joi, 13 octombrie 2016

Patriarhia Română dezinformează credincioşii în legătură cu monahii athoniţi care conferenţiază în România.


Pentru a nu fi acuzată de defăimare şi lipsă de profesionalism agentia "Basilica" ar fi bine să îşi ceară scuze şi să îşi retragă articolele defăimătoare.

    Deoarece basilica.ro, site-ul oficial al Patriarhiei Române a adus informaţii false legat de monahii athoniţi care conferenţiază în România, preotul român (din Grecia) Matei Vulcănescu (în foto) aduce câteva precizări şi cere Patriarhiei Române să-şi repare greşeala cerându-şi scuze faţă de cei pe care i-a calomniat.

    Părinţii athoniţi nu reprezintă poziţia oficială a Sfântului Munte şi nici nu are cum să o prezinte deoarece, încă Muntele Athos nu s-a pronunţat în mod oficial asupra sinodului din Creta. Ei au venit în România în urma invitaţiilor scrise a asociaţiei ASTRADROM şi cu binecuvântarea marilor duhovnici athoniţi.

În cele ce urmează vom publica integral comunicatul oficial al preotului Matei Vulcănescu:

  Având in vedere faptul ca siteul "Basilica" nu e orice site, ci e organ oficial al Patriarhiei Romane, Patriarhie pe care o iubim şi o respectăm, ce reprezintă într-o oarecare măsură Biserica Ortodoxă Română, care este  Mama Neamului Românesc. Ne doare sa vedem terfelită imaginea ei, datorită lipsei de profesionalism al unor angajaţi ai "Basilica". De aceea va trimit aceste precizari: 

  Informatiile pe care le-aţi postat pe "Basilica" le-aţi aflat de la Ieromonahul Ştefan de la Schitul Lacu, Sfântul Munte, informaţii pe care nu le-aţi verificat ci le-aţi luat pe negândite. Iata si mailul prin care Ieromonahul Stefan de la Lacu, care are în România editură, ateleier de veşminte şi fabrică de tămâie, fără binecuvantarea Stareţului de care aparţine Schitul Lacu, şi anume fără binecuvantarea Stareţului Partenios de la Mănăstirea Sfântul Pavel, asa cum am primit confirmare. 

  Dau mai jos şi mailul trimis (către mine si inca 400 de adrese de mail) de către parintele Stefan Nuţescu, care, iata,  a dat urbi et orbi aceasta scrisoare pe mail (deci o pot publica): 

Agion Oros <lakos.8@gmail.com>: 
« Monahii mai sus amintiti nu sunt trimisi de Schitul Prodromu, ci cu de la sine putere fac aceasta. Aceasta actiune a lor nu pune numai Schitul Prodromu intr-o situatie dificilă, ci pe toți monahi români din Sf.Munte.
Parintele Sava este exclus nu numai din conducerea Marii Lavre, ci si din obstea ei, si trimis la un metoc al Manastirii din insula Creta. Nu au nici o binecuvantare pentru aceasta nici de aici din Sf. Munte si cred că nici de la episcopul locului unde vor sa tina „conferinte”. 
Maica Domnului sa ne ajute.
Cu dragoste in Domnul,
P. Stefan »

Acestea sunt precizarile mele in urma cercetării făcute:

 Monahul Flavian nu participă la această conferinţă[1].

  La această conferinţă participă Gheron Sava, monah al Marii Lavre, aşa cum mi-a confirmat Gheron Evstratie din Marea Lavră, membru în conducerea Marii Lavre (în nici un caz pr Sava nu e trimis la vreun "schit in Creta pentru penitenţă", aşa cum în mod calomniator e scris pe basilica.ro, şi Parinţii din Schitul Prodromu sunt sub oblăduirea, iniţiativa şi lucrarea lui ava Iulian Prodromitul si Gheron Gavriil (ucenicul Sfantului Paisie Aghioritul)!

  Pozitie oficială a Schitului Prodromu nu există pentru că înca Sinaxa Dublă nu s-a pronunţat, dar monahii au dreptul sa aibă o poziţie, pe care o exprimă. 

  Dacă Sinaxa Dublă se  pronunţă pro Creta, atunci zeci de monahi şi ieromonahi athoniţi vor întrerupe pomenirea patriarhului Bartolomeu. În felul acesta se vor delimita de schizmaticii pro sindul din Creta. 

Acestea sunt informatiile pe care le deţin în urma cercetării pe care am întreprins-o!

Cu sinceritate si dragoste pentru Adevar, 
preot Matei Vulcanescu


Ps. Nu e prima data cand "Basilica"  preia stiri de pe siteuri obscure sau de la particulari, spre exemplu a preluat o stire de pe un site obscur, numit Fos Fanariou, care scria abjectiuni la adresa unor mari personalitati ale ortodoxiei (Theodoros Zisis, Dimitrie Tselenghidis) şi la adresa mea personală, facand o alăturare, care mie personal îmi face cinste, dar nu si agentiei "Basilica".
 

[1] Iniţial s-a anunţat şi prezenţa monahului Flavian, motiv pentru care apare şi pe unele anunţuri din ţară. Datorită unor conjuncturi nedorite, nu a reuşit să vină. În caz că ar fi venit, nu ar fi reprezentat vre-o mănăstire sau vreo instituţie aşa cum în mod eronat s-a anunţat pe site-ul basilica.ro al Patriarhiei Române. Ar fi venit în nume propriu, aşa cum am fost înştiinţaţi iniţial. (n. red.)

4 comentarii:

 1. Sa va fie rusine!! Voi cei care elimentati credinciosi cu astfel de stiri faceti defaimare!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Florentina Aganencei, Iasi
  Cei care alimenteaza aceste defaimari sunt cei care se tem de Adevar. Sunt cei care traiesc in lux, desfatari, compromisuri, minciuna...Acestia se tem de cei ce marturisesc invatatura Sfintilor Parinti in timp ce au dat mana cu ateii, masonii, ereticii, stapanii lumii acesteia etc. Astfel se explica frica de adevar, motivul de care s-au panicat atunci cand au scris comunicatul pe "Basilica". Ar fi frumos din partea lor sa-i fi sustinut pe acesti monahi care au invatat lucruri frumoase pe cei care au fost si i-au ascultat. Lumea ii iubeste, de aceea sunt invidiati de oficialii din BOR. A fi oficial nu inseamna a fi duhovnicesc. Un om duhovnicesc nu ar fi dat comunicate ca cel de pe "Basilica".

  RăspundețiȘtergere
 3. Asta e doar un inceput, asteptati si vedeti ce va urma.
  Bieți monahi au încercat si ei sa deschidă ochii norocului, dar se pare ca autoritățile bisericești încearcă din răsputeri sa ii defaimeze.
  Cinste Biserici Ortodoxe si conducătorilor ei!
  Frumos, foarte frumos sa va defaimati semenii!
  De ce nu acceptați o confruntare față catre față, daca voi din conducerea BOR-ului nu aveti nimic de ascuns..?!?
  Va credeti infailibil... mergeți la Roma poate papa are vreun loc si pt voi!!!
  Multa B aflta celor care au organizat M.D sa va întărească si sa va ajute pe mai departe!
  Cu stima,
  Anghel Roman

  RăspundețiȘtergere
 4. @anonim (primul) Mai incet ca te tulburi si nu face bine la suflet :). Ce defaimare? A..., defaimarea adusa de cei de la basilica.ro la adresa monahilor? va referiti la minciunile de pe site-ul patriarhiei? acum am inteles, da, ar trebui sa le fie rusine, dar nu le este, pt ca sunt tari in cerbice, suntem alaturi de dvs, si dorim sa se stie adevarul, dar e tare greu, e mult joc la mijloc, e chiar diabolic. Fiti mai clar pe viitor in comentarii, dna Florentina a crezut ca va referiti la altcineva. Numai bine domnule/doamna anonim!

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.