vineri, 26 mai 2017

Câteva aspecte legate de prozelitismul religios printre volohi.



Scurte lămuriri despre viaţa socială şi religioasă a volohilor din Ucraina, oferite ca răspuns unor calomnii şi denaturări din partea anumitor persoane cu „bune intenţii”.
  
Casa de adunare iehovista
    În urmă cu câteva zile pe grupul (facebook) intitulat «Volohii „românii” uitaţi din Ucraina» creat de doamna Aurica Bogojel, de pe un cont fictiv intitulat sugestiv „Adevărul triunfă”[1] s-a postat următorul text:

« DEZIMFORMARE. Atata pot reprezentatii ortodoxiei din Romania sa faca pentru comunitatea volohă. Sa mânjeasca imaginea unui om care de 6 ani se lupta pentru romanii uitati de preotii din BOR masina Mercedes si catedrala mantuiri banilor. Dupa vizionarea acelui documentar aparut in toamna anului 2016, la Antena 3 doamna Aurica Bogoje din Beius (Bh) impreuna cu Astradrom s-au gandit sa tulbure linistea in sat. Cum puteti vedea si in videoclip, volohii nu stiu scrie si citi. de 6 ani Gabriela ii invata pe copii si Ioan sau John ii invata despre Dumnezeu, ei nefiind bineveniti pentru ucrainieni. In Poroshkovo ucrainieni chiar recent au facut o revolta, ca sa fie dati afara din sat volohi si goleti (tiganii). Daca in sat nu ii vor, oare chiar i-au primit in biserica lor ortodoxa ? Asa ca doamna in cauza ajunsa in sat a imprastiat vorbe urate destre John si biserica baptista romana din sat. Cu cine s-au unuit cei ajunsi acolo? Cu baronu'. Cel despre care in clip se spune ca da bani cu camata. da 100 si ia inapoi 130. Camatari+Astradrom= MAFIA BOR Beius. Pe pagina celor de la Astradrom, orice comentariu de aparare nu se poate publica. Sunt publicate doar comentariile pro prostiei lor, anti culte si pupinc...»

    Nu ştim cine se ascunde sub contul “Adevărul triunfă”, dar am observat că domnul Cosmin Băbţan[2] (de religie protestantă), unul dintre susţinătorii cu mult zel al textului de mai sus, a postat comentarii împotriva noastră şi a Bisericii Ortodoxe tocmai în momentul publicării acestui text. Oare coincidenţă? Atât noi, cât şi mai mulţi membrii ai grupului, am observat la domnul Băbţan că are aceleaşi greşeli de ortografie, exprimare, dar şi aceleaşi concepţii cu ale administratorului contului sus amintit. Bănuiala că dânsul ar fi creat acest cont fictiv nu o putem exclude. În aceeaşi zi, până la o oră târzie (cât şi în zilele următoare) domnul Băbţan Cosmin a postat la rubrica de comentarii o serie de calomnii la adresa asociaţiei noastre, cât şi la adresa Bisericii Ortodoxe. Deoarece mulţi au citit acesastă postare, cât şi comentariile respective (trecând peste vorbele necugetate la adresa asociaţiei şi a Bisericii Ortodoxe Române), ne vedem datori să venim cu câteva explicaţii:

    Nu am făcut nici o dezimformare. Până în prezent pe blogul nostru a fost publicat doar un articol despre volohi. Toate informaţiile din acest articol pot fi verificate, sunt mărturii ale unor persoane autorizate (oficiale) din localitatea Poroşcovo care arată istoria, viaţa socială şi religioasă a volohilor. Nu am mânjit viaţa nimănui, ci doar am prezentat care este opinia reală a sătenilor despre cum îi văd ei pe volohi şi care este relaţia dintre aceştia. Cu atât mai mult că Statul Ucrainian nu este un persecutor al volohilor, aşa cum dau impresia activiştii sectei[3] baptiste, ci un binefăcător care le oferă servicii medicale şi şcolarizare gratuită asemenea oricărui cetăţean ucrainean. Primarul din localitatea Poroşcovo spunea că există locuri de muncă, în satul lor, dar până în prezent doar 50 volohi s-au angajat la acea fabrică. De asemenea am fost informaţi de primarul Iuri Kasineţi că foarte mulţi dintre volohi au antene parabolice şi prind mai multe posturi de televiziune. Reprezentanţii ASTRADROM când au fost acolo au întâlnit mulţi volohi care aveau telefoane mobile şi, fiind primăvară, munceau pământul, iar mulţi dintre bărbaţi erau la muncă prin ţară.

    Documentarul prezentat de Carmen Avram la Antena 3 ne-a trezit interesul de a-i cerceta pe volohi pentru că, până în acel moment, nu ştiam de existenţa lor. Deşi cu multe exagerări (stil jurnalistic), documentarul a fost binevenit în acest sens. Nu credem că am tulburat liniştea în sat pentru că am fost acolo, am stat de vorbă cu oamenii şi le-am vorbit despre un mod de viaţă mai corect (cinstit), curat, civilizat, despre educaţie şi societate etc. şi le-am dus câteva ajutoare umanitare. Chiar s-au bucurat de prezenţa noastră acolo şi ne-au chemat să mai mergem pe la ei. Din câte am observat alţii s-au simţit deranjaţi. De ce?

    Nimeni dintre noi nu a adus vorbe urâte despre misionarii sectei baptiste acolo. Dacă sătenii ucrainieni sunt nemulţumiţi de ei este cu totul altceva. Din discuţiile cu localnicii am aflat lucruri care ne-au făcut să credem că volohii nu sunt binevăzuţi în zonă, nu pentru că sunt români, aşa cum se dă impresia, ci pentru că au un comportament necivilizat. Nu au o educaţie bună, deşi statul le oferă şcolarizare ca pentru orice cetăţean al ţării. Din discuţiile cu directoarea şcolii, Olesea Petric, am observat că ea s-ar bucura ca toţi copii volohi să aibă rezultate mai bune la învăţătură, să se integreze în societate sau măcar să frecventeze cursurile şcolare. Noi i-am îndemnat pe copiii volohi să meargă la şcoala din sat. În ce constă dezbinarea?

    Referitor la aşa-zisa revoltă. Aceasta nu a fost revoltă, ci o demonstraţie în stradă. Această demonstraţie nu a fost împotriva volohilor pentru că vorbesc limba română, ci pentru că fac tulburări în sat şi taie pădurile comunităţii în mod ilegal, iar autorităţile nu iau măsuri. Deci contextul e altul. La rubrica de comentarii, domnul Cosmin Băbţan a postat o filmare de câteva minute în care erau prezentaţi locuitori din Poroşcovo nemulţumiţi de faptul că poliţia locală nu ia măsuri în această privinţă. Profitând de faptul că mulţi nu cunosc limba rusă sau ucraineană, „susţinătorii” volohilor au adus alte interpretări acelor imagini video, care nu aveau legătură cu realitatea. Manifestaţia din Poroşcovo este parte dintr-o acţiune de protest mai amplă la nivelul întregii ţări, cu scopul de a proteja pădurile, nicidecum împotriva volohilor pentru că sunt români. Evenimentul a fost susţinut de „GO Dosta-Transcarpatia” şi alte organizaţii neguvernamentale implicate în campania de protejare a pădurilor şi mediului.

    Dacă cineva doreşte să îi susţină pe volohi, recomandăm să nu o facă astfel. Pentru binele lor nu trebuie să le luăm apărarea atunci când greşesc, ci să le explicăm să îşi repare ce nu au făcut bine. Doar aşa îi putem ajuta să se integreze în societate. Menţionăm că în Transcarpatia sunt mulţi cetăţeni ucrainieni de naţionalitate română care duc o viaţă normală printre locuitorii zonei. Nu sunt prigoniţi, nu sunt nedreptăţiţi, nu au un statut inferior faţă de ceilalţi ucrainieni etc. De ce aceste „prigoane” şi „nedreptăţi” se fac doar împotriva volohilor?

    Nu ştim dacă „Baronul” cum este numit unul dintre liderii volohi, Mihai Voloşin, i-a camătă sau nu. Eventual putem verifica în viitor. Ştim doar că împreună cu acest „baron” am discutat mai multe despre educaţia şi dezvoltarea socială a volohilor, văzându-l un om cu bune intenţii faţă de comunitatea din care face parte. De asemenea dânsul nu a vrut să treacă la baptişti ori de câte ori i s-a propus. Probabil de aici antipatia unora faţă de persoana sa.

    În unul dintre comentariile domnului Cosmin Băbţan, se aducea acuze echipei de redacţie ASTRADROM că a amintit despre prozelitismul pastorului Jon (Ion Pătraşcu) făcut între localnicii din Poroşcovo. Acest prozelitism a avut rod cel mai mult între volohi. Trebuia să ascundem acest lucru?

    În „Dicţionarul limbii române moderne”, editat de Academia Română în anul 1958, la pagina 675, cuvântului „prozelit” îi găsim următoarea explicaţie: „Persoană convertită de curând la o credinţă, la o doctrină etc., adept nou şi înflăcărat”, iar la cuvântul „prozelitism” scrie: „Zel, râvnă, strădanie de a face prozeliţi”. Aceleaşi explicaţii le găsim şi în dicţionarele mai noi, chiar mai detaliate. Despre acest subiect nu am vrut să aducem detalii în articolul nostru (nu am considerat necesar), dar dacă suntem nevoiţi vom veni cu câteva lămuriri prin care să spunem de ce am folosit această expresie.

Casa de adunare baptista
    Tinând seama de explicaţia lingvistică a cuvântului „prozelitism” menţionăm că este cuvântul cel mai potrivit care să redea faptele şi evenimentele pe care le-am relatat în acel articol. Pe lângă cele prezentate atunci, relatăm următoarele: Localnicii care au domiciliul aproape de casa de adunare a lui Jon se plâng că acolo mereu, până la ore mai târzii, se cântă, se face mult zgomot „Pun muzică la difuzoare, cred că fac discotecă. Uneori iese şi cu scandal” spunea una dintre vecinele lui Jon. „Când aduc ajutoare se ceartă că nu se pot împărţi pentru ele” spune un alt vecin continuând: „De multe ori se face un tărăboi de te temi să te apropii de ei”. Localnicii povestesc că în Săptămâna Patimilor, la casa de adunare construită de baptişti s-a făcut discotecă. Acestea şi multe altele sunt folosite de pastorul Jon pentru a-i atrage pe volohi la casa de adunare din marginea satului.

    Localnicii povestesc că înainte de a veni pastorul Jon în Poroşcovo, volohii mergeau foarte des la biserica ortodoxă din sat: „Acolo se botezau, acolo se cununau, acolo veneau la slujbe duminicile şi în sărbători. Acum mai merg la biserica satului doar câteva familii. Au început să îşi facă botezurile la Jon, cununiile la fel. La biserica ortodoxă sau catolică merg doar când sunt parastase sau evenimente în care se dau pomeni, în restul zilelor merg la Jon pentru că acolo le dă mereu cadouri”, spune doamna I. Olena. Din informaţiile pe care le avem mulţi nu s-au convertit la baptişti, dar nu merg la nici o biserică din sat. Amintim că, conform statisticilor oficiale, în ultimii 6 ani aproximativ 30% dintre volohi au trecut la secta baptistă, iniţial toţi volohii fiind de religie ortodoxă. Tot de la localnici aflăm că de când a ajuns în zonă pastorul baptist, unii dintre volohi au început să se revolte împotriva preotului ortodox pentru că nu le dă ajutoare. Au existat şi momente când unii volohi au fost instigaţi împotriva preotului din sat.

    La fel ca în textul postat de pe contul fictiv (prezentat mai sus), volohilor li se spune că „Pe Biserica Ortodoxă nu o doare capul de voi”, „Nu vă aduce ajutoare”, „Biserica baptistă este românească”, „Biserica Ortodoxă e ucrainiană” etc. Acestea nu sunt oare diversiuni prin care se încearcă manipularea volohilor profitând de nivelul scăzut social şi cultural pe care îl au în momentul de faţă? Despre acestea nu am amintit în articolul nostru, considerând că nu e necesar. Dacă va fi nevoie, vom reveni cu mai multe detalii legate de acest subiect.

    Printre altele, contestatarii nostri, au afirmat că doamna Aurica Bogojel era surprinsă că volohii nu fac avorturi, dând impresia că uimirea ei era o urmare a unei nemulţumiri. Au dat câteva citate din Biblie după care au arătat că avortul este o crimă. Un alt lucru scos din context, o altă diversiune. Doamna aurica a întrebat: „Faceţi avorturi?”, dar asta nu înseamnă că era nemulţumită că volohii nu fac avort. Chiar dimpotrivă, după cum se observă şi în filmări, doamna Aurica s-a bucurat că volohii nu fac avorturi. Prezentarea eronată, scoasă din context, dădea înţelesuri false celui care a citit comentariile respective.
     Un răspuns acestei interpretări scoase din context, doamna Aurica l-a oferit aici: https://www.facebook.com/groups/651755881682469/?fref=ts (vezi postarea din 23 mai 2017)

    Nu în cele din urmă vom menţiona că toate comentariile publicate la articolul nostru despre volohi au fost postate. Deci, o altă minciună.

    Considerăm că astfel de situaţii nu trebuie să apară. Nu am fost contactaţi telefonic şi în nici un fel de reprezentanţi ai sectei baptiste în legătură cu subiectul „volohii”, iar apariţia acestui text, postat de pe un cont fictiv, ne-a surprins. După ce i-am înştiinţat pe membrii grupului că vom aduce lămuriri, postarea a fost ştearsă de către administrator[4], împreună cu comentariile domnului Cosmin Băbţan. De ce? Aducem aceste lămuriri pentru cei care au apucat să citească cele publicate de „oamenii de bună credinţă” pentru a clarifica situaţia, sperând că astfel de „evenimente” nu vor mai apărea.   

Mărioara Nicoraş
Marius Pop


[1] Probabil vroia să se intituleze „Adevărul triumfă”, cu „m” nu cu „n”.  Era un cont anonim care ulterior a fost şters. Aceleaşi greseli de exprimare le-am întâlnit şi la domnul Cosmin Băbţan, un susţinător la rubrica de comentarii al postării de pe acest cont fictiv. 
Contul sau personal fiind https://www.facebook.com/mynutzu.babtan
[2] Aşa se numeşte profilul facebook care posta comentarii denigratoare la adresa ASTRADROM şi a celor care au fost cu noi la volohi, în Ucraina. Presupunem că numele care administrează acest profil este real. În comentariile postate pe acel grup (facebook) domnul Băbţan spunea că este penticostal şi îi cunoaşte foarte bine pe Gabriela şi Jon (Ioan Pătraş), cei care de câţiva ani fac misiune protestantă în Poroşcovo.
[3] Conform DEX, o sectă este orice grupare religioasă desprinsă dintr-o grupare principală. Baptismul este numit sectă, din punct de vedere istoric, deoarece este desprins din romano-catolicism. Sunt urmaşi ai anabatiştilor lui Thomas Munzer din Germania (sec. XVI). Întemeietorul sectei baptiste este un pastor puritan din Anglia, Jhon Smith. Motivele nu au fost religioase, ci sociale, cu efect în plan religios. Din acest motiv, în istoria baptismului nu găsim evenimente din perioada dinainte de reforma protestantă.
[4] Am fost înştiinţaţi de către membri ai grupului despre volohi (de pe facebook) despre calomniile ce ni s-au adus. Am răspuns că vom citi acuzele şi vom veni cu un drept la replică manifestând şi intenţia de a face o reclamaţie la poliţie pentru a se stabili cine a creat acest cont fictiv intitulat „Adevărul triunfă”. Intenţia noastră a apărut pe grup, iar în ziua următoare contul fictiv a fost desfiinţat. Orice cont poate fi desfiinţat doar de către administratorul său, ori persoane care au parola acestuia.

20 de comentarii:

  1. Iuliana Vulcănescu26 mai 2017 la 01:36

    Bravo lor sectarilor. La asta se pricep nemaipomenit. Dar sa-i vedeti cum fac pe evlavioşii cei sfioşi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimati domni si doamne,

      Va rog, totusi, sa nu prezentati alte lucruri decat cele reale.
      In primul rand, folositi gresit cuvantul „secta”. Uitati-va in lista cultelor. Veti observa ca baptistii sunt cult (nu o secta) recunoscut in Romania, precum ortodocsii, catolicii, etc. Deci, va rog, nu mai criticati fara sa fiti bine informati.
      Pe de alta parte, e foarte usor de criticat. De ce nu va mutati si dumneavoastra sa traiti printre volohi zi de zi? Doar dupa-aceea puteti critica „bunele intentii” ale unora. Ar mai fi multe de spus, dar mai bine sa lasam judecata in seama lui Dumnezeu, ca Lui ii apartine.

      Ștergere
    2. Daca as avea salarul pe care il are pastorul de acolo, sigur ca m-as muta sa locuiesc si eu intre volohi. Ce sa mai spun de banii necontabilizati de care nu mai da nimeni socoteala...
      De unde bani pentru doua case de adunare, una care acum e in constructie este chiar imensa? Din bugetul sarac al pastorului sau din zeciuiala volohilor? Cu siguranta ca nu, ci din America. De ce din America, pentru ca americanii au interesul sa cumpere tot, inclusiv sufletele sarmanilor volohi...

      Ștergere
    3. Nicolae Stoica - teolog catolic17 octombrie 2017 la 19:48

      Draga "mm cc",

      Si budistii sau musulmanii figureaza ca si CULT in Romania, dar asta nu inseamna ca sunt recunoscuti ca biserica. Cu atat mai mult ca baptistii s-au desprins din catolicism formand o grupare separata. Aceasta desprindere este schisma, adica secta.

      Baptistii nu pot argumenta cu marturii istorice ca au continuitate de la cinzecime, deci sunt desprinsi din ceva etc.

      In concluzie sunt SECTA in toata regula.

      Pe curand.

      Ștergere
    4. Noi am mentionat acest aspect la nota a 3-a.
      Mulţumim pentru completări.

      Ștergere
  2. Narcis Bodocaş26 mai 2017 la 03:31

    Măi fraţilor!
    Voi nu vedeţi că le luaţi obiectul muncii. Dacă mergeţi voi acolo, vor da faliment. Câţi bani învârt pastorii aceştia cu acţiunile caritabile, nici nu vă puteţi închipui. Nu vedeţi ca şi la voi în Beiuş e la fel. Pastorul Pustan Vladimir de când s-a ocupat de misiune intre ortodocşi a făcut avere imensă. Şi aceşti pastori fac la fel. Cum vă explicaţi că lui Ioan Pătraş i-a cfrescut nivelul de trai de când adună bani pentru "misiune" creştină. Primeşte bani de la cultul baptist din Europa si de peste ocean, care o parte rămân la el, iar o parte mică investeşte în misiune. Aşa se fac afacerile domnilor! Filmul de la Antena 3 a fost doar o făcătură de-a lor prin care să justifice sponsorilor că şi-au făcut treaba. Azi totul se rezumă la bani.
    Nu vedeti voi că cei care caută profit material au fost ademeniţi către aceste culte protestante? Aici se urmăresc bani, relaţii, ajutoare din nstrăinătate, vize în SUA şi Canada etc.
    Să fiţi mai realisti, dacă vreţi să înţelegeţi cu ce i-aţi deranjat de s-au luat de voi. Măcar aţi lămurit-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. Georgeta Laurean26 mai 2017 la 22:52

    Se pare ca "Adevarul triumfa" = minciuna stil sectar

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu inteleg de ce era nevoie de un cont fictiv pentru ca cineva sa se poata exprima. Asta este dovada de iresponsabilitate si lipsa de respect fata de cititori. Autorul care se ascunde sub conturi fictive are o problema morala si nu are taria sa isi asume raspunderea pentru afirmatiile facute.
    Aceasta este cea mai clara dovada a caracterului ascuns si fatarnic al unor persoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca e viclean. Un om corect nu face asa ceva. Logic. Nu?

      Ștergere
  5. Nu cred ca ar merita bagati in seama acesti oameni. Caracterul lor nu onoreaza pe nimeni. Pe ei ii intereseaza sa aiba adepti. Asta e "misiunea" lor. Daca pentru convertiri au facut 6 ani de "misiune" la bietii volohi, atunci nu stiu ce este crestinismul cu adevarat. Scopul lor e sa adune cat mai multi adepti la baptism, chiar si daca pentru a obtine aceasta au nevoie sa denigreze alte religii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ne bucuram ca ati prezentat aceste aspecte. Am avut un schimb de replici cu acest domn Cosmin Babtan. Cand a venit vorba sa mergem la politie sa verificam telefoanele si laptopurile pentru a stabilii cine a facut acest cont fictiv mi-a spus ca nu se poate pentru ca e in Londra si nu poate veni in tara. De ce nu a venit la politie sa verificam de unde s-a facut acel cont. L-am demascat, iar dupa aceea si-a sters toate comentariile, inclusiv acel cont fictiv care nu mai recunoaste ca e al sau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte inteligenti ! De unde sunteti ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Noul Cod Civil actualizat 2017 - Legea 287/2009

    Art. 74

    h) utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;

    i) difuzarea sau utilizarea corespondenţei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, reşedinţa, precum şi numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi aparţin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele.

    ( Cosmin Babtan )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreia Atodiresei30 mai 2017 la 10:19

      Ce vrei sa spui cu asta? E un fel de a te disculpa?

      Ștergere
  9. Scurt, clar, la obiect. Lamuritor. Daca se mai leaga de voi, nu strica sa le mai dati cate un bobarnac peste nas...

    RăspundețiȘtergere
  10. Florin Savulet - Germania30 mai 2017 la 20:58

    Acel documentar de la Antena 3, miroase de la distanta ca e inmiresmat cu propaganda baptista. Exagerarile sunt mai mult decat jurnalistice, as spune: manipulare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca volohii ar fi ca ceilalti romani din Ucraina, nimeni nu le+ar fi avut treaba. E de inteles ca ucrainenii au nemultumiri fata de ei. Pozitia ASTRADROM e cea mai corecta. Volohii nu trebuie incurajati ci educati.

    RăspundețiȘtergere
  12. Andreia Atodiresei8 iunie 2017 la 22:26

    Auzi ce spune el "Mafia ortodoxa", dar de sectarii lui de ce nu spune la fel. Foarte multi au devenit predicatori prnztru ca să poată mulge bani după sectele occidentale care investesc în prozelitismul din ţările ortodoxe. Se vede clar cât teatru au în predicile lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pacat de sufletele lor, ale volohilor.
    Mi-ar parea rau sa isi piarda sufletele trecand la baptisti.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihaela Gavra (Cluj-Napoca)12 iunie 2017 la 09:51

    In filmul acela de la ANTENA 3 sunt multe diversiuni. Acolo se spune doar de saracia lor, iar de cei bogati nu spune nimic, desi reportera a fost in casa unui voloh care are vila si masina de lux. Acel voloh bogatas este baptist, convertit de pastorul Jon. Cand a ajuns Jon in urma cu 5 ani la Poroscovo a atras intai doar pe cei cu bani si influenta dintre volohi, iar acum spune ca volohii sunt saraci.
    Faptul ca sunt si saraci printre ei, nu inseamna ca toti sunt saraci, dar reportera a filmat doar pe cei saraci sa impresioneze. Practic, filmul de la emisiunea lui Carmen Avram este o propaganda a unor baptisti in care incearca sa dea impresia ca ei ei au un aport in dezvoltarea intelectuala a volohilor care "nu stiu sa citeasca". Ei au scoala in sat si stiu foarte bine sa citeasca in ucraineana. unii stiu si in romana, dar inainte de a ajunge Jon pe acolo. Am colegi de facultate romani din Transcarpatia care m-au dus si pe mine acolo. Am vazut clar cu ochii mei ca filmul este o diversiune.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.