sâmbătă, 29 iulie 2017

Generaţiile viitoare de volohi vor vedea România cu alţi ochi. Acum încep să cunoască tot mai multe lucruri despre ţara din care descind.



Volohii - în faţa cetăţii de la Suceava

Volohii din Ucraina s-au “întâlnit” cu 
Voievodul Ştefan cel Mare al Moldovei

Pentru prima dată, volohii din localitatea Poroşcovo (Poroşkovo), regiunea Transcarpatia, din Ucraina, sunt aduşi în România pentru a-şi cunoaşte trecutul istoric al poporului din care descind. Au vizitat locuri importante din punct de vedere istoric din România, după cum reiese din jurnalul postat zilele acestea pe grupul de facebook “VOLOHII: Români uitaţi de lume din vestul Ucrainei”.

Proiectul este iniţiat de Biserica Ortodoxă Română şi poartă numele: “Copiii volohi - o călătorie spre rădăcini”, având ca scop cunoaşterea istoriei României de către comunitatea volohă. Acest proiect cuprinde vizite la cetăţi dacice şi medievale din cuprinsul ţării noastre, locuri pitoreşti ale României, centre universitare, dar şi jocuri educative.

Unul dintre punctele importante ale proiectului a fost cunoaşterea de către volohi a informaţiilor istorice despre voievodul Moldovei Ştefan cel Mare.
Detalii se pot vedea mai jos:

Copiii volohi din Ucraina au intrat, pentru prima dată, în contact cu istoria adevărată a României


În data de 19 iulie, un grup de copii volohi au vizitat muzeul mănăstirii Putna unde au văzut cărţi vechi, obiecte vechi şi alte vestigii din istoria mănăstirii Putna, prima ctitorie a sfântului Ştefan cel Mare. Au vizitat mormântul voievodului Ştefan şi s-au îndreptat spre chilia sfântului Daniil Sihastru, cel care era şi duhovnicul domnitorului moldovean. Pe caietul de impresii de la muzeu, Ira Volosin, una din fetele din grup, a scris următorul text: “Suntem volohi din Ucraina. Ştefan cel mare a fost şi este un exemplu bun şi un om încurajator. Excursia e o plăcere”.

La chilia unde a vieţuit Sfântul Daniil am fost întâmpinaţi de ieromonahul Dosoftei de la Putna care le-a vorbit copiilor despre războaiele voievodului Moldovei cu turcii şi cu tătarii, le-a prezentat aspecte importante din istoria Moldovei şi le-a explicat de ce e folositor să cunoaştem istoria, literatura şi arta popruului român. Părintele Dosoftei le-a vorbit copiilor şi despre folosul studierii ştiinţelor exacte (matematica, fizica, chimia etc,), precum şi noţiuni legate de dezvoltarea logicii. Acolo au stat la un picnic, iar apoi s-au îndreptat spre Suceava unde au vizitat cetatea de scaun a voievodului Stefan cel Mare. La cetate copiii au aflat despre strategiile de lupta a voievodului Stefan si caracterul sau exemplar pe care l-a avut in timpul domniei Moldovei.

Ajunsi in Suceava, copiii au mers în centrul oraşului, după care au vizitat aşezământul filantropic „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din localitatea Râşca, unde au fost invitaţi la masă.

Vizita volohilor in Suceava face parte dintr-un proiect iniţiat de schitul „Sfinţii români” din judeţul Hunedoara, cu sprijinul consulatului român de la Solotvino şi a asociaţiei românilor din Transcarpatia.

Proiectul este intitulat „Copiii volohi – o călătorie spre rădăcini” şi are ca scop cunoaşterea de către comunitatea volohă a istoriei, geografiei, artei şi culturii poporului român, din care volohii se trag.

Sursa: https://www.svnews.ro/copiii-volohi-din-ucraina-au-intrat-pentru-prima-data-in-contact-cu-istoria-adevarata-a-romaniei/132670/


Vedeti si:
https://www.monitorulsv.ro/foto/IlRgTVnR/6
https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-07-28/Un-grup-de-copii-volohi-din-Ucraina-au-vizitat-Manastirea-Putna-si-Cetatea-de-Scaun-a-Sucevei



Volohii - în muzeul mănăstirii Putna, jud. Suceava
 
Volohii - în curtea mănăstirii Putna (ctitorie a voievodului Ştefan)
Volohii - la chilia Sfântului Daniil Sihastrul (duhovnicul voievodului)

Volohii - lângă mormântul voievodului Ştefan cel Mare în biserica mănăstirii Putna






6 comentarii:

  1. Să se unească toți românii pentru salvarea Neamului Românesc și a Țării!

    RăspundețiȘtergere
  2. Panaramelor ,sunt niste copii,deci peste 10 ani, mai stam de vorba !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela Bucuroiu31 iulie 2017 la 07:28

      Copii acestia au aflat lucruri noi despre România. Nu peste 10 ani, ci acum.

      Ștergere
  3. Din pacate pastorul baptist nu le arata adevarata istorie a Romaniei pentru ca stie ca Romanii sunt de neam ortodox.
    Ii duce doar la tabara cu circuit inchis de la Ighiu, unde nu au posibilitatea sa intre in contact cu lumea romaneasca, ci doar cu cei pe care le da voie acel pastor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal sa se impotriveasca, se teme ca acesti copii vor afla adevarul despre secta baptista.

      Ștergere
  4. Horea Lăcătuş2 august 2017 la 19:05

    Ma bucur ca sunt si oameni care se gandesc la viitorul acestor copii.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.