sâmbătă, 16 februarie 2019

Un episcop canonic din Ucraina a fost expulzat din țară pentru că a vorbit în America despre abuzurile autocefalilor schismatici făcute după primirea tomusului de la Patriarhul de Constantinopol.


Episcopul Ghedeon al BOU canonice a fost expatriat de autoritățile ucrainene.

Așa prigoană n-a fost nici în timpul comuniștilor...

Conform unor informații din presa ucraineană și rusească, Episcopul Ghedeon a fost expulzat din Ucraina la întoarcerea din SUA.


„Pe 5 februarie, Ep. Ghedeon a informat succint un grup de congresmeni ai SUA despre faptele de discriminare față de Biserica Ucraineană canonică din partea statului. A vorbit, de asemenea, despre reprezentanții Bisericii schismatice care au încălcat flagrant legea internațională și constituția Ucrainei și despre activitățile violente ale diferitelor organizații radicale din Ucraina. A dat și Secretarului de Stat, Mike Pompeo, un apel oficial din partea Bisericii Ucrainene care cere SUA să ia în seamă multele cazuri de încălcare a drepturilor și libertăților credincioșilor. Autoritățile SUA au promis să investigheze situația.”

„Starețul Mănăstirii Tithe al BOU a fost condus la aeronavă însoțit de oameni înarmați cu mitraliere.”

„Dimineața devreme pe 14 februarie 2019, Episcopul Ghedeon (Kharon) din Makarov a fost deportat către Statele Unite. Noaptea dinainte, în aeroportul Borisopol, fără nici o explicație, ofițerii SBU l-au arestat, în timp ce ofițerii Serviciului Vamal de Stat i-au expropriat pașaportul.

Purtătorul de cuvânt al șefului Serviciului Vamal de Stat, Oleg Slobodian, a declarat că „grănicerii au împlinit instrucțiunile unei agenții de securitate” (SBU – Ed.). În același timp, oficialul a spus că motivul pentru aceste acțiuni expresive ale legii de securitate. Potrivit lui, Episcopul Ghedeon „este angajat în propagandă anti-ucraineană și este un adept activ al 'lumii rusești'.”

„Vlădica a încercat să ia contact cu avocații, dar nu l-au lăsat pe Episcop să ia legătura nici cu avocații, nici cu membrii Parlamentului. Vlădica s-a simțit rău; echipa de ambulanță a fost chemată.

„Nu mi s-a dat voie în Ucraina pentru că cetățenia mi-a fost anulată chipurile și nu este validă, deși am plecat acum 15 zile și nu au fost probleme și nu au fost luate decizii judecătorești”, a spus Episcopul Ghedeon într-un mesaj video.

Preotul a insistat că arestarea sa a fost motivată „pur și simplu deoarece pașaportul a fost așa-zicând pierdut”, deși nu erau declarații din partea sa despre pierderea documentelor.”

”Serviciul Vamal de Stat a negat că l-au deportat pe Episcopul Ghedeon din Makarov spre SUA: oficialii au spus că a plecat voluntar spre Germania.

Purtătorul de cuvânt oficial, Oleg Slobodian, a declarat că nimeni nu l-a forțat pe stareșul Mănăstirii Desiatinny (Tithe) să părăsească Ucraina. El a scris despre aceasta pe Pagina De Facebook.”

„Arestarea starețului Mănăstirii Desiatinny a avut loc în ajunul sesiunii Curții Supreme pe cererea de a invalida apelul Parlamentului către Patriarhul Bartolomeu de a acorda Tomosul.”

Traducere de ierom. Lavrentie Carp
Surse:


Un comentariu:

  1. Mă rog, nu știu ce-nțeleg ereticii din America despre problema Bisericii din Ucraina, dar e bine că se arată și la alții Adevărata Ortodoxie, reprezentată în Ucraina de către Mitropolia Canonică a acesteia.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.