joi, 25 aprilie 2024

Patriarhul Constantinopolului a repus în drepturi 5 preoți ortodocși lituanieni caterisiți de Biserica Lituaniei (Patriarhia Rusă)

pr. Gintaras Sungalia
Patriarhia Constantinopolului a reinstalat cinci preoți ortodocși lituanieni caterisiți, potrivit lui Gintaras Sungaila, unul dintre preoții afectați.

„A răspuns apelului nostru și a anulat hotărârile anterioare ale instanței ecleziastice", a declarat Sungaila vineri, adăugând că Patriarhia Constantinopolului este "cea mai înaltă instanță de apel".

Sungaila și alți patru preoți – Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Georgij Ananjev și Vladimir Seliavko – au fost caterisiți vara trecută prin decretele Mitropolitului Inochentie, care conduce Biserica Ortodoxă Lituaniană și este subordonată Patriarhiei Moscovei.

Preoții au apelat apoi la Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului.

Anterior, cei cinci preoți au susținut că au fost caterisiți din cauza opoziției lor publice față de invazia rusă a Ucrainei.


Sursa: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1917248/constantinople-patriarch-reinstates-5-defrocked-lithuanian-orthodox-priests

Traducere în limba română: Alexandra Cotoraci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.