joi, 28 septembrie 2017

Ambasada Ucrainei din România promite că şcolile româneşti nu vor fi scoase din funcţionare anul acesta.

Culmea ironiei, sau chiar a obrăzniciei...
Şcolile din Ucraina cu predare în limba română nu se închid acum, ci treptat. 

Ambasadorul Ucrainei la Bicuresti spune ca scolile cu predare in limba română nu se închid dintr-o dată ce va fi aprobată legea. Preşedintele Ucrainei a promulgat legea şovinistă, în timp ce Traian Băsescu caută nod în papură actualului preşedinte al României.

La Bucureşti, Ambasadorul Ucrainei spunea: "Elevii care beneficiază de învățământul în limba maternă, adică a unei minorități naționale, în școlile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană și din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi — una oficială și alta a minorității respective".

Prezentăm mai jos mărturia lui Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti:

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a dat asigurări la Parlament că nu se va închide nicio școală din Ucraina unde predarea este acum în limba minorităților și că nici profesorii nu vor fi dați afară.

O delegație de parlamentari s-a întâlnit ieri la Parlament cu ambasadorul Ucrainei, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat noua lege a educației, care limitează predarea în limbile minorităților.

"Nu este vorba aici despre închiderea școlilor. Nu se închide nicio școală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorității respective, nu doar a minorității române, ci și a altor minorități prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi dați afară pentru că acum ei predau limba română și nu pot preda limba ucraineană. Se prevede și prin legea respectivă, și prin finanțarea Ministerului Învățământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităților să aibă — finanțat de stat — programe de pregătire profesională pentru a preda și în limba ucraineană", a declarat diplomatul ucrainean. 

Potrivit acestuia, implementarea legii se va face prin mai multe acte normative, care țin de curricule și de alte aspecte, scrie Agerpres.

El a susținut că legea adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul ucrainean și promulgată luni seară de președinte introduce "reformă foarte complexă și globală" a sistemului de învățământ din Ucraina și nu vizează exclusiv minoritățile naționale, care sunt prezente și beneficiază de drepturi prin Constituție.

"Legea vizează sistemul de învățământ din Ucraina în complexitate. Noi, ca țară, și o spun în calitate de ambasador, înțelegem toate îngrijorările din poziția părții române, înțelegem că introducerea reformei respective trebuie discutată și clarificată pentru că, în momentul de față, avem legea adoptată de Parlament și promulgată de președinte, dar încă nu sunt discuții despre reglementarea legii respective. Și acolo trebuie discutate abordări, pe care le vom avea împreună în ceea ce privește și minoritățile naționale. Vorbesc de implementarea ca procedură", a explicat ambasadorul.

El a anunțat că există o perioadă de tranziție după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula și alte acte normative. 

Oleksandr Bankov a adăugat că legea introduce învățământul în limba ucraineană începând cu școala secundară — clasa a V-a.

"Elevii care beneficiază de învățământul în limba maternă, adică a unei minorități naționale, în școlile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană și din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi — una oficială și alta a minorității respective", a mai susținut el.

Ambasadorul Ucrainei și-a exprimat satisfacția față de intenția ministrului român al Educației, Liviu Pop, de a face o vizită în țara sa.

"Aștept cu nerăbdare rezultatele acestei vizite, pentru a putea spune unde noi putem identifica soluții comune pentru a promova în continuare cultura și limba română pe teritoriul Ucrainei și a susține acea evoluție a minorităților care este foarte importantă și pentru noi", a completat Oleksandr Bankov.


6 comentarii:

 1. Așa ar trebui să facem și noi: să nu le permitem monoritarilor să aibă școli separate. Vor să învețe în limba lor? Să plece de unde au venit, să scape Țara de prezența lor nociva!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mihaela Gavra (Cluj-Napoca)28 septembrie 2017 la 19:34

  Totusi ucrainienii sunt extremisti rau de tot. Daca minoritatile se comporta pasnic, de ce sa le interzicem?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar care minorități se comportă pașnic în România?

   Ștergere
  2. Minoritatea slovaca sau cea ucraineana au un comportament pasnic in Romania. Probabil ca la asta s-a referit Mihaela.

   Ștergere
  3. Au un comportament pașnic pentru că sunt puțini. Dacă ar fi mai numeroase ar proceda și ele la cererea de drepturi infinite și toate acestea în detrimentul majorității românești, urmărind același scop ca și evreii: distrugerea Națiunii Române și transformarea ei într-o masă amorfă neantizată ușor de stăpânit. Istoria o demonstrează irevocabil că minoritarii au fost, sunt și vor fi mereu nocivi și o amenințare permanentă la existența pașnică și prosperă a Națiunii Române.

   Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.