vineri, 5 februarie 2016

Un jurnalist francez demasca manipularile loviturii de stat din Ucraina. Printr-o "revolutie" asemanatoare celei de la Bucuresti SUA si UE pun mana pe Ucraina folosind presa centrala din Kiev. Finantatorul acesteia a fost americanul George Soros.Kievul, iritat de un documentar francez.
Ucraina cere nedifuzarea filmului care vorbește de implicarea SUA în evenimentele din Maidan și despre masacrul de la Odessa.


Oamenii au iesit in strada, au sperat ca le va fi mai bine, au avut entuziasm, au fost gata de jertfa etc. A fost o "revolutie" spontana sau a fost gandita de cineva? Cine le alimenta "curajul" in timp ce crimele de la Odesa erau trecute sub tacere? 
Chiar nu a stiut presa ucrainiana de ceea ce s-a intamplat la Odesa? 
 Ramane sa veden in ce masura Franta va interzice difuzarea filmului. Autoritățile de la Kiev au cerut Franței să nu difuzeze un film documentar al jurnalistului Paul Moreira despre protestele din Maidan, din 2014. Pe pagina sa de Facebook, ambasada Ucrainei la Paris a criticat programarea de către postul francez  Canal+ a documentarului "Ucraina: măștile revoluției", care, în opinia Kievului, oferă o idee "deformată" și "eronată" asupra situației din Ucraina. Mai mult, ucrainenii au o listă întreagă cu sugestii privind evenimentele care trebuiau prezentate în acest film, conform RT.

Ministerul de Externe al Ucrainei a comentat, de asemenea, pe Facebook, politica editorială a celor de la Canal+ TV, care au programat difuzarea documentarului pe 1 februarie. MAE de la Kiev susține că acest film prezintă evenimentele din Ucraina din iarna lui 2013-2014 drept unele care se înscriu în cadrul unei operațiuni finanțate de Statele Unite.Astfel de idei sunt "ireverențioase" la adresa ucrainenilor uciși în Piața Maidan în lupta pentru valori democratice, afirmă Kievul.

Paul Moreira a realizat un documentar consacrat în special confruntării dintre forțele de ordine și protestatarii de la Kiev, precum și înfruntării dintre partizanii și adversarii noilor autorități ucrainene din orașul Odessa, soldate cu zeci de morți, majoritatea din rândul opozanților noului guvern pro european.

Autoritățile de la Kiev îi reproșează lui Moreira că "Ucraina: măștile revoluției" nu este un exemplu de "pluralism media", oferind "o imagine nereprezentativă asupra situației din Ucraina". 

Presa franceză susține însă că acest documentar geopolitic analizează în detaliu masacrul comis în mai 2014 la Odessa, când 45 de oameni au fost arși de vii, acest grav incident fiind trecut sub tăcere de mass media occidentala. Masacrul a fost comis de revoluționari ucraineni, majoritatea neo-naziști, care în filmul lui Moreira își recunosc faptele.

Jurnalistul francez de investigații spune, pe de altă parte, că acoperirea mediatică occidentală a tragediei de la Odessa nu poate fi considerată adecvată, având în vedere amploarea acestei drame. "Când am început această anchetă asupra Ucrainei am descoperit siderat cum a dispărut din memoria colectivă masacrul de la Odessa din mai 2014. 45 de persoane au fost incendiate în inima unui oraș european, în mijlocul secolului XXI", spune Moreira.


Film publicitar - pentru prezentare:


Traducerea filmuletului publicitar din limba franceza in romana a fost facuta de prof. Cristian Marc si se poate gasi aici: 
Revoluția ucrainiană, văzută drăguț, ca oricare, din fața televizorului meu. 
Ca toată lumea, am simțit simpatie fată de acești bărbați și aceste femei care ocupau strada zi și noapte, în plină iarnă. Voiau sa se alăture Europei, să se îndepărteze de Rusia. Sperau în plecarea președintelui corupt Yahukovich. Au sperat mai multă justiție, mai puțină inegalitate. O imagine m-a frapat: o diplomată americană a venit să le ofere pâinici: „Bună, mă bucur să vă întâlnesc, suntem din America, doriți niște pâine? Serviți-vă, vă rog.”  Lumea de acolo jos și aceste camere de filmat erau de partea insurgenților. Le-am admirat curajul când au izbucnit confruntările cu poliția. În final au câștigat. Yanukovich, președintele pro-rus a plecat. Și-a abandonat palatul, acesta s-a transformat în grădină publică. Totul este bine când se termină cu bine. De atunci, de unde imi venea această lejeră impresie de a fi fost păcălit? Pe tot parcursul revoluției m-au perturbat niște detalii, detalii trecute neobservate în focul evenimentelor, sau părând lucruri, leul manifestanților, cel mai sălbatic și aceste simboluri misterioase care apăreau ici și colo. Cine erau aceste persoane mascate? Ce au devenit ele, acum când camerele de filmat au părăsit Ucraina? Oare povestea chiar s-a terminat?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.