vineri, 14 octombrie 2016

Comunicat de presa referitor la calomniile aparute la adresa parintilor athoniti care conferentiaza in Romania


In virtutea dreptului la replica:

Urmare a comunicatului Patriarhiei din data de 12.10.2016 - “Precizare privind conferințele realizate de așa zișii „monahi mărturisitori” aghioriți” – asociatia culturala Astradrom doreste sa faca urmatoarele precizari:

Asociatia noastra a organizat aceste intalniri si a facut invitatie scrisa parintilor din Sfantul Munte. In ceea ce priveste binecuvantarile, de care se face atat caz, afirmam din nou ca monahii conferentiari au binecuvantarea duhovnicilor lor, gheronda Gavriil (urmas al parintelui Paisie Aghioritul) si parintele Iulian Prodromitul. Ei nu reprezinta punctul de vedere oficial al manastirilor din care vin, deoarece acestea nu s-au pronuntat inca. Calugarii conferentiari isi exprima pozitia lor, avand binecuvantarea duhovnicilor pentru aceasta.

O tema a conferintei este si articolul 22 al documentului 6 din cadrul sinodului din Creta, care zice asa:

Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sânul Bisericii, cea mai înaltă autoritate în aspecte de credinţă şi reguli canonice (canonul 6 al Sinodului II Ecumenic).

Este un articol pe care-l socotim abuziv, potrivnic spiritualitatii ortodoxe, sobornicitatii Bisericii, un articol contestat la sinod de catre delegatia greaca. Precizam ca existenta acestui articol face imposibila obtinerea binecuvantarilor chiriarhale pentru dezbateri. Ca asociatie laica, consideram ca “legea pumnului in gura”, dezinformarea, juramintele de confidentialitate, nu sunt mijloace de propovaduire ortodoxa. La fel, si textul comunicatului amintit este facut in duhul acestui articol 22, astfel incat oricine gandeste altfel si vrea sa-si exprime punctul de vedere, nu are voie sa vorbeasca.

In momentul in care inregistrarile conferintelor vor fi publicate, se va vedea duhul in care s-au tinut aceste cuvantari, faptul ca oamenii nu au fost indemnati la schisme si la nepomenirea ierarhilor, cum in mod calomnios s-a afirmat in comunicatele patriarhiei, ci din contra, la intelepciune, rugaciune si dragoste, dar si la stare de veghe in apararea credintei noastre. Oamenii care au participat la conferinte pot sa confirme acest lucru, fiind martori la un discurs asezat, duhovnicesc, autentic ortodox.

In ceea ce priveste situatia canonica a parintilor athoniti, redam in continuare precizarile parintelui Matei Vulcanescu:

Monahul Flavian nu participă la această conferinţă..[1]
  La această conferinţă participă Gheron Sava, monah al Marii Lavre, aşa cum mi-a confirmat Gheron Evstratie din Marea Lavră, membru în conducerea Marii Lavre (în nici un caz pr Sava nu e trimis la vreun "schit in Creta pentru penitenţă", aşa cum în mod calomniator e scris pe basilica.ro, şi Parinţii din Schitul Prodromu sunt sub oblăduirea, iniţiativa şi lucrarea lui ava Iulian Prodromitul si Gheron Gavriil (ucenicul Sfantului Paisie Aghioritul)!
  Pozitie oficială a Schitului Prodromu nu există pentru că înca Sinaxa Dublă nu s-a pronunţat, dar monahii au dreptul sa aibă o poziţie, pe care o exprimă.
  Dacă Sinaxa Dublă se  pronunţă pro Creta, atunci zeci de monahi şi ieromonahi athoniţi vor întrerupe pomenirea patriarhului Bartolomeu. În felul acesta se vor delimita de schizmaticii pro sinodul din Creta.”

Intentia Patriarhiei de a creiona in mod calomnios o imagine de lupi ce au intrat in staul, in ceea ce ii priveste pe monahii athoniti si umilintele la care au fost supusi in Piatra-Neamt si Iasi, ne provoaca o profunda ingrijorare si ne adanceste durerea in fata perceperii distantarii din ce in ce mai mari dintre ierarhie si credinciosi.

Biroul de presa ASTRADROM


[1]Iniţial s-a anunţat şi prezenţa monahului Flavian, motiv pentru care apare şi pe unele anunţuri din ţară. Datorită unor conjuncturi nedorite, nu a reuşit să vină. În caz că ar fi venit, nu ar fi reprezentat vre-o mănăstire sau vreo instituţie aşa cum în mod eronat s-a anunţat pe site-ul basilica.ro al Patriarhiei Române. Ar fi venit în nume propriu, aşa cum am fost înştiinţaţi iniţial. (n. red.)

31 de comentarii:

  1. Cu parere de rau constat ca ne aflam intr-o situatie foarte dificila. Mare pacat ca ne dam mari aparatori ai credintei ortodoxe si in realitate nu suntem. E dureros sa vedem ca folosim cuvinte deloc usore si foarte greu de inteles (notiuni de dogma, erezie, schisma, apostazie). As vrea sa va spun ca ma bucur de prezenta parintilor aghioriti, dar m-as bucura si mai mult daca nu ar lasa rugaciunea pentru conferinte care sunt pe placul celor care ne conduc din umbra, facand astfel serviciile acestora. Impresia mea este ca ne sapam groapa singuri si vorbim de niste lucruri care nu au fost la Sinodul din Creta. Acolo nu s-a vorbit de nicio unire cu nicio confesiune, pentru ca Biserica adevarata este Una, cea Ortodoxa. In acest sens vreau sa spun ca nu mi se pare firesc sa judecam fara sa stim cum a fost si sa-i amagim pe credinciosii simpli si evlaviosi, care nu au acces la informatii cu minciuni, cu lucruri care nu s-au intamplat. Vreau sa va spun ca m-am bucurat foarte mult in vara aceasta cand in urma unei discutii cu un parinte grec din Sf. Munte, de la Chilia Burazeri, mi-a marturisit ca Romania a avut la Sinodul din Creta ierarhi foarte bine pregatiti, care impreuna cu alti cativa ierarhi ai altor Biserici Ortodoxe surori au sustinut cauza ortodoxa. In Sf. Munte ierarhi romani sunt apreciati, iar acest lucru trebuie sa-l stim si sa nu incercam sa producem schisma din interior. ... In incheiere as vrea sa fac o scurta referire la parinti aghioriti care conferentiaza, dar nu la Pr. Sava pentru ca e de alt neamn. In ceea ce priveste pe cei doi parinti Efrem si Nicodim (cel din urma calugarit in urma cu un an, la hramul Schitului) din Schitul Prodromu as vrea sa spun ca orice monah are nevoie nu numai de binecuvantarea duhovnicului (Iulian Lazar in cazul de fata), ci si de aceea a staretului (adica Athanasie Floroiu) in cazul in care nu este acesta duhovnicul lor. ... In alta ordine de idei din ceea ce a-ti scris mai sus nu reiese faptul ca aceasta a fost o "delegatie oficiala" din Sf. Munte, cum spunea-ti in alte postari. Orice delegatie oficiala din Sf. Munte trebuie sa aiba binecuvantarea Sfintei Chinotite si a ierarhului din eparhia unde se deplaseaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule, vad ca faci cateva confuzii grave.
      -cuvinte deloc usoare care te deranjeaza sunt reale si fac parte din vocabularul Bisericii. Din pacate, la sinodul din Creta aceste cuvinte au fost excluse intentionat din textele sinodului. Vezi ce zice mitropolitul Hierotheos Vlachos despre aceste cuvinte excluse din textele sinodului.
      -Ei nu au lasat rugaciunea si nici nu o vor lasa vreodata, asa cum dai impresia. Ei dorm pe rogojina, in timp ce prigonitorii lor dorm in lux si traiesc in dezmierdari. Ai vayut ce masini au prigonitorii acestor parinti?
      -Spui ca nu s-a vorbit de vreo unire. Faptul ca sinodul din Creta recunoaste ca organ oficial la care sa se raporteze CMB-ul (care este de origine protestanta) si altele, ti se pare a fi ortodox?
      -Romania a avut un rol poyitiv pana in momentul cand a aprobat prin semnatura textele eretice (scuza-ma ca am folosit cuvantul eretic, dar asta e adevarul).
      -Un episcop eretic sau fricos nu va da niciodata binecuvantare sa se vorbeasca altceva decat ii da voie puternicii zilei sau ceea ce ii este lui pe plac. Asa ca nu ne putem astepta sa primim binecuvantari pentru a spune adevarul de la un episcop vulnerabil sau chiar cazut in erezie. Acesta este motivul pentru care acesti ierarhi nu accepta sa se discute alte lucruri decat ce are el voie.

      Ștergere
    2. D-le Marius Stana va recomand sa mai cititi, sa va mai informati putin, dar acolo unde trebuie. ... Sa stiti ca parintii care dorm pe rogojina, in pesteri si stau la pustie nu vin la conferinte. (Sa nu se inteleaga in vreun fel ca as spune ca acesti parinti conferentiari nu ar fi nevoitori). Parinti care dorm pe rogosjina nu-si pierd nadejdea in Dumnezeu si se roaga necontenit ca Dumnezeu sa randuiasca ceea ce ne este de folos noua tuturor!

      Ștergere
  2. O asociatie laica spune credinciosilor sa nu creada cuvantul ierarhiei Bisericesti. Nu vedeti cat de ingrati sunteti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La aceste conferinte nu a spus nimeni sa nu se creada in cuvantul ierarhiei. Confuzia pe care incercati sa o creati este vicleana. Am fost la doua dintre aceste conferinte si nu am vazut indemn la nesupunere fata de ierarhi. Neascultarea se face doar fata de ierarhii eretici, nu de toata ierarhia, asa cum incercati sa induceti in propozitia dumneavoastra.

      Ștergere
    2. D-na Ioana Radoiu vorbiti despre "ierarhi eretici". Dvs. oricum sunteti in neascultare, nu noi mirenii stabilim daca un ierarh a fost s-au nu eretic. Cred ca se merge prea departe. ... Trebuie sa va informati foarte bine inainte de a face o afirmatie!

      Ștergere
  3. Odata ce credinta ortodoxa este in pericol, si la Creta ierarhii au semnat un eres si badea Gheorghe are voie sa tina conferinte impotriva lor fara ncio binecuvantare. Teoretic si practic si ierarhia bisericii si staretii pot deveni dusmanii nostri si a lui Hristos. Ce vom face in asemenea cazuri? Nu vom mai lua pozitie? Si chiar vad ca spre asta se merge. Amin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocamai asta vor ecumenistii. Toata lumea sa taca si sa acceptam globalismul religios ca pe un lucru normat. De aceea cei care sunt de acord cu sinodul din Creta au binecuvantare sa vorbeasca, iar cei care au alte convingeri nu au nici o binecuvantare ci li se pune pumnul in gura, sub pretextul ca "nu au binecuvantare".

      Ștergere
    2. Asta e înșelarea. Că nu faci cu binecuvântare. Nu aveți credință. Dumnezeu oare nu v-ar putea da câștig de cauză chiar și împotriva unui ierarh, prin propria lui gură? Dacă ar fi cazul. Și oare dacă aparent suferiți o înfrângere având dreptate, oare nu Dumnezeu va scoate la lumină adevărul?

      Ștergere
  4. Problema este că deși se spune aici că monahii nu reprezintă poziția oficială a Sfântului Munte, se creează lesne în mod voit confuzia că da, prin faptul că oamenii simpli nu pricep faptul că "părinții din Sfântul Munte" sau "monahi ai Sfântului Munte" sunt, de fapt, 3 călugări din Sfântul Munte, care vorbesc bineînțeles în dreptul lor și nu reprezintă poziția oficială a nimănui de pe acolo, după cum bine spuneți. Deci, din câte mii de viețuitori are Athos-ul, acești 3 monahi necunoscuți nu-mi spun nimic. Nu am auzit stareți de mănăstiri, de chilii etc să iasă în față măcar cu un comunicat de felul învățăturilor propovăduite de acești oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu creaza nimeni nici o confuzie. Ei si-au spus punctul lor de vedere. Au fost dispusi sa discute cu oricine dintre sustinatorii sinodului, fata catre fata, in fata publicului. De ce nici un sustinator al sinodului nu a acceptat sa discute cu ei in direct sa vedem si noi parerile fata in fata. Se pare ca pro-sinodalii nu au avut curajul sa isi sustina parerile in fata parintelui Sava... Asta spune multe, pentru omul sincer care vrea sa afle Adevarul.

      Ștergere
    2. Nu cred că e vorba de lipsă de curaj. Dar iertați-mă audiența dumneavoastră este sălbatică. Urlă, fac scandal, te iau și la bătaie. Asta e Înfierbântare a sângelui nu a Duhului

      Ștergere
  5. Oricate motive s-ar invoca acesti monahi au dreptul sa vorbeasca, mai ales daca spun ADEVARUL. Hristos si Sf Apostoli in fata sinedriului si a fariseilor n-aveau dreptul sa vorbeasca; n-aveau scoli, n-aveau binecuvantare, erau considerati eretici asa cum si acum sinedriul din Creta ii considera eretici pe cei care li se opune. Nu trebuie sa ne cramponam de nicio binecuvantare si ascultare cat timp combatem eresul din Creta. Ce nu este evident ca acolo s-a semnat un eres. Cei care zic ca nu, nu cunosc teologie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi e bine ca avem aici un mare teolog in persoana d-lui Creanga. Banuiesc ca el ar fi al patrulea, dupa cei trei Sfinti ai Bisericii cunoscuti sub acest apelativ. Ne bucuram ca sunteti un mare teolog d-le Creanga, totusi vedeti sa nu fiti in inselare! Teologia nu este numai teorie, teologia este in primul rand practica, adica viata duhovniceasca! Parerea mea este ca mai aveti de lucru si in ceea ce priveste teoria, dar si practica!

      Ștergere
  6. Foarte bine ca ati venit cu acest comunicat. E bine ca s-au lamurit lucrurile.
    Pentru mine e mai importanta binecuvantarea unor duhovnici imbunatatiti decat a unor ierarhi sau stareti aserviti sistemului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că nu aveți credință în harul cu care au fost investiți ei ca și episcopi. Dumnezeu care i-a așezat așa, sau a îngăduit ca ei să fie mai-marii noștri. Nu părintele Sava spunea că harul lucrează indiferent de nevrednicia lor?

      Ștergere
  7. Nu cautati la fata si functia omului! Realitatea arata ca desi sunt ierarhi sunt aproape eretici. N-ati vazut semnaturile negru pe alb in favoarea ereziei si a incalcarii canoanelor? N-ati vazut cu cata viclenie au asuns poporului si clerului acest sinod? N-ati vazut regulile strambe dupa care s-a organizat acest sinod si s-a votat in el? N-ati vazut ca nu s-au lepadat de semnaturile lor si-i prigonesc si se razbuna asupra celor care li s-au impotrivit aratand adevarul? Si inca le mai luati apararea? Sfinti mari ai bisericii s-au confruntat tot asa cu ierarhi tradatori pe vremea lor si nu s-au intimidat ca au fost ierarhi. Numele de ierarh nu te absolva de greseala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu este cazul acum. Eu nu știu că îi prigonesc. În schimb, partizanii dumneavoastră îi prigonesc pe preoții și ierarhii Bisericii... Ca pe stadion. Nici umbră de duhovnicie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Adrian, sunteti foarte activ zilele astea pe blogul nostru. Ne bucuram de interesul dumneavoastra, insa incercati sa nu mai manipulati prin astfel de mesaje, generalizand in felul acesta. Unii s-au manifestat ca pe stadion, e adevarat, dar s-a luat atitudine si fata de acestia; puteti sa va convingeti analizand articolele de pe blogul nostru. Au fost insa si mesaje echilibrate, asa cum este si mesajul acestor monahi, care ii ajuta pe oameni sa se dumireasca fata de anumite actiuni care au avut loc in Biserica in ultima vreme. Ascultati conferinta si vedeti daca percepeti vreo "umbra de duhovnicie", daca nu reusiti acest lucru, in raspar cu majoritatea celor care au perceput-o, ar trebui sa va puneti intrebari in legatura cu situatia dumneavoastra duhovniceasca... stiti vorba aia... cu "paiul" si cu "barna"...

      Ștergere
    2. Nu încerc să manipulez pe nimeni. De ce mă calomniați? Vă dau în judecată. Am glumit. De ce neapărat mă vedeți ca pe bau-bau, că sunt rău-intenționat sau că sunt un fel de activist de partid? Vă înșelați dacă așa gândiți despre mine. Eu doar vă contrazic și susțin că monahii nu au făcut lumină asupra situației, ci dimpotrivă... Sminteală. Asta e ceea ce declar eu și imi mențin poziția. Mulțumesc totuși că mi-ați publicat comentariile. Sunt activ deoarece mă preocupă problema și nu mă mână nici un interes personal, viclean. Cel mult slava deșartă. Dar eu zic că doresc binele omului așa cum și dumneavoastră doriți la fel, probabil. Rămâne de văzut cine rătăcește și cine merge drept. Dumnezeu v-ajute!

      Ștergere
  9. Am urmărit conferința. O înșiruire de idei. Nimic emoționant, înălțător. Doar un sentiment de tristețe. Imi pare rău. Nu știu dacă sunt eu defect sau nu, dar acesta sunt, și asta susțin. Alt organ de percepție duhovnicească nu am decât propria-mi inimă.

    RăspundețiȘtergere
  10. Și sunt conștient că am fost minoritar în sensul acesta, în acea sală, dar fiți siguri că în afara acelei săli eu aparțin majorității și dumneavoastră sunteți mult în inferioritate numerică, dacă pe acest argument vreți să mergem. Bineînțeles că acum veți spune că sunteți acea turmă mică despre care vorbește Domnul Hristos...

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Adrian, motivele invocate de dv. sunt mult mai putin importante decat ce au facut ierarhii in Creta: au semnat un eres cu implicatii vesnice pentru cei care-l accepta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Asta crezi dumitale dar eu nu simt că imi pierd mântuirea rămânând de partea mitropolitului Teofan de pildă, și a întregului Sfânt Sinod. Este har din belșug la Iași zilele astea. Și n-o fi acuma și Sfânta Parascheva eretică. Vedeți asta e problema. Cred că exagerați cu consecințele semnării acolo. Și fiți pe pace, dacă nu erau arhiereii români era mult mai rău. Așa că nu înțeleg deloc de ce se lovește în ei. Fiți voi mai vrednici, dacă vă cheamă Dumnezeu la asta

    RăspundețiȘtergere
  13. În primul rând s-a zis asta, că nu se acceptă decât denumirea de biserici istorice pentru confesiuni. În continuare în BOR se mărturisește crezul niceo-constantinopolitan: intru Una Sfântă sobornicească și apostolică Biserică!!! Când o să se schimbe asta, atunci avem de ce să ne scandalizăm. Dar asta poate n-o să fie

    RăspundețiȘtergere
  14. Din ultimele doua raspunsuri mi-am dat seama ca esti in plop, domnule Adrian, atat cu dogmele si canoanele, cat si cu simturile duhovnicesti. Inca fara sa vrei ti-ai aratat si coltisorii. Amin

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Adrian Sarbu, cu parere de rau am constatat ca toate comentariile dumneavoastra sunt pline de viclenie. Sunt asemenea cu formularile documentelor din Creta. Invatatura Ortodoxa ne invata ca nu exista viclenie in gura dreptului si deci, nici in scrierile lui. Iar unde este viclenie, este de la diavol.
    Nu cred ca sunteti un ortodox bine intentionat dar necunoscator al invataturii ortodoxe, ci mai degraba, cred ca sunteti cu misiunea clara de a combate orice comentator antiecumenist si de a spala imaginea ereticilor semnatari la congresul patriarhilor din Creta, precum si imaginea celor care inca sunt in comuniune cu acesti eretici.

    Atat Sfanta Scriptura cat si toata Sfanta Traditie Ortodoxa ne porunceste sa fugim de eretici, sa nu mergem la slujbele lor, sa nu avem nici-o partasie cu ei.
    Dar si mai mult de atat, Sfintele Canoane ne invata ca toti cei care se ingradesc de erezie si de episcopul eretic sunt DEMNI DE CINSTE.

    Cei care rup comuniunea cu episcopul eretic se ingradesc de erezia acestuia. Acestia nu sunt schismatici, ci sunt in Biserica cea adevarata. Pseudo-patriarhii si pseudo-episcopii care propovaduiesc erezia sunt schismatici si s-au scos pe ei insisi in afara Adevarului, deci in afara Bisericii.

    Toate acestea le-a grait Duhul Sfant prin gura Apostolilor si prin gura Sfintilor Parinti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu, sub numele de ADRIAN SARBU s-ar ascunde preotul Constantin Necula de la Sibiu.

      Ștergere
  16. Nu conteza! Un ecumenist de prima mana! Nu va luati dupa el! Era bun la divertis.

    RăspundețiȘtergere
  17. de unde știi bre înșelatule că e părintele de la Sibiu? Îți dau și adresa și număr de telefon și tot ce mai vrei tu. Nu am nici o legătură cu părintele Constantin Necula. Nu ne cunoaștem. Și plus de asta, nici măcar nu agreez neapărat stilul lui, nici nu îl blamez cu nimic.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.