duminică, 11 ianuarie 2015

Un scurt raspuns diversiunii de tip iezuit a protopopului greco-catolic de Orastie, Silviu Bindea.




    In elanul sau de “misionar” protopopul unit, Silviu Bindea, sustine public ca Biserica Greco-Catolica din Romania a facut inchisoare pentru ca nu a vrut sa treaca la ortodoxie. Aceste afirmatii le sustin majoritatea absolventilor de scoli teologice greco-catolice din Ardeal. 

In scolile greco-catolice nu se vorbeste nimic despre documentul de la 1939 .


    Pe pagina personala de facebook a protopopului greco-catolic de Orastie, Silviu Bindea, in data de 4 noiembrie 2014, ca si comentariu la un album de fotografii din 3 noiembrie 2014, a postat un discurs care arata modul in care Biserica Greco-Catolica vede modalitatea de a face “misiune” in tarile ortodoxe. Acest discurs incrimina Biserica Ortodoxa, in timp ce Biserica Greco-Catolica o considera martira a neamului. Tinand seama de dialogul purtat in lista de comentarii, pentru “viteazul” protopop, discursul sau e un act de curaj, caci asa a fost instruit in seminarul teologic de la Blaj unde i s-a spus repetat ca a calomnia Biserica Ortodoxa e un act de dragoste de Dumnezeu si neam. Nu este nici primul si nici singurul elev al scolilor teologice greco-catolice post decembriste educat in spiritul anti-ortodox. 

    In discursul sau din 1 noiembrie 2014 tinut la Orastie protopopul Silviu Bindea, in calitate de reprezentant al Bisericii Greco-Catolice, dupa cum amintea, a subliniat jertfelnicia clerului greco-catolic mentionand ca Biserica sa este victima a Bisericii Ortodoxe. Mesajul e clar si limpede. Silviu Bindea vrea sa transmita celor prezenti ca Biserica Greco-Catolica este o “Biserica Martira” pentru ca nu a vrut sa treaca la ortodoxie. Vezi Doamne cat de rai sunt ortodocsii astia. Nu?! Stilul de vaicareala e intalnit in intreaga Biserica Greco-Catolica, incercand ca prin aceasta sa atraga mila lumii - asa se prezinta dansii, ca fiind prigoniti de ortodocsi. Hai sa fim seriosi! Nu cumva printre “martirii” Bisericii Greco-Catolice ii putem include si pe Maria Tereza sau pe generalul A. Bukow? Sau pe Atanasie Anghel si pe aceia care, pentru interese lumesti, au luat parte alaturi de acesta la infiintarea uniatismului in Ardeal? (vezi ce spune Nicolae Iorga despre acest moment istoric: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/07/istoricul-nicolae-iorga-despre-tradarea.html) etc.

    In discursul sau de o pagina A4 aminteste de mai multe ori ca episcopii greco-catolici au fost inchisi in manastirile ortodoxe de la Caldarusani, Ciorogarla… Regimul comunist a daramat biserici si manastiri ortodoxe, iar pe altele le-a transformat in depozite de marfa, lagare etc. printre acestea era si cea de la Caldarusani unde a fost si Iuliu Hosu, unul din martirii anticomunisti despre care S. Bindea spune ca a murit pentru credinta si neam. Pentru care credinta si pentru care neam? Parintele Dumitru Staniloae care, in perioada detentiei sale, l-a intalnit pe Iuliu Hosu la Caldarusani spune ca a refuzat sa intre in acea biserica pentru ca era ortodoxa: “Lupta catolicismului n-a avut o bază spirituală, creştină, aşa cum a fost cea din Rusia sau cea de la noi. Ne acuză Todea că suntem Biserică trădătoare. Două mii de preoţi ortodocşi au stat în închisoare. Eu am fost în închisoare şi n-am văzut nici un preot unit. Toţi s-au făcut ortodocşi sau au intrat în diferite intreprinderi în care făceau pe turnătorii. Au fost şi doi-trei episcopi, aşa cum a fost Hosu, care a fost la mănăstirea Căldăruşani; nu l-am văzut în închisoare. Se plimba în jurul bisericii în timpul Liturghiei, fără să intre înăuntru. Şi a lăsat să fie înmormântat de un episcop catolic ungur. Unde a fost atunci lupta lor?…”[1]. Unde a fost dragostea de neam a lui Hosu? Se vede clar ca Hosu a pus catolicismul mai presus decat neamul romanesc. Si nu e singurul…

    Se stie ca lupta dintre Vatican si comunism a avut o baza politica in foarte mare masura. Ierarhii greco-catolici au primit dispozitii de la Roma sa tina piept comunismului pentru ca “jertfa” misionara din perioada ocupatiei Ardealului de catre habsburgi sa nu fie zadarnica. Papa era constient ca multi dintre credinciosii, pe care cu multa greutate a reusit sa ii atraga in trei secole, vor reveni la ortodoxie. Dar era ceva mai important pentru episcopul Romei: proprietatile. Prin concordatul cu Romania (ratificat in parlament in timpul guvernarii lui Iuliu Maniu) Vaticanul a intrat in posesia a multor averi terenuri, pasuni, paduri, cladiri etc. (majoritatea obtinute de la imparatii habsburgi) pe care nu vroia sa le piarda. Administratorii acestora erau episcopii greco-catolici care sperau ca in cativa ani comunismul va cadea si vor reintra in posesia acestor proprietati. Comunismul a durat cateva decenii si episcopii respectivi au ramas “martiri”. Vaticanul nu a renuntat la aceste proprietati, ci lupta si azi ca in parlamentul Romaniei sa se introduca legi[2] pentru a reintra in posesia acestora. Ceea ce deja a reusit, in mare masura. Episcopii si “misionarii” greco-catolici sunt cei mai eficienti in acest sens pentru ca sunt de nationalitate romana si nu pot fi banuiti (acuzati) de interese straine – dupa cum dau dovada, sunt “buni” romani. Chiar crede cineva ca pe papa il intereseaza de sufletele celor ce au murit in inchisori sau a celor ce azi lupta cu atata inflacarare pentru interese straine mascate cu bune intentii? Asemanator e si gestului lui Iuliu Hosu, cel care a semnat primul documentul de revenire la ortodoxie in 1939. Dupa al doilea razboi mondial, ii da anatemei pe toti preotii si credinciosii care revin la Biserica Mama din care s-au rupt la 1700. Aceasta anatema e cumva din dragoste pentru sufletele pastorite? Episcopul Iuliu Hosu era constient ca daca pierde numarul de credinciosi necesar pentru a exista ca biserica va fi tras la raspundere de superiorii sai de la Vatican. Situatia era asemanatoare cu cea de azi. Exista un mare numar de preoti si episcopi la putini credinciosii. In felul acesta anumite averi (proprietati) revendicate nu isi gasesc justificarea.

    Daca tot am amintit de Concordat l-as intreba pe protopopul Bindea, de ce prin acest act politic, incepand cu anul 1929, Biserica Greco-Catolica devine oficial un simplu rit al Bisericii Romei? Unde este autonomia acestei “Biserici Martire”? In realitate niciodata nu a avut autonomie caci de la infiintare a fost subordonata direct Episcopiei Romano-Catolice maghiare de Estergom. Episcopii uniti aveau cate un calugar iezuit care sa le controleze activitatea. Astfel, al doilea episcop unit din Romania (succesorul lui Atanasie Anghel), Inochentie Micu Klein, a murit in inchisoare la Roma din ordinul papei, pentru ca a avut curajul sa spuna imparatesei Maria Tereza ca, daca nu primeste avantajele lumesti promise de Roma si habsburgi, va reveni la ortodoxie – de aici se vede ca interesele erau lumesti si nu duhovnicesti. Aceasta atitudine l-a infuriat rau de tot pe “Sfantul Parinte” si i-a pregatit un sfarsit chinuit. Domnule protopop Bindea, Inochentie tot datorita ortodocsilor a facut inchisoare? 

    Prin atitudinea protopului unit de Orastie, se starneste dusmanie intre cultele din orasul unde acesta locuieste. Foloseste cuiva? Ce interese sunt in spatele acestiua? Gestul sau e tot mai intalnit in Ardeal, multi preoti si absolventi ai scolilor greco-catolice au acelasi fel de a face “misionarism”. Sa credem ca interesul e de a-i aduce pe ortodocsi la “crestinism”? Ortodocsii din Romania au fost increstinati de Sfantul Apostol Andrei, sunt aici de doua milenii. Atunci care e motivul pentru care, cu atata zel, Vaticanul face aceasta “misiune” de “increstinare” a Romaniei? O actiune asemanatoare este cea a jurnalistei greco-catolice Ramona Balutescu din Timisoara alaturi de care protopopul Bindea (impreuna cu sustinatorii sai din Orastie: Editura Emma si saptamanalul Vorba de Ardeal) au aruncat cu noroi asupra Bisericii Ortodoxe Romane motivand ca actiunea a avut un caracter cultural – o lansare de carte. Detalii despre acest act “cultural” si “misionar” vedeti aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/12/cazul-corneanu-banatul-lui-ecumenism.html

    Fostul detinut politic, preotul ortodox Craciun Oprea[3], spunea ca in inchisori greco-catolicii nu aveau o atitudine de acest gen fata de ortodocsi: “Se spovedeau la noi, discutam ca si cu orice camarad si chiar de multe ori le dadeam portia noastra de mancare. Am ramas surprins ca dupa schimbarile politice din 1989 au inceput sa arunce cu piatra in ortodoxie spunand ca noi suntem vinovati pentru suferinta lor. Dar noi pentru ce am suferit? Dar Biserica Ortodoxa Rusa, care a dat atatia martiri in perioada comunista, din cauza cui a suferit? Atat in Biserica Ortodoxa Rusa cat si in cea Româna sunt multi preoti cu sfinte moaste ce pot fi vazuti oricand – cum e cazul parintelui Ilie Lacatusu, Ilarion Argatu si altii. Nu cunoastem sa existe moaste ale vreunui cleric (episcop sau preot) greco-catolic din inchisorile comuniste. Poate parintele Bindea sa ne spuna de ce?

    In discursul sau, Protopopul Bindea, aminteste de episcopii greco-catolici: Valeriu Traian Frentiu si Alexandru Rusu care au murit in inchisorile comuniste. Parintele protopop nu stie, sau nu vrea sa stie, ca in anul 1939 (cu noua ani inainte de instaurarea comunismului in Romania), acestia au semnat un act de buna voie prin care au dorit revenirea la ortodoxie. Primul care a semnat acest document a fost episcopul Iuliu Hosu. Amenintarile papei i-au speriat si incepand cel de al doilea razboi mondial lucrurile au ramas nefinalizate. Documentul se gaseste la http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/10/21-octombrie-revenirea-greco.html (vezi si http://www.apologeticum.ro/2014/10/21-oct-1948-revenirea-greco-catolicilor-la-ortodoxie-infruntand-opozitia-ierarhiei-uniate/)

Documentul de la anul 1939 despre care, in scolile teologice greco-catolice, nu se spune nimic.

 Sageata rosie indica locul unde sunt semnaturile episcopilor greco-catolici

    Dupa desfiintarea Bisericii Greco-Catolice clericii au ramas fara parohii. Daca Patriarhul Iustinian Marina a oferit posibilitatea unor ierarhi si preoti greco-catolici, ce se limitau doar la cele duhovnicesti (fara a lupta pentru interese politice lumesti[4]) de a primi functii administrative in Biserica Ortodoxa, nu e un lucru rau, ci chiar laudabil. Multi preoti si credinciosi au revenit la ortodoxie in frunte cu protopopul Traian Belascu de la Cluj, inainte de a se da decretul de desfiintare a Bisericii Greco-Catolice. Biserica Ortodoxa fiind majoritara a fost mai greu de desfiintat, dar asta nu inseamna ca a pactizat cu regimul comunist “intru distrugerea sufletelor romanesti crestine” dupa cum spune protopopul greco-catolic Silviu Bindea. 

prof. Cristian Marc

Nota redactiei:
Pozele cu protopopul Silviu Bindea au fost preluate de pe pagina personala de facebook a acestuia.
Mentionam ca notele de subsol 2,3,4 si 5, imaginile si trimiterile (LINK-uri), incluse in textul de mai sus, ne apartin.  Despre acest subiect s-au mai oferit si alte informatii pe blogul asociatiei noastre. In continuare va propunem sa urmariti si:

BOR si securitatea vezi si precizarile aduse de pr Ioan Alexandru Mizgan in presa locala Oradeana:  Biserica OrtodoxaNu l-a trădat nici pe Hristos şi nici pe omul credincios, chiar dacă a fost nevoită să suporte umilinţele Cezarului comunist”: http://www.crisana.ro/stiri/religie-19/biserica-ortodoxa-si-securitatea-34026.html#rate_article

Un fost detinut politic, monahul Teodor Stanescu, de la manastirea Petru Voda, judetul Neamt, relateaza cateva aspecte ale diversiunilor create de greco-catolici referitor la subiectul tratat mai sus:


“Biserica are datoria de a păstra pacea. Cui îi folosesc tulburările? Între a păstra pacea cu comuniştii şi a pactiza cu ei e o foarte mare diferenţă”.
Despre “pactizarea” BOR cu statul comunist oferim raspunsul parintelui Eftimie Mitra din ziarul Crisana[5] - 21 august 2006: 

- În aceste închisori au fost doar ortodocşi?
- Au fost şi ortodocşi, şi catolici, şi protestanţi şi necreştini, de toate naţiile şi toate religiile. Cea mai mare jertfă pe care a avut-o creştinismul în ultimul mileniu a fost în secolul trecut, iar cei mai mulţi martiri i-a dat ortodoxia.

- Au fost aduse acuze Bisericii Ortodoxe că a pactizat cu comunismul.
- Trebuie să ne uităm şi cine sunt cei care aduc aceste acuze, cât sunt de întemeiate şi care este scopul acestora. Sunt unele culte care pentru propagandă intensă anticomunistă şi pro capitalistă au fost susţinute politic, economic, juridic, logistic etc. de unele cercuri de interese străine. Astfel se explică şi noua lege a proprietăţilor pentru care s-a făcut atâta scandal. Unii dintre cei care ne acuză de acest lucru sunt greco-catolicii. Fostul cardinal Alexandru Todea spunea că Biserica Ortodoxă este o biserică trădătoare de neam. Biserica ortodoxă nu a fost niciodată un rival al statului sau a unor forme de stăpânire căci acestea sunt trecătoare, nu sunt pentru veşnicie. Datoria Bisericii Ortodoxe nu este să răstoarne guverne, ci să păstreze eschimbată credinţa primită de la mântuitorul Hristos şi să o transmită mai departe prin Sfinţii Apostoli şi ucenicii acestora, Sfinţii părinţi. Au trecut peste noi şi turcii, şi habsburgii şi comuniştii, dar învăţătura de credinţă ne-am păstrat-o. În momentul de faţă, singura care păstrează în totalitate adevărul de credinţă este Biserica Ortodoxă. Catolicii au păstrat lucrurile de formă, slujbele, veşmintele, anumite sărbători, dar au schimbat lucruri de esenţă, şi anume învăţătura de credinţă, dogmele. Amintesc aici ereziile filioque, purgatoriul, azima, infailibilitatea papală, imaculata concepţie. Protestanţii au schimbat mai mult decât catolicii esenţa credinţei (dogmele), iar la cult au renunţat complet. Iată că Biserica Ortodoxă nu a pactizat niciodată cu duşmanii lui Hristos. Dacă a ştiut să se limiteze la misiunea ei mântuitoare ca "trup al lui Hristos", asta înseamnă că şi-a făcut datoria, că a ascultat de învăţătura Evangheliei în care Mântuitorul le spune ucenicilor Săi: "Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu". Dacă turcii sau comuniştii ar fi încercat să intervină în sensul modificării dogmelor, cu siguranţă Biserica ar fi luat măsurile necesare. Când habsburgii s-au amestecat în probleme dogmatice, încercând să impună românilor ardeleni învăţăturile de credinţă apusene, Biserica românească s-a apărat, trecând prin cel mai crunt moment istoric. Mii de preoţi şi ţărani s-au răsculat pentru a-şi păstra credinţa şi valorile cultural-naţionale. Aceste revolte au dat naştere multor martiri şi mărturisitori, ca de exemplu ierarhul Iosif de la Maramureş, ţăranul Oprea Miclăuş, din Sibiel, ţăranul Găvruţa Petru, din Pocola, Popa Flore, din Beiuş, care a fost decapitat, şi mulţi alţii. Dacă habsburgii nu ar fi impus schimbarea credinţei, nu ar fi intrat în conflict cu preoţii şi credincioşii Bisericii româneşti. Turcii se mulţumeau să le plăteşti tribut, dar puteai păstra învăţătura de credinţă. Comunismul nu a intervenit în dogme, dar, în schimb, nega existenţa lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloaie spunea: "Comunismul nu e o ideologie, ci o satanologie". Aici a fost lupta Bisericii Ortodoxe. Peste 2.000 de preoţi ortodocşi au înfundat închisorile şi lagărele secolului trecut de la Aiud, Gherla, Piteşti, Jilava, Periprava, Baia Sprie şi altele. Aceştia au suferit din motive de credinţă şi nu din motive politice, aşa cum au făcut cei care ne acuză azi că suntem Biserică trădătoare. Dovadă în acest sens sunt moaştele preoţilor ortodocşi, care au trecut prin aceste închisori. Din toţi preoţii care au trecut prin aceste suferinţe întâlnim Sfinte moaşte doar la preoţii ortodocşi. Am văzut cu ochii mei moaştele părintelui Ilie Lăcătuşu, din Bucureşti. Sunt întregi, cu carnea şi pielea pe ele, având temperatura unui trup în viaţă. Când am intrat în capelă, am simţit o puternică mireasmă caracteristică sfintelor moaşte. De altfel, Sf. Sinod i-a deschis dosar de canonizare. La mănăstirea Petru Vodă, judetul Neamţ, sunt câteva cranii ale unor preoţi ortodocşi de la Aiud. În mausoleul din Aiud sunt rafturi întregi cu moaşte ale deţinuţilor din „Râpa robilor” din care avem şi noi câteva părticele în racla din biserica noastră. Exemplele ar putea continua. Din toate ţările aflate sub comunism, Biserica Ortodoxă a avut cel mai mult de suferit. Rusia are mărturii vii prin miile de moaşte ale sfinţilor care au pătimit în secolul trecut pentru credinţa lor. Biserica Ortodoxă nu e o putere lumească, ea nu luptă pe plan politic, economic şi alte astfel de căi lumeşti. Ea este o putere duhovnicească, lupta ei e pe tărâmul credinţei. E normal să păstrezi pacea şi buna înţelegere cu cei de la guvernare, indiferent că ar fi comunişti sau capitalişti, atâta timp cât nu se amestecă în problemele de esenţă, cum sunt dogmele. Aceasta şi pentru binele credincioşilor ei. Biserica are datoria de a păstra pacea. Cui îi folosesc tulburările? Între a păstra pacea cu comuniştii şi a pactiza cu ei e o foarte mare diferenţă.





[1] Vezi cartea “7 dimineti cu parintele Staniloae”, ed. Anastasia, pg. 66-67.
[2] Astfel a fost “legea Lupu” sau “legea proprietatii” numita si “legea 247” etc. Toate aceste legi au fost date in perioada cand la carma Romaniei se aflau partidele istorice, urmasi ai partidelor lui Iuliu Maniu: PNT, PNL… Vezi si: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2011/09/sua-inceput-pe-fata-razboiul-impotriva.html#uds-search-results

[3] La redactia ASTRADROM exista o inregistrare video in care parintele Craciun Oprea vorbea despre suferintele din inchisori. Filmarea are cateva ore. In cateva fragmente vorbeste si despre relatia cu cei de alte culte.
[4] Porunca de la Vatican de a nu accepta denuntarea concordatului a fost urmata de toti episcopii greco-catolici din Romania. Prin concordat Vaticanul pierdea imense averi din Transilvania obtinute de la Statul Roman in perioada guvernarii lui Iuliu Maniu. Statul austro-ungar a dat Bisericii Greco-Catolice dreptul de folosinta a acestor averi, in timp ce, dupa 1918, Iuliu Maniu a dat Bisericii Unite dreptul de proprietate. Astfel, Maniu a servit intereselor Vaticanului in Romania, motiv pentru care Biserica Greco-Catolica il considera un erou national. Unul din motivele politice a arestarii lui Iuliu Maniu de catre regimul communist era datorat opozitiei ce o facea impotriva denuntarii concordatului.

20 de comentarii:

  1. Buna ziua!
    Nu stiu de unde ati scos multe povesti si minciuni despre parintele Onufrie. Poate ca nu mai face parte din BOR(a plecat el, NU A FOST CATERISIT). Stiu ca BOR-ul vrea icoana si se fac presiuni pentru a o obtine. Va rog numai mintiti lumea.

    RăspundețiȘtergere
  2. BINDEA NU A FACUT PUSCARIE.
    FACE DOAR PE GROZAVUL.
    NU L-ATI VAZUT LA CHEFURI SI LA PETRECERI CUM SE MANIFESTA? VA SPUN CA STIU. E GROAZNIC. MAI ALES CAND TREBUIE DUS DE ALTII ACASA CA NU MAI POATE DE BEAT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era mai interesant daca nu ramaneai sub acel "nickname". Banuiesc cine se ascunde sub numele de "Nicu". Daca ai ceva de spus sau reprosat, nu te opreste nimeni, ai dreptul la libera exprimare, dar fii demn si semneaza ;)

      Ștergere
    2. Nicolae Groza ma numesc. Sa fii sanatos.

      Ștergere
    3. Sanatos sunt. Astept un link de facebook, sa povestim in privat. Atunci cand faci o marturie de nivelul acesta, presupun ca trebuie sa ai si dovezile necesare, am asteptari aproape nule. Eu sincer nu te cunosc, poate nici nu mi-ar face placere, dar abia astept sa vorbim. Astept cu nerabdare raspunsul tau...

      Ștergere
  3. Binevenit acest articol. Sunt sătul până peste cap de acuzarea B.O.R. de către "frații" greco-catolici, care nu fac decât să se plângă peste tot de cum îi persecută pe ei ortodocșii, asta în timp ce își recuperează pe furiș biserici sau despăgubiri. Cine despăgubește Biserica Ortodoxă pentru bisericile și mănăstirile arse și jefuite în timpul prigoanei ordonate de Maria Tereza și înfăptuită de generalul Bukow ? Fără a-i jigni vreo, drama greco-catolicilor este foarte mare pentru că ei nu sunt nici ortodocși, deși se autointitulează de rit bizantin, nici catolici, nu au nicio identitate. Decât dezbinarea între români.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca mai spune cineva si alta varianta decat cea oferita de ereticii de la Blaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acesti eretici au mentinut limba romana nealterata!
      Citeste istoria despre scolile Blajului si despre Scoala Ardeleana, unde au invatat si ortodocsii!
      Sau cunosti doar istoria comunista, pusa pe tava de BOR?!
      Vorba lui Eminescu: " Nu cerceta aceste legi ca esti nebun de le intelegi!
      Oare Eminescu a trecut in randurile "ereticilor", cand a fost la Blaj si a spus: " Te salut Mica Roma...
      Citeste istoria scrisa de Iorga si vei vedea de unde a rasarit " soarele dreptatii"

      Ștergere
    2. Te referi la corifeii Scolii Ardelene care au fost prigoniti de ierarhii greco-catolici pentru ca au refuzat sa introduca limba maghiara in cult si scoli. Poate ca ar trebui sa cititi cartea "Analfabetismul in eparhia Gherlei" de istoricul Ciuhandu si "Istoria Bisericii Romane" de N. Iorga etc.
      Cand BOR facea istoria acestei tari nu existau comunisti.
      poti sa imi spui o sursa exacta unde gasesc acest citat? As dori o sursa din perioada cand Eminescu traia, nu una din revistele catolicizante care nu are legatura cu o sursa exacta...

      Ștergere
  5. Daca cei de la Blaj sunt eretici, tu ce esti?...îţi spun eu, esti jihadista ortodoxa

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai da obraznici sunteti, voi ortodocsii!! V-ati batut joc de biserica, de credinciosi si de neam mintindu-i secole de-a randul si profitand de ignoranta poporului "dreptcredincios". Nu va este rusine? Nu va ganditi ca veti sta candva in fata Dreptului Judecator? Nu va osinditi singuri! Nu mai pacaliti lumea! Fiti sinceri! Fiti transparenti! Ba mai mult, nu urati si nu jigniti! Practicati iubirea pe care o predicati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti dovedii aceste afirmatii? Sau esti si tu scolit la scolile catolicizante unde se foloseste spalarea pe creieri conform planurilor papistase?
      Vrei sa spui cumva ca te referi la declaratia papei de toleranta fata de homosexuali? Nu am vazut nici un for de conducere ortodox care sa accepte acest pacat.
      si multe altele de acest gen...

      Ștergere
    2. Esti tu spalata pe creier! Papa actual traieste credinta - merge printre saraci si intemnitati si ii ajuta, a renuntat la onoruri in pofida saracilor, pe cand lui Daniel i se rupe gatul de lanturile de aur pe care le poarta! Deschideti-va ochii!!! Credinta trebuie traita, nu de suprafata! Si daca vorbim de pacate ale "ortodocsilor" - referitor la homosexuali, ei nu vorbesc despre asta, ci SUNT homosexuali! La buna vedere! Domnu sa aiba mila de voi!

      Ștergere
    3. Domnule "Anonim" crezi ca nu stiu cine sta in spatele reclamelor TV cu un papa milostiv si "traitor". Cauta pe google sa vezi ce gasesti despre masonul papa Francisc, apoi mai discutam. Poti dovedi ca BOR sunt homosexuali, asa cum spui? Daca nu dovedesti inseamna ca esti mincinos.

      Ștergere
  7. Nu sunt un crestin practicant. Sunt in schimb un crestin cu bun simt, iar din acest punct de vedere articolul dvs are multe scapari. Domnule Cristian Marc credeti ca are mare importanta ce-a fost prima data oul sau gaina, respectiv care cum a trecut la biserica de apus si mai apoi care a vrut sa revina. Nu are nici o importanta. Articolul este unul fundamentalist, intolerant cu oricine e de alta parere sau de alta religie, iar asociatia dumneavoastra este de tip fascisto - legionar, deoarece se adreseaza si citez" Asociatia are drept scop apararea, pastrarea si promovarea valorilor culturale, nationale, spirituale, morale si materiale al persoanelor de religie ortodoxa". Cu alte civinte tot ce nu e ortodox nu are valenta nationala. Offff. Va compatimesc. Mult noroc si minte mai deschisa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca are importanta. Consider ca daca ortodocsii au fost intai pe aceste teritorii trebuie lasati in pace sa creada ce vor ei, nu sa li se impuna catolicismul - cu atat mai mult prin diversiuni de acest tip. Fiecare e liber sa aleaga ce doreste, dar pentru asta trebuie sa fie informat.
      Referitor la lucrurile de prost gust pe care se spuneti, consider ca nu merita sa raspund.

      Ștergere
    2. Nu va impune nimeni catolicismul, puteti sa fiti si ateu - daca asta este alegerea dvs - dar nu ii mai prigoniti pe altii! TRAITI credinta voastra , pentruca "credinta fara fapte este moarta". Atata timp cat tot loviti in catolici credeti ca sunteti un bun ortodox?

      Ștergere
    3. Domnule "Anonim" catolicismul se impune politic. Aceasta lega a retrocedarilor a fost data de un primministru catolic: Calin Popescu Tariceanu. Se iau biserici de la sate si se dau catolicilor, doar pentru simplu fapt ca asa vor popii catolicii, sustinuti politic prin legi de mafiotii din conducerea Europei si politicienii slugarnici din Romania.
      Asa s-a facut si in perioada CONCORDATULUI. Primministru era tot un catolic: Iuliu Maniu - omul Vaticanului la Bucuresti.
      Catolicismul mereu a fost impus prin forta. Va amintiti ceva despre inchizitie? sau despre cruciade? sau despre felul sangeros prin care s-a impus greco-catolicismul in Ardeal? etc.
      In ce priveste TRAIREA, laso balta caci de teatru jucat de Francisc ne-am lamurit. De ce Dumnezeu a dat cu fulgerul in catedrala de la Roma cand papa Benedict a fost silit "din motive de boala" sa-si dea demisia? crezi ca masonul Francisc din Argentina e chiar asa cum i se face reclama la TV? Te inseli, realitatea e tocmai invers.
      Nu loveste nimeni in catolicism, asa cum vrei sa dai impresia. Dar ce a facut greco-catolica Ramona Balutescu ce a fost? nu lovire in ortodoxie? Ai citit articolul din VORBA administarat de un om pe masura (filo catolic) in care se calomnia BOR de catre o femeie fara rost in viata? Cine vorbeste ... hai laso balta...

      Ștergere
    4. Nu se impune, politic,niciun catolicism! Se impune ortodoxia - ca vezi Doamne - daca nu esti ortodox, nu esti roman! Si inca mai vorbiti de impunerea catolicismului??? Studiati istoria , Doamna si mai iesiti din indoctrinarile pe care vi le*au facut! Bisericile se retrocedeaza doar cele furate, si inca nici nu sunt toate, mai au hotii de ortodocsi inca de dat - si va mai numiti crestini??? Macar eu nu sunt... Si ce spuneti ca va milogiti la catolicii din occident sa va dea biserici ca sa slujiti in ele , voua ortodocsilor, si va dau??? Si slujiti in ele....HMMM??? Sau si aici doriti dovezi? Inca odata va spun - SA VA FIE RUSINE! Mincinosi si hoti!!

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.