sâmbătă, 2 februarie 2019

Biserica Georgiană cheamă la păstrarea unității pan-ortodoxe privind dezbinarea creată de colaborarea SUA- Vatcan-Constantinopol în Ucraina

Patriarhul Ilia s-a întâlnit cu o delegație de la Constantinopol.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Georgiei, pr. Andria Dzhagmaidze, spune că au început să crească presiunile din partea politicului asupra ierarhiei georgiene. Acestea se fac cu scopul ca Biserica Georgiei să recunoască fracțiunile schismatice din Ucraina.

Biserica Georgiană a emis o declarație, făcând un apel la păstrarea unității lumii ortodoxe și la practicarea unei abțineri în problema recunoașterii autocefaliei ucrainene.

Documentul declară că, la momentul prezent, „principalul lucru este să avem grijă să păstrăm unitatea Ortodoxiei” și să lămurim chestiunea corect pe baza legii canonice a Bisericii.

Mitropolitul Ioan de Rustavi din Biserica Ortodoxă Gerogiană a remarcat că „Unitatea Bisericii Ortodoxe se bazează nu pe principiul solitar, papist, ci pe sobornicitate, care este reflectată în Crezul niceean”.

Acordarea unui tomos Bisericii ucrainene a stârnit opinii variate în întreaga lume ortodoxă, atât în cercurile seculare, cât și duhovnicești. De asemenea, avem două părți clare care-și apără poziția. În același timp, nici o partidă nu se abține de la insulte și intimidare”, afirmă declarația.
De aceea, Patriarhia cheamă pe toți să fie cu grijă la declarațiile cu privire la chestiune și să depună eforturi spre rugăciune.

Între timp, o delegație a Patriarhiei de Constantinopol, condusă de Mitropolitul Emanuel de Franța, a sosit în Georgia să se întâlnească cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Catolicos Ilia II al Georgiei pentru a discuta chestiunea ucraineană.

Potrivit șefului serviciului de presă al Patriarhiei, Protoprezbiterul Andria Dzhagmaidze, întâlnirea a fost inițiată de Constantinopol, relatează Interfax-Religion. A mai menționat că întâlnirea nu e plauzibil să influențeze poziția Bisericii Georgiene.

Pr. Andria a vorbit mai devreme despre presiunea crescândă asupra Bisericii Georgiene din partea unor forțe guvernamentale și neguvernamentale pentru a recunoaște noua structură schismatică ucraineană.

IPS Mitropolit Nikoloz (Pachuashvili) de Akhalkalaki, Kumurdo și Kari a declarat recent că, în vreme ce Biserica Georgiană este în principiu în favoarea autocefaliei Ucrainei, ei nu pot sluji cu episcopi anatematizați și auto-hirotoniți.

Biserica Georgiană a postat o declarație la finele lui Septembrie în care spune că situația din Ucraina este foarte delicată și, astfel, are nevoie să fie elaborată între Patriarhiile de Moscova și Constantinopol. În timp ce Sinodul georgian nu a luat încă o poziție formală asupra chestiunii, se știe că Sanctitatea Sa, Patriarhul Catolicos Ilia II se opune puternic intruziunii Constantinopolului în Ucraina.

(după o traducere de ieromonahul Lavrentie Carp)


Nota:
    În urma întâlnirii dintre Mitropolitul Emanuel, ca delegat al Constantinopolului, cu Patriarul Ilia II în Georgia, Biserica Georgiană a declarat că o hotărâre cu privire la problema ucraineană nu va fi luată imediat, ci abia la Sinodul din primăvară: Georgian Synod won’t decide on Ukraine until spring despite visit from Constantinople delegation

Un comentariu:

  1. Ce-o tot scaldă și ierarhii ăștia? Ce-o tot dau cu diplomația? Diplomația este de la diavol și s-a dovedit a fi perdantă în politică. Vedem cu toții unde a ajuns România cu atâta diplomație după 1989, pe buza prăpastiei. Doar scrie în Evanghelie că, ,,Cuvântul vostru să fie ce este da, să fie da, iar ce este nu, să fie nu. Cei mai mult de acestea este de la diavol.” Ce se tot codește și Patriarhia Georgiei în privința Bisericii din Ucraina? Atâta timp cât există o Mitropolie Ortodoxă a Ucrainei perfect Canonică, nicio altă patriarhie nu are dreptul să intervină în jurisdicția acesteia. Alte feluri de judecăți sunt de la diavol. Bartolomeu de Constantinopol săvârșește, ca de obicei, o gravă abatere și un imens abuz prin intruziunea ce o săvârșește în treburile Bisericii din Ucraina.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.