marți, 30 aprilie 2024

Cine este magnatul rus care susține la Moscova filmul "21 de rubini".

  Un film cu bătaie lungă

Susținere moscovită pentru un film românesc

Konstantin Valeryevich Malofeev, născut pe 3 iulie 1974, este un om de afaceri rus,  director al unei asociații non-guvernamentale și pro-monarhistă numită  Societatea pentru dezvoltarea educației istorice ruse „Vulturul cu două capete”.  El este președintele Media Group Tsargrad, dedicat creștinismului ortodox rus și care îl sprijină pe președintele rus Vladimir Putin. Este co-fondator al fondului internațional de investiții Marshall Capital Partners, membru al consiliului de administrație al parteneriatului non-profit Safe Internet League (o organizație non-guvernamentală rusă creată pentru a cenzura așa-numitul „conținut periculos de pe internet”) și președinte al Fundației Caritabile Sfântul Vasile cel Mare.

Sancțiuni internaționale

În septembrie 2019, guvernul bulgar i-a interzis intrarea în țară timp de zece ani din cauza unei presupuse conspirații de spionaj menită să îndepărteze țara de la orientarea ei pro-occidentală împingând-o mai mult spre Moscova.

În aprilie 2022, Departamentul de Justiție al Statelor Unite la acuzat pe Malofeyev de eludarea sancțiunilor IEEPA.

Implicarea în războiul din Donbass

Uniunea Europeană, Statele Unite și Ucraina l-au acuzat pe Malofeev că încearcă să destabilizeze și să finanțeze separatismul în Ucraina. Conform Regulamentului UE nr. 826/2014 din 30 iulie 2014, Malofeev este strâns legat de separatiștii ruși din estul Ucrainei și Crimeea. A fost fostul angajator al lui Alexander Borodai, prim-ministrul autoproclamatei Republici Populare Donețk. Malofeev a fost, de asemenea, fostul angajator al lui Igor Girkin, un fost colonel al FSB care a furnizat servicii de securitate vizitelor lui Malofeev la Kiev și Crimeea în săptămânile dinaintea anexării acesteia din urmă de către Rusia.

Igor Girkin a reapărut ulterior ca lider al insurgenței separatiste din orașul Slovyansk și, ulterior, ca autoproclamat ministru al apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk. În mai 2014, în timpul ocupației separatiștilor Slovianskului condusă de Girkin, serviciile de securitate ucrainene SBU au interceptat un apel telefonic în care o persoană cu aceleași nume ca al lui Malofeev și o voce similară cu a lui, oferă informații militare tactice lui Girkin și îl laudă pentru un atac recent asupra trupelor ucrainene anti-terorism.

În februarie 2015, ziarul rus de investigații Novaya Gazeta a publicat un document, despre care ziarul a pretins că a fost o strategie pentru stimularea revoltelor și anexarea Crimeei, precum și a altor zone din sud-estul Ucrainei. Editorul-șef al ziarului a declarat public că sursele anonime care au divulgat presupusa strategie au informat ziarul că Malofeev și echipa sa au fost autorii documentului în februarie 2014.

Tot în 2014, grupul de hackeri Shaltay Boltay a publicat e-mailuri scurse ale lui George Gavrish, un naționalist care cooperează îndeaproape cu Alexander Dugin, sugerând un sprijin financiar care vine de la fondurile conservatoare ale lui Malofeev către mișcările politice naționaliste radicale din Europa.

În mai 2014, Malofeev a organizat o întâlnire la Viena cu FPÖ, Ataka și Front National. Cea mai mare parte a acestor fonduri este dirijată de Fondul Caritabil Sfântul Vasile cel Mare, operat de Malofeev.

În timp ce toate inițiativele lui Malofeev din Ucraina au fost, în mod oficial, organizate și finanțate în mod privat, apelurile telefonice interceptate între el și locotenenții săi pe teren în Ucraina, precum și corespondența interceptată  prin e-mail, au arătat că și-a coordonat îndeaproape acțiunile cu Kremlinul, uneori prin episcopul Tihon pe care Malofeev și Putin îl au ca consilier spiritual; alteori, prin coordonarea directă între Malofeev și consilierii lui Putin, Vladislav Surkov și Serghei Glazyev, dar și prin colaborarea strânsă a lui Malofeev cu Institutul Rus de Studii Strategice (RIIS), deținut de Kremlin, prezidat de fostul general KGB/SVR Leonid Reșetnikov. În plus, un hack recent de e-mail sugerează că cel puțin un angajat al lui Malofeev a participat la sesiuni non-publice ale guvernului rus.

Pe  17 octombrie 2012, Malofeev și-a anunțat candidatura și pe 18 noiembrie a fost ales în Consiliul Deputaților din Znamenskoye din districtul Ugransky din regiunea Smolensk, obținând majoritatea voturilor (74,85%). Alegerea sa a avut loc în ciuda faptului că tribunalul regional Vyazem din Smolensk a anulat candidatura lui Malofeev și l-a scos din buletinul de vot sub acuzația de corupție electorală.  Curtea a concluzionat că Malofeev s-a oferit să plătească 500 de ruble pentru fiecare vot acordat.

 

Detalii vezi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Malofeev

Traducere în limba română, Maria Ciubotaru (Republica Moldova)

 

 

3 comentarii:

  1. Totul e clar, pentru cine vrea să priceapă...

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi da...rusul acesta a complotat, a manipulat...Madame Nuland nu! Ea a alimentat, în mod nevinovat, cu burgeri și suc "maidaniștii"...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Mega, aveti dovezi ca v-ati întâlnit cu Putin si cu Medvedev?

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.