miercuri, 28 ianuarie 2015

Secte desprinse din Biserica Ortodoxa Romana datorita unor clerici indisciplinati si cu devieri grave. Printre acestia sunt: Ioan Preoteasa, Constantin Dogaru, Onufrie (Olivian, Bindiu Pop), Gherasim (Gheorghe Bratu), Avondios (Dimitrie Bica)…

(Fragment din cursul de “misiologie si sectologie” – Universitatea Bucuresti, Facultatea de Teologie Ortodoxa, anul 3, semestrul 2, pg. 53-54, -preot conferentiar dr. David Pestroiu)

Capitolul 8. Abateri de la dreapta credinta in spatiul romanesc (I): Grupari desprinse din ortodoxie (schismatice) 
Subcapitolul 5. Asociația Creștinilor Ortodocși Tradiționali Liberi/ Biserica Creștinilor Ortodocși Români /Biserica Ortodoxă Tradiţională (Strămoşească) sau „a Vlahilor de Pretutindeni”/ „Mitropolia Autonomă Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar" / Mitropolia Moldovlahiei

- diferite denumiri, pentru structuri religioase pseudo-ortodoxe în formare, cu mai multe centre: la Piatra Neamţ, Bodești (Neamț), Fundata, Bran și Feldioara (Brașov), Constanţa, Ruginești (Vrancea), Copăceni (Ilfov), Giurgiu, Mihail Kogălniceanu (Constanţa), Secuienii Noi și Bucureşti. Prezenţă puternică în diaspora românească din Europa, în special din Italia

- lideri:

1.„Mitropolitul” Ioan Preoteasa (n. 1956, la Adunații Copăceni, jud. Giurgiu) – fost preot la Parohia Saxoni, Protoieria Giurgiu Nord (1989-1990), pe care o abandonează, fugind în S.U.A.. Soția, Maria Neagu, învățătoare, îl acuză de „imoralitate, violență, viață parazitară și comportament nefiresc”, în procesul de divorț soluționat de Judecătoria Buftea cu desfacerea căsătoriei din vina exclusivă a soțului ei.

- în S.U.A. a fost acuzat de sustragerea fondurilor comunității românești din Las Vegas.

- întors la Bucureşti cu planuri de a fi numit episcopul Giurgiului (cu oarece sprijin politic), dar este caterisit de Sf. Sinod, prin Hotărârea nr. 1/2005.

- în 2004, este „hirotonit” mitropolit de către un sobor format din 7 „arhierei” aparținând de o structură schismatică: „Adevărata Biserică Ortodoxă Rusă din Catacombe”, numită și „Biserica rușilor albi”, sau, în presa românească, „Biserica – K.G.B.”, condusă de Adrian Lapin și Varsanufie Solopov. Acțiunea s-a desfășurat în condiții obscure, întrun lăcaș de mici dimensiuni și cu public restrâns la câteva persoane, se pare că în Cernăuți.

- este remarcat în mass-media cu prilejul săvârşirii unei rânduieli necanonice – înmormântarea unei persoane publice decedată, potrivit cercetărilor, prin suicid;

-atrage preoţi (nemulţumiţi că nu li se recunosc „meritele”), monahi (aspiranţi la arhierie aflaţi în dizgraţie) şi credincioşi (mase de manevră), propunând forme speciale de nesupunere faţă de ierarhie. Exemple: preotul Dumitru Poiană din Ruginești, caterisit de B.O.R. pt. beție, comportament afemeiat și tentativă de suicid, Pascal Paul Teofil, fost monah la Mân. Bistrița, Țepurlui Dorel, fost frate la Sihăstria Rarăului, cu pretinsă hirotonie în M. Athos, Ioan Popa, un infractor de drept comun cu mai multe condamnări penale, divorțat și recăsătorit în Fundata - Brașov etc.

-2006: presa dezvăluie întâlniri secrete ale adepţilor grupării în jud. Suceava (Vatra Dornei), dar şi peste hotare (Ucraina);

- 2007: Elena Iovu, fostă croitoreasă din Ruginești, este deconspirată ca făcând parte din „Biserica Secretă” a lui Constantin Dogaru din Tecuci, în timp ce încerca să ctitorească un schit ortodox la Bodești – Neamț. De fapt, împreună cu soțul ei, Vasile Iovu, a donat doar un teren; restul investiției fiind rodul ortodocșilor din zonă. În urma depistării ei ca „arhieriță”, „femeie-preot-ortodox”, arhimandrită” și „stareță”, „hirotonind” împreună cu Dogaru diverse persoane în „clerul” Bisericii secrete. Centrul eparhial a dispus măsuri energice de restaurare a ordinii și de pedepsire a celor
vinovați. În acest moment intră pe fir Ion Preoteasa, care profită de acest conflict, oferindu-și suportul pentru Elena Iovu, căreia îi recunoaște calitatea de „stareță”.

-încearcă înfiinţarea unei mânăstiri la Copăceni – Ilfov, fără rezultat, în urma eforturilor misionare ale preotului ortodox Lică Lepădatu. A rămas doar o troiță amplasată în mijlocul unui câmp.
-încearcă joncţiunea cu gruparea anticlericală şi antisinodală provenind de la Vladimireşti (Alianţa pentru renaştere spirituală din România), cu nucleele dizidente din jurul unor clerici şi monahi contestatari ai unor ierarhi din conducerea Bisericii.

- Ion Preoteasa pierde procesul cu B.O.R.. Organizația sa nu are nici măcar statut de asociație religioasă, conform Legii 489/2006.

2. Onufrie (Olivian, născut Octavian Pop Bindiu), actualmente pretins „mitropolit primat” şi „arhiepiscop de Bergamo”, „arhiepiscop de Sondrio şi Vercelli” etc.

- fost capelan la Penitenciarul Găeşti, autor al unor lucrări privind misiunea socială a Bisericii.

- după pensionare (2006), se afiliază aşa-zisei Patriarhii necanonice de la Kiev şi conduce reprezentanţa din Italia a acestei structuri pseudo-ortodoxe schismatice.

În România: „mitropolit” Gherasim Bratu (n. Gheorghe), foştii preoţi caterisiţi Ştefan Popa, Gabriel Mascaş, „arhimandrit” Filip (Constantin Florian), Mihail Claudiu Vasilache, Ştefan Bercaru, Cosmin Becică, Macarie (Nicolae Sima) – cu acuzaţii de pedofilie, Avondios din Como (fostul ieromonah caterisit Dimitrie Bica – homosexual militant pentru drepturile comunităţii L.G.B.T. etc.)

sursa: http://www.ftoub.ro/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=53&Itemid=138

4 comentarii:

  1. E binevenit. Trebuia postat mai de mult aceasta pagina, sa stim si noi ce se invata in scolile de teologie despre acesti sarlatani. Acum totul e cat se poate de clar..., e oficial.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu judeca sa nu fi judecata! Nu sti si nu putem sti ce i acolo intre ei. Si in Patriarhie e mafie ca oriunde. Ispite peste tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina dragut-o,
      Cine i-a judecat pe acesti sectari schismatici?
      S-au te-a deranjat prezentarea lor in mod public???!!!!
      Crezi ca trebuiesc ascunse aceste secte pierzatoare de suflet?
      Hai ca esti stipida...
      Nu faci si tu parte din una dintre sectele amintite?

      Ștergere
    2. Viorica vreau sa iti dau cateva exemple sa vezi ca lucrurile nu stau asa cum spui tu
      probleme sunt peste tot
      neintelegeri si tulburari intalnim oriunde
      chiar si la sfantul munte, exista o manastire care nu doreste sa il mai pomeneasca pe patriarhul ecumenic ca se pupa cu catolicii

      ma gandesc la sfintii bisericii care au suferit datorita unora ca cei ce exista azi in biserici
      sfantul ioan gura de aur a fost caterisit de doua ori odata de teofil al alexandrie si a doua oara de severian de gaballa, aruncat din scaun , iar teofil la 415 a omorat o si pe Hipatia filosoafa
      grigorie de nissa a fost caterisit ca a mancat avearea episcopiei, dar a fost pe nedrept
      grigorie de nazians la 381 la sinod la fel , s au ridicat impotriva lui
      pana nici Vasile cel mare nu a scapat
      Meletie al Antiohiei
      Atanasie cel mare a fost caterisit de 5 ori si scos din scaun , a murit caterisit si eretic
      din 45 de ani de arhierie 25 de ani adunati a fost numai caterisit si in pribegie
      au incercat sa il inece pe barca
      Antim ivireanul a fost dat jos si caterisit
      iar Ioan gura de aur a fost adus dupa 31 de ani de Proclu ucenicul sau si inmormantat crestineste
      iar acum ce facem slujim liturghia lui
      sfantul Ioan Maximovici a fost si el controversat si tarat in mocirla impreuna cu fantul Filaret al Americii
      biserica i a considerat eretici ca faceau parte din biserica sarobesnaia (rocor) alta decat o patriarhie canonica
      iar azi toti sunt mari sfinti si profita dupa ei cei care i au facut sa sufere si i au aruncat ca pe maselele stricate
      pune ti fratia ta intrebarea cand biserica are dreptate si cand nu
      iar raspunsul intarzie pt ca este o intrebare retorica,

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.