vineri, 14 iulie 2017

Reclamele publicitare au ajuns să fie folosite şi la mănăstirile din Bihor.



„Are nevoie mănăstirea Izbuc de reclame publicitare?”

     Am început să ne obişnuim cu reclamele pentru orice produs. Nu e o noutate să vedem reclame publicitare la cafea, faianţă, pantofi, tricouri sau margarină...

     Dar, să vezi că cei care „se retrag” în viaţa de singurătate îşi pun reclame publicitare, ni se pare mai mult decât ridicol. Reclamele sunt specifice comerţului, turismului, nicidecum celor care au depus votul sărăciei sau al singurătăţii. Cu toate acestea monahii de la Izbuc şi-au pus reclame publicitare în locurile circulate intens şi merg în aproape toate satele cu o racla în care sunt moaşte (oseminte de sfinţi) pentru a aduna bani. Chiar au nevoie de reclamă? Or fi chiar aşa de săraci?

     Cine a fost la mănăstirea Izbuc a avut ocazia să vadă antene parabolice, conexiune la internet, şi un trai îmbelşugat. La diferite sărbători protopopii au dispoziţie chiriarhală să ducă cât mai mulţi credincioşi la slujbele arhiereşti sau alte evenimente, prilej cu care se depun pomelnice însoţite de bani etc. etc. etc., în timp ce alte lăcaşuri bisericeşti din zonă se luptă să supravieţuiască şi să-şi achite dările către mai marii lor ierarhici. Şi iarăşi repetăm întrebarea: „Monahii de la Izbuc au nevoie de reclame publicitare?” De ce? S-a transformat această mănăstire în fabrică de procurat bani, turism sau pensiune?

    O echipă ASTRADROM a fost săptămâna trecută la mănăstirea Izbuc. Un părinte din mănăstire ne-a povestit despre „izvorul făcător de minuni” şi ne-a propus să facem cât mai multe pelerinaje menţionând: „Să mai spuneţi şi vecinilor, prietenilor, la toţi cunoscuţii să vină aici, să se folosească de binecuvântarea acestui izvor”. Am dorit să stăm de vorbă cu stareţul mănăstirii, arhimandritul Mihail Tărău, dar ni s-a recomandat să venim altădată căci „momentan nu este acasă”, deşi maşina de lux cu care circulă era în curte. Am încercat să-l contactăm telefonic, dar nu a fost cine să ne răspundă, deşi telefonul său suna îndelung. Vroiam doar să-i punem întrebarea: „Are nevoie mănăstirea Izbuc de reclame publicitare?” 

Marius Pop


7 comentarii:

  1. Oare acest arhimandrit Mihail Tărău este neam cu stilistul Hristofor Tarău? Dacă-i așa, s-ar vedea clar ce ,,credință” are acest ,,lup în haină de oaie”. ,,Like father, like son”, sau mai bine zis: cum este episcopul așa este și turma. Episcopul respectiv este ecumenist și ateu. La ce să ne așteptăm bun din acea zonă? Să mă ierte Bunul Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marioara din Binş14 iulie 2017 la 16:55

      Nu cred ca sunt rudenii, dar cred ca sunt la fel de "atipici". Ai vazut ce masina de lux are Mihail Tarau? Dar ce mese de lux se dau la Izbuc?
      Cunosc o doamna din Beius care s-a facut acolo maicuta, e smintita de ce vede acolo. Doamna S. B. este o femeie serioasa, a umblat mult la Oastea Domnului, iar acum povesteste cu dezgust despre multe nereguli ce le vede acolo. Daca vrei detalii cauta pe doamna Silvia de la manastire si vei afla lucruri de necrezut.

      Ștergere
  2. La Izbuc se mananca doar salamuri si fripturi scumpe, Se consuma doar bauturi alese.
    Asta viata de monah... ha, ha, ha...
    Cine le-a dat astora dreptul sa stapaneasca eparhia noastra? Pe noi ne intreaba cineva daca suntem de acosd cu astfel de oameni controversati?
    N-i se impun, iar noi trebuie sa-i acceptam, doar pentru ca asa fac unii regulile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acolo se simte de la distanta modernismul lui Sofronie. Doar dupa ce a ajuns el episcop la Oradea, viata duhovniceasca a inceput sa decada.

    RăspundețiȘtergere
  4. cata viclenie,nu cred ca sunt vinovati calugari din manastire ci "presafinitul" ...ideea e ca omu are ce vedea in aceasta manastire: izvorul de apa facator de minuni,icoana facatoare de minuni a MAICII DOMNULUI,moastele SF.NECTARIE,chiar mai multe moate(particele),o icoana pictata de PR.ARSENIE BOCA..deci avem ce vdea ca Dumnezeu a lasat comori acolo pt nevinovaia oamanilor si poate si a unor monahi de acolo.Sofronie nu se teme de Dumnezeu ca face reguli acolo cum vrea muschii lui nu cum au lasat DUMNEZEIESTII PARINTII..DUMNEZEU SA NE INTAREASCA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca calugarii accepta regulile incorecte ale episcopului Sofronie, inseamna ca sunt de acord cu aceste "reguli". Sfintii Parinti spun ca ascultarea se face pana la pacat. Asa ca le doresc monahilor de la Izbuc sa aiba curajul sa spuna ca nu accepta regulile incorecte. Daca nu, inseamna ca toate ce le spui sunt doar simple abureli.

      Ștergere
  5. Am văzut şi eu aceste reclame. Într-adevăr seamănă a comerţ cu suflete. De câte ori treceam pe lângă ele mă gândeam care o fi scopul pentru care le-au pus. E clar că un scop duhovnicesc nu poate fi în această situaţie.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.