miercuri, 17 mai 2017

Sf Apostol Andronic a propovaduit si in Tara Crisurilor






Sf Ap Andronic a propovaduit si in partile Bihorului. In sec I dupa Hristos alaturi de alti apostoli pune bazele crestinismului in mai multe zone ale lumii printre care si la sud de Dunare si in Campia Panonica unde a stat o perioada mai lunga ca episcop. In aceasta perioada a propovaduit si in vestul Romaniei pana la M-tii Apuseni. Biserica il praznuieste la 17 Mai.






Sf Ap Andronic face parte din cei 70 de apostoli, asemenea lui Pavel cu care era si rudenie. Andronic a primit credinta crestina inainte de unchiul sau Pavel iar in calatoriile sale misionare l-a insotit in foarte multe locuri, umbland astfel in intreaga Asie si Europa. Propovaduind la sud de Dunare impreuna cu Ap Pavel si alti ucenici ai acestuia, Sf Andronic impreuna cu Sf Ap Epenet intemeiaza o episcopie ortodoxa la Sirmium (azi Moravita in Serbia). In episcopiile intemeiate au hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit si in nordul Dunarii, in Dacia. Dupa plecarea din Sirmium se desparte de ceilalti apostoli si urca spre nord impreuna cu Sf Iunia, ajutatoarea sa, pana in Campia Panoniei unde infiinteaza o episcopie. Ramane o perioada ca episcop al acestei cetati propovaduind evanghelia la popoarele pe care le-a gasit aici, inclusiv la dacii liberi din tribul predavensilor care populau si locul dintre cele trei crisuri (Negru, Alb si Repede - dupa denumirile de azi). Impreuna cu Sf Iunia a reusit sa increstineze multi dintre inchinatorii la idoli din aceste tinuturi.

Dupa ce a propovaduit in aceste locuri a mers in Imperiul Roman unde crestinii erau prigoniti. Imparatul Traian, un inversunat prigonitor al crestinilor, era politeist. In timpul domniei acestuia, Andronic ajunge in Evghenia unde primeste mucenicescul sfarsit impreuna cu Iunia si alti propovaduitori ai crestinismului. Trupurile lor au fost aruncate in camp pentru a fi mancate de fiare iar crestinii le-au ingropat cu cinste noaptea in ascuns. In locul unde au fost ingropati se savarseau tamaduiri si minuni, multi demonizati se izbaveau. Dupa incetarea prigoanei in Imperiul Roman arhiereul cetatii Evgheniei, impreuna cu clerul si poporul, au dezgropat trupurile mucenicilor si au vazut ca acestea erau neputrezite si izvorau miros de mir. Sfintele lor moaste au fost aduse in biserica din Evghenia unde le-au asezat cu mare cinste. Despre patimirea Sf Ap Andronic si a Sf Iunia, mentioneaza si Ap Pavel in epistola catre Romani: "Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au primit pe Hristos" (16:7).

Trecerea prin aceste locuri a unui apostol arata ca invatatura crestina a fost primita de catre stramosii nostri direct de la ucenicii Mantuitorului, poporul roman nefiind increstinat de alte popoare care au venit ulterior sfintilor apostoli pe aceste meleaguri. Se cunosc cele trei cetati de pe malul Dunarii - Histria, Tomis si Calatis unde sfantul apostol Andrei a infiintat episcopii. Aici, impreuna cu Apostolul Filip, a hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit crestinismul mai departe pe cuprinsul intregii Dacii. De asemenea episcopii si preotii hirotoniti de Sf Pavel si ucenicii sai la sud de Dunare au propovaduit evanghelia in nordul Dunarii. Acesta a fost inceputul increstinarii si formarii poporului roman, cu cateva decenii inainte de cotropirea romana. Atat latinii cat si slavii putem spune ca au avut un rol important in raspandirea crestinismului insa nu au fost cei care au pus bazele credintei crestine pe teritoriul locuit de stramosii nostri. Cu alte cuvinte credinta noastra are radacini apostolice (direct de la sfintii apostoli) si nu a fost implementata prin intermediul sau sub influenta altor popoare care s-au intersectat cu noi de-a lungul istoriei.


Ieromonah Eftimie Mitra


Bibliografie

"Vietile Sfintilor" pe Mai si Februarie, Editate de Man Sihastria, 2005
"Istoria Bisericii Ortodoxe Romane", de Mircea Pacurariu, Sibiu 2007

4 comentarii:

  1. Hristos a înviat! Aș dori să propun celor interesați de adevăr vizionarea numai a trei filme scurte EXCEPȚIONALE (veți vedea) care se găsesc pe internet (Youtube):
            
            1. Dezvăluiri zguduitoare despre U.E. ale unui preot mărturisitor ORTODOX;
        
            2. Noua Ordine Mondială – DECLARAȚII CUTREMURĂTOARE. DE CE CRIZA;
        
            3. Duhovnici Români despre Ecumenism (Ioan Casian)
            
         În primul veți vedea și auzi o femeie posedată care încearcă în câteva rânduri să-l oprească din predică pe preotul curajos mărturisitor, tocmai când spune lucruri mai importante…
         De ce nu avem și noi asemenea preoți plini de curaj și luminați de Duhul Sfânt care să predice adevărul PÂNĂ LA CAPĂT INDIFERENT DE CONSECINȚE? Până la urmă, viața noastră este în mâinile Domnului și suntem datori cu o moarte. Pe un creștin îl definește cel mai bine atitudinea din fața morții. ATUNCI ESTE MOMENTUL ADEVĂRULUI, DACĂ ESTE CU HRISTOS SAU NU.
        O spun și mă repet. Nu trebuie să luăm buletinele electronice! Noi trebuie să facem voia lui Dumnezeu, ceea ce este bine plăcut înaintea Lui. Și Dumnezeu ne va întări și ne va da soluții. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  2. niciodata nu voi fi impotriva unui guvern mondial si nici impotriva globalizarii si nici impotriva statelor unite ale europei. asta niciodata. sunt impotriva politicii de uniformizare sunt impotriva infractionalitatii, a mizeriei, a asupriprii celor slabi de catre cei puternici, a ocuparilor teritoriale, a emigrarilor a generarii de conflicte in mod gratuit, a sustinerii unor stari conflictuale si a unor tragedii umane etc. de toate astea nu este vinovat nici guvernul mondial nici masonii. nu masonii sunt vinovati pentru ca justitia si politia in romania sustine infractionalitatea si infractorii. sunt impotriva gasirii de tapi ispasitori pentru pacatele noastre pe care noi si nimeni altcineva nu le face. nimeni nu ma poate obliga pe mine sa protejez un infractor insa politia romana o face. nimeni nu o obliga. nu este vinovat Rochefeler pentru asta si nici procesul de globalizare. nu globalizarea este vinovata pentru caracterul infect al oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rugam sa faceti comentarii la sbiectul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  4. SĂ NE RUGĂM PENTRU ELENA
    Am primit si un cont pentru cei care vor să ajute familia. Contul bancar a fost deschis de doamna preoteasa:
    RO37BRDE170SV34151271700, titular Patra Ramona
    Aici găsiti informatii actualizate, pe blogul surorii Elenei:
    http://insemnarile-mariei.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.