sâmbătă, 22 octombrie 2016

Precizarile Mitropoliei Pireului la comunicatul Mitropoliei Munteniei, cu privire la preotul Matei Vulcanescu.





Mitropolia Pireului aduce câteva lămuriri în privinţa unui comunicat al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în care se spunea că preotul Matei Vulcănescu are interdicţie să slujească pe teritoriul canonic al respectivei Mitropolii:




Comunicat

Dupa intenţionata sau neintenţionata interpretare greşită a anuntului Sfintei Mitropolii a Munteniei si Dobrogei a Patriarhiei Române legat de neacordarea permisiunii canonice a Preacucernicului Protoprezbiter Matei Vulcanescu, cleric al Sfintei Mitropoliei noastre, pentru a săvârşi slujbe pe teritoriul canonic al acelei Mitropolii cu titlul hilar: "Cleric al Sfintei Mitropolii a Pireului excomunicat de Patriarhia Romaniei" clarificam faptul că în mod evident se face confuzie între pedeapsa canonică a excomunicarii (lucru imposibil având în vedere că Preacucernicul nu apartine Patriarhiei Romane) si simplul refuz din partea episcopului locului de a acorda permisiunea canonica de a săvârşi slujbe unui cleric strain (de acea eparhie) în teritoriul canonic al eparhiei sale. 
 Din partea Mitropoliei Pireului.


Nota redacţiei:
      Facem o scurtă remarcă, chiar cu riscul de a repeta ce este menţionat în comunicat. Pentru a înţelege mai bine situaţia e bine ca cititoriul acestui comunicat să înţeleagă că nu e vorba de excomunicare din cler şi nici nu poate fi vorba despre aşa ceva deoarece Patriarhia Română nu are dreptul să excomunice un preot care nu-i este în subordine canonică. Cu alte cuvinte Patriarhia Română nu poate “excomunica” un preot care aparţine altei patriarhii.
      Dreptul de a interzice unui preot din altă eparhie/mitropolie/patriarhie să slujească pe teritoriul unei episcopii este stabilit de episcopul locului, de multe ori după bunul plac. Asta nu înseamnă că preotul respectiv nu este canonic sau este oprit de la slujirea celor sfinte.
      Menţionăm că părintele Matei Vulcănescu are preoţia lucrătoare, iar Mitropolia Pireului, de care aparţine canonic, nu i-a pus nici o interdicţie de a sluji în vreun lăcaş de cult canonic. Din partea Mitropolitului Serafim, care este întâi stătător al eparhiei de care aparţine canonic, părintele Matei Vulcănescu, are toate drepturile de a sluji acolo unde este primit.

Un comentariu:

  1. Ca de obicei, in comunicatele BOR se folosesc formulari viclene. Au incercat sa insamanteze in mintea poporului ideea ca respectivul preot ar fi "necanonic".

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.