duminică, 24 aprilie 2016

O stareta din Rusia a fost pedepsita abuziv pentru ca a avut curajul sa spuna adevarul despre documentul semnat intre patriarhul Kiril si papa Francisc la Havana in Cuba.
Pedepsita pentru ca s-a dezis de erezie

Pentru ca a avut curajul sa sustina duhovnicul manastirii, monahia Daniela, stareta unei manastiri din cadrul patriarhiei Moscovei, a fost afurisita de un episcop subaltern patriarhului Kiril al Rusiei. Este invocat un pretext “canonic” aplicat dupa bunul plac al episcopului Victor fara ca stareta sa fie judecata de catre vreun tribunal bisericesc. Ierarhul rus invoca in mod abuziv si incorect canonul 13 al sinodului I-II, dar evita sa spuna ceva despre canonul 15 al aceluiasi sinod care spune ca stareta si-a facut datoria fata de Biserca prin gestul sau.


La data de 5 aprilie 2016 episcopul Victor de Glazov (Patriarhia Moscovei) a emis un ordin prin care a afurisit-o pe monahia Daniela, egumena mănăstirii Sf. Cuv. Trifon din Viatka. Diaconul Andrei Kuraev indică faptul că egumena l-a susţinut pe duhovnicul mănăstirii, arhim. Siluan (Boiarov), care a întrerupt pomenirea patriarhului Kirill după declaraţia de la Havana.

Motivul oficial al afurisirii este „încălcarea voturilor monahale” şi comportament ce cade sub incidenţa unui şir de canoane, printre care canonul 13 de la Sinodul I-II din Constantinopol (861), care condamnă schisma.

Conform kondakov.ws, întreaga obşte a mănăstirii Sf. Cuv. Trifon a refuzat să recunoască oprirea din slujbă a arhim. Siluan, măsură aplicată totodată şi împotriva preotului Ilia Şigapov, care de asemenea a întrerupt pomenirea patriarhului Kirill. Cu toate că afurisirea este măsura maximă de pedeapsă în Biserica Ortodoxă, sentinţa a fost pronunţată fără o judecată bisericească, fie ea şi formală.


Despre aplicabilitatea canonului 15 de la Sinodul I-II vedeti aici:  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/04/a-gresit-ps-longhin-oprind-comuniunea.html

Un comentariu:

  1. Bineinteles ca reactia impricinatilor calcatori de canonoane ,,semnatari documente eretice cu papistasii,actioneaza fara discernamant,,necanonic,,ca sa-si apere erezia,scaunele,functiile si lovesc in supusii Domnului nostru IIsus Hristos.Maica Stareta si preotul sau dovedit vrednici si au luat cununa de la Domnul.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.