Canonul 50 apostolic spune că botezul ortodox trebuie făcut prin trei afundări:
Episcopul sau preotul, care nu va face trei afundări ale Tainei într‑un botez rostind la fiecare afundare câte un nume al Sfintei Treimi, ci va afunda pruncul numai o dată spre închipuirea morţii Domnului, cum făceau ereticii eunomieni, să se caterisească. Căci Domnul n‑a zis: Să botezaţi în moartea Mea; ci: Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându‑i pe ei în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.
Ce spun canoanele Bisericii Ortodoxe despre botez: http://molitfelnic.ro/canoanele-sfintilor-apostoli-si-ale-sfintilor-parinti-pentru-sfantul-botez/
Mai multe explicaţii despre botezul copiilor vedeţi mai jos:
Botezul Crestin Ortodox
Multi intreaba de ce la ortodocsi, copiii sunt botezati inca
de mici, acestia neavand prilejiul sa decida ei pentru ei daca vor sau nu acest
lucru.
Probabil si tu te afli aici din acelas motiv...
Problema este foarte simpla, si poate fi inteleasa de absolut oricine, doar cineva cu rea vointa ar putea sa nu fie de acord cu urmatoarul argument.
Intai si intai sa vedem ce spune Domnul Iisus Hristos despre botez. In Evanghelia dupa Ioan 3,5 zice asa: "Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu."
Probabil si tu te afli aici din acelas motiv...
Problema este foarte simpla, si poate fi inteleasa de absolut oricine, doar cineva cu rea vointa ar putea sa nu fie de acord cu urmatoarul argument.
Intai si intai sa vedem ce spune Domnul Iisus Hristos despre botez. In Evanghelia dupa Ioan 3,5 zice asa: "Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu."
Ce vrea sa insemne acest lucru? Adica Botezul este absolut necesar pentru mantuire, deoarece la Botez se refera in acest verset.
Se mai zice in Evanghelia dupa Matei 28,19 urmatorul lucru: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh".
Deci intelegem ca Botezul are o importanta majora in viata unui crestin.
"Pocaiti-va si sa se boteze fiecare dintre voi in numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre, si veti primi darul Duhului Sfant" zice Sfantul Apostol Petru in Fapte 2,38. Deci odata cu primirea Tainei Botezului, primim iertarea pacatelor noastre.
De asemenea mai gasim un verset destul de important in Evanghelia dupa Marcu 16,16 care pus alaturi de cele de mai sus (si nu numai de acelea) ne arata cat se poate de clar ca Botezul este o Taina si nu doar o marturisire a credintei in public (cum spun unii crestini) "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi".
Pe seama acestui verset reliigile neoprotestante se bazeaza atunci cand spun ca Botezul e bine sa se faca atunci cand copilul e matur si poate singur sa aleaga acest lucru. Acestia au scos aceste cuvinte in prim plan "cel ce va crede", rupandu-le de contextul lor si le-au folosit dupa bunul lor plac. Ei spun ca doar cel ce crede poate sa se boteze, adica, a crede este o conditie necesara pentru tot omul.
Insa aceasta este un rationament nu numai primit, dar cu totul fals. Pentru a intelege mai bine o sa privim putin mai in ansamblu si citim mai jos:
"Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura. Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi."
Mai pe intelesul nostru a zis in felul urmator: Mergeti la toata faptura si propovaduiti Evanghelia (vestea cea buna), iar care din acestia va vor crede pe voi, adica in cuvantul Meu prin voi (care vor crede in Mine) se vor boteza si se vor mantui iar care nu vor crede se vor osandi.
Deci vor exista doua feluri de oameni, cei care vor crede, oamenii care ii vor urma pe apostoli si automat se vor boteza, si vor exista oameni care nu vor vrea sa creada, si deci nu ii vor urma pe apostoli si deci nu se vor boteza.
Deci Domnul Iisus nu se refera la copii! Se refera la aceste doua tipuri de oameni, cei care Il vor crede si cei care nu Il vor crede (cei care il vor nega). In nici una din aceste doua cazuri copiii nu se incadreaza, pentru ca ei nu pot nici sa creada nici sa nu creada, nou nascuti fiind. Iar daca nu s-a referit la copii, inseamna ca Domnul Iisus nu a pus o conditie copiiilor in a se boteza atunci cand a zis "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi".
Dupa cum vedem, gresala acestui mod de a gandi (protestant) nu consta in faptul ca un adult trebuie sa creada inainte de a se boteza, ci in aplicarea in cazul pruncilor a unei porunci adresata adultilor. Pruncii sunt cu totii in grija parintilor, care pot auzi, intelege si crede. In plus, mai trebuie facuta o distinctie intre botezul adultului (care trebuie sa se pocaiasca) si cel al copilului (care neavand pacate nu ar avea pentru ce sa se pocaiasca).
Cred ca, cu totii suntem de acord ca daca un prunc nu si-a inchis inima printr-o respingere voita a vointei lui Dumnezeu, inima lui este deschisa si capabila de a primi harul lui Dumnezeu.
Deci aceia care nu isi boteaza copiii de mici (zicand ca intai ii lasa sa studieze credinta si apoi sa primeasca botezul, ca nu cumva sa le agreseze libera vointa), ar putea la fel de bine sa nu le mai administreze nici vaccinurile care se fac la copii cand sunt mici (ca nu cumva sa le agreseze libera vointa). La fel de bine ar putea sa nu le dea carne sa manance pana la varsta maturitatii, caci poate copilul o sa decida ca doreste sa fie vegetarian, am putea de asemenea sa nu il ducem deloc la biserica, caci poate el nu voieste acest lucru, si multe altele se mai pot zice. Asadar daca dorim sa nu suprimam voia copilului sa nu o suprimam deloc...
Daca am merge din nou pe acest rationament (protestant) si citim in Sfanta Scriptura urmatoarele : "daca cineva nu vrea sa lucreze, acela nici sa nu manance". II Tesaloniceni (3, 10), ar reiesi ca trebuie sa ne infometam copiii, pentru ca nu vor sa munceasca. Dar nici in acest caz si nici in cazul de mai sus nu se poate pune in discutie acest rationament pentru ca "a se pocai" si "a munci" se refera la cei care sunt capabili sa le faca.
La urma urmei, daca un copil moare inainte sa apuce varsta maturitatii si nu este botezat, cine va da raspuns de sufletul sau? Sau daca un om se naste cu handicap si nu are nici o posibilitate de a putea intelege/afla despre Mantuitorul Iisus Hristos, deci implicit nu va putea crede niciodata, aceasta inseamna ca el nu poate fi botezat niciodata? aceasta inseamna ca nu mai exista mantuire pentru el? (pentru ca nu se incadreaza in "Cel ce va crede..") ?
Sub nici o forma!
Scriptura nu ne recomanda sa facem noi o triere din aceasta pe criterii pur rationale!
In plus in Sfanta Scriptura avem nenumarate situatii in care ni se spune ca un anumit personaj s-a botezat impreuna cu toata casa lui, adica cu toata familia lui. Asadar, si adulti si copii, cu totii s-au botezat, iar pentru copii, cineva marturiseste in locul lor. Copilul oricum cand creste poate sa se orienteze in alta directie ca nu-l impiedica nimeni, dar un parinte responsabil care stie ca persoana nebotezata nu intra in Imparatia Cerurilor, nu-si lasa copilul nebotezat.
Fapte 16,15 : "Iar dupa ce s-a botezat si ea si casa ei, ne-a rugat..." (Lidia si casa ei)
Fapte 16,33 : "Si el, luandu-i la sine, in acel ceas al noptii, a spalat ranile lor si s-a botezat el si toti ai lui indata." (temnicerul si toti ai lui)
Probabil ca se vor gasi crestini cu rea vointa care vor spune ca s-a botezat el si toti ai lui dar pe copiii lor i-au lasat pe dinafara. Dar e evident ca nu s-a intamplat acest lucru si va spun si de ce.
Temnicerul acesta a primit porunca sa il bage pe Sfantul Apostol Pavel in temnita si sa il pazeasca cu grije. Dar seara, dupa rugaciunile Sfantului Apostol Pavel s-a facut cutremur mare incat s-au zguduit temeliile temnitei, s-au deschis toate usile si legaturile tuturor s-au dezlegat, iar temnicerul desteptandu-se s-a gandit ca au fugit toti cei care fusesera inchisi si scotandu-si sabia a vrut sa se omoare. Dar Sfantul Apostol Pavel a strigat catre el "Sa nu-ti faci nici un rau, ca toti suntem aici". Din momentul acesta temnicerul a hotarat ca vrea sa isi schimbe viata.
Va dati seama la trairea aceea, si la bucuria ce a urmat, el botezandu-se impreuna cu toata casa lui, cum era sa isi lase copiii pe dinafara? cand el si-a schimbat viata cu totul, cand totul era atat de clar, de cert, o minune atat de mare sa ti se intample chiar tie, cum sa mai ai dubii? cum sa mai stai pe ganduri?. Practic s-a nascut din nou, viata lui a luat o intorsatura cu 180 de grade, cum era sa ii lase pe copiii sai nebotezati? daca el impreuna cu toti ceilalti ai casei s-au botezat. E extrem de clar ca toti membrii s-au botezat si nu exista nici un dubiu!
De altfel, noi cunoastem tot din Sfintele Scripturi atatea cazuri cand pentru credinta cuiva, Dumnezeu S-a indurat de cel pentru care acesta se ruga. Sa ne amintim ca Mantuitorul a vindecat pe sluga sutasului din Capernaum pentru credinta stapanului sau; a vindecat pe fiica femeii canaanence pentru credinta mamei sale, si a inviat pe fiica lui Iaier pentru credinta tatalui sau, si pe fiul vaduvei din Nain pentru credinta mamei sale. Si atunci sa nu credem noi ca botezul poate fi savarsit pruncilor pe temeiul credintei nasilor lor?
Am putea crede ca intre cei trei mii de oameni botezati la cincizecime nu s-a aflat nici un copil?
Am putea daca am fi de rea vointa, altfel cu siguranta nu am putea crede asa ceva.
L-am putea vedea pe Iisus zicandui la Ioan sa nu boteze pe copii? Ce ar fi sa zica Iisus: "Nu boteza copilul acela ca inca nu e destul de mare!" ? ..oare nu Iisus este acela care zice in Matei (19.14): "Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, caci a unora ca acestia este imparatia cerurilor." ? Adica imparatia cerurilor este gatita acelora care au sufletul curat ca al copiiilor (inclusiv acestora! adica inclusiv copiiilor le este gatita imparatia cerurilor...adica ei nu sunt exclusi pentru ca nu sunt indeajuns de mari sa poata sa creada).
Se pot vedea mai jos alte versete din Sfanta Scriptura in care anumite personaje impreuna cu ai lor s-au botezat.
I Corinteni 16,15 "Inca ceva, fratilor: Voi stiti casa lui Stefanas, ca este parga Ahaiei si ca spre slujirea sfintilor s-au randuit pe ei insisi".
Fapte 18,8 "Dar Crispus, mai-marele sinagogii, a crezut in Domnul cu toata casa sa; si multi dintre Corinteni, auzind, credeau si se botezau".
Pe langa aceste cazuri mentionate in Scriptura, este clar ca numai in timpul Apostolilor au fost botezate mii de familii, si daca Botezul ar fi fost interzis pentru copii, in Biblie s-ar fi aratat acest lucru, dar, nicaieri in Noul Testament nu gasim ca Botezul este interzis pentru copii.
Revenind la un text scris mai sus referitor la cei care considera botezul doar o marturisire a credintei (astfel opresc copiii de la botez), trebuie stiut faptul ca botezul lui Ioan..Ioan Botezatorul (care se numeste si botezul credintei) este cu totul altul de cel al Mantuitorului. Sfantul Ioan Botezatorul boteza in Iordan pe cei ce-si marturiseau pacatele, deci botezul lui era de pocainta.
Deosebirea dintre botezul lui Ioan si cel al Mantuitorului este aratata in scrierea lui Tertulian - De baptismo (X ,11), unde zice: "Ucenicii lui Iisus Hristos botezara ca slugi, asemenea lui Ioan Botezatorul si cu acelas botez ca el, iar nu cu altul, ca altul nu mai era decat cel care fu instituit mai tarziu de Iisus Hristos Insusi si care nu putea fi administrat atunci de ucenici, pentru ca slava Domnului nu se aratase inca pe deplin, iar eficacitatea botezului nu era inca asezata prin patima si inviere. Ioan Botezatorul boteza cu apa, spre pocainta, iar Mantuitorul cu Duh Sfant si cu foc". Chiar Ioan zice : "Acela trebuie sa creasca iar eu sa ma micsorez" in Ioan (3,30).
Sfantul Vasile cel Mare spune: "Ca soarele intre stele straluceste Botezul Domnului fata de cel al lui Ioan. Botezul Domnului este mai presus de toata mintea, slava mai inalta decat orice dorinta si rugaciune omeneasca, asemenea soarelui care intrece toate celelalte stele".
Si totusi Mantuitorul a primit botezul lui Ioan, in apa Iordanului, ca sa se implineasca toata dreptatea (Matei 3,15), ca sa ne invete pe noi ca fara botez nu vom fi vrednici de imparatia cerurilor. Iar importanta botezului sta, inainte de toate, in aceea ca este instituit ca Sfanta Taina de catre Insusi Domnul Hristos, dupa invierea Sa din morti cand a zis: "Datu-mi-s-a toata puterea, in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata, Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului". (Matei 28, 18-19).
Prin urmare, referindu-ne la importanta botezului, nu putem decat sa ramanem covarsiti de puterea tainei, intelegand ca botezul este usa de Dumnezeu randuita a mantuirii noastre.
Si revenind....mai sunt unii crestini care pun o alta problema, ei ne intreaba ce se intampla cu un copil care se stinge din viata la putin timp dupa nastere fara ca el sa fi primit Botezul Crestin Ortodox.
Ce se intampla cu acest suflet numai Dumnezeu stie, dar un lucru pot spune sigur. Intre acest copil si un altul care s-a nascut, care a asteptat varsta maturitatii si care moare inainte sa implineasca aceasta varsta (deci fara sa fie botezat) e o diferenta destul de semnificativa. Acesta din urma a acumulat pacate pe cand cel dintai nu a apucat sa faca constient.
Ar mai fi asa zis pacatul "stramosesc" care s-ar pune in discutie, dar eu sincer, daca e vorba doar de acest pacat (despre care o sa vorbesc putin mai jos), cred ca Dumnezeu s-ar milostivi de acest suflet si nu l-ar trimite de la El.
Romani 5,12: "De aceea, precum printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, asa si moartea a trecut la toti oamenii, pentru ca toti au pacatuit in el".
Fiinta pacatului stramosesc are trei aspecte: obiectiv, formal (ca vina) si pedeapsa. Obiectiv pozitiv (ca rupere, ca iesire din comuniune cu Dumnezeu), obiectiv negativ (alterare a chipului - ratiune, simtire si vointa), formal (prin incalcarea ordinii morale) si pedeapsa (de a restabilii ordinea tulburata de pacatul adamic). Deci noi suntem vinovati in sensul ca nimeni nu se poate sustrage cu de la sine putere de a-l imita pe Adam in pacate. (altfel nu ar fi evidenta necesitatea intruparii) - deci ne nastem cu acest pacat insa imputat indirect. Dar noi credem intr-un Dumnezeu al iubirii, si cum ziceam si mai sus credem ca Dumnezeu nu va trimite de la el un suflet ca acesta.
Revenind la Botez, trebuie accentuat ca pe langa textele Sfintei Scripturi care sunt de baza, avem cateva scrieri foarte vechi, chiar din epoca apostolica si imediat post apostolic incepand cu Didahia, apoi continuand cu primele scrieri ale ucenicilor directi ale Sfintilor Apostoli, traditia apostolica a lui Ipolit Romanul, constitutile apostolice si toate celelalte scrieri din primele secole care ne dau marturii mai detaliate cu privire la practica botezului din primele secole.
Savarsitorii Tainei Sfantului Botez sunt episcopii si preotii, numai in caz de nevoie poate boteza si diaconul, iar in cazuri deosebite poate face acest lucru si un simplu credincios, avand insa grije sa rosteasca cuvintele care arata ca lucrarea se face in numele Sfintei Treimi.
Avem marturii despre aceasta inca din anul 120, adica foarte apropiat de epoca apostolica, cu greu putem sa ne inchipui de niste teorii ale conspiratilor si inovatiei in acea epoca cand duhul apostolic era inca fierbinte. Deci toate acestea biserica le pastreaza si astazi, Taina Botezului se savarseste intr-un mediu eclezial savarsit de catre clerici, ori toate confesiunile neoprotestante nu mai au preotie sacramentala.
Un alt aspect care nu trebuie uitat este ca atunci cand a aparut protestantismul in secolul 16, ei acceptau botezul copiilor, chiar si primii baptisti acceptau botezul copiiilor, abia neoprotestantii din secolul 19 sunt categoric impotriva acestei practici.
In final as dori sa adaug inca un lucru legat de forme si la etape ale botezului pentru a lamuri inca o problema des intalnita. Intradevar mai ales pana in secolele 5, 6, crestinii se botezau in mare parte la maturitate (dar nu toti), si acest lucru se datoreaza faptului ca in anul 313 se da libertate crestinilor si in sanul bisericii vin mase intregi de oameni, acestia avand fiecare varsta lor.
Sper ca v-a lamurit cat de cat, Doamne ajuta !
Bună ziua.
RăspundețiȘtergereSLĂVIT FIE DOMNUL ISUS CRISTOS!
Sunt un simplu CETĂȚEAN ROMÂN din România și nu am înțeles așa bine cu privire la botezul copilului în Biserica Ortodoxă conform BIBLIEI, dar mai ales conform CREZULUI ORTODOX,,, ... ȘI MĂRTURISESC UN BOTEZ SPRE IERTAREA PĂCATELOR...,,,.
OARE CUM MARTURISEȘTE COPILUL... ?.
VĂ MULȚUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT ȘI PENTRU MINE.