duminică, 3 februarie 2019

Reacția Patriarhului Bartolomeu după atacul de cord al starețului Efrem de la Vatoped

După ce i-a făcut dureri de inimă, îi scrie o epistolă prin care își arată purtarea de grijă.

   Presa ortodoxă din mai multe țări a anunțat situația critică a starețului Efrem de la Vatoped cauzată de presiunile Patriarhului Ecumenic asupra acestuia de a participa la intronizarea schismaticului Epifanie, la Kiev. 
Detalii vedeti aici: MarturisireaOrtodoxă


   După ce s-a aflat cauza reală care a generat atacul de cord al starețului, liderul de la Fanar a scăldat-o printr-o scrisoare specific diplomației ierarhicești. Prin această scrisoare, făcută public, se disculpă și scoate în evidență că starețul athonit ar fi în relații foarte bune cu liderii grupării schismatice din Ucraina. Amintim că starețul Efrem a fost obligat prin numire din partea patriarhului să participe la această "intronizare", fără binecuvântarea chinotitei. 

     În cele ce urmează vom prezenta un articol din presa greacă, ca urmare a scrisorii pe care Patriarhia de Constantinopol a făcut-o publică după ce vestea stării sănătatatii staretului a făcut înconjurul lumii:

Urările de sănătate ale Patriarhului Ecumenic către Starețul Mănăstirii Vatoped și interesul manifestat de Mitropoliții Epifanie și Onufrie

O scrisoare de compasiune și de sprijin față de Starețul Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped, aflat în suferință, adresată de Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, a fost trimisă astăzi, sâmbătă, 2 februarie 2019, Secretariatului Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte.

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a încercării sănătății Starețului Efrem și a atacului de cord pe care i l-au diagnosticat medicii, în urma căruia Starețul a fost internat într-o clinică din Kiev.

Caldele sale urări de însănătoșire grabnică și de desăvârșită restabilire a sănătății sale i-a adresat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu Starețului Efrem, subliniind că a luat la cunoștință cu mare emoție de încercarea prețioasei sale sănătăți. În scrisoarea sa părintească, Sanctitatea Sa s-a referit în mod special la ispita bolii, subliniind că nu va înceta să se roage Doctorului Sufletelor pentru sănătatea Venerabilului Stareț.

Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem, unul din cei patru membri ai Delegației Patriarhale, a sosit [ieri] la Kiev în vederea Întronizării Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Mitropolitul de Kiev și al întregii Ucraine, Epifanie.

Însă, după sosirea avionului cu care a călătorit de la Constantinopol la Kiev, Starețul a resimțit o severă stare de disconfort. Imediat după sosirea sa, și pentru că starea i se înrăutățea, s-a deplasat la o clinică din Kiev, unde doctorii au constatat că Starețul suferise un atac de cord. I-a fost acordat primul ajutor și a fost imediat spitalizat.

Deoarece Starețul Efrem are un dosar cardiac încărcat și suferă și de diabet zaharat, îngrijorarea medicilor, conform reportajului Agenției (de știri) Ortodoxia, a fost încă și mai mare, mai ales că de curând acesta a suferit și o operație de montare a cinci stent-uri la inimă.

Starețul Efrem se află sub supravegherea medicilor, de vreme ce starea sănătății sale necesită o atenție deosebită și multă odihnă.

Ca urmare a scrisorii Sanctității Sale, obștea Mănăstirii a trimis o scrisoare de mulțumire Patriarhului Ecumenic pentru urările sale părintești și pentru sprijinul său.

Starețul Efrem a fost vizitat, la clinica din Kiev, de către Mitropolitul de Adrianopol, Amfilohie, membru și el al delegației trimise a Patriarhiei Ecumenice. Acesta l-a văzut pe Stareț și a informat pe Sanctitatea Sa, Patriarhul, despre mersul sănătății sale. La amiază, Starețul Efrem a fost vizitat și de către Mitropolitul Kievului, Epifanie, care, în timpul scurtei sale vizite, a fost informat despre starea sănătății Starețului. După-amiază târziu, un reprezentant al Mitropolitului Onufrie a luat legătura telefonic cu cei din imediata apropiere a Starețului Efrem și a cerut să-i fie transmise acestuia urările Mitropolitului de însănătoșire grabnică.

Mulți Ierarhi, de asemenea, și mulți oameni din diferite țări, printre care Grecia, Cipru, România, Georgia și Rusia, s-au interesat de sănătatea Starețului, trimițându-i mesaje de sprijin și de însănătoșire grabnică.

Starea sănătății Starețului Mănăstirii Vatoped este monitorizată de către medici 24 de ore din 24, pentru a fi hotărâți pașii ce urmează a fi făcuți în continuare pentru o mai bună abordare a problemei de sănătate apărute, medicii făcând tot ceea ce este necesar pentru îmbunătățirea stării sănătății Starețului.

P.S.: Fotografiile ce au apărut în mass-media cu Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped, pe patul clinicii din Kiev, și cu Mitropolitul Epifanie, care va fi întronizat Duminică, fotografii care au fost publicate de mass-media ucraineană și apoi și de cea străină, au fost făcute la rugămintea Mitropolitului pentru uz personal, de aceea nu le vom publica, respectând dorința Starețului bolnav, care nu și-a dat acordul pentru publicarea lor.

sursa: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/eyxetiria-epistoli-oikoumenikou-pros-geronta-efraim/
(Traducerea: ieromonah Mnason - Sf. Munte Athos)

Nota redactiei:
În intervalul de timp de la apariția articolului si până în momentul traducerii, articolul de pe site-ul grecesc a suferit cateva modoficari din partea administratorilor. Menționam ca aici am postat varianta pe care articolul o avea la data si ora postarii pe blogul ASTRADROM.

2 comentarii:

  1. Vai, da ce grijă are ereticul Bartolomeu de ereticul Efrem! Câtă grijă are dracul de dracul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum lucreaza pronia dumnezeiasca,la Botosani se va face episcopie,si dupa modelul de la Suceava(PS Damaschin Dorneanul ),un episcop tanar,nesemnatar in Creta,fara studii sau doctorate in afara la universitati protestante"ecumenice",neparticipant la rugaciuni comune si cu duh patristic,antiecumenist care si-a vazut linistit in ascultare de slujirea in manastirea lui.Va pomeni Pr Ioan Ungureanu pe acest episcop sau va face greseala stilistilor din Romania,Grecia care chiar daca a murit,s-a schimbat episcopul,patriarhul nu au mai revenit la Biserica Mama.Si Sfantul Paisie Aghioratul a intrerupt pomenirea dar a repomenit pe noul Patriarh Ecumenic.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.