vineri, 27 mai 2016

Marturia istoricului Marian Bejan despre Concordatul Vaticanului cu Romania - 1929






 Prof. dr. Marian Bejan, intr-o discutie cu un grup de oradeni, membrii ASTRADROM, a facut urmatoarea marturisire:

    "Concordatul cu România a lăsat o amprentă importantă în istoria neamului românesc. Abilitatea diplomaţilor papali, dar mai ales metodele prin care Biserica Romei şi-a atins acest “ţel” în România, arată şi de această dată că scopul nu a fost protejerea enoriaşilor, aşa cum susţin ierarhii catolici de ambele rituri din România, ci extinderea unui imperialism politico-religios dornic de dominaţie. Semnarea acestui document politic nu s-ar fi putut înfăptui, oricât de mari ar fi fost presiunile asupra clasei politice româneşti, dacă nu ar fi existat santajul asupra Regelui României care zăcea neputincios pe patul de moarte şi infiltrarea în structurile politice a unor oameni care au pus interesele Vaticanului mai presus decât cele ale ţării, cum a fost cazul lui Iuliu Maniu, un susţinător neobosit al papalităţii în Răsăritul Europei.
      Prin Concordatul cu România, catolicismul devine stat în stat primind drepturi pe care nu le-a primit niciodată în ţările din Occident, ţări în care credincioşii catolici sunt dominanţi. Pe lângă multele beneficii politice, economice, culturale şi religioase, efectele Concordatului se resimt şi astăzi, oferind Vaticanului baze “legale” prin care să revendice, cu multă îndrăzneală, averi imense în România, în special în Ardeal şi Banat, părţi ale ţării în care Imperiul Habsburgic a susţinut din răsputeri uniatismul şi catolicismul în general. Legile date de politicienii români din perioada postcomunistă, în mare parte, reactualizează concordatul ratificat în 1929."


Obs.
"Concordatul Vaticanului cu Romania", carte in curs de aparitie, va vedea in curand lumina tiparului printr-o editie speciala, anul acesta. Marturia profesorului de istorie va fi publicata si in carte.
Detalii despre acest subiect, in viitorul apropiat.

Marius Pop - responsabil de redactie

4 comentarii:

  1. Viorica Miclausel, profesoara27 mai 2016 la 17:20

    Dar, chiar credeti ca Iuliu Maniu a slujit Romaniei. Nu! Niciodata!
    A fost omul infiltrat de Vatican in structurile politice ale tarii noastre si a favorizat mereu Biserica Romei.
    Comunistii l-au inchis pentru ca a slujit intereselor occidentului, nicidecum pentru ca a aparat cauza nationala. Prin semnarea si ratificarea concordatului a dovedit ca e intai catolic, apoi roman.
    E de inteles ca politica de propaganda catilica il infatiseaza in fata noastra ca pe un bun roman, dar cine cunoaste ce interese se ascund in spatele acestui agent al catolicismului, isi da seama daca e cu adevarat roman sau tradator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ce daca a fost omul Vaticanului? Ce e asa de rau in asta?
    Important e ca s-a opus comunismului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoleta Bucium27 mai 2016 la 22:06

      Nu e rau. E problema lui personala, dar nu consider ca e corect sa ne fie prezentat ca un "bun roman", mai corect ar fi "un bun catolic"

      Ștergere
    2. Nu asta este important, s-a opus ca sa nu fie afectate interesele papiste.
      Fiindca cine erau comunistii? - khazari, ca nu sint evrei - adica de sange, din tribul lu Abraham si nici adevarati jidani ca nu veneau din Iudeea sau din tribul lui Iuda.
      Sigur ca ereticii papisti si pagnii khazari se bateau pentru dominatie - intre ei nu era loc de personalitati nationale decat dusmanite - ceea ce nu a fost cazul cu supusul credincios in Papa ca dumnezeu.
      Romanul - care este doar ortodox - nu a contat decat in exploatarea energiei de viata si jefuirea resurselor naturale.
      Oricum, cooperativizarea a mers "bine" unde se prelucrase planul taranist de asociere...

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.