicati? Cu atat mai mult ca oamenii lui Oreste se lauda ca acest "istoric" e de acord cu practicile lor la cetati. Daca nu ar fi adevarat ar fi dat o desmintire. Nu, ce ziceti?
    3.O fi ea botezata ortodoxa dar asta nu inseamna ca e sincera in ceea ce face. Sunt multe cazuri de ortodocsi care se dau a fi ortodocsi doar cu numele. Faptul ca gazduieste astfel de oameni pentru bani dovedeste ce hram poarta...
    4.Daca nu le-ai vazut tu, nu inseamna ca acele gesturi si practici nu se fac acolo. Se pare ca sunt mai multi care le-au vazut.
    5.La aceasta intrebare propun sa raspunda Natalia.
    6.Am citit cateva carti ale lui Dan Oltean. E un inversunat sustinator al dacismului, dar tin sa iti spun ca si multe dintre "descoperirile" sale istorice sunt fabulatii pentru ca nu are argumente concrete la ceea ce spune. Majoritatea sunt deductii invartite dupa bunul plac. E ceva de genul ca la matemetica in care Dan Oltean incearca cu tot felul de "argumente" sa ne convinga ca 2+2 poate fi si 3 sau 5, dupa deductiile sale. Hai sa fim seriosi, istoria nu se scrie dupa pareri personale la care cautam disperati tot felul de "argumente" prin care sa dovedim ca noi avem dreptate.
    7.Din filmarea de mai sus te las sa tragi singur concluziile.
    8.Chestia cu Clujul e interesanta. Poate nu ar strica sa dovedesti ceea ce spui.

    Nu e vorba de viata personala ci de respectul pe care un mason, ce se pretinde a fi un bun roman (da bine la imagine sa spui ca iti iubesti tara. Nu?), cauta scandal cu orice pret intr-un loc pe care ar trebui sa il respecte. Nu e orice om, ci o persoana publica care incearca sa manipuleze pe altii. Pe unii reuseste, iar pe altii nu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua domnule Gheorghe !

      am sa incep sa va argumentez de cate ceva la fiecare punct :

      1 .observ ca sunteti un om al biserici si nu al lui Dumnezeu ! Dumnezeu dupa cum prea bine stiti , nu inseamna biserica , religie , ci credinta in El !
      Eu cred ca nu ma trag din maimuta , prin urmare chiar daca nu as vrea sa cred in Dumnezeu tot ma simt obligat sa o fac prin logica :) , asa ca ... sa nu uitam ca in nici un razboi de pe aceasta planeta nu au existat atat de multe crime , pe cate au fost facute in mod eronat in numele lui Dumnezeu la indemunul ,,
      Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe '' catolice etc... asa ca sa nu vorbim va rog frumos despre ,,sfinti'' pentru ca cei ce au fost ucisi in numele lui Dumnezeu va poate bantui visele si apoi viata ,
      2. Cartile sunt gasite mai peste tot si nu vad de ce omul sa nu vada si reversul sau alta opinie ( nu indoctrinare ) nu cunosc nici o scriptura pergament ect in care Dumnezeu personal cere oamenilor sa aiba credina ortodoxa , catolica etc... NU EXISTA UN ASTFEL DE TEXT !!! daca oameni foarte inteligenti au indoctrinat oamenii mai putin stiutori cu tot felul de basme asta nu inseamna ca AVEM obligatia sa fim de o religie anume , putem sa il iubim pe Dumnezeu si sa avem o relatie cu el si in afara zidurilor bisericilor , in afara religiei , ma insel? ( daca Dumnezeu va cerut personal domnule Gheorghe sa aveto o religie anume eu tot nu va cred paa nu imi cere si mie asta ! ,Iisus a fost botezat la 30 ani , atunci cand a putut alege singur calea spre Dumnezeu ! de ce biserica a bagat in cap naivilor ca trebui botezat in biserica de cum se naste fara a avea ceea ce Dumnezeu ne`a daruit ,,liberul arbitru '' de ce trebuie sa obligam copii sa mearga in biserici fara ca ei sa inteleaga ceea ce fac?
      3. .,,O fi ea botezata ortodoxa dar asta nu inseamna ca e sincera in ceea ce face'' domnule dumneavoastra va auziti ceea ce spuneti ? cum va permiteti dumneavoastra o simpla creatie a lui Dumnezeu sa judecati in numele Lui ?
      va facut Dumnezeu judecatorul sau personal?
      iar facptul ca , gazduieste astfel de oameni , mie imi suna a incitare la ura rasiala , ect , aceasta domana detine o pensiune intr`o zona turistica , si nimic nu ii da dreptul sa interogheze turisti , ea face o afacere ca toti ceilalti , nu are deaface cu ce face turistul ei , datoria ei este sa faca turistul alb , negru tigan , ungur , american ect sa se simta bine si sa plece multumit , ce ar fi acum in pata si la magazine sa nu ne mai vanda vanzatorul de religie musulmana , catolica , noua ortodocsilor produse pt ca suntem ortodocsi ? iar va intreb dumneavoastra aveti discernamant cand afirmati toate acestea?
      4. nu va tutuiti cu mine domnule Gheorhe ! un dialog se poarta civilizat ( dar asta inca odata arata ce fel de educatie aveti ) ,
      sa inteleg ca daca intr`o buna zi voi iesi din camera in curte ma voi aseza comod pe iarba si imi voi spune in mintea mea ,, Domane Dumnezeule iti multumesc pentru acesta zi mununata , iti multumesc pentru ca existi '' si o anume domna Natalia ma vede ea care nu vorbeste cu Dumnezeu decat inconjurata de zidurile unei institutii , va spune : ,, PRIVITI EZOTERICUL ! aruncati cu pietre in el , pentru ca are nerusinarea sa faca ,,ritualuri satanice '' iar eu nefacand nimic altceva decat sa ii multumesc aceluiasi Dumnezeu pe care probabil il are si dansa si dumneavostra ! ei bine?
      5. ---- sa raspunda !!!
      6. stiti ca Mihai Eminescu era profund amestecat in politica vremii respective? si asta ce inseamna ca Eminescul era un escroc ca toti politicienii din ziua de azi?
      eu ii citesc poeziile pentru ca sunt fascinante ! asa si cu domnul Dan Oltean , nu ma intereseaza religia lui dar a scris o carte demna de luat in seamna si nu pe presupuneri personala domnule ci pe realitatea din teren ! eu am fost acolo si stiu ! nimeni nu ma poate duce cu zaharelul !!!

      Ștergere
    2. !
      7. singura concluzie pe care o trag din filmare este ca la un momentdat domnul Brilinsky spune : aceaste reguli sunt facute de Gelu Florea !!! stiti cine este acest Gelu Florea? va spun eu : este seful santierului arheologic Sarmisegetuza Regia , cel care a fost decord cu neisparvitii de la BBC ce spuneau ca Dacii au fost un popor de violatori , lenesi si prosti !
      este cel care ne ascunde istoria ! aduce numai copii care nu au habar ce fac acolo , stau pe monumentele Dacice si spun ca sunt romane !!!

      Ma intreb de ce imi manc nervii vorbind aici ... ca sa deschid ochii cui? oare merita? poate ar trebui sa tin si eu pentru mine toat ceeace stiu , si aici imi aduc aminte de cuvintele Maresalului Antonescu .... dar cred ca le stiti cu totii iar daca nu , gasiti procesul pe youtube ...

      o zi buna va doresc tuturor si va rog inainte de a judeca si de a va spune o parere , fiti binevoitori si cititi si cercetari si mergeti sa vedeti cu ochii dumneavoastra nu cu ochii domanei Natalia asa cum vede domnul Gheorghe !

      Ștergere
    3. Cred ca acest Aledas a luat-o razna. Ce are omul asta cu Biserica? Daca ar fi citit Biblia ar fi stiut ca Sf. Pavel spune ca "Hristos e capul Bisericii". Sau stie dansul mai bine decat apostolul Pavel?!!!?!!!
      Nicaieri nu gasim la Sfintii Parinti ai Bisericii un indemn la razboaie, ci chiar dimpotriva... N-ar strica sa cititi din invataturile acestor Sfinti Parinti pe care ii batjocoriti cu nerusinare.
      Dupa cum scrie se pare a fi un inselat cu duhul care isi face conceptii religioase dupa bunul plac, sarmanul. Trebuie cat mai multa rugaciune pentru acest suflet. Ar fi pacat de el sa se piarda...
      Din ce spunea Gheorghe si Natalia reiese altceva si Aledas pricepe tot anapoda. Nimeni nu a interzis sa ai o religie anume ci doar sa nu le amestece. Acest amestec miroase a lipsa de discernamant si responsabilitate. Nu il cunosc pe acest Dan Oltean dar prin faptul ca ii vad cartile in magazinele ezoterice imi starneste si mie suspiciuni. Dumnezeu sa ne ierte, dar daca era un istoric valoros nu si-ar fi gasit alta retea de difuzare? Tocmai aiuriti de gen Oreste si Daniel Roxin, care amesteca crestinismul cu ocultismul...!!! Prin aceasta se observa clar ca nu au o linie normala, pentru ca le amesteca ca la piata. Oare or fi avut vre-un interes, sau o fac din nestiinta? Daca o fac din necunostinta ar mai fi sperante de intoarcere pe drumul bun, iar daca nu..., Dumnezeu cu mila...

      Ștergere
    4. Domnule Aurel , nu am luat`o razna! nu am nimic cu biserica doar ca nu pot accepta minciuni ,, iar apropo de Pavel ,,sfantul'' Pavel ... stiti cum a a juns sfant si ce facea el ? pai sa va spun eu .. pentru ca cel mai probabil dumneavoastra ori nu ati citit biblia ori o intelegeti dupa bunul plac ... Pavel avea o placere teribila de a ,,sparge cu magiuca capetele crestinilor ( copii , femei , barbati , batrani ) asta pana intr`o zi cand a avut o criza de epilepsie . ( caci asa se traduce in termeni medicali si prezenti ceea ce i sa intamplat lui ) si constiinta la facut sa creada ca ii vorbeste lui Dumnezeu ... apoi sa pocait .. a plecat la Roma unde ia gasit pe Orfeisti .. stiti cine sunt aceia banuisc, domnule Aurel daca nu ne putem intalni sa va tin o lectie de istorie nu de basme .. app am fost la Roman si am vazut catacombele unde se rugau primii crestini ... numai ca ei se rugau l Orfeu cel crucificat ... apoi ei au facut o confuzie de religii si au contopit spusele lui Pavel cu credinta lor si iacata ce a iesit . Cine cunoste istoria stiie despre ce vorbesc asa ca un exemplu mai prost decat Pavel nu ati putut gasi .. iar sarac cu duhul este cel ce ,, crede si nu cerceteaza '' eu cred si cercetez !
      insa inca odata va spun nu ma intereseaza certurile pe teme religioase ... inteleg ca acest site este pentru oameni credinciosi si toata stima si respectul pentru cei ce au facut acest site !

      Eu nu batjocoresc pe nimeni .. insa ... hmmm.. nu are rost ...

      Nu ! nu este raspunsul vizavi de Dan Oltean .. astea sunt vremurile in care traim .. ne vindem cartile unde si cum putem ..iar pe Roxin il cam doare in cot de credinta dumitale .. pe Roxin il intereseaza doar istoria noastra a Dacilor ca si pe mine dealtfel .. app stiati ca atunci cand noi credeam intr`un singurt Zeu -Dumnezeu .. evreii inca aveau cate zeci de zei? sunt convins ca nu stiti asta domnule Aurel !

      Tin sa multumesc administratorului acestui site pentru ca nu a cenzurat nimic di a publicat si opinia mea , cu parere de rau va spun ca nu am sa mai comentez nimic pe viitor pentru ca toate aceste discutii din spatele monitorului provoaca , ura , durere , lipsa de respect ( Cred ca acest Aledas a luat-o razna ) cu toate ca am vorbit politicos si nu am jignit pe nimeni .. insa nu putem cere tuturor sa aiba bun simt , sa fie civilizati , sa aduca argumente atunci cand vor sa contrazica ... basmele sunt basme istoria este scrisa ... din nefericire pentru dumneavoastra domnule Aurel istoria religioasa contrazice tot ceea ce stiati despre Sfintii pe care sa nu uitam ca NU Dumnezeu ia facut si numit sfinti ci noi oamenii .. avand vechea conceptie de a ne inventa zei ! ,,Sa nu aveti alti dumnezei in afara de mine si sa nu va inchinmati la ei '' stiu ... cand mergeti la biserica nu va inchinati la alti zei ci la sfinti :)) care in ochii Creatorului sunt tot aia ... Intr`o discutie foarte profunda cu cateva fete bisericesti ... au ajuns la concluzia ca am dreptate in ceea ce spun ... ori poate stiua asta inainte de a incepe conversatia cu mine ...

      Dumnezeu -Creeatorul este unul si atat restul .... numai el stie caci noi nu putem stii ...

      Imi cer scuze ca am deviat de la intentia mea primara cea de a vedea ca la Sarmisegetuza Regia ne este furat trecutul .. dar asa se intampla mereu .. apar oameni precum Gheorghe , Natalia , Aurel care pana la urma urmei ne intrebam cine sunt ei ? simpli oameni , ori vorbim de una si aceiasi persoana cu mai multe id`uri care sa ne faca sa credem ceea ce nu vrem? la Regia am intalnit oameni de la serviciile secrete , ... etc ... vin constant acolo .. deja ii stiu ... :) uneori ma gandesc ca voi 3 sunteti una si aceiasi persoana ... asa ca nu am sa ma lupt cu morile de vand !

      Traiasca Dacia mare si unita la naiba cu Romania caci nu am fost niciodata romani .. ci doar de la 1859 ni se spune astfel ca sa marcam trecutul nostru ca si romani ... nu a existat Tara Romanesca pe nici o harta a europiei ... cautati va este greu ? exista google ... eram valahi ....

      Dumnezeu sa va aiba in paza !

      Ștergere
    5. Oreste nu are bunul simt elementar de a asculta cand interlocutorul lui spune ceva. Brilinschi acela ( nu-l cunosc) cel putin avea rabdare sa asculte cascada de cuvinte ce navalea din gura lui Oreste. Cand voia sa zica si el ceva, Oreste vorbea peste el incat nici nu se mai intelege ce spune omul acela. Exista o disciplina elementara a dialogului, nu?! Cert este ca daca te duci la Luvru cu un grup mai mare de persoane, nu cred ca vi se permite sa faceti ,,rugaciuni comune" intr-un asemenea loc public, decat daca probabil ( nu stiu) ati avea vreo autorizatie ceva pentru asemenea manifestari. Tupeul lui Oreste este pe masura inselarii spirituale in care inoata. Poate cu varsta se va intelepti, sper. Pana atunci insa, mare sminteala face cu cei nelamuriti!

      Ștergere
    6. Nu stiu de ce va pierdeti timpul cu bazaconiile lui Aledas. Nu vedeti ca e rupt de realitate? As propune sa reveniti la subiectul articolului, iar administratorii sa nu mai publice tot felul de idiotenii. Cum poate spune el ca Sf Pavel a avut epilepsie? Asta arata ce duh il stapaneste. Pe langa asta se vede de la o posta ca nu are habar de istorie.

      Ștergere
    7. Ne pare rau Gavriil, nu putem sa cenzuram atata timp cat nu exista calomnii. Fiecare are dreptul sa isi exprime parerea.
      Vedeti si articolul de azi: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/10/sarmizegetusa-regia-locul-unde-sectele.html

      Ștergere
    8. ,,Bazaconii '' ? faptul ca administratorii publica ceea ce eu scriu , denota ca folosesc ceea ce multi nu au , intelepciune !

      Daca nu a avut asta atunci explicatimi va rog medical vorbind , ( asta daca aveti ceva cunostinte vizavi de medicina ) cum se explica orbirea temporara , ... mai cititi domnule ,,Gavril '' mai cititi , iar duhul meu , mai precis forma energetica ( pentru ca asta reprezinta sufletul , ma gandesc ca stiti asta , si ca nu traiti in secolol 5 ) asta numai Dumnezeu poate stii ce este si cum este sufletul unui om .... sunteti Dumnezeu? ma indoiesc ... iar de istorie ...istorie aici gresiti ... amarnic , nu imi vorbiti taman mie de istorie , vorbitimi de matematica , chimie nu de istorie caci fiecare om se naste cu o calitate , a mea a fost atractia fata de istorie , caci asta face un arheolog , nu? ... iar faptul ca ne abatem de la subiect nu mi se datoreaza mie , eu nu am nimic cu nici un ,,Sfant '' daca cititi comentariile o sa observati ca alte persoane baga fortat sfintii in subiectul Sarmisegetuza Regia , dara inca odata va spun astea sunt diversiuni , si eu sunt deacord cu dumneavoastra sa fim atenti pe subiect si atat ! ... insa se pare ca subiectul ascunde alte substraturi si probabil ca iar vom ajunge in jurul biserici :((

      Dumnezeu este desupra tuturor lucrurilor marunte pe care noi le ,, nascocim '' probabil ca se si amuza ( omenesc vorbind ) cand ne priveste inversunarea dorintelor de a face ceva insa fara succes , numai ca noi nu trebui sa renuntam ci sa perseveram si sa`l facem Mandru ca ne`a creat si permis sa ne traim aceasta existenta pe aceasta planeta albastra .

      Va multumesc fumos si Dumnezeu sa va aiba sub protectia Lui !

      Ștergere
    9. vai, omule, ce tare esti! ai grija sa nu ajungi guru sau ceva reformator religios, caci ai toate sansele!

      Ștergere
    10. Cand privesc ce se ascunde in spatele credintei pretinse - nu apare decat orbire, inertie si frica - iar pe acestea adevaratii demoni le folosesc. Demonii indiferentei - iata, aud de mai multi ani de prapadurile facute de arheologii sefi de la Sarmisegetuza. Prapaduri care in mare parte nu se mai pot da inapoi, lasa stirbiri in timp - spre deosebire de ritualuri poate usor egocentrice ale unor turisti totusi bineintentionati si iubitori ai simbolurilor locului.

      Nu, nici Biblia si nici credinta Ortodoxa nu ne invata sa fim orbi. Cristos ne cheama: "de ce nu veniti sa Imi cereti, alifie pentru ochi pentru ca sa vedeti".
      Vine un practicant cu telefonul si stie el ca filmeaza locuri de sacrificii rituale de oameni - chiar asa sa fie? Nu este asa, dar prinde bine sefilor arheologi care vor ca Romanii sa fie infricosati si dispretuitori de trecutul lor. Ia dezorbiti-va fratilor, si nu mai mânjiti saramana Biserica cu prostia voastra proprie!

      Ștergere
    11. De obicei nu fac comentarii fiindca intreaga populatie, si ma refer global, nu doar din tarisoara noastra draga, vad totul intr-un spectru alb-negru (cu putine exceptii) altfel spus bine-rau, si nu este vina noastra fiindca suntem conditionati de experientele pe care le-am dobandit in viata si modul nostru de interpretare a vietii, mai exact de lectile care le-am invatat in urma acestor experiente (cu toate ca putem schimba oricand acest lucru prin Intentie). Referitor la ce a zis domnul Aledas, nu pot decat sa-mi zic parerea ca este un om care cauta adevarul in spatele valului si nu se lasa indoctrinat ca restul oamenilor. Dar repet aceasta este doar parerea mea,
      parerea unui suflet si nu a unei minti pornite sa-si impinga convingerile si sa le impuna pe un altfel de blog.
      Legat de topicul stirei nu pot sa zic ca este mi se concretizeaza inca o data ca lumea are nevoie de cat mai multa afectiune si iubire
      neconditionata in vietile lor. Spun asta din simplul fapt ca odata ce ne simtim afectati de niste cometarii, care oricum exprima frustrari si nu au un substrat mai adanc si nu privim totul prin aceea particica de Dumnezeu,
      pe care o avem cu totii in noi, si aceea se refera strict la Iubire, Intelegere, Armonie si tot ce rezoneaza la o frecventa mai intalta decat ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in fiecare zi, nu exista nici un rezultat. De asemenea si eu citind o parte din comentarii, am simtit echilibrul intern cum imi este afectat. Inca sunt legat prea mult de acest pamant, de sufletele care ma inconjoara, de misiunea care o am. Nu este ceva iesit din sfera de intelegere, ci doar de un test la care suntem supusi.
      Suntem atat de indoctrinati de cand ne nastem si ajungem intr-un punct in care credem ca am dobandit suficiente cunostiinte
      sa ne creeam o idee asupra vietii si a ceea ce inseamna ea cu adevarat ca nu acceptam nici macar o idee care ne-ar pune in pericol
      identitatea (ego-ul) dupa care ne ascundem cu totii. Este ceva mult mai frumos in spate, Sinele nostru superior,
      legatura noastra directa cu Dumnezeu (nu vreau sa mentionez cate religii exista in lume ca oricum nu m-ati crede),
      dar Dumnezeu este unul singur si indiferent de separarile care se afla intre noi, tot o singura RASA ramanem.
      Traci, Geti, Daci, Romani, Bulgari, Sarbi, Unguri chiar nu conteaza.
      Ceea ce conteaza este sa ne oprim si sa ne cercetam cu adevarat in suflet,
      si s-ar putea sa descoperim ca exact acele lucruri care ne deranjeaza la persoanele din jurul nostru, le avem si noi sau le-am avut, de aici si tristetea si supararea care vin odata cu ele (persoanele cu care interactionam sunt o oglinda pentru noi, misiunea noastra este sa identificam acele inclinatii negative de unde izvoresc si sa ne vindecam).

      Ștergere
    12. Judecam tot ce prindem in viata si ne deranjeaza cand lumea ne judeca.
      Facem tot ce este posibil pentru noi si pentru familiile noastre, dar cum ramane cu lumea care ne inconjoara ?
      Fiecare isi merita soarta nu ? Este cat se poate de adevarat ...
      Dar asta nu inseamna ca daca vrem cu adevarat sa ajutam, trebuie sa fie cu scop.
      Este mai degraba un impuls venit din inima, venit de la Dumnezeu care vede un om pe strada fara casa care zace intr-un sant
      si toata lumea trece pe langa el, facandu-se ca nu-l vede. Iar daca zaresc pe cineva ca se apropie si il ajuta neconditionat
      e trasnit in inima de un mic regret. Regretul vine din prisma faptului ca majoritatea au cedat, si considera ca la cate rele au comis nu mai pot fi iertati. Dar adevarul este exact invers. Trebuie sa ne iertam in sinea noastra si sa ne confruntam in oglinda. Nu suntem ceea ce ne-a manipulat societatea sa ajungem. Suntem niste suflete care traiesc o experienta pamanteasca si nu ar trebui sa uitam niciodata acest aspect.

      Domnul Aledas purtati o mica lupta impotriva d-voastra. Nu aici se poarta lupta,
      ci probabil unde se lasa si Domnul Oreste purtat de constiinta s-o faca.
      In noduri speciale localizate pe aceasta planeta care sunt atent tinute sub observatie.
      Sa nu aveti niciodata asteptari fiindca ve-ti avea parte de dezamagiri, ci mai degraba lucrati la transformarea interioara fiindca asa vom schimba aceasta grila negativa de energie care domina de sute de mii de ani acesta planeta.

      Sincer nu stiu ce am scris in totalitate mai sus, ma las de fiecare data purtat si incerc sa transmit ceea ce ne leaga de Dumnezeu,
      Iubire.

      Iubirea este singurul ADEVAR si totodata cheia la tot ce avem nevoie in viata si mai amuzant este ca o avem in NOI.

      HAIDETI S-O FOLOSIM MAI DES :) Pace interioara dacilor, adica NOUA, ca daca ne-au schimbat numele tarii,
      nu inseamna ca ne-am pierdut Identitatea.

      Ștergere
  6. Domnul Aledas are perfecta dreptate !!!Cine suntem noi sa judecam ???Domnul Dumnezeu a zis ca va trebui sa judece ce-l fara pacat...Va considerati imaculati ???De unde atita inversunare ...???Cine va da dreptul sa aruncati cu pietre??? Sau aveti un Dumnezeu al vostru .proprietate personala... S-au gasit unii si imi pare rau sa spun ,erau destul de multi, care considerau ca trebuie omoriti oameni ..In numele LUI s-au facut crime oribile in timpul cruciadelor sau in timpul inchizitiei...Si acestia se considerau cei mai vajnici aparatori ai credintei...Dar ,cred ca Domnul nu are nevoie de noi si de inversunarea noastra Noi avem nevoie de EL...!!! O porunca superba pe care ne
    -a trimis-o a fost sa ne iubim...Iar noi ..ce facem...la fel ca si vechii comunisti...Batem cu pumnul in masa,ne batem cu pumnul in piept pt. suntem mai catolici decit Papa...Si ce credem ca numai pe noi ne iubeste cel de sus...Cred ca se distreaza grozav vazind zbatera aceast pt. CE...???Ce parere aveti ,pe musulmani nu-i iubeste Dumnezeu ,sau pe evrei ,sau pe budisti ...Nu, nu suntem noi centrul lumii...suntem o farima din marele tot...
    Ii multumesc frumos celui care a postat mai sus pt .cuvintele calde si pt. mesajul de prietenie si de iubire transmis tuturor...
    Doresc si eu sa va tansmit multa iubire neconditionata, tuturor indiferent de religie,rasa,clasa sociala...etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va e frica de adevar??/
    Va e frica ???
    Numai dvs. aveti dreptate?
    De ce nu puplicati si alte pareri?
    Trebuie sa aiba toti pozitie de chelneri?
    Dumnezeu sa va ierte!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am scris un comentar care nu a aparut inca. Asteptand am niste completari. Vad numai contradictii aici:

    1. In mod incontestabil, dl Teodorescu afiseaza o anumita extravaganta. Formarea de tabere antagoniste, daca ar fi vorba NUMAI de aceasta extravaganta, este absolut desueta. In mod evident nu facea nimic nociv, deci o ADMONESTARE ar fi fost cu totul suficienta! Cu atat mai mult cu cat dl Vladimir B. afirma ca a incercat sa ceara ajutorul lui Oreste in scris, pentru soarat Sarmizegetusei. Daca ar fi adevarat acest lucru, de ce da apoi cu piciorul la ocazie, comportandu-se ca un adevarat satrap local ingust la minte, dintr-o ginte universala ... pe cine convinge in acest fel?

    2. Filmul facut la telefon convinge ca se perinda derutati spiritual pe acolo, si "incarcarea cu energie" este pentru multi o simpla aiureala. Dar replica unui simplu practicant spunand "Acolo se faceau jerte umane lui Zamolxe" este PERFIDIE pseudoinvatata. Si dezgustatoare. Pentru ca nu este cu siguranta adevarat, si pentru ca se prevaleaza de pseudostiinta pentru a lovi in oameni. Stiinta serveste scopuri mai inalte!

    3. Despre recurgerea chiar la argumente bisericesti am un singur lucru de spus: cu siguranta ca adevaratii primii crestinati Romani, din secolul 1 sau 3 sau cinci, NU ERAU pravoslavnici, si ei facusera o contopire a spiritualitatii Zamolxiene cu cea Crestina. Una la care se refera chiar si unii Nordici, precum Suedezul Carolus Lundensis din secolul ... XVII! A avut deci impact - vin acum niste pretinsi teologi sa dea cu piciorul la aceasta traditie, care isi cauta reinvierea? Mi se pare o cauza pierduta, si nedemna.

    4. Problema REALA, este cea a ARHEOLOGIEI jalnice, a lasarii in paragina a vestigiilor, chiar a furtului si ascunderii lor, de care vorbeste si aici un arheolog hulit, de care se aude in lumea intreaga. MIE MI SE PARE CA ASTA SE DORESTE SA SE ASCUNDA, sub PRETEXTE de ordine, de orthodoxie, de cai baltati. Si de aceea spun: RUSINE!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnul Aledas - aduceti niste argumente de mare validitate, si singurele argumente care s-ar putea discuta, restul discutiilor fiind pe un taram de credinta, si de partea dumneavoastra, si de cealalta parte. Am auzit si eu multe ecouri despre atitudinea deplorabila a "sefilor arheologi" - ar fi intr-adevar benefic daca dincolo de "stiu eu" ati putea aduce deci argumente si date mai solide care sa va sustina afirmatiile.

    Pe taram religios nu imi place discutia de nici un fel - dumneavoastra imprumutati argumente cand de la atei cand de la protestanti si o anumita istorie a bisericii care uneori se practica si in facultati de teologie sub titlul de "stiintific", teologic fiind doar urma de interes pentru evenimente legate de istoria bisericii.

    Se pot spune multe domnul Aledas - ca viziunea lui Pavel a fost un atac de epilepsie, intr-adevar nu ati inventat aceasta inteligenta interpretare. Vedeti, altii spun ca Mozart sau Tchaikowski compuneau tot in atacuri de epilepsie, de Dostoiewski nu mai vorbim ce scrieri au decurs din atatcuri de epilepsie - sa va urez oare, cu generozitate, sa aveti si dumneavoastra atacuri "de epilepsie" care sa va faca sa produceti impacte sublime care dainuie secole asupra omenirii? O fi sau nu o fi, nici nu are rost sa discutam - pentru ca in ciuda zapacitilor care au castigat o paine buna pe carti care desfasoara ipoteze de acest gen, dandu-le iz de stiinta si "down to earth", nu are nici o importanta acest lucru. Pentru ca feed backul primit Pavel, scrierile lui si impactul avut vorbesc totusi, chiar si dupa ce mai amestecati povestioara confuziei cu mituri Orfice (care se bazeaza si ea pe o dovada imuabila: prezenta unei cruci si la Orfici, ce sa spun!).

    Fara indoiala, dl Aledas, bisericile crestine au avut tot timpul sa se incarce de vina - razboaie, manipulare de oameni, pacate de tot felul, si in primul rand ca sunt "biserici" si NU BISERICA lui Christos. Deci merita usor loviti pe degetele cei care se erijeaza singuri in autoritati dincolo de proba de continut - duhovnicesc, uman si de bun simt. Pentru critica si trezanie. Dar sa arunci albia cu copilul este exagerat - pentru a pune ce in loc? O preamarire a Dacilor de genul celor care nu se opresc la ipoteza ca limba noastra Latina, printr Traci a ajuns la Roma. Ci merg mai departe aruncand cu noroi in orice are origine Romana - ca si cand ar trebui peste noapte sa ne transformam in Daci puri daca ar fi sa avem orice aspriatie sa ne mantuim - sau ma rog, sa ascendem cum poate preferati sa spuneti. Nu, nici asta nu este bine, si dauneaza memoriei Dacilor mai mult decat indiferenta prostilor sau batjocura gelosilor. Caci duse la refuzul absurdului, atatea si atatea intrebari si remarci minunate privitoare la trecutul nostru Traco-Dac, sau Get, sunt intinate din nou si de neatins.

    Una peste alta se observa aici o iruptie de pasiuni potrivinice in care nimeni nu cauta echilibrul. Si este pacat. Desicur nici dl Oreste - care a actionat in mod vadit extravagant. Si nici dl primar, sau ce era, care ar fi avut la indemana toate uneltele, pentru a-i administra un mic avertisment lui Oreste, pentru ca apoi insa sa se angajeze intr-o discutie deschisa pentru promovarea asezamantului, cum se lauda ca ii este la inima de important. Deci cam vax - de ce oare este atat de dificila calea de mijloc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ce priveste istoria si religia cred ca mai ai de studiat. Succes. Ce ai scris ramane o parere personala. Daca esti sincer in cautarea Adevarului il vei gasi, daca nu vei fi sincer iti vei da cu parerea si vei considera propria parere mai presus de orice adevar dovedit.
      Apropoo in ce priveste chestia cu "bisericile" tin sa iti spun ca in crezul Niceo-Constantinopolitan din perioada primului sinod ecumenic unde se specifica: "Biserica una soborniceasca si apostoleasca". Intelegi? UNA.
      Care s-au despartit de ea, pe buna dreptate, nu se pot numi biserici ci secte.

      Ștergere
    2. Prof.TIMOTEI URSU 6 Ianuarie 2014
      Cunosc situl de la Dealul Gradistii din 1958, din 1982 operez ORGANIZAT cercetari multidisciplinare acolo (.Intentzionat nu-i spun sitului " SARMIZEGETUSA REGIA:"caci - insasi denumirea e falsa, nu a existat niciodata in istorie, a fost o denumire conventzionala utilizata de arheologii din echipele Daicoviciu!) Am auzit pronuntzandu-se, acum paleativ, definirea drept "Capitala Spirituala a Dacilor"; da, sunt temeiuri foarte serioase sa se confirme in curand ca acolo ( si imprejurimile imediate) a fiintzat stravechiul KOGAION(ON), anuntzat noua de Strabon in sec. I BC. Disputele Dvs., desigur pasionate, se departeaza - in fapt - de la subiectul propus prin disputa filmata dintre "grupul Oreste si dl.Vladimir Brilinschi si jandarmii judeteni pe de alta parte. Dupa ce decenii la rand amplul sit arheologic din Muntzii Orastiei a fost, practic, in grija... nimanui , iata ca, din vara lui 2012 el a trecut, ferm si logic, in ADMINISTRAREA si RESPONSABILITATEA Consiliului Judetzean Hunedoara! Dl. Vladimir. Brilinschi, fost redactor-sef al revistei "DACIA MAGAZIN", este omul care, neremunerat, din proprie initziativa, si-a petrecut luni si ani de zile pe Dealul Gradistii straduindu-se sa ofere, cat putea, informatzii "turistilor" ( si... curatind locul, dupa plecarea acestora!)
      In proiectul "KOGAION" inaintat in 2010 forurilor nationale competente, am propus luarea de masuri FERME de organizare a sitului dupa modelul marilor sanctuare antice din strainatate ( Marea Britanie, Mexic, Egipt, Franta, Orientul Apropiat, Grecia etc.): "pasarele de vizitare", protejarea sanctuarelor prin incercuirea cu sarme-perimetru si placute avertizoare (INTERDICTIA calcarii "intre sau pe" piesele sanctuarelor), paza ARMATA pentru protejarea zonei ( si a vizitatorilor!), grupuri sanitare, pichete de vanzare a unor pliante explicative, stabilirea unei taxe de intrare : construirea unui hotel turistic si a unei telecabine pe traseul Sanctuarele Fetzele Albe- Sanctuarele Dealul Gradistii - Muntele Godeanu . Si, fireste, crearea unei DIRECTII a "Muzeului in aer liber KOGAIONON" ( incredintzata unui... localnic cu experientza, respectiv d-lui Brilinschi).. Accesul IN INTERIORUL SANCTUARELOR urma sa fie permis -numai cu autorizatzia administratorului, *Consiliul Judettean - si doar ARHEOLOGILOR, cercetatorilor stiintzifici si personalului de ingrijire si curatenie. Slava Domnului ca iata, s-au facut primii pasi!
      NUMAI,prin aceasta "disciplinare civilizata", KOGAION(ON)-ul poate sa se inscrie intre marile "muzee in aer liber" ale Lumii, mandrie a trecutului Poporului Roman, si sa fie cautat inclusiv de turismul internatzional (aducator de importante fonduri necesare treptatei modernizari !...)
      Disputa dintre aprigul domn Oreste ( indiferent ce apartenentza ar avea d-sa!) si cel autorizat, astazi, sa opereze primii pasi in INTERZICEREA INTRARII INTRE (SI PE !) SANCTUARE, este absoliut absurda: jandarmii hunedoreni aveau ( si au!) tot atata drept sa-i amendeze pe dl. Oreste T. si "grupul lui de drept- credinciosi", cat ar avea -, sa zicem - Politzia Circulatziei sa-i pedepseasca pe aceeiasi, daca ar avea nesabuintza sa se plaseze ":in picioare si rugandu-se" in mijlocul... autostrazii sau in rezerva unui... bloc autrotrasformator de 200.000W, sub cuvant ca "sunt Romani si au dreptul s-o faca unde doresc ei in... Tzara Lor!...
      Probabil ca inca nu le este clar tuturor Romanilor care e diferentza dintre DEMOCRATIE si ANARHIE. Dar nu e timpul pierdut!
      La Multzi Ani! Scuzati-ma daca v-am retzinut prea mult.

      Ștergere
    3. Mihail Avram - Deva11 ianuarie 2014 la 10:29

      Domnule profesor Timotei, va felicit pentru comentariu. E foarte pertinent si echilibrat..., spre deosebire de altii acre nici macar nu au responsabilitatea de a-si da numele si o posibilitate cat de sumara pentru a putea fi identificati, desi nu cred ca e cazul.
      O remarca as face, daca imi permiteti. Inca nu se cunosc date istorice si dovezi ca in dealul de la Gradiste ar fi Kogaionul, totusi sunt banuieli si presupuneri. Daca aveti vreo dovada clara din punct de vedere istoric vas ruga sa o transmiteti si altora. Pe mine personal ma intereseaza acest subiect. Am cautat dar poate nu unde trebuie.
      Multumesc.

      Ștergere
  11. Vladimir Brilinski asta nu e nume de român ci este un nume de slav in concluzie cu tot respectul pe care îl port slavilor nu pot sa inteleg ce cauta un slav sa conduca o institutie care se ocupa de pastrarea valorilor istorice mostenite de la stramosii nostri daci???
    O fi domnul Vladimir Brilinski o persoana competenta dar cred ca locul lui nu este aici!!!
    Printre cei 20 de milioane de români care traiesc in România nu s-a gasit un român competent care sa conduca aceastã institutie care se ocupa de pastrarea valorilor istorice mostenite de la stramosii nostri daci???
    Eu cred ca asa ceva nu este posibil in alta parte ca de ex. un indian sa conduca o institutie care se ocupa de pastrarea valorilor istorice mostenite englezi de la anglo-saxoni sau, ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te uita la nume ci la fapte.
      Cine ai vrea sa se ocupe de cetate masonul Oreste care, de cand s-a pus paza la cetati, nu mai poate fura aurul dacilor?
      Din faptele lui Oreste deducem ca e un om fals. Se da a fi crestin, dar invata erezii si paganisme.

      Ștergere
  12. Eu unul nu cred ca a te intoarce in locurile unde s-ar putea sa fi fost odata leaganul spiritual al dacilor si sa incerci sa refaci unul din ritualurile lor religioase ca sa vezi daca simti vreo emotie avand in vedere ca ai in mostenirea genetica un bagaj destul de consistent de la daci nu mi se pare misticism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate ezoteristii au compromis istoria dacilor. Aceasta secta nu e intoarcere la adevarul istoric ci o diversiune New Age -ista. Dacii nu credeau in reincarnare asa cum cred ezoteristii. E clar si limpede ca la mijloc e un fals. Prostii cred si smecherii profita...

      Ștergere
  13. Apreciez foarte mult cunoasterea istoriei cat mai amanuntita,in special a noastra,a neamului nostru.
    Insa,a confunda cunoasterea evenimentelor,traditiilor,culturii, nu este echivalentul degustarii unei mancari noi, si nu doar ca crestin ci si ca cercetator, atrag atentia asupra unui aspect care,din comentariile de mai sus constat ca este neglijat.
    Orice lucru care a apartinut o vreme unei persoane si a fost folosit de aceasta ,poseda incarcatura acelei persoane(nu vorbesc de "energii" ,ci in termeni simpli). Cu atat mai mult,obiectele de cult,folosite in scopul insusi de a inmagazina (receptacul) si de a emana ceea ce cultul respectiv cauta sa imprime in ele (de unde ar trebui sa rezulte ca o stare fireasca de atentie la obectele pe care purtam sau care ne inconjoara ).
    Ce sa mai vorbim de un templu,in care,da,stramosii nostri, oficiau ceremonii a caror origini,manifestari si efecte nu le cunoastem,insa,repet a fost cu certitudine un templu.
    A-ti iubi tara si poporul si neamul din care te tragi,a respecta si a cunoaste istoria si vestigiile ei ,este una, si a te erija in cunoscator al unui trecut mistic pe care sigur nu il cunoastem,ba mai mult,sa incerci sa iti faci adepti din oameni slabi de caracter care cauta senzatii tari si ajung sa se inchine la ...energii este o sarlatanie de prost gust.
    Din experienta mea pot sa va spun ca astfel de oameni ajung din pacate la manifestari delirante de mica sau de mare amploare,au o viata goala din punct de vedere moral,cad in excese afective si devin ,de cele mai multe ori agresivi cand se unesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Biserica nu ii poate ajuta sa se reechilibreze deoarece,pe de o parte sunt indiferenti la credinta ortodoxa,cea atat lipsita de "extaze,trairi mistice ,revelatii,si ...cunoasterea unor mari taine"(citat din discutii).
    Ma adresez acum doar acelora care,crestini sau nu,vor sa aiba grija la ceea ce se intampla cu ei si cu copiii lor.In temple se oficiau ritualuri.Sunt locuri cu o anumita incarcatura,locuri unde oficiantii acelui rit au invocat anumite puteri,spirite,zei,spuneti-le cum doriti.Au chemat acele spirite ani in sir,sa se instaleze si sa lucreze in acele locuri,de cele mai multe ori in cadrul acestor ritualuri se jertfeste un animal sau un om.
    Daca vi se ridica parul pe spinare si sunteti cutremurati si ocoliti locul unde s-a petrecut un accident sau o crima,procedati cu aceeasi sfiiciune cand vizitati situri sau muzee.
    Biserica crestina ortodoxa face tot posibilul sa ajute turma pe care o pastoreste prin sfintirea(curatarea de influente) caselor,si a oamenilor prin slujba aghiazmei,prin sfantul maslu.
    Ceea ce trebuie sa primeze in viata oricarui individ este sanatatea sufleteasca,un moral puternic care sa il ajute sa distinga intre bine si rau ,benefic si nociv.Fara echilibru,intervine betia simturilor,confuzia valorilor,alienare sociala si o degradare intelectuala care nu mai poate fi restaurata.Am cunoscut zeci de oameni inca din perioada comunista,adepti ai unor trairi dezinhibante/reintegrante cum considerau ei(rok,jazz,yoga,ezoterism,extraterestri,science-fiction,miscari psihedelice,hippie,
    deviatii sexuale,ocultism,si multe altele).Nu mai vorbim de ce val de"noi experiente"
    a adus perioada post'89.Desi intr-o diversitate obositoare de forme toate aceste miscari sa le zicem au ca elemente comune parada agresiva a libertatii de expresie,ruperea barierelor morale,dispretul social,aversiunea pentru simplitate si/sau bun simt.
    In adevar,fiecare este liber sa creada in ce doreste,cum doreste,insa in masura in care nu devine uzurpator al celui de langa el.Am incercat sa nu vorbesc prin prisma mea personala,de crestin ortodox, ci prin prisma unui om care are o anumita varsta si experienta si care a inteles ca manifestarile in care intri din usuratate, frustrare, plictiseala sau neatentie,te pot forma sau deforma atat de adanc incat poti ajunge sa iti pierzi identitatea definitiv.Si spun acestea cu dragoste si cu mare ,mare durere,pentru cei pe care i-am intalnit ,unii au ajuns in devieri grave,altii s-au stins fara sa fi inteles minunea simpla a acestei vieti.
    Dumnezeu sa ne ierte,sa ne ocroteasca si sa ma iertati si pe mine ,monahul roman anonim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Fara echilibru,intervine betia simturilor,confuzia valorilor,alienare sociala si o degradare intelectuala care nu mai poate fi restaurata."
      Avem acest echilibru inascut, dar il putem pierde. Cum? Sa ne uitam in istorie (doar din acest motiv am studiat-o) si vedem un sir de manifestari uzurpatoare (mi-a placut expresia): facute pentru dobandirea puterii politice, pentru dobandirea de proprietati sau femei, facute in numele religiei (cum sunt sacrificiile rituale facute de daci). Aceste manifestari le vedem si azi. Dar azi se fac mai putine crime in numele puterii politice sau pentru dobandirea de pamant, cele mai multe crime se fac azi in numele religiei. Sa luam exemplul ISIS din lumea musulmana si criza emigrantilor care ne macina in aceste zile, sa luam exemplul batailor dintre hindusi si musulmani.
      In Romania dupa 1989 religia a luat amploare: fie ca e vorba de curentele ezoterice , fie ca e vorba de religia ortodoxa, fie ca e vorba de anumite organizatii de gen masonerie care nu se doresc a fi religioase, dar par a fi.
      Omul are inascut echilibrul, dar il poate pierde. Cum?
      Sa fie vorba numai de unii oameni sau de noi toti? Probabil de noi toti. Cand "slujim" la cineva sau ceva. Cand avem Stapan.
      Soldatul cand apasa pe tragaci o face deoarece nu el este responsabil, ci cel care conduce razboiul. Daca el ar fi responsabil nu ar lua aceasta decizie sa omoare pe cineva, dar soldatul are stapan si il slujeste si in numele lui face crime.
      De aceea spune biblia: nu poti sa slujesti la doi stapani si Dumnezeu si Mamona. Relatia cu Dumnezeu este personala, tu, in constiinta ta, stii ce trebuie sa faci si ar fi bine sa faci ceea ce iti dicteaza constiinta, nu ceea ce trebuie sa faci pentru ca iti spune un preot, sau esti mason, sau spune un guru.
      Daca cineva iti face rau tie personal sau familiei tale poti sa te lupti cu el? Cum e cu intoarce si celalalt obraz?
      Religia crestina cu invataturile ei a ajuns foarte sus, ceea ce ne invata este foarte pretios. Dar ... atentie cand unii se folosesc de aceste invataturi ca sa devina stapani peste altii si aici vorbesc si de preoti si de biserica ca institutie si de guru si de organizatii.
      Si as spune ca minunea simpla a acestei vieti este in noi, acolo gasim stapanul: pe Dumnezeu. Calea spre el este invatatura data de altii care au ajuns inaintea noastra la El.
      Dumnezeu sa ne dea discernamant.

      Ștergere
  15. ma spart cucoana aia prefacuta cu simtirea ei

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.