vineri, 1 februarie 2019

Muntele Athos și schisma ucraineană. Chinotita rezistă presiunilor Fanarului... Până când?

Mănăstirile din Athos își vor închide porțile în fața schismaticilor ucraineni și a conducătorului BodU

Cu toate acestea, Patriarhul Bartolomeu va impune doi stareți din Athos care să participe la intronizarea schismaticilor de la Kiev.

În cazul în care Epifanie Dumenko vine în Athos, unele mănăstiri grecești își vor închide porțile.

Mănăstirile athonite Filoteu și Caracalu au declarat că-și vor închide porțile dacă Epifanie Dumenko, capul „sfintei biserici din Ucraina”, sosește în Sfântul Munte Athos, a spus Serghei Șumilo, directorul Institutului Internațional al Moștenirii Athosului din Ucraina pe Facebook.

Potrivit lui, Mănăstirile grecești și slave (Filoteu și Caracalu grecești, Zografu bulgară, Hilandar sârbească), au declarat în timpul unei sesiuni extraordinare a Sfintei Chinotite a Sfântului Munte  că ele recunosc doar pe Întâistătătorul canonic al BOU – Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina.

Potrivit lui Serghei Șumilo, „cei care nu sprijină inițiativele Patriarhiei de Constantinopol își explică poziția prin a spune că Tomosul pentru autocefalie nu a fost dat deplinătății Bisericii Ucrainene, ci doar unei părți mai mici, în timp ce majoritatea nu a participat la aceasta”.

Monahii athoniți sunt îngrijorați că Fanarul a acordat Tomosul către BOU-PK, a explicat el. Și a adăugat că participanții la sesiune Sfintei Chinotite au propus să fie introdusă chestiunea ucraineană la o discuție a toată Ortodoxia între capii Bisericilor Ortodoxe Locale.

Serghei Șumilo a spus, de asemenea, că doar 5 din 20 de reprezentanți ai Mănăstirilor din Athos au sprijinit inițiativa Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol de a trimite o delegație de observatori din Athos la Kiev pentru întronizarea lui Dumenko.

Informația în presă despre aproape 7 Mănăstiri nu a fost confirmată”, a spus directorul Institutului Internațional al Moștenirii Athosului. „Drept rezultat, după discutarea chestiunii, Sfânta Chinotită a Athosului a decis pe 28 ianuarie să nu trimită o delegație la Kiev și să nu trimită salutări capului BOdU, după cum și să continue a se abține de la sprijinirea părților în conflictul bisericesc din Ucraina”.

Printre nevoitorii și pustnicii din Athos, mulți declară că nu mai pomenesc liturgic pe Patriarhul Bartolomeu, alții adoptă poziția neintervenționistă, a concluzionat Șumilo.

De amintit că pe 28 ianuarie 2019 a fost ținută o sesiune extraordinară a Sfintei Chinotite a Muntelui Athos, ai cărei participanți au decis să refuze cererea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului să trimită delegație athonită la „întronizarea” capului BOdU, Epifanie Dumenko.

„Mitropolitul” Epifanie, la rândul său, a invitat pe Sviatoslav Șevciuk, capul BGCU (greco-catolici) la acest eveniment, de vreme ce plănuiește să  promoveze activ cooperarea noii structuri bisericești cu uniații.


Patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol a decis cine sa participe la intronizarea schismaticilor ucraineni. Printre reprezentanti au fost desemnati doi stareti athoniti. In 31 ianuarie 2019, presa grecească menționează de trimiterea stareților Efrem și Alexie, din Sfântul Munte, pentru a delega Patriarhia de Constantinopol la intronizarea schismaticilor ucraineni.
Menționăm că, în urmă cu puțin timp, starețul Efrem de la Vatoped, și-a exprimat comuniunea cu mitropolitul canonic, Onufrie de la Kiev. Ce va face în această situație?
Iată ce spune presa ortodoxă din Grecia:


Trimișii Patriarhiei Ecumenice la Întronizarea de la Kiev

“Duminică 3 Februarie 2019 va avea loc, în Catedrala istorică a Înțelepciunii lui Dumnezeu, întronizarea Noului Întâistătător al Bisericii Ucrainei, Mitropolitul Epifanie.

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a hotărât trimiterea unei reprezentanțe patriarhale formate din patru membrii - doi Ierarhi și doi Stareți din Sfântul Munte Athos. Înaltpreasfințiții Mitropoliți Emanuel al Franței și Amfilohie al Adrianopolei, împreună cu Stareții Sfintei Mari Mănăstiri Vatopedu, Arhim. Efrem și Sfintei Mănăstiri Xenofont, Arhim. Alexie vor lua parte la întronizare în calitate de trimiși (reprezentanți) oficiali ai Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu.

Ierarhii și Stareții au fost aleși în mod personal de către Sanctitatea Sa, pentru [a fi trimiși ca reprezentanți patriarhali la] întronizarea istorică de la Kiev. Totodată trebuie subliniat faptul că alegerea celor doi Stareți nu a constituit alegerea (opțiunea) Mănăstirilor Sfântului Munte, nici nu au fost trimiși cei doi Stareți de către Sfânta Chinotită a Sfântului Munte ca reprezentanți ai acesteia.”



Nota ASTRADROM:
Din informațiile pe care le avem de la monahi din Sfântul Munte Athos, asupra unor stareți de mănăstiri s-au făcut presiuni pentru a-i primi pe schismatici la slujbe. Aceasta după ce, au refuzat inițiativa Patriarhului Bartolomeu de a merge împreună cu pseudomitropolitul Epifanie să facă slujbe arhierești în mănăstirile athonite, însoțiți de televiziunea și presa ucraineană.
De asemenea, mai mulți monahi athoniți ne cer să ne rugăm pentru cei doi stareți, care acum sunt puși într-o situație dificilă de către liderul de la Fanar.

3 comentarii:

  1. Bartolomeu nu se dezice nici acum de poziția de ereziarh-șef în sânul Ortodoxiei. Dacă nu se oprește din nebuniile lui, iadul îl mânâncă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta la frații noștri preoți și credinciosi din Ucraina și la cei doi stareți.Bunul Dumnezeu să.i lumineze să facă voia Lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. In presa greceasca a aparut stirea ca staretul Efrem s-a imbolnavit si nu a mai putut merge la intronizarea schismaticilor din Ucraina.
    Ne bucuram de decizia inteleapta a staretului Efrem de la Vatoped.

    Marius Pop - responsabil redactie

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.