sâmbătă, 9 martie 2013

,,Să nu ne răzbunaţi" - Conferinţa Oradea

Vă invităm să urmăriţi înregistrarea integrală a conferinţei „Să nu ne răzbunaţi!” care a avut loc la Universitatea din Oradea, marţi, 5 martie, 2013.





**************************************************

Conferinţa a fost moderată de ing. Adrian Prada (ASTRADROM Oradea)

Au participat la conferinţă pr. Moise Iorgovan – printr-o înregistrare specială pentru această ocazie, Lect. Univ. Dr. Radu Românaşu (istoric), Roman Dănilă, fost deţinut politic, Igor Antoniu (lider ASEB din Oradea) şi Andrei Bucur.

Părintele Moise spunea că această lucrare „Să nu ne răzbunaţi!” este prima dintr-o serie de volume dedicate Basarabiei. Părintele crede că „în Basarabia a fost mult, mult mai dur decât la noi”, vorbind despre lucrurile petrecute în timpul comunismului.

Tot părintele Moise ne spune la finalul înregistrării (min. 0:45): „vindecarea răului pe care comunismul l-a făcut în sufletele noastre vine doar prin întoarcerea noastră la Hristos, asta e, zic eu, lecţia pentru noi şi lucrul ăsta putem să-l aflăm de la cei care au trecut prin închisori.”

Lect. Univ. Dr. Radu Românaşu (istoric): ”Când vorbim despre Basarabia vorbim despre o cruce, ceea ce s-a întâmplat în temniţele comuniste din România vorbim despre cruci, vorbim despre o Golgotă a neamului românesc.” (min. 0:56:42)

Roman Dănilă, fost deţinut politic a stat în temniţele comuniste timp de 12 ani, împărţiţi în două perioade de detenţie de câte şase ani, cu doi ani pauză între ele, dintre care 3 ani au fost la canal.



 

3 comentarii:

  1. da ..da ...astfel de conferinte ne sunt de mare ajutor pentru a afla adevarul, marturiile romanilor nostri chiar si a celor din Basarabia ne face sa ne gandim ca de fapt noi avem o cruce destul de usoara in comparatie cu a lor ...felicitari organizatorilor, traim vremuri in care doar aflarea adevaratei credinte ortodoxe ne mai salveaza.
    Doamne ajuta-ne!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari organizatorilor
    Rusine ierarhiei bihorene pentru cenzura impusa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar e strigator la cer .. ce suflet pot sa aiba cei nu i-au dat binecuvantare Monahului Moise sa vina la conferinta in Bihor la Beius si Oradea, oare nu se gandesc ca omul acesta si-a lasat viata lui monahala pentru a face ceva pentru poporul roman pentu ortodoxia noastra ....pentru a fi posibil ca tineretul nostru sa afle aceste marturi ale acelor ce mai traiesc si ne pot povesti viata lor grea pe care au avut-o in acei ani.
    CHIAR DORIM SA FACA PUBLIC PUNCTUL DE VEDERE AL CELOR DIN PARTEA EPISCOPIEI SA NU NE DEA IGNOR........SI SA NE RASPUNDA, putem spune ca ne-au incalcat drepturile de cetateni ai ROMĂNIEI hotarate prin Constitutie.. cine da socoteala de astea, oare?????? noa ia sa vedem ce zice Constitutia:

    ARTICOLUL 29
    (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. ...(lasati-ne pe noi sa gandim sa ne exprimam dragostea de tara de neam de a-l marturisi pe DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, lasati-ne dragii nostri sa ne putem forma o opinie sa traim in adevar)

    (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.(Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filozofică)(..suntem crestini ortodoxi lasati-ne sa cercetam ...sa aflam adevarata ortodoxie cum spun sfintele canoane, invatati-ne dragii nostrii preoti.. sa putem sa ne mantuim)

    ARTICOLUL 30
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.(.. va rugam nu incercati sa ne faceti ca niste roboti .. sau sa ne spalati creierele... avem un Bun Dumnezeu care are grija de noi toti.. totul e sa avem acces la exprimarea opiniilor a gandurilor A CREDINTEI NOASTRE ORTODOXE.. pentru a ajuta si pe seamanul nostru ....sa ne iubim unii pe altii sa putem merge impreuna MÂNĂ ÎN MÂNĂ la LA TATAL NOSTRU CERESC... cu sufletul curat si constiinta curata...)

    (2) Cenzura de orice fel este interzisă.(CENZURÁ vb. I. tr. 1. A aplica măsuri de cenzură; (p. ext.) a opri, a interzice (o publicație). 2. (Fig.) A controla, a supraveghea)
    (((((.. SUNTEM romani ortodoxi si avem capul pe umeri si avem si CATE un buletin .. ne descurcam .. putem sa gandim si noi ce e bine si ce nu e bine pentru noi..DACA SI SFIINTIILE VOASTRE ,DRAGII NOSTRII PREOTI DUHOVNICI NE VOR FI CALAUZITORI CU SUFLETUL CURA PE DRUMUL CARE DUCE SPRE RAI )

    ARTICOLUL 33
    (1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii.(... sa nu uitam pe acesti dragi romani care au trait in acele vremuri triste si chiar daca sunt basarabeni tot de-ai nostri sunt si tre sa-i iubim si vazand prin ce-au trecut ei, noi tre sa ne intarim duhovniceste fiindca asa cum spunea un detinut politic doar cu ajutorul lui DUMNEZEU au reusit sa traiasca si sa fie exemple vii pentru sufletele noastre.)

    (2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită.
    ASTFEL CA ........NOI SPERAM CA VOM PRIMI UN RASPUNS CLAR SI CA ......A FOST DOAR O GRESEALA.... IAR PE VIITOR SA PUTEM SA NE BUCURAM CA IN JUDETUL NOSTRU SA FIE CAT MAI MULTE CONFERINTE DESPRE MARTURISITORII NOSTRII DIN TEMNITELE COMUNISTE DESPRE ... SUBIECTE CU MARI DUHOVNICI ADEVARATI CARE SA NE AJUTE SA NE IUBIM UNII PE ALTII SI SA-L IUBIM CEL MAI MULT PE DUMNEZEU
    va rugam ..nu ne puneti pumnul in gura ...hai sa fim adevarati romani si cu constiinta curata,ca asa place si lui Dumnezeu si Maicii Domnului care ne iubeste asa de mult si nu ne lasa tot timpul. SE SPUNE CA MAICA DOMNULUI PLANGE IN CERURI CAND NOI NU-I CEREM AJUTORUL .toti sfintii marturisitori din temnitele comuniste si cu toti ceilalti sfintii sa ne fie alaturi.
    DOAMNE AJUTA!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.