joi, 3 septembrie 2015

Epurarile religioase din tarile islamice au determinat mari valuri de refugiati spre Europa. Biserica Ortodoxa ne indeamna sa-i primim ca pe fratii nostri.

 In timp ce marile puteri ale lumii isi indreapta interesele spre situatia din Ucraina si spre Rusia, islamistii fac epurari in tarile lor. Jandarmii lumii nu doresc sa vada, catusi de putin, crimele organizatiei ISIS indreptate impotriva crestinismului din Siria si alte zone "pur" musulmane ale lumii. Pe de o parte europenii sunt sceptici spunand ca valurile masive de refugiati sunt parte a unui plan de islamizare a continentului european sau o afacere a traficantilor, in timp ce Biserica ne indeamna sa ii primim ca pe fratii nostri - asemenea omului cazut intre talhari, din pilda Evangheliei. 

Copil sirian mort inecat - Turcia 2015




Patriarhia Romana se va implica in ajutorarea refugiatilor care vor ajunge in tara si, totodata, va sprijini autoritatile romane in cazul in care Romania va gazdui refugiati, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al institutiei, Constantin Stoica.

“Chiar daca refugiatii sunt de alt neam, cultura si credinta, pentru noi, crestinii, sunt semenii nosti aflati in dificultate ca urmare a unui conflict sangeros din tara lor. Asa ca toti romanii ortodocsi trebuie sa actioneze cu dragoste de semeni, in baza credintei crestine. 

De asemenea, Patriarhia are in vedere si sprijinirea
autoritatilor in eventualitatea in care Romania va gazdui refugiati. De altfel, in Bucuresti exista o comunitate de crestini arabi, sprijinita de BOR”, a spus parintele Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a vorbit, totodata, despre colecta din 2014 organizata in toate bisericile si manastririle din tara si din strainatate pentru ajutoarea victimelor conflictului din Siria.

“Patriarhia Romana a organizat, in 2014, o colecta in toate bisericile si manastirile din tara si strainatate si a fost colectata suma de 500.000 de euro, care a fost oferita Patriarhiei Antiohiei si Intregului Orient pentru sprijinirea victimelor conflictului sangeros din Siria. In mod firesc, oricine are nevoie de spijin, de ajutor, trebuie ajutat“, a mai spus parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca autoritatile trebuie sprijinite in demersul lor de ajutoare a acestor semeni.

“Am vazut ca autoritatile statului roman deja se pregatesc. In mod firesc, autoritatile trebuie sprijinite in demersul lor de ajutorare a acestor semeni ai nostri care realmente sunt intr-o situatie dramatica. Ceea ce am declarat are legatura cu credinta noastra. Credinta se manifesta prin fapte. Intre credinta si dragostea fata de semeni exista o legatura”, a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

In plus, el a tinut sa precizeze ca, recent, Patriarhul Daniel, vorbind unui grup de tineri iordanieni aflati in vizita in Romania, a spus ca tinerii trebuie educati in spriritul pacii si respectului reciproc.

“Lumea de astazi este confruntata cu fenomenul secularizarii, adica o construire a societatii fara referinta la Dumnezeu si la religie. Societatea este confruntata cu criza economica si financiara, dar si cu multe conflicte armate, cu razboaie si cu violenta, ceea ce cauzeaza un numar mare de refugiati. Vedem in aceste zile cum in Europa refugiatii din Siria si din alte tari ale Orientului vin in tarile europene pentru a scapa de violenta si pentru a supravietui. De aceea, noi trebuie sa educam tineretul in spiritul pacii, al convietuirii pasnice, al respectului reciproc intre diferite religii si diferite culturi, a adaugat Constantin Stoica.


Conform AP, peste 332.000 de refugiati din Orientul Mijlociu si Asia au sosit pana in prezent in Europa, in timp ce intre statele membre UE exista dezacorduri puternice cu privire la gestionarea acestui val fara precedent.

Germania a acceptat mult mai multi imigranti decat restul celor 27 de state membre UE, iar in state de frontiera aflate in prima linie – Grecia, Italia, Macedonia, Serbia si Ungaria – au avut loc confruntari intre politie si imigranti, ciocniri intre imigranti, iar unele persoane au murit pe mare, in conditiile in care mii de oameni traverseaza zilnic Mediterana in ambarcatiuni periculoase, in schimbul unor sume de bani platite traficantilor.


Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, consideră că imigranţii din Africa sau Asia, care se îndreaptă spre statele europene, “trebuie primiţi cu bunătate”, pentru că nu au plecat de bine din ţările lor, ci în urma terorii instalate şi a sărăciei. Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, dacă actuala criză a imigranţilor care provin din state islamice ar putea constitui un pericol pentru creştinismul din statele europene, IPS Andrei Andreicuţ a spus că europenii nu trebuie să uite că civilizaţia pe care au moştenit-o s-a întemeiat pe temelie creştină, transmite corespondentul Mediafax.

“Aceste valuri de emigranţi care pleacă de acolo nu pleacă de bine, ci de rău. Această teroare instalată în zonă îi determină să îşi părăsească ţara şi casa, sunt terorizaţi de Statul Islamic. Oamenii aceştia trebuie primiţi cu bunătate, şi cine să îi primească întâi? Tinerii să îi primească cu bunătate, pentru că mulţi care vin sunt tineri de vârsta lor. Tinerii creştini trebuie să aibă în suflet şi dragostea faţă de semeni. Trebuie să fim buni, dar şi atenţi la ceea ce se întâmplă”, a spus mitropolitul Clujului.

„Francezii şi englezii ar trebui să ţină mai mult la spiritualitatea lor”.

IPS Andrei Andreicuţ consideră că “francezii şi englezii şi alţii din alte state civilizate ar trebui să ţină mai mult la spiritualitatea lor”. “Uneori vedem că francezii şi englezii şi alţii din alte state civilizate nu au preocupări spirituale foarte profunde. Sunt creştini şi nu trebuie să uite că civilizaţia pe care au moştenit-o s-a întemeiat pe temelie creştină. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fie buni şi să îi primească pe imigranţii care vin pentru că e sărăcie la ei, în Asia sau Africa. Cred că nu ar trebui să se schimbe configuraţia spirituală a Europei”, a afirmat IPS Andrei Andreicuţ.


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit, astăzi, 31 august 2015, la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, un grup de tineri iordanieni însoțiți de Preasfințitul Qais Sadiq, Episcop de Erzurum.

Patriarhul României le-a vorbit despre rolul pe care îl au tinerii creștini în lumea de astăzi:

„Copiii și tinerii considerăm că sunt un mare dar de la Dumnezeu pentru Biserică și pentru societate. De aceea, atât Biserica, cât și societatea trebuie să aibă o deosebită preocupare pentru educația tinerilor și pentru susținerea în formarea lor profesională. Lumea de astăzi este confruntată cu fenomenul secularizării, adică o construire a societății fără referință la Dumnezeu și la Religie. Societatea este confruntată cu criza economică și financiară, dar și cu multe conflicte armate, cu războaie și cu violență ceea ce cauzează un număr mare de refugiați. Vedem în aceste zile cum în Europa refugiații din Siria și din alte țări ale Orientului vin în țările europene pentru a scăpa de violență și pentru a supraviețui. De ceea, noi trebuie să educăm tineretul în spiritul păcii, al conviețuirii pașnice, al respectului reciproc între diferite religii și diferite culturi”.  

Tinerii iordanieni vor participa în țara noastră și la un pelerinaj la ctitoriile Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, potrivit Preasfințitului Episcop Qais Sadiq: „Întrucât ei sunt deja în țară au organizat o excursie de studii pe urmele Sfinților Martiri Brâncoveni. Astfel, vom vizita toate așezămintele brâncovenești din țară și încheiem acest pelerinaj la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou unde se află moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel mâine începem excursia care va dura paisprezece zile”.  Grupul de tineri din Iordania va participa, vineri, 4 septembrie 2015, la „Întrunirea Tinerilor Ortodocși din Europa” de la Cluj.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.