joi, 2 iunie 2016

Sarmizegetusa Regia in fata pericolului de a-i fi falsificata istoria. Sectele ezoterice isi fac propria lor istorie despre stramosii poporului roman.






"Prin ceea ce se intampla la Sarmizegetusa Regia, in mod special prin acest curent neodacist mistic, bolnavicios, se urmareste dezbinarea neamului românesc" - afirma parintele Eftimie Mitra de la schitul din inima Daciei.



Sectele neopagane ce se ascund sub curentul neodacist sapa la temelia crestinismului autentic si la unitatea neamului romanesc


       Ezoterismul ce se promoveaza prin curentul neodacist este o forma de aplicare a hinduismului in spatiul crestinismului romanesc. Zalmoxianismul dacist al zilelor noastre este o punte spre hinduism, avand masca unui fals patriotism romanesc sustinut de oculta mondiala.

       Starile si trairile ce le au adeptii ezoterismului sunt inselari demonice, iar practicile acestora duc la pierderea de buna voie a sufletului si departarea treptata de Iisus Hristos si Biserica Sa.
      
 Misionarii acestui curent neopagan induc in gandirea prozelitilor racolati un concept psihologic de o falsa gandire pozitiva, dar care, in realitate produce confuzii si inselari.
 
 

Nu este nici primul si nici ultimul reportaj/articol pe care blogul ASTRADROM il publica referitor la subiectul inselarii mistice de la Sarmizegetusa Regia si a curentului neodacist in general. La cetatile dacice vin oameni (in grup sau individual) care pretind ca sunt botezati ortodox, dar in acelasi timp cred intr-un dumnezeu impersonal, se inchina la zei si sunt adepti ai practicilor ce apartin religiilor asiatice, budiste sau hinduse. Ei pretind ca se inchina zeului Zalmoxe (Zalmoxis), dar si unor zei din religiile asiatice, ca prin practicile ezoterice slujesc neamului romanesc si lui Dumnezeu. In inima Daciei, in apropierea cetatii Sarmizegetusa Regia, este un schit care are hramul "Sfintii Români" si "Sfantul Grigorie Palama". Despre sectele pomenite mai sus am stat de vorba[1] cu ieromonahul Eftimie Mitra, duhovnicul acestui schit. Am fost impreuna la cetatile dacice Blidaru, Cetatuie, Fetele Albe si Sarmizegetusa Regia, avand si prilejul sa observam modul prin care adeptii acestor secte isi desfasoara activitatea religioasa (cu incuviintarea tacita a unor oameni de ordine - jandarmi). Despre aceste formatiuni parintele Eftimie ne spune:

-          Ce este ezoterismul si de unde vine aceasta denumire?
-          Cuvantul ezoteric vine din antichitate si presupune impartasirea unei doctrine filosofico-religioase a unui grup restrans de initiati. In miscarea ezoterica intra atat cei initiati, cat si incepatorii. In acest curent religios enumeram radiestezia, bioenergia, reiki, yoga, meditatia trascedentala, prananadi si altele, toate cu radacini in hinduism, si nu in ultimul rand masoneria. Cert e ca aceste initieri se fac cat mai in ascuns si nu oricine poate avea acces la ele. Astazi ezoterismul este unealta curentului New Age prin care se raspandesc idei filosofico-religioase de tip sincretist[2]. Prin New Age se incearca unirea tuturor religiilor intr-o Biserica mondiala, al carei lider e Antihrist. Sub pretextul unei inaltari spirituale se ignora traditiile, doctrinele, tot ceea ce este caracteristic unor religii, unor culturi sau unor popoare. In aceste curente religioase se incearca uniformizarea crestinismului, al monoteismului in general, in schimbul unui dumnezeu numit Energie. Acest nou dumnezeu caruia i se spune "energie" nu este o persoana cum a fost Hristos, ci este un dumnezeu impersonal pe care unii il considera o forta a binelui.

-          De ce initierile se fac in ascuns?
-          Pentru ca sa nu poata fi combatuti. Cand au o doctrina la vedere si cursurile sunt facute public, sa le poata vedea toata lumea, exista riscul sa fie combatuti si demascati. Invataturile lor difera de la caz la caz, in functie de persoana cu care se sta de vorba, in functie de gandirea si felul de a percepe al fiecarui individ sau grup. Liderii acestor grupuri aduc tot felul de explicatii, dar acestea sunt puerile, iar un om care gandeste liber isi da seama ca ceva e necurat in aceste "mistere". Unii care au ajuns la grade inalte de initiere si sau intors la crestinism, si-au dat seama ca acestea nu sunt ziditoare de suflet, ci chiar dimpotriva, pagubitoare.

-          Ati fost unul dintre cei care ati promovat curentul dacist, iar acum spuneti ca regretati[3]. De ce?
-          Da, asa este. Am sustinut cu mult drag ca suntem urmasi ai dacilor, dar nu in sensul ca doar ai lor. Nu putem spune ca civilizatia romana nu a contribuit la etnogeneza poporului nostru. Aceasta simbioza dintre doua popoare pagane nu ar fi dat nastere poporului român asa cum este el azi, daca nu ar fi fost crestinismul. A spune in secolul XXI ca suntem doar daci sau doar romani, e ca si cum altii ar spune ca sunt incasi sau maiasi, constienti fiind ca aceste popoare au disparut in timp. E amuzant, si trist in acelasi timp, sa auzi ca unii la recensamant s-au declarat daci liberi, cand dacii au disparut de multe veacuri din istorie. Am promovat curentul dacist din dorinta de a nu ne uita stramosii, care au format baza etnica a neamului nostru, dar a spune ca suntem daci puri, e o exagerare. Cand am constatat ca acest curent are ca tinta promovarea unor religii neopagane, mi-am dat seama, fiind român si ortodox, ca in mod indirect devin unul dintre instrumentele care ma fac sa imi desfiintez singur neamul si Biserica in care am fost botezat. Practic, daca as fi continuat, contribuiam la subminarea identitatii neamului meu, traind cu impresia ca il intaresc. Prin ce fac neodacistii azi, ii compromit si discrediteaza imaginea adevaratilor daci.  Daca privim cu atentie, constatam ca in fruntea acestui curent se ascund ezoteristi mascati in haina patriotica si uneori crestina. Adevaratii daci despre care stim din scrierile vechilor istorici nu trebuie confundati cu neodacistii care fac propaganda religioasa pagana la cetatile dacice.

-          Chiar asta vroiam sa spun. Printre promotorii acestui curent sunt Oreste Teodorescu, Daniel Roxin, Doru Bem, Constantin Biris jr., actorul Dorel Visan, Ovidiu Dragos Argeseanu, Alexandru Nicolici, Claudian Dumitriu, o seama de personalitati dubioase din punct de vedere al religiozitatii lor, dar si din punct de vedere moral, unele asociatii ezoterice se folosesc de sentimentul patriotic pentru a castiga adepti in sectele lor.
-          E si acesta un mod de a atrage simpatizanti. Daca va uitati la fata lor constatati ca sub zambetul fals si sub masca bunelor intentii exista o privire nesincera care are mereu ceva de ascuns. Ochii tulburati ii tradeaza. Daca mergeti prin oras si priviti la afisele electorale veti vedea privirile unor oameni fara dragoste de neam si fara frica de Dumnezeu. Ochii lor arata cat sunt de indraciti. Sunt oameni falsi, privirile ii tradeaza. Aceleasi priviri si aceleasi caracteristici le au si cei care ne vorbesc la televizor, sau in cadrul anumitor festivitati special organizate, despre daci si religiozitatea sincretista promovata de ezoteristi. Acestia se ascund foarte pervers sub steagul tricolor si sub sentimentul traditional al stramosilor nostri, propovaduind o falsa traditie, alta decat cea pe care au avut-o in realitate stramosii nostri. Numele pe care le-ati amintit nu sunt decat cativa dintre misionarii folositi in acest scop, adevaratii detractori lucreaza din spatele acestora. Ei sunt o parte dintre cei pe care ii vedem, dar in spatele lor se ascund interese globaliste neopagane dirijate de masonerie.

-          Spuneati de etnogeneza poporului nostru. Va rog sa ne spuneti pe scurt cum au fost increstinati stramosii nostri. Care a fost rolul crestinismului la formarea poporului român.
-          Crestinismul a oferit mantuirea, ceea ce zeii dacilor sau ai romanilor, ai celtilor sau ale altor popoare care au locuit pe teritoriul fostei Dacii nu puteau oferi. Apostolul Andrei a propovaduit in Scitia mica, Dobrogea de azi. A fost insotit intr-o perioada si de Apostolul Filip. Izvoarele vechi spun ca Sfantul Apostol Andrei a hirotonit preoti si a infiintat episcopii in cetatile grecesti de pe malul Marii Negre. Despre episcopia de Tomis avem multe relatari in izvoarele scriitorilor antici. Apostolul Pavel nu a pasit in nordul Dunarii, dar a trecut pe la sud de Dunare unde a hirotonit si el preoti si a infiintat episcopii. Sfantul Apostol Pavel a avut mai multi ucenici care, la randul lor, au pornit si ei la propovaduire. Unul dintre acesti ucenici era si Apostolul Andronic care a urcat pana in campia Panoniei, unde a infiintat o episcopie, aceasta fiind intinsa pana la Muntii Apuseni cuprinzand si o parte din vestul Romaniei. Preotii si episcopii hirotoniti de Apostolul Pavel au facut misiune si in nordul Dunarii, pe teritoriul tarii noastre. De asemenea preotii si episcopii hirotoniti de Apostolii Andrei si Andronic au facut misiune pe teritoriul tarii noastre. Crestinismul s-a raspandit in timp si populatia autohtona l-a acceptat cu usurinta, comparativ cu alte popoare unde imparatii ii ucideau pe crestinii care refuzau politeismul si inchinarea la zei sau la idoli. Crestinismul a adus armonia intre popoarele ce se aflau pe teritoriul fostei Dacii. Mai important este ca a adus mantuirea prin Invierea lui Iisus Hristos. Acesta este unul din motivele pentru care dacii, dupa retragerea Aureliana, fiind in libertate, au refuzat sa se intoarca la politeism si la Zalmoxe. Au primit crestinismul, nu doar ca l-au acceptat ci chiar l-au cautat intreprinzand o bogata campanie de marturisire a lui Hristos. Sunt multi scriitori si clerici geto-daci care au avut o mare activitate misionara pe aceste teritorii. Dintre acestia sunt cunoscuti ierarhii Efrem, Tit, Evanghelicus, Teotim, Teofil, Bretanion si altii. In calendarul ortodox il gasim pe Sfantul Ioan Casian care era original din Dacia, un mare carturar si teolog, care a intemeiat manastiri si in Apus. Mai putem aminti si pe cuviosul Gherman sau Dionisie Exiguul, Ioan Maxentiu si altii. Despre acestia sunt numeroase informatii in "Istoria Bisericii Ortodoxe Române" scrise de istoricul ortodox Mircea Pacurariu si in "Patericul Românesc" editat de manastirea Sihastria, cel scris de parintele Ioanichie Balan.

-          Mai sunt si alte motive care i-au facut pe daci sa accepte cu usurinta crestinismul, in comparatie cu alte popoare care erau tot politeiste?
-          Da, unul dintre ele este si existenta multor asemanari ce erau intre crestinismul propovaduit de catre apostoli si invataturile religioase ale dacilor. Cel mai cunoscut dintre zeii dacilor era Zalmoxis. Acesta a stat trei ani intr-o casa subterana timp in care toti credeau ca a murit. Dupa acei trei ani a iesit si s-a facut vazut aratand ca dupa moarte exista viata. Autohtonii faceau o mare asemanare intre cei trei ani in care Zalmoxis a stat sub pamant si cele trei zile de cand Iisus Hristos a a fost rastignit si pana a Inviat. La daci sulita era un instrument prin care se savarseau jertfele lor sangeroase, uneori chiar jertfe umane, dupa cum spune si Dan Oltean in ultima editie a cartii Religia dacilor. Tot cu sulita a fost impuns Hristos in coasta, de unde a iesit sange si apa. Hristos nu jertfea pe altcineva, ci se jertfea pe sine. Dar sulita a ramas ca element comparativ. Credinta intr-o viata vesnica dupa moarte pe care o aveau dacii au facut ca invatatura de credinta despre Inviere, pe care au propovaduit-o Apostolii si misionarii formati de catre acestia, sa fie acceptata mai usor de o mare parte dintre autohtoni.

-          Intre ezoteristii care promoveaza neodacismul, sunt multi care cred in reincarnare. Am intalnit la Sarmizegetusa Regia grupuri care credeau in reincarnare. Acestia se contrazic cu crezul dacilor – o singura viata dupa moarte.
-          Reincarnarea a fost intalnita la multe popoare antice, insa datorita crestinismului, aceasta teorie religioasa a disparut la multe popoare, cu exceptia catorva din Asia. In momentul de fata, cu sprijinul unor organizatii new age -iste, se incearca raspandirea crezului in reincarnare si la popoarele crestine. In ezoterism nu conteaza crezul, doctrina. Liderii a multor grupuri ezoterice lasa adeptilor o asa-zisa libertate prin care sa aiba propriile lor convingeri. Daca un individ crede in reincarnare si altul in inviere, pentru ei asta nu e important la inceput, chiar daca cele doua doctrine se contrazic reciproc. Important e sa isi pastreze adeptii, sa ii lase in ratacirea lor si, treptat, sa le formeze mintea cu noile principii si norme de gandire new age -iste. Crezul in reincarnare vine din hinduism. Azi este mult promovat in tarile crestine prin emisiuni, reviste de paranormal si asa-zisele "stiinte" ezoterice. Asta arata ca nu au o linie dreapta pe care merg. Se folosesc de lozinca "stramosii nostri" ca mai apoi, incet si cu pasi marunti, sa-si atraga prozelitii spre hinduism. In cele din urma, chiar daca crezi in Inviere, misionarii hindusi din Europa spera ca, treptat, in timp, fiecare crestin racolat sa accepte credinta in reincarnare.

-          Sunt voci din randul ezoteristilor neodacisti care spun ca Biblia a fost falsificata de preoti in perioada lui Constantin cel Mare, cel care a convocat primul Sinod Ecumenic[4]. In cadrul acestui Sinod, dupa spusele lor, s-a introdus credinta in Inviere.
-          La acest sinod au participat si ierarhi din Dacia. Nu exista nici o dovada care sa argumenteze aceasta teorie. I-as ruga sa dovedeasca ceea ce spun. Daca ar exista cel putin un document sau un manuscris, dinainte de perioada Sfantului Constantin cel Mare, in care sa mentioneze credinta in reincarnare la crestini, ar fi fost facut de mult public. Asa ceva nu are cum sa existe. Chiar toti Sfintii Parinti de la Sinodul I Ecumenic sa fi fost de acord cu asa-zisa falsificare a Bibliei!? Teorii de acest gen gasiti multe pe siteurile daciste, dar ele nu au nici o baza istorica. Cei care le emit, ori sunt de rea credinta, ori au probleme psihice. Sunt fabulatii prin care unii incearca sa submineze crestinismul. Acestea prind numai la cei slabi, la ignoranti si la rauvoitori. Un om sincer si serios nu ia in seama astfel de afirmatii, cu atat mai mult ca ele nu pot fi dovedite.

-          Misionarii ezoteristi au un temperament foarte pacifist.
-          Probabil. Am observant asta si din discutiile purtate cu cativa dintre ei. Pe de o parte da bine la imagine. Majoritatea adeptilor vin din mediul urban, mediu care este foarte intoxicat din punct de vedere psihic si duhovnicesc. Oamenii traiesc intr-o societate foarte agitata, tensionata, impovarati cu grijile zilei de maine, grija de a-si pastra sanatatea sau a o recupera, acest mediu fiind foarte favorabil pentru a face noi racolari. Acesti guru apar in fata oamenilor cu un "exemplu". Sunt linistiti, mereu binevoitori, nu se ingrijesc de nimic, au doar ganduri pozitive, sunt sanatosi si pot "vindeca" pe altii. Ei spun ca "si voi puteti fi ca noi, va putem invata sa duceti o astfel de viata" si oamenii cad in aceasta periculoasa capcana. Omul de rand, incovoiat de problemele cotidiene, nu realizeaza ce se ascunde in spatele acestor aparente. Sfintii Parinti ne avertizeaza sa avem grija la tentatiile lumii, caci drumul spre iad e pavat cu "bune intentii", iar omul neavand cunostintele religioase necesare cat si experientele duhovnicesti nu isi da seama ca in toate aceste noi descoperiri se ascunde o inselare draceasca. Cel care sta de vorba cu un astfel de pacifist isi face o parere buna despre acea persoana. Pe de alta parte e si dorinta de a nu intra in polemici si contradictii. Din contradictii legate de practicile religioase pe care le savarsesc unii dintre adeptii lor, se poate trage usor concluzia ca respectivii se afla in inselare. Atitudinea lor pacifista iti impune si tie sa ai o atitudine asemanatoare. Aceasta e si scopul lor. Iti vorbesc pe plac ca sa nu intre in discutii contradictorii prin care sa fie dat in vileag. Firesc, daca iti expui parerea, trebuie sa ai in vedere sa fii politicos si sa nu ranesti cu cuvintele folosite, dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti orice minciuna doar de dragul de a fi pacifist. Sfintii pe care Biserica Ortodoxa ii are in calendar, majoritatea au fost martiri si marturisitori. Acestia si-au dat viata pentru crezul lor. Cand a fost pusa problema pierderii mantuirii au ales sa combata zeitatile acelor timpuri[5] ajungand mucenici. Daca ar fi lasat lucrurile asa pentru ca sa nu supere pe nimeni nu mai ajungeau sfinti. Au luptat pentru credinta lor fara sa raneasca persoana cuiva si fara sa faca compromisuri. Exemplul cel mai clar ni-l ofera Mantuitorul Iisus Hristos atunci cand refuza compromisul spunand “inapoia mea satano”. Dar asta trebuie facut in duhul smereniei si al dragostei de Dumnezeu si de aproapele. Pacifismul acesta al lor este un pacifism al compromisului, un pacifism al linistii lumesti. Un om care are o convingere, indiferent ca ar fi religioasa sau filozofica si-o marturiseste, daca nu, ori nu are nici o convingere, ori este fricos sau viclean. A cauta sa spui ca intre religii nu trebuie sa existe pareri diferite inseamna ca nu ai o convingere clara sau nu esti in Adevar; incercand sa eviti discutii cu altii de alte pareri. Asta nu e in numele pacii, mai degraba o problema interioara cu care te complaci din buna stiinta sau ai ceva de ascuns fata de cei din jur. Misionarii hindusi din Europa au aceasta tactica a pacifismului doar in tarile unde cauta sa isi faca prozeliti, in India, de exemplu, crestinii sunt marginalizati. Acolo nu se pune problema pacifismului fata de crestini. Fata de europenii care merg in ashramurile[6] din India au o atitudine pacifista, dar asta fiind o exceptie fata de starea generala din India. 

-          Sunt ezoteristi in Europa care au studiat bine crestinismul inainte de a face misiune hindusa.
-          Da. Si la noi in tara sunt, cum ar fi cazul Oreste, dar mai sunt si altii. Inainte de a incepe o campanie se prozelitism se are in vedere ca misionarii sa studieze bine traditiile si invataturile zonei unde isi desfasoara activitatea. Asa au facut si catolicii cand au infiintat uniatismul in tarile ortodoxe. Congregatia "De propaganda Fide", care functiona sub organizarea Bisericii Romano-Catolice, isi instruia misionarii sa dea dovada de multa abilitate si suplete[7] astfel incat, la inceput, ritualurile si ceremoniile sa nu fie mult modificate fata de cele cu care poporul era obisnuit, apoi incet si treptat sa-i atraga la catolicism. Intai au trimis oameni la studii in scolile ortodoxe, ca mai apoi sa-i instruiasca cum sa loveasca in Biserica Ortodoxa prezentand intentiile lor sub aspect pozitiv, ca si cum ar avea oferte benefice. Prin aceste oferte incercau sa inlesneasca psihologic o motivatie pentru care trebuia infiintata o alta Biserica in locul celei ortodoxe din Ardeal. Asa s-a infiintat Biserica Greco-Catolica, dar care a functionat doar oficial, politic, pentru ca majoritatea covarsitoare a ardelenilor nu au acceptat-o. Acesti misionari nu au studiat doar aspectul religios, ci si pe cel social, economic si cultural pentru a gasi si solutii lumesti prin care sa ii ademeneasca pe bietii oameni. S-au axat pe oferte culturale si sociale, ca mai apoi sa modifice si invatatura de credinta (dogmele –n.n.). Tot asa fac si hindusii in Europa sau in America. In tarile unde traditia ortodoxa e mai bine inradacinata, nu au rezultate asa de bune precum in tarile secularizate. De aceea una dintre strategiile lor este si incercarea de anihilare sau chiar desfiintare a traditiilor. Misionarii hindusi nu pun accentul pe o organizare oficiala asa cum faceau misionarii catolici. Ezoteristii incearca sa atraga om cu om prin masele de oameni, o strategie inversa fata de misionarii greco-catolici din Transilvania. Acestia tintesc suferinta si la durerea omului, incearca sa atinga chestiuni sensibile psihice si sufletesti. Ofertele lor nu sunt sociale cum erau ale uniatismului, ci mistice, spirituale. Din pacate ofertele mistice ale ezoteristilor, atat in Romania cat si in Europa sau America sunt pierzatoare de suflet pentru ca ele arunca sufletul si mintea in inselare demonica lovind la temelia crestinismului. Pentru a avea cat de putin sorti de izbanda, au nevoie de oameni care sa cunoasca bine teologia ortodoxa, dar si viata sociala din Romania, cum ar fi in cazul nostru. Aceasta strategie este valabila pentru orice tara sau continent unde acesti misionari isi desfasoara activitatea.

-          Cum explicati ca multi ezoteristi merg si in biserici ortodoxe?
-          Depinde pentru ce merg. Unii sunt chiar nevinovati, merg la biserica si practica ezoterismul fara sa stie ca intre crestinism si ezoterism sunt foarte multe si mari deosebiri, chiar contradictii. Acestia cred ce le spune liderul de grup si nu mai cerceteaza. Daca liderul unei grupari le spune ca ezoterismul este o stiinta ei cred, iar daca peste cateva minute le spune ca exista ezoterism crestin, o cred si pe asta fara sa isi dea seama ca cele doua afirmatii se contrazic. Din moment ce spui ezoterism crestin, e clar ca are implicatii religioase. A spune ezoterism crestin e ca si cum ai spune neopaganism crestin, ceea ce e o inselare draceasca cat se poate de mare. Printre cei care merg la biserica sunt si acea categorie de ezoteristi care incearca sa insele lumea dand impresia ca ceea ce fac ei, ar fi in cadrul normalitatii. Am intalnit vrajitori care ghiceau in carti sau in cafea si mergeau pe la biserica, faceau fapte bune, aveau in casa icoane sau rafturile incarcate cu carti ortodoxe. Unii vrajitori au in casa Biblia si ghicesc din ea. Practic nu din ea ghicesc ci asa dau impresia, pentru a parea ca sunt in normalitate. Si daca ar avea un roman politist sau un manual scolar, tot aceleasi lucruri le-ar spune ca si atunci cand sta cu Biblia in fata. Acest truc il fac sa insele pe bietul om care alearga disperat incolo si incoace sa isi rezolve necazurile fara sa isi dea seama ca a luat-o pe cai gresite. La fel fac si acesti lideri ezoteristi. Merg impreuna cu adeptii grupului la parastase si la diferite slujbe religioase pentru ca cei din grupul lor sa traiasca cu impresia ca ceea ce fac ei e in Adevar. E o sarlatanie fara scrupule pe care liderii o fac fara sa se gandeasca la sufletele celor pe care ii atrag in gruparile respective. Si la noi la manastire mai vin cu scopul de a se folosi de imaginea bisericii. Doneaza bani sau icoane in vazul adeptilor, alteori dau impresia ca vor sa ajute schitul sau se ofera cu anumite servicii.

-          Chiar vroiam sa va intreb. Acesti oameni merg si la manastiri. De ce ii primiti?
-          Ii primim pentru ca vin ca orice pelerini. Credeti ca eu ii intreb pe fiecare daca respecta invatatura Bisericii? Vin multi oameni la manastire si aici si in alte manastiri din tara. Vin ca si cum ar fi ortodocsi adevarati, iar dupa ce pleaca aflu ca au fost la anumite pensiuni din zona unde au facut ritualuri sau cursuri de initiere in ezoterism. De obicei liderul are controlul psihologic al grupului. Fac totul la comanda si cu acordul lui, cei mai multi nu au puterea sa mai aiba cat de putin discernamant. Cand vin aici nu spun ca practica ezoterismul, vin ca orice simpli turisti sau pelerini si evita discutiile din care sa rezulte ca nu au aceleasi principii cu ale Bisericii Ortodoxe. Chiar m-am necajit odata cand l-am vazut pe Oreste, la o emisiune TV, ca pronunta cuvintele "sfintele manastiri din Romania" sau "parintii din Sfantul Munte Athos" desi el arunca cu noroi in Biserica Ortodoxa si nu este in aceeasi invatatura doctrinara cu monahii din manastirile romanesti sau din Athos. Nu e singurul in aceasta situatie, multi lideri ai unor grupuri ezoterice fac la fel.

-          Asta este manipulare.
-          Asa este. Parca sunt spalati pe creieri. De aceea spuneam ca unii sunt nevinovati. Liderii de grup profita de naivitatea acestora care, multi dintre ei, sunt in cautari spirituale. Azi meseria de guru este foarte profitabila. Multi incearca sa se faca “lideri spirituali”, “luminatori sufletesti”, “maestrii spirituali”, sau cum se mai autodenumesc ei, ca prin aceasta sa aiba cat mai multi adepti care sa ii promoveze si sa le aduca venituri sau publicitate. Liderii isi formeaza grupurile astfel incat adeptii sa creada tot ce spun ei. Tinand seama ca adeptii pe care i-au racolat nu cunosc invataturile Bisericii, acestia avand un gol intelectual si duhovnicesc, ii dau posibilitatea liderului de grup sa poata specula totul cu usurinta. Multi dintre liderii respectivi cunosc invatatura ortodoxa si recurg la interpretari false, pe care adeptii le cred ca si cum ar fi adevarte. De acesti oameni trebuie sa ne fie mila. Ei, fiind in cautari, cad usor in capcana unei spiritualitati inselatoare, a unor persoane care, constienti fiind de caderea lor din Adevar, isi propovaduiesc minciuna urmandu-si propriile interese. Asa s-a intamplat cu multi. Au cautat o cale spirituala si au intalnit astfel de grupari ciudate, dar comparand invatatura acestora cu a Bisericii Ortodoxe si-au dat seama ca sunt in inselare si s-au lepadat de toate initierile si practicile ezoterice. Ezoteristii isi fac multa publicitate pe internet si in masmedia, folosesc cu dibacie mijloacele de propaganda ale sistemului, iar cine se informeaza din acestea, mai greu reuseste sa gaseasca o traire autentic ortodoxa.

-          Unii fac un foc sacru al dacilor. Ideea a pornit de la un grup de neodacisti din zona Bradului, care practica acest foc dupa un anume ritual al dacilor.
-          In cultul religios al dacilor exista acest foc, dar era de nuanta pagana. Acest foc era des intalnit in antichitate. Nu stiu ce ritualuri fac acestia in numele dacilor sau in numele altcuiva, si nici daca acest ritual este cel autentic. Scrierile despre acest foc sunt vagi si nu cred ca seamana nici pe departe cu ce fac acesti fantezisti. Aceste focuri nu au nimic crestinesc in ele. E o tendinta in cercurile new age -iste de revenire la ritualurile oculte din antichitate, printre care si focul, considerat sacru in mediile pagane.

-          Cel care a initiat acest ritual pagan al "focului sacru dacic" este un tanar care pretinde ca are studii teologice ortodoxe. Numele sau este Constantin Biris jr. Acesta si-a facut o asociatie de tip ONG cu numele parintelui Arsenie Boca si pretinde ca focul despre care spunea parintele Arsenie ca "va lua tara foc de la Prislop" este tocmai focul dacic pe care il savarseste el in acele ritualuri. Acest "foc sacru" il savarsesc si cei din asociatia Setras din Deva.
-          Daca asa crede el e clar ca e un inselat si prin ceea ce face insala si pe altii. Nu inseamna ca daca a terminat o scoala teologica respecta invatatura Bisericii. Asta se observa din faptele sale, din convingerile sale. E trist ca legile statului permit ca oricine isi face un ONG sa poata folosi orice denumire. Consider ca numele parintelui Arsenie, sau al oricarui parinte al Bisericii noastre trebuie sa fie avizat si de catre Biserica. Ce face acest om e imoral pentru ca foloseste in mod abuziv numele parintelui Arsenie, cu atat mai mult ca nici nu are acordul Bisericii Ortodoxe. Din punct de vedere legal are dreptul sa-si faca asociatie cu orice denumire, dar nu si din punct de vedere moral. In ce priveste focul despre care vorbeste parintele Arsenie nu este cel pe care il interpreteaza acesti fantezisti, cand spunea aceasta se referea la cu totul altceva. Daca acesti ezoteristi se folosesc abuziv de parintele Arsenie nu inseamna ca si parintele ar fi de acord cu ei. Am citit in "Cararea Imparatiei" si am vazut ca convingerile parintelui Arsenie Boca difera de cele ale ezoteristilor care merg la mormantul sau. In aceasta carte chiar ii combate. Sunt multe pasaje in care parintele Arsenie marturiseste clar credinta in Inviere. Are un capitol intreg impotriva spiritismului si arata clar ca nu adera la crezul intr-un dumnezeu impersonal. In multe pagini din "Cararea Imparatiei" combate cu tarie ocultismul si practicile ezoterice ceea ce dovedeste clar ca nu e de acord cu acestea. Se poate ca sa fi avut un respect fata de daci, caci sunt stramosi ai poporului român, dar asta e cu totul altceva fata de ceea ce fac sectele acestea care merg la Prislop sau la cetatile dacice. Din pacate in ochii multora compromit atat adevarata istorie cat si numele parintelui Arsenie. Daca maine credinciosii vor face pelerinaje la mormantul unui alt parinte si evlavia poporului va creste la acel duhovnic nu m-ar mira ca aceste secte sa faca prozelitism folosindu-se si de acel parinte al Bisericii, indiferent cine ar fi acesta. Sfantul Irodion de la Lainici a facut minuni, dar in perioada aceea nu erau microbuse cu care lumea sa se deplaseze cu usurinta si nici internet care sa-l mediatizeze. Daca ar fi trait in aceasta perioada cu si el ar fi fost la fel de cautat. Multi lideri ezoteristi au transformat pelerinajele la Prislop sau la cetatile dacice, in afaceri personale.

-          Unii dintre acesti dacisti spun ca zeii traiesc in zilele noastre. Ioana Cimpan si Traian Dinorel Stanciulescu au scos carti cu o femeie care a decedat in urma cu cativa ani spunand ca este zeita, sufletul eii fiind printre oameni. Numele acestei zeite este Aritia.
-          Ori sunt bolnavi psihic, ori insala pe cinereusesc. Numarul adeptilor acestei zeite creste in masura in care omul naiv crede in toate aceste inselari demonice. Ca s-au gandit unii sa o zeifice e zapaceala lor, asta nu inseamna ca ea este intr-adevar zeita. Poate fi zeita doar in sensul in care s-au fabricat atatia zei in religiile politeiste. Daca azi am chef sa il declar zeu pe un guru o fac si incepand de maine ii caut adepti. Asta e o aiureala de-a lor si atat.

-          Asemenea lui Constantin Biris e si Ovidiu Dragos Argeseanu. Acesta e un "maestru" reiki si pretinde ca a fost ucenic al parintelui Ilarion Argatu.
-          Parintele Argatu respecta invatatura Bisericii Ortodoxe, nu cred ca este de acord cu reiki sau cu alte practici ezoterice. Nu il cunosc pe acest Dragos Argeseanu. Poate ca a trecut si el pragul chiliei parintelui Ilarion Argatu, dar asta nu inseamna ca i-a fost ucenic sau ca ar avea dreptul sa se foloseasca de numele sau pentru a-si acredita conceptiile in fata adeptilor racolati. Cu siguranta parintele Argatu nu impartasea acest mod de gandire. As propune sa vorbiti cu fiul parintelui Argatu de la Boroaia, judetul Suceava. Poate sa va ofere mai multe detalii.

-          V-as intreba despre Claudian Dumitriu, zis "Comandorul". Acesta este liderul unei secte de radiestezie care poarta numele Sfantului Apostol Andrei. Pe site-ul acestei fundatii gasim un amestec intre elemente de credinta ortodoxa si neopagana. Spun ca practica infoenergetica.
-          Nu il cunosc personal, dar un fost practicant yoga spune ca l-a intalnit de cateva ori. Ultima data il intalnise in perioada cand incepuse sa isi dea seama ca este pe o cale gresita din punct de vedere spiritual. Era intr-o manastire unde acest Claudian mergea in pelerinaj cu adeptii sectei sale. Simtindu-l ca vrea sa se intoarca in ortodoxie a avut cateva conflicte personale care l-a facut sa se convinga si mai mult de ratcirea in care se afla. Si prin Muntii Orastiei venea de cateva ori pe an cu adeptii sai, in mod special la Sarmizegetusa, Blidarul si Cetatuie. Organizau pelerinaje si sfintiri de troite, iar pe adeptii grupului sau ii indeamna sa posteasca, sa aiba o viata virtuoasa. Membrii fundatiei sale faceau parastase si milostenii pe la biserici si la manastire, lucruri care te impresioneaza si, in aparenta, il face pe om sa creada ca e pe cale cea buna. Cineva din conducerea fundatiei m-a chemat la un parastas, la o pensiune in Costesti, dar stiind ca prin aceasta aveau intentia sa ma foloseasca pentru a castiga increderea in fata adeptilor, am refuzat sa merg. De atunci nu m-au mai cautat, efectiv m-au ocolit si nici pe adeptii lor nu i-au lasat sa treaca pe la schit inspirandu-le neincrederea in mine. Intalnim tot mai multe ONG-uri care pretind a fi ortodoxe, purtand nume de sfinti, cum ar fi Sfantul Gheorghe, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Apostoli Petru si Pavel sau nume ale altor sfinti, dar acestea sunt inselari pentru ca invataturile lor sunt in cea mai mare parte in contradictie cu doctrina ortodoxa. Aceste ONG-uri au denumiri ortodoxe pentru a se ascunde mai bine la umbra Bisericii, dar ele sunt o punte clara spre paganism.

-          Sunt voci care spun ca unii lideri neodacisti vin in zona Sarmizegetusei cu scopuri aparent religioase, dar ei cauta aur si vestigii pretioase.
-          Nu as putea sa ma pronunt in aceasta chestiune, nu cunosc detalii atat de amanuntit. Multi lideri ai acestor grupuri sunt banuiti de asa ceva, dar nu poti acuza pe nimeni despre ceva ce e doar o banuiala sau poate o barfa ieftina. Astfel de informatii puteti afla de la organele de politie, nu de la mine. E drept ca multi vorbesc despre aurul dacic si legende legate de acest subiect sunt multe, dar asta e o alta chestiune. Una dintre punctele vulnerabile ale acestor secte este felul in care se ascund sub nume crestine. Acest comandor se ascunde sub numele Sfantului Apostol Andrei, altii sub numele Sfantului Ioan Botezatorul sau sub numele parintelui Arsenie Boca si asa mai departe. Cert este ca aceste denumiri ortodoxe pe care le pun ONG -urilor pe care le au sunt fara acordul Bisericii Ortodoxe. Aceasta nu e altceva decat o inselare pregatita pentru cei ce nu au puterea sa distinga intre ortodoxia adevarata si neopaganismul imbracat in haina crestina.

-          La ce va referiti cand spuneati ca le-a inspirat adeptilor neincrederea in dumneavoastra, pe ce motive ?
-          Daca cineva are o alta opinie este catalogat, in fata grupului, ca fiind mason sau li se spune adeptilor cate ceva prin care acestia sa evite a intra in contact cu acea persoana. Am sa va dau un exemplu. A fost aici un grup care amesteca ortodoxia cu practicile neopagane ce se fac la cetatile dacice. La un moment dat, liderul grupului a vazut un tablou cu parintele Iustin Parvu si le spunea adeptilor ca el, acest guru, a fost un apropiat al parintelui Iustin, iar la ultima discutie pe care au avut-o, a fost indemnat de catre acest mare duhovnic sa mearga la cetatile dacice pentru ca acolo puterea spirituala e cea mai mare si energiile sunt foarte puternice. Cand am auzit ce prostii spunea celor din grup am intervenit si l-am contrazis. I-am spus clar ca parintele Iustin Parvu nu credea in asa ceva si nici nu era de acord cu aceste neopaganisme. Vazand ca unii adepti ai grupului imi ascultau cuvintele, imediat a schimbat tactica. A devenit foarte amabil si politicos fata de mine dand impresia ca este sigur pe situatie si le-a spus adeptilor din grup ca trebuie sa mearga ca mai au de mers si in alte parti. Unul dintre cei din grup a revenit seara si am discutat mai multe despre subiect. Se vedea ca era un om sincer in cautarile sale, dar a ajuns in acel anturaj fara sa stie ce se petrece acolo. Mi-a povestit ca la intoarcere, in microbus, liderul lor le-a spus oamenilor sa nu mai vina la schitul nostru, ca stie din surse sigure ca eu sunt mason si incerc sa le spal creierii, astfel incat, cei care m-au auzit contrazicandu-l pe acel guru, sa nu aiba incredere in ce le spuneam. Nu e singurul caz. Pastila cu masoneria e o tactica pe care o folosesc multi lideri ezoterici cand se tem ca adeptii lor pot sa isi dea seama de inselarea in care se afla, astfel departandu-i de persoanele care le expunea alta varianta decat cea prezentata de guru.

-          De sanziene, cand e luna plina, la echinoctii sau solstitii sau la anumite sarbatori ortodoxe, ei spun ca la Sarmizegetusa Regia sunt deschise cerurile. Acesta fiind unul dintre cele mai importante puncte[8] energetice din tara sau chiar din lume – dupa spusele lor.
-          Aceasta invatatura o au de la formatorii de opinii ezoterice, administratorii unor site-uri, lideri ai acestor grupuri, redactori de reviste si realizatori de emisiuni daciste. Sunt cateva documentare in care se vorbeste despre daci si asa-zisele energii de la Sarmizegetusa. Diavolul vazand ca sunt in inselare ii alimenteaza si mai mult ca sa fie convinsi ca asa o fi. "Sanzienele" e o sarbatoare pagana pe care ei o asociaza cu Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Ce are Sfantul Ioan Botezatorul cu dacii? Nimic. Nici o sarbatoare ortodoxa nu are nimic in legatura cu acest curent neopagan. Dimpotriva, daca ar fi trait Sfantul Ioan Botezatorul i-ar fi mustrat pentru a-si revini la realitate. Mai veneau aici de Rusalii si spuneau ca cerurile sunt deschise, atunci primesc ei energie. Sa fim seriosi. Rusaliile e sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant. Sanctuarele de la Sarmizegetusa nu au nimic cu Duhul Sfant. In aceste sanctuare se aduceau jertfe sangeroase, se facea varsare de sange, uneori chiar sange uman. Religia dacilor era foarte sangeroasa si plina de superstitii. Pogorarea Duhului Sfant nu are nici o legatura cu jertfele dacilor aduse la Sarmizegetusa Regia sau oriunde in tara. Ei spun ca acestea sunt cele mai importante puncte energetice pentru ca asa reusesc sa atraga cat mai multi oameni in taberele pe care le organizeaza la pensiunile din zona. Organizatorii de pelerinaje castiga bani pe spinarea turistilor care merg la locuri "incarcate energetic". Din punct de vedere religios aceasta energie despre care vorbesc ei e o inselare draceasca. Daca li se spune ca e cel mai important punct din tara sau din lume multi vor dori sa mearga acolo. Daca ii dau mai multa importanta si numarul clientilor va creste si veniturile vor creste si ele odata cu vizitatorii. In ce priveste astrologia, solstitiile si echinoctiile, e si asta o forma de religiozitate pagana pe care ei o imbina cu crestinismul in mod sincretist. Nu de mult timp, intr-un sat vecin, la Luncani, un cetatean din Bucuresti si-a cumparat un teren. Vine acolo cu un grup de turisti in noptile cu luna plina, se dezbraca in pielea goala spunand ca asa se incarca ei energetic. Fac anumite ritualuri in jurul unui foc, se vopsesc si spun ca in noptile cu luna plina primesc cele mai mari puteri. Localnicii s-au smintit de nebunia lor si acum regreta ca le-au dat acel pamant. Tarziu, fiind cumparat nu il mai pot recupera. Pentru ca este un teren privat noii proprietari fac ce vor acolo. Localnicii sunt nemultumiti sa vada oameni fara pic de rusine si bun simt ca se dezbraca la pielea goala. De multe ori, de rusinea a ce pot vedea, evita sa mai mearga la pasunat in apropierea acelui loc. Pe copii au inceput sa nu-i mai lase prin preajma, pentru ca tinerii sa nu deprinda imoralitatile acestora. Sunt foarte amabili cu oamenii, dar au o minte slaba. Multi merg in Poiana Omului si acolo savarsesc ritualuri pagane spunand ca acolo s-a sinucis Decebal si energiile in acel loc sunt foarte mari in functie de pozitiile lunii sau ale stelelor. Cele mai multe ritualuri legate de luna plina sunt intalnite in religiile oculte din antichitate, in anumite parti si se intalnesc in superstitiile populare. Sunt misionari ezoteristi care cauta terenuri de cumparat in zona cetatilor dacice. Pentru a cumpara aceste terenuri se ofera preturi mult peste pretul zonei. E bine ca localnicii sa aiba grija cui vand aceste terenuri pentru ca viitoarele generatii sa nu fie infectate spiritual de aceste rataciri neopagane.

-          Principiile lor despre viata sunt imorale?
-          Nu in toate cazurile. Unii au principii foarte morale, dar din punct de vedere spiritual sunt in inselare. De exemplu Osho propovaduia abstinenta femeii in timpul sarcinii si pana dupa ce incheie alaptarea, saracia, politetea si altele. Multe dintre acestea sunt foarte asemanatoare cu ale crestinismului, am putea spune ca e un fel de hinduism cu masca crestina prin care se racoleaza o parte dintre adepti. Multi oameni avand principii morale sanatoase din firea lor, citind cartile lui Osho sau ale altor "maestrii spirituali" cu principii aparent morale, ajung la concluzia ca invataturile acestora se pliaza in mare parte pe firea lor. In felul acesta ajung sa imbratiseze aceste practici. Cei din preajma lor, familia, prietenii observa o schimbare a comportamentului, in timp. Desi ei, noii practicanti, considera ca evolueaza spiritual, ajung sa aiba anumite experiente mistice inselatoare. Apropiatii lor constata ca decad moral, devin mai irascibili, mai rautaciosi, mai iubitori de sine, creste mandria si astfel isi pun increderea doar in ei, in propria gandire, in sinele propriu, excluzand participarea lui Hristos in viata lor. Nu se mai inteleg decat cu cei de aceleasi convingeri. Cand li se atrage atentia asupra acestor schimbari nu recunosc si se tulbura, devenind uneori chiar agresivi. Acestia, dupa ce sunt initiati, devin la randul lor misionari cautand sa atraga noi adepti dintre cei apropiati.

-          La ce fel de experiente mistice inselatoare va referiti?
-          Unii simt anumite stari de extaz, altii isi scot sufletul din trup pentru o perioada mai scurta, vad tot felul de chipuri in oglinda sau in vazduh si alte lucruri ce sunt legate de nalucirile diavolesti ce le au, traind cu impresia ca sunt rezultate ale practicilor ce le intreprind.

-          Cum se impaca pacifismul ezoteristilor cu aceste stari de tulburare pe care le-ati enumerat mai inainte?
-          Pacifismul poate fi din inselare, in interesul de a ascunde anumite ganduri sau doar o aparenta, in scop prozelit, in timp ce tulburarile ce apar sunt consecinte evidente ale dezechilibrului psihic rezultat in urma acestor practici.

-          Ezoteristii sustin ca si in Evanghelie este mentionat ca in noptile cu luna plina un demonizat era chinuit de duhurile necurate.
-          Asa este. Dar despre talcuirea Sfintilor Parinti la aceasta pericopa evanghelica nu spun nimic?

-          Nu. Ei ofera explicatiile lor personale, care sunt diferite de ale Sfintilor Parinti.
-          Si de ale Bisericii. In pericopa evanghelica cu lunaticul se specifica foarte clar si direct ca diavolul este cel care il arunca pe copil in foc si in apa. Luna, la fel ca si soarele si stelele, sunt creatia lui Dumnezeu, ele nu pot fi vinovate pentru ca diavolul actioneaza intr-un anume fel asupra unei persoane. Sfintii Parinti, la talcuirea acestui paragraf spun ca diavolul avand scopul de a-i insela pe oameni, se foloseste de aceste corpuri ceresti dand impresia ca acestea ar fi cauza. In realitate cauza e la cel rau, asa cum specifica destul de clar evanghelistul Matei in pericopa[9] cu lunaticul. As recomanda sa se citeasca talcuirea facuta de catre Sfintii Parinti la aceasta pericopa. Lucrurile sunt explicate foarte clar, astfel incat cine e de buna credinta intelege de la sine.

-          Ezoteristii folosesc mult expresia mama natura, iar dumneavoastra spuneati ca luna, soarele si stelele au fost facute de Dumnezeu.
-          Daca cititi primul capitol din Sfanta Scriptura gasiti ca Pamantul, plantele si tot ce este pe el a fost creat de Dumnezeu. Ulterior a aparut si interventia omului, dar asta nu aduce nici o dovada ca natura este mama noastra. Dumnezeu a dat plante si animale astfel incat toate sa se regenereze din propria samanta. Dumnezeu a facut soarele, tot El a facut luna, stelele, muntii si apele. A facut totul perfect. Si pe om l-a facut perfect, dar i-a dat libertate. Astfel intalnim si decaderi, ca nu toti l-au ascultat pe Dumnezeu. In Vechiul Testament Dumnezeu a vorbit lui Moise, a vorbit o Persoana. Omul cazut de la credinta intr-un Dumnezeu personal a facut confuzie intre El si natura, asa s-a ajuns de au aparut religiile pagane. Se stie cazul biblic cand omul nu a mai ascultat de Cuvantul lui Dumnezeu grait lui Moise facandu-si vitel de aur. Acel vitel fiind idolatrizat omul a inceput sa creada in creatia lui Dumnezeu si nu in Creator. Nici un vitel de aur si nici un zeu sau idol nu este creatorul acestei lumi, nici nu poate fi. Natura, vietuitoarele din ape sau de pe pamant, corpurile ceresti sunt creatia lui Dumnezeu. A privi creatia ca pe Creator este o forma decazuta a credintei.

-          In ce consta inselarea in care traiesc acesti ezoteristi?
-          Despre aceasta am putea vorbi foarte mult. Depinde de la caz la caz. Ei au tot felul de stari, simt anumite lucruri, asa-zisele energii si altele. Acestea sunt stari demonice, dar daca liderii le spun ca sunt de la Dumnezeu, ei cred fara sa caute de la care dumnezeu. Foarte multi dintre cei care s-au lasat de aceste practici spun ca in momentul in care si-au pus in gand sa cerceteze daca ce fac ei e in conformitate cu invataturile Sfintilor Parinti ai Bisericii, au inceput sa se intrebe care e dumnezeul la care se inchina, care e dumnezeul care le da astfel de stari pe care le simt ei in timpul savarsirii acelor practici. Toti care au fost sinceri in cautarile lor si-au dat seama ca ce fac si simt ei, nu e pe linia buna, erau departe de invatatura Bisericii. Astfel au inceput sa caute in scrierile Sfintilor Parinti. O forma des intalnita de inselare demonica este parerea personala. De multe ori au tot felul de pareri care nu coincid cu invatatura Bisericii. Astfel cauta justificari in diferite carti, in Sfintele Scripturi, prin care sa-si argumenteze ratacirea venita din parere personala sau parerea cuiva din anturaj, pe care o adopta si alte persoane. Atat forma mistica a inselarii cat si forma intelectuala sunt periculoase, cu atat mai mult cu cat cele doua forme conlucreaza in trairea persoanei. Atunci cand cautam justificari prin care sa aratam ca parerea noastra e cea buna, nu putem gasi Adevarul. Adevarul este unul singur Hristos, care spune clar ca El este Adevarul, Calea si Viata. Intotdeauna starile mistice sau invataturile dogmatice ale ecestor inselati difera de ceea ce invata Biserica, iar ei pentru a-si ascunde inselarea in care se afla merg pe la biserica, fac parastase si alte rugaciuni ortodoxe prin care sa dea impresia ca ceea ce fac ei face parte din normalitate. Asa, la randul lor, insala si pe altii. La aceasta se refera Sfantul Apostol Pavel cand spune ca orb pe orb la groapa calauzeste. Multi care sunt in cautari religioase, intalnesc astfel de inselati si cad usor in cursa lor, iar dupa ce sunt spalati pe creier e mai greu sa isi revina.  Cine a citit pe Milarepa tibetanul sau pe Osho, vietile acestora, si au facut o comparatie cu viata unui sfant al Bisericii Ortodoxe trage singur cateva concluzii care sa il ajute sa se lamureasca. La acesti asceti tibetani este intalnit duhul mandriei, egoul, in timp ce la sfinti intalnim duhul smereniei, lepadarea de sine. De la acestea porneste totul. Cand vrei sa fi mai presus, diavolul te ajuta sa te crezi asa, dandu-ti ganduri ca esti foarte inzestrat cu daruri deosebite, dar in realitate nu e asa. Multi exagereaza pentru a-si face reclama printre noii adepti. Un lider de grup imi spunea ca a vindecat cateva persoane de sida si de cancer, ceea ce medicii nu au reusit. Imi spunea asta cu atata mandrie si cu parerea ca el e mai mare si decat Dumnezeu. Firesc ca nu l-am crezut si l-am intrebat daca poate sa ma puna in legatura cu una dintre persoanele vindecate. Mi-a spus ca nu poate deoarece nu are acceptul acelor persoane. Ei lucreaza mult prin hipnoza, o practica oculta, dar si prin autosugestie. Daca traiesti cu impresia ca iti trece durerea de cap poate sa iti treaca, dar daca ai o fractura nu poti nicicum sa o refaci, oricat de mult te-ai concentra sau orice mantra ai face. Sfintul Ignatie Briancianinov spune ca omul care este cazut in inselare il propovaduieste pe Dumnezeu cu scopul de a se proslavi pe sine, asa cum facea si fariseul despre care avem pilda in Evanghelie. Aceasta forma de inselare demonica o vedem la aproape toti cei care pretind ca se incarca cu energie si prin ei lucreaza Dumnezeu, la vrajitoarele care spun despre ele ca sunt vase alese si la cei care pretind ca prin ei Dumnezeu face minuni. Daca vedem in viata sfantului Nicolae sau a Sfantului Nectarie, cand facea o minune, si-o ascundeau de oameni pentru a nu fi laudati, asa faceau toti sfintii pe care Biserica ni-i ofera ca model de viata. Cine citeste vietile sfintilor gaseste nenumarate astfel de exemple. Cei inselati se simt deranjati de invataturile Sfintilor Parinti si de aceea ii contesta si ii discrediteaza, ca nu cumva sa le fie descoperita inselarea si sa-si piarda adeptii, iar daca nu mai au adepti nu mai au nici venituri. Cand Hristos a fost in Cana Galileii[10] la o nunta, mama s-a i-a cerut sa faca ceva sa-i ajute pe acei oameni care au ramas fara vin la masa. Ce a zis Iisus? “Ce ma priveste pe mine!” adica nu s-a grabit sa faca repede minunea sa fie apreciat de oameni. Ati vazut smerenia? La insistentele mamei sale a facut aceasta minune pentru ca nuntasii sa nu se faca de rusine in fata invitatilor. De multe ori Hristos facea minuni in ascuns sa nu se slaveasca pe sine, iar cand o minune se fcea fiind alti oameni de fata spunea ca aceasta este spre slava lui Dumnezeu si nicidecum spre slava personala, desi El era Dumnezeul intrupat. Asa s-a intamplat si cu orbul din nastere sau cu Lazar pe care l-a inviat a patra zi dupa ce intrase in descompunere. Sora lui Lazar spunea ca fratele ei miroase urat, fiind mort de patru zile. Totusi Dumnezeu creatorul omului si a legilor fizicii, biologiei, chimiei si toate legile naturii, a facut ca aceste legi create de El sa isi schimbe firea in cazul lui Lazar si l-a inviat. Am fost la Israiel si am vazut mormantul lui Lazar. E in Betania la mica distant de Ierusalim. Al doilea mormant al sau e in Cipru la subsolul unei catedrale vechi. L-am vazut sip e acela. Lazar a inviat in trupul sau sic and a murit a doua oara, a murin in trupul in care s-a nascut, pe care l-a avut inainte de a fi inviat de Dumnezeul sau si al nostru: Iisus Hristos.

-          Liderii ezoteristi induc idea ca preotii si episcopii sunt sarlatani inseland credinciosii. Mai spun ca nu e nevoie de Biserica sa ne mantuim.
-          Aceasta e o strategie bine gandita. Aici nu vorbim de pacatele personale ale unui cleric sau ale unui guru ci de ansamblul invataturilor dintre crestinism si hinduism. Nu pot sa zic ca toti clericii sunt perfecti, cu totii suntem oameni si mai gresim, dar asta nu inseamna ca toti sunt rai. Intentia lor e de a insamanta in inima oamenilor neincrederea in cler si Biserica lui Hristos. Daca ar fi sa ne luam dupa spusele lor, Sfintii Apostoli ar fi gresit cand au intemeiat primele organizatii religioase, primele episcopii. Primele canoane ale Sinodului Apostolic[11] vorbesc despre administratia episcopiilor. Interesul lor e sa discrediteze cat mai mult preotii si ierarhii Bisericii, pentru ca adeptii lor sa nu mai ia in considerare cuvantul acestora, ci sa creada in toate invataturile ratacite pe care le propovaduiesc acesti "mari initiati". Merg in lacasurile de cult ale Bisericii pentru a castiga increderea adeptilor care frecventeaza biserica. Daca un preot incalca legile lui Dumnezeu, nu inseamna ca toata Biserica incalca ce ne-a invatat Hristos si ne-a transmis prin Apostoli. La fel ca si in alte institutii, daca un politist incalca legile statului nu inseamna ca politia toata e corupta sau daca un judecator ia mita, nu inseamna ca toti magistratii sunt corupti, sau un doctor daca greseste nu inseamna ca spitalul e rau si asa mai departe, exemplele ar putea continua. La fel e si cu preotii pe care liderii ezoteristi ii arata cu degetul ca au gresit. Nu exista padure fara uscaturi, dar nu inseamna ca padurea e toata uscata. Varfurile ortodoxiei nu sunt acei preoti care gresesc, ci Sfintii Parinti, marii nostri duhovnici care au trait o viata duhovniceasca indiferent ca erau preoti sau nu. De exemplu Sfantul Siluan Athonitul sau cuviosul Paisie, nu erau preoti, ci simplii monahi. Tocmai simplitatea lor, smerenia lor, i-a ajutat sa se desavarseasca in sfintenie. Biserica nu e o simpla institutie ca cele ale statului, e o institutie divino-umana, este cea care ne ofera posibilitatea de a ne mantui. Prin ea lucreaza Dubul Sfant, iar clericii care administreaza gresit Harul vor da seama la momentul judecatii. Sunt atatia preoti buni care isi fac datoria cu devotement, fiind mari duhovnici ai Bisericii noastre de numele carora se folosesc ezoteristii pentru a-si castiga credibilitate fara sa respecte cuvantul si sfaturile acestora. Toti Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe ne invata ca in afara Bisericii nu exista mantuire. Acesti Sfinti Parinti au fost luminati de Duhul Sfant si asta se vede din faptele lor, din felul in care si-au trait viata. Acum s-a gandit unul sau altul care vine cu parerea personala ca nu trebuie sa mergem la biserica sa ne rugam sau nu e nevoie de existenta Bisericii. Biserica a intemeiat-o Hristos in ziua Cinzecimii si prin ea se pastreaza deschis drumul spre vesnicie. Daca nu era nevoie de Biserica, atunci ar insemna ca Hristos a facut un lucru inutil, ceea ce nu poate fi asa. Dumnezeu a facut aceasta Biserica cu un scop, acela ca prin ea sa ne mantuim. Sfantul Apostol Pavel spune ca Hristos este capul Bisericii. Prin botez omul devine membru al Bisericii, daca refuza sa fie madular al Bisericii, si se dezice de ea, isi pierde singur Harul primit la botez. Acesta este si scopul ascuns al neopaganilor, ca omul sa-si piarda Harul primit la botez prin lepadare benevola de Biserica. Calendarul de perete e plin cu sfinti care au preferat sa moara pentru Hristos si pentru a ramane in Biserica, iar acum diavolul vine incercand sa te convinga sa te lepezi de buna voie de Hristos. Cei care au fost omorati au devenit mucenici. Acum diavolul nu mai vrea mucenici pentru ca acestia sunt sfinti prin crezul si marturisirea lor. Prin ezoterism diavolul castiga multi lepadati, in primul rand prin cei care se rup de Biserica si apoi prin apostazierea lor de buna voie. De aceea spuneam ca e o strategie bine gandita. Cand la Bucuresti a avut loc o manifestatie in care unii strigau ca vor spitale in loc de catedrale cine credeti ca i-a intaratat pe bietii copii care au iesit in strada? Erau oameni de presa, formatori de opinie care mereu erau impotriva Bisericii Ortodoxe. Remus Cernea, cel care mereu militeaza pentru legi prin care sa sustina homosexualitatea. Acelasi Cernea e cel care a militat pentru scoaterea religiei din scoli sau pentru scoaterea icoanelor din spatiile publice. ONG-ul Acestui om e printre ONG-urile lui George Soros pe care le are in Romania. Aceleasi persoane au aparut si in emisiuni de dezbatere la diferite posturi de televiziune incurajand tineretul sa schibe guvernul lui Victor Ponta si sa scandeze lozinci anti ortodoxe. Printre cei care instigau liceenii la astfel de manifestatii era si ezoteristul Oreste Teodorescu. Acesta a aparut la astfel de emisiuni, in calitate de invitat. Daca actiunile lor erau placute lui Dumnezeu nu ar fi fost mediatizate prin mass-media. Cui ii este aservita presa si televiziunea? Bisericii? Ortodoxiei? Cu siguranta ca nu. Se stie destul de bine cui ii este aservita… puternicilor zilei, adica masonilor si celor care doresc sa fie stapani ai lumii acesteia, unor persoane care sunt in slujba diavolului. Interesul lor e sa departeze pe om de Biserica lui Hristos. Prin toate aceste actiuni de ponegrire a unor fete bisericesti ei incearca sa defaime insasi Biserica. E drept ca si unii preoti sau ierarhi fac greseli sau au unele abateri, dar actiunile acestor “misionari” nu se indreapta spre indreptarea acestora ci spre defaimarea lor ca prin aceasta sa sa denigreze intreaga Biserica generalizand si exagerand cu scopul de a convinge omul de rand sa nu mai mearga la biserica si sa nu mai aiba incredere in preotii Bisericii. In schimb incearca sa-si faca propria imagine prin care omul sa aiba incredere doar in acesti lideri care au scopuri si strategii planuite de altii. Au reusit sa schimbe guvernul, caci asta asa era planificat de sus, ei erau doar instrumentele, cozile de topor. Astfel incearca sa faca si cu Biserica. Sa instige cat mai multi oameni impotriva ei sau sa ii determine sa nu mai mearga la Biserica oferindu-le alternativele lor fabricate special in acest scop prin lozinci, emisiuni, simpozioane, literatura profana, promovarea viciilor, noi curente religioase, erezii, globalism religios, ecumenism, secte si schisme, diferite stiluri de muzica si altele. Aceste alternative oferite de ei sunt cu siguranta de la stapanul intunericului. Ce nu vor ei sa accepte e ca Iisus Hristos a spus ca Biserica sa nu va fi biruita niciodata. A fost lovita si va mai fi, dar nu va fi biruita. Mereu va fi cate un Maxim Marturisitorul sau Grigorie Palama care sa stea de straja invataturilor ei. Comunistii in Rusia sau in Romania au umplut puscariile de preoti si intelectuali ortodocsi care trebuiau exterminati intentionand ca prin aceasta sa ascunda Adevarul de credinta. Nu au reusit. Jertfa acestor oameni a rasunat si mai tare prin moastele lor de la Aiud si alte inchisori din tara. Valeriu Gafencu, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Constantin Oprisan, Virgil Maxim, Ilie Lacatusu, Iustin Parvu, Arsenie Papacioc si alti mii de martiri din inchisorile comuniste graiesc azi prin jertfele lor din temnite. Comunismul a adus prigoana si prigonirea acestora a dat nastere la noi martiri, la noi mucenici, la noi sfinti. Ce se incearca azi prin pacifismul oferit de new-age-istii acestia e o incercare de eliminare a martirajului, ei se tem de sfinti, se tem de noi martiri a caror jertfe sa ramana marturie peste veacuri. Acum se incearca o lepadare de buna voie, ceva mai subtil, mai inselator, mai demonic. Vin cu asa-zise “bune intentii” si filosofii prin care incearca saparea la temelia Bisericii. Printre strategiile pacifiste de ademenire de la crestinism este si hinduismul sub forma confuza a ereziei pe care o raspandesc acesti lideri ezoteristi. De aceea ei spun ca nu e nevoie sa mergi la biserica sau sa te botezi pentru a devenii membru al Bisericii Ortodoxe, pentru ca ei au nevoie de lepadati de Biserica si nu de marturisitori si rugatori ai Bisericii.

-          Spuneati de mantra. Ce este mantra?
-          O formula pe care guru il invata pe practicant sa o repete in minte pentru a obtine anumite stari sau puteri. Un fost practicant yoga povestea ca pentru a nu simtii foamea, repeta in minte o anumita expresie prin care sa isi intretina autosugestia ca nu ii este foame. Asemenea si in cazul frigului. Cea mai intalnita mantra este OM. Aceasta mantra repetandu-o facea sa ii creasca personalitatea. O astfel de mantra era folosita si pentru situatiile cand vroia sa domine psihic o persoana. Sunt multe dar nu e cazul sa le enumeram. Toate acestea se fac cu puterea diavolului. De cate ori te rogi lui Iisus Hristos, aceste mantre nu isi fac efectul. In acest sens se duce o lupta pe taram nevazut. Acestia nu au putere asupra oamenilor de rugaciune, asupra persoanelor induhovnicite. Mantrele le folosesc cei care cred intr-un dumnezeu impersonal si nu au nimic comun cu rugaciunea. Cand te rogi te adresezi cuiva, unei Persoane, lui Hristos. Cand te rogi lui Hristos te intalnesti cu El in rugaciune. E o relatie in care comunici cu Hristos intalnindu-L la rugaciune. Asta depinde de vointa libera a fiecarui individ. Cine vrea sa se intalneasca cu Hristos, o poate face prin rugaciune si dobandirea virtutilor. Relatia dintre cei doi, omul si Hristos, este la libera vointa a fiecaruia. Primul pas il poate face cel care il cauta pe Hristos. Referitor la aceasta Sfintii Parinti spun ca daca omul face un pas, Hristos face mai multi pentru a se intalni cu fiecare, dar acest pas sa fie sincer si din vointa proprie. De multe ori fiind coplesiti de grijile cotidiene sau de viciile care ne razboiesc ne este mai greu sa inaintam in urcusul duhovnicesc si astfel Il chemam pe Hristos sa vina la noi, asta o facem prin rugaciune. Uneori rugaciunea o facem cu plictiseala sau oboseala, iar alteori cu o ravna pe care am dori sa nu o pierdem niciodata. Aceasta ravna ne aduce o bucurie launtrica si o pace ce nu poate fi explicata in cuvinte omenesti, dar care aduce o imensa odihna sufleteasca. Uneori simti ca rugaciunea merge singura, iar alte ori e greu sa o zici. Cand incepe sa mearga singura e semn al sporirii duhovnicesti, dar trebuie sa ai mereu trezvia sa nu cazi in inselare. Diavolul e foarte viclean si de multe ori iti da stari false prin care sa te insele. Astfel crezi ca esti pe calea buna, dar in realitate esti in ratacire. De cele mai multe ori aceasta se poate intampla cand starile respective sunt cautate inadins si apelam la diferite practici mecanice, artificiale, aparute ca urmare a unui efort omenesc facut pentru a atinge stari inalte duhovnicesti. Cand aceste stari duhovnicesti le primim fara sa le cautam, e lucrarea Duhului Sfant, iar cand le cautam riscam sa cadem in inselare. Rugaciunea este necesara, pentru ca in rugaciune ne intalnim cu Hristos, dar trebuie facuta cu smerenie si fara sa cautam stari deosebite. Omul virtuos sporeste in rugaciune mai usor, pentru ca virtutile te ajuta sa te cureti mai usor atat sufleteste cat si intelectual[12]. In timpul rugaciunii te adresezi lui Hristos, Maicii Domnului sau unor sfinti care mijlocesc intre noi si El. Sfantul Apostol Ioan spune ca in rugaciune ne adresam lui Hristos, Il invocam pe Hristos, Duhul Sau, in timp ce daca invocam alt duh, nu poate fi de la Hristos. Ezoteristii marturisesc in ritualurile lor alti dumnezei, facuti de oameni, inventati de mintea omeneasca. In mantre se rostesc numele unor zei. Cum poti sa spui ca il marturisesti pe Hristos care este adevaratul Dumnezeu, in timp ce in mantre invoci numele lui Shiva, al lui Kali, Krishna, Rama sau alti zei indieni sau chinezi. Pentru a atrage mai multi prozeliti in miscarea ezoterica ce se raspandeste la nivel mondial, au nascocit tot felul de explicatii cum ca aceste mantre ar avea efecte asemanatoare cu fenomenele din fizica. Ezoteristii argumenteaza ca aceasta rezonanta produce niste vibratii care energizeaza unii centri din interiorul omului. Acesti asa-zisi centri nu sunt altceva decat o lucrare demonica prin care se stimuleaza anumite simturi biologice si se genereaza diferite stari. In cele mai multe cazuri aceste lucrari demonice actioneaza asupra mintii sau a simturilor. A spune ca e o chestiune de fizica, e un fals pentru ca este o clara practica religioasa. In practicile lor savarsesc anumite exercitii, despre care spun ca au rolul de a mentine sanatatea. Multi dintre cei care au practicat astfel de exercitii spun ca la inceput lucrurile mergeau bine, dar dupa o periada au inceput sa apara dureri si stari anormale. Prin aceste exercitii se exercita o presiune constanta asupra unor organe ca ficatul, inima, plamanii, intestinele, dar si asupra glandelor endocrine numite chakre. Aceasta presiune creaza supraexcitarea glandelor de unde rezulta o suprafunctionare a acestora. Mai rar se intampla ca efectele sa fie si inverse. Un set de pozitii pot solicita anumite glande care, la randul lor, au efecte asupra metabolismului. In racolarea de adepti, se folosesc diferite argumente. Celor care au inclinatii spre stiinta, li se da o explicatie stiintifica, celor care au inclinatii spre misticism li se da o explicatie mistica, iar celor care au o inclinatie spre rational, li se ofera o explicatie psihologica sau rationala. Acestora li se spune ca autosugestia armonizeaza psihicul cu modele de gandire pozitive. Astfel, noii prozeliti cad in mari inselari deoarece isi fac o lume a lor in care isi impun ideea ca totul e frumos si perfect, in timp ce realitatea e cu totul alta. O parte dintre cei ce isi impun o gandire pozitiva, in sensul ezoteric, cand ajung sa aiba anumite dificultati cad in depresie sau in imposiblitatea de a trece peste anumite situatii grele. Aceasta pentru ca se lucreaza prin autosugestie sau forme psiho-mecanice si nu launtric prin dobandirea virtutilor, asa cum invata Sfintii Parinti. In toate aceste cazuri, se folosesc anumite exercitii prin care se rostesc mantre, iar mantrele deschid sufletul catre zeitatile pagane si asa incet, se ajunge la demonizare. Daca privim cu atentie la ochii acestor persoane vedem ca multi dintre ei au o privire pierduta sau atintita fix intr-o anume directie, in ochii lor se vede haosul interior pe care ei il au in realitate, in timp ce ei traiesc cu falsa parere ca sunt evoluati spiritual. La multi dintre acestia sunt intalnite durerile de cap. Majoritatea dintre cei cu dureri de cap simt o durere traumatizanta aproape de locul unde se afla glanda hipofiza, undeva la mijlocul creierului. Altii simt o apasare sau o presiune la nivelul capului. Aceste dureri sunt cauzate de practicarea mecanica a exercitiilor mentale sau de atacuri exterioare la nivelul mintii. Sfintii Parinti spun ca odihna ce ne-o ofera Hristos arata prezenta Duhului Sfant, in timp ce unde sunt tulburari este si lucrarea diavolului. Multi dintre cei care ajung la psihiatrie nu realizeaza cauzele si merg mai departe cu aceste practici. Un practicant yoga, care a ajuns la psihiatrie, spunea ca guru i-a luat mintile pentru a-l elibera de ratiune. Acesta sustinea cu convingere ca ratiunea ii putea fi o piedica majora in calea evolutiei spirituale. Daca in hinduism iti dedici sufletul si mintea in mana unui guru si astfel, fara sa constientizezi, renunti de buna voie la liberul arbitru, in ortodoxie lucrurile stau cu totul altfel. Duhovnicul nu-ti ia libertatea, iti poate da un sfat sau o sugestie in functie de ce ti s-ar potrivi sa faci, dar nu actioneaza mecanic asupra ta si fara acordul tau. Duhovnicul are rolul de a te apropia de Hristos, in timp ce gurul, creandu-si cultul personalitatii, te apropie de persoana sa. Avand un dumnezeu impersonal, el nu te poate apropia de acel dumnezeu. De aceea in practicile ezoterice omul il considera pe dumnezeu o forta care iti da puteri paranormale si o astfel de energie nu o poti iubi. Hristos este un Dumnezeu personal, o Persoana reala pe care O poti iubi si pe care Il poti avea in centrul vietii tale. Ascultarea fata de duhovnic trebuie sa fie ziditoare duhovniceste si insotita cu discernamant, astfel incat sa te apropie de Hristos si nu de persoana duhovnicului. Viata ta sa i-o atribui lui Hristos si nu duhovnicului. In acest sens, Sfintii Parinti spun ca ascultarea se face pana la pacat si prin aceste invataturi se evita idolatrizarea si subjugarea omului. Marii duhovnici ai ortodoxiei atat in Romania cat si in alte tari ortodoxe, nu si-au facut niciodata cultul personalitatii, nu au tins catre propria persoana, ci il puneau pe Hristos in centrul vietii lor si a celor pe care ii povatuia. Ei nu mai traiau pentru sine, ci pentru Hristos si semeni, se jertfeau pentru aproapele. Aceasta libertate fata de cele lumesti ii ajuta sa se detaseze mai usor de poverile lumesti si de ispitele ce navaleau asupra lor, astfel incat virtutile, dobandite prin Hristos, le aducea odihna atat pe plan duhovnicesc cat si la nivelul mintii.

-          Am intalnit si duhovnici care isi fac cultul personalitatii.
-          Exista intr-adevar, dar acestia sunt putini si nu reprezinta ortodoxia. Invatatura ortodoxa nu e aceasta. E mai degraba o falsa ortodoxie, o alta forma de inselare. Invatatura ortodoxa nu aproba astfel de cazuri, chiar daca ei sunt tolerati in speranta ca se vor indrepta. Si aceste alunecari provin tot din mandrie, din dorinta de a fi un fel de vedeta duhovniceasca, dar dogmele si traditiile ortodoxe le pastreaza. Daca cineva are discernamant, stie sa evite astfel de cazuri, stie ce duhovnic sa isi aleaga. De multe ori cauza ce sta la baza acestor situatii este mandria sau egoismul, care sunt caderi personale nu ale intregii Biserici. Varfurile ortodoxiei sunt marii duhovnici cum ar fi Parintele Cleopa Ilie, Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Paisie Aghioritul, Porfirie din Grecia, Sofronie Saharov de la Essex, Nectarie de Eghina si multi altii pe care ii gasim in paterice sau in sinaxare. In schimb despre guruism nu putem spune acelasi lucru, acolo varfurile sunt in ratacire, marii initiati si fachirii sunt cazuti in inselare. Cand vorbim despre doua religii ne uitam la doctrina lor, conceptiile si practicile care le caracterizeaza, la varfuri, nu la cazuri izolate. Am observat ca multi dintre ezoteristi pornesc o ofensiva impotriva Bisericii Ortodoxe, la noi in tara, oferind ca exemple cazuri izolate ale unor clerici care nu respecta invatatura ortodoxa. Uneori chiar contribuind[13] la crearea unei psihoze indreptate impotriva Bisericii folosindu-se de acestea. Aceasta fobie anti B.O.R. este creata in general de toate mediile anti crestine sau mai bine zis anti ortodoxe la nivel mondial. Daca privim cu atentie, aceasta psihoza este generata si sustinuta de homosexuali, new age -isti, atei, masoni, anumite secte, oamenii viciati, de toti cei care se simt deranjati de invatatura crestina, atat din punct de vedere moral cat si doctrinar.

-          Spuneati ca misionarii ezoteristi sustin ca practicile lor nu sunt religioase ci exercitii de gimnastica si stiinta. Daca au zei si daca au convingeri religioase cum pot spune ca nu au implicatii religioase?
-          Spunand ca nu au implicatii religioase reusesc sa atraga mai usor crestinii in cursele lor. Uneori spun ca intre crestinism si hinduism sunt anumite diferente sau asemanari. In realitate asemanari nu au cum sa fie, dar asta o spun in scop prozelit. Din moment ce vorbesc despre asemanari si diferente de credinta inseamna ca e religie. In India, hindusii sunt impartiti in sute de ramuri care se contrazic reciproc din punct de vedere doctrinar. Punctul lor comun este Bhagavad Gita[14], un fel de carte de capatai a hinduismului. Cine a citit aceasta carte isi da seama ca are un caracter profund religios, iar Krishna lasa de inteles ca nu e neaparat sa crezi in el, ci si citirea sub forma de studiu este o forma de adorare a sa. Ca la toti zeii, semizeii, guru sau samani[15] si la Krishna ii placea sa fie adorat. In aceeasi carte, Krishna invata ca practicarea yoga este o forma de jertfa adusa lui, iar toate scrierile sacre "Vedele", mantrele, jertfele, slujbele, exercitiile, practicile hinduse in ansamblul lor sunt pentru el, mai exact toate sunt krishna. De aici reiese clar ca e religie, nu stiinta asa cum este prezentata de catre "marii initiati" in tarile crestine. Jertfele, slujbele, adorarile, scrierile sacre tin de domeniul religiei, nu al stiintei. Insasi cuvantul yoga, in traducere, inseamna unirea cu dumnezeu, desigur cu un dumnezeu impersonal. Conceptiile pe care se bazeaza hinduismul sunt total religioase. Reincarnarea, existenta sufletului, existenta unui dumnezeu, a zeilor sunt chestiuni de credinta, nu de stiinta. Avand o arta a deturnarii sensurilor cuvintelor, liderii hindusi ii amagesc pe creduli cu explicatii care se contrazic intre ele si cei care sunt in necunostinta de cauza le dau crezare, fara sa verifice.

-          Ezoteristii fac o asemanare intre rugaciunea lui Iisus si mantre. Spun ca nu e nici o diferenta, doar textul mantrei sau al rugaciunii difera.
-          Rugaciunea e adresata lui Hristos, in timp ce mantrele sunt adresate unor zei. Prin aceasta afirmatie creeaza confuzii in mod intentionat. Cine se roaga lui Hristos primeste binecuvantarea Duhului lui Hristos, iar cine invoca acele zeitati, primeste "binecuvantarea" duhului acelor zeitati. Duhul acelor zeitati nu poate fi sfant. Adevarul crestin e total diferit de religiozitatea politeista. Cei care incearca sa creeze confuzie intre mantra si rugaciune, o fac pentru a putea atrage adepti necunoscatori ai practicii crestine. Acestia fac un prozelitism mascat, folosindu-se de crearea unor confuzii. Rugaciunea nu se face tehnic, in timp ce mantra e o chestiune de practica tehnica. De aceea ei folosesc cuvantul "initiere", pentru ca au anumite tehnici mecanice, in practicile lor. Prin aplicarea acestor tehnici, se cauta rezultate, in schimb rugaciunea e cu totul altceva. Prin mantra omul devine o masina mecanica, iar aceasta nu e o metoda prin care omul sa devina liber. Chiar dimpotriva se impovareaza si devine robotizat, atat in gandire, cat si in comportament. Practicantii ezoterismului traiesc cu impresia ca sunt cei mai liberi oameni, dar aceasta e o inselare, deoarece ei sunt puternic dependenti de guru si de anumite practici. In asta consta o parte din metodele de manipulare a prozelitilor recrutati de ezoteristi, aceasta falsa libertate pe care li se sugereaza ca ar avea-o. Avand un dumnezeu impersonal, nu realizeaza starea viciata in care se afla. Pacatul devine ceva normal si firesc, in timp ce lupta cu viciile din acea persoana este considerata inutila. In crestinism este invers. Omul atunci este liber cand a reusit sa isi invinga patimile, cand diavolul nu mai are putere asupra sa. Omul impatimit este usor de manipulat, este foarte vulnerabil si un guru cu experienta, daca e si un bun psiholog, stie sa il dirijeze pe acel om in directia pe care o doreste. Libertatea in sensul duhovnicesc este alta decat ceea ce invata hinduismul. Hristos spune apostolilor ca in lume vor avea necazuri, dar cu toate acestea, sa indrazneasca pentru ca si El a biruit lumea. La prima vedere pare a fi o necorelare. Cum un om care a fost rastignit pe Cruce poate spune ca El a biruit lumea? Hristos nu se refera la libertatea materiala sau la libertatea politica, ci la acea libertate duhovniceasca prin care diavolul nu mai are putere asupra Sa. A biruit lumea in sensul duhovnicesc. Toate viciile lumii le-a invins si astfel a reusit sa restabileasca fiinta omeneasca la ceea ce a fost inainte de caderea din Rai. Acest model l-au luat si sfintii care si-au invins viciile din firea omeneasca cazuta si apoi au ajuns la indumnezeire, asa cum Sfantul Apostol Petru ne indeamna sa fim partasi firii dumnezeiesti. Ortodoxia este libertate, omul este ajutat de catre Hristos sa se desavarseasca pe sine, prin lupta cu tot ce este rau in sine, dar ca fiinta libera. Practicile spirituale mecanice, tehnice, nu sunt caracteristice ortodoxiei. Exercitiile practicate in ezoterism nu te ajuta sa elimini viciile din viata, ori iti implementeaza ideea ca anumite vicii sunt firesti amortindu-ti astfel constiinta, ori iti spune ca ele dispar singure in timp, ceea ce este un fals. Lupta duhovniceasca are un scop: unirea cu Hristos. Aceasta nu se poate face oricum si nici mecanic. Rugaciunea nu poate fi facuta fara sa lucreze si constiinta, iar constiinta este cea care ma ajuta sa ma judec in viata duhovniceasca. Cu cat constiinta este mai adormita, cu atat nivelul perceptiei vietii duhovnicesti este mai redus, mai aproape de cele lumesti. Cand rostesti rugaciunea Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul te gandesti in primul rand la Hristos caruia te adresezi, apoi ceri sa te miluiasca pentru ca esti pacatos. In aceasta rugaciune este smerenia. Din smerenie ceri mila lui Dumnezeu si tot din smerenie te consideri pacatos. In mantra e cu totul altfel. Nu implici virtutile, in schimb invoci anumite entitati care sunt zeitatile. Aceasta invocare se face cu un scop anume. Diferentele sunt foarte mari si cine nu le cunoaste, cade usor in capcana acestor pierzatori de suflete.

-          Unii spun ca simt anumite stari, ca vad anumite lucruri deosebite in comparatie cu alti oameni.
-           Aceasta este inselarea pe care le-o pune diavolul in fata, dar pe care si-o cauta singuri. Cand omul cauta extravaganta, diavolul i-o da nemijlocit. Cine vrea sa vada ceva deosebit si isi doreste inadins, o poate obtine, acestea ei le numesc rezultate. Multi au incercat aceasta din curiozitate, dar odata ce si-a pus sufletul in slujba diavolului greu au reusit sa scape din aceasta cursa. Mandria i-a dus pe multi la aceasta cadere. La aceasta se refera Sfintii Parinti cand spun ca ai cazut crezand ca ai urcat, la caderea duhovniceasca venita ca rezultat al caderii in viciul mandriei. In mandrie te ridici pe tine in fata lumii fara sa iti dai seama ca esti cazut in fata lui Dumnezeu. Pentru ei mandria e o victorie, foarte multi gandesc ca sunt mai deosebiti decat cei din jur si cauta aceasta inadins. Astfel fac mantre pentru ca zeii sa le ofere lumini sau puteri paranormale. Toate acestea sunt inselari dracesti. Un tanar a mers pe muntele Godeanu, aproape de Sarmizegetusa Regia. Era un tanar ortodox, dar care era putin influentat de extravagantele ezoteristilor ce veneau pe la cetate. Mi-a spus ca in timp ce se ruga a vazut o luminita venind spre el. Cumva incerca sa dea impresia de smerenie exterioara, dar in sinea lui se gandea ca este vrednic ca Dumnezeu i-a aratat un astfel de semn. I-am spus ca daca mai vine acea luminita sa-si spuna in sinea lui ca nu e vrednic sa o vada, ceea ce a si facut. Spunand ca e nevrednic s-a smerit si din acel moment nu a mai vazut luminita. Daca ar fi crezut ca acea luminita e de la Dumnezeu si ar fi primit gandul cu parere de sine, cu o slava desarta ascunsa, ar fi cazut in acea inselare. Cand eram frate de manastire la Petru Voda, o fata a venit la parintele Ioan Sismanian spunandu-i ca vede la el o aura in jurul capului. Parintele si-a dat seama ca fata e in inselare si dupa ce i-a citit cateva dezlegari, fata nu a mai vazut acea aura la parintele Ioan. Acea aura era o inselare demonica pe care fata o considera un dar de la Dumnezeu. Iata cateva exemple care arata ca omul fara discernamant si lipsit de cunostintele practice crestine, cade usor in fata unor astfel de inselari dracesti. La fel si in cazul simturilor. Diavolul iti aprinde patimile, iti da stari de senzatii fierbinti, de o ravna exagerata sau o stare emotionala astfel incat sa traiesti cu impresia ca acestea sunt ca efect al credintei sau al anumitor merite in plan spiritual. Situatia seamana foarte mult cu o vrajitoare care ghicea in carti. Cand eram la Huta, in Bihor, am cunoscut un preot care a fost la acea ghicitoare acasa. Aceasta spunea ca este vas ales al lui Dumnezeu si i-a ghicit unei persoane spunandu-i ca cineva i-a facut vraji baiatului ei pentru a-si marita fata cu el. Inainte de aceasta ii mai spusese cateva lucruri care sa o impresioneze si prin care sa ii castige increderea. Femeia a oprit nunta copiilor care trebuia sa aiba loc peste cateva saptamani si ambii tineri erau necajiti. Preotul a mers cu tinerii la mama lui acasa si aceasta era foarte convinsa ca ce ii spunea vrajitoarea e adevarat. In cele din urma au mers acasa la acea ghicitoare. Cand  ghicitoarea l-a vazut pe preot nu a vrut sa deschida pe motivul ca are musafiri si e obosita, dar pana la urma vazand ca mama baiatului isi pierde increderea in ea i-a primit. In casa avea icoane, iar pe masa o cruce si o Biblie. Va dati seama cat de mare era inselarea. Pe langa asta a trimis-o pe femeie si la preoti sa ii faca maslu. Pentru ca parea a fi ortodoxa, multi oameni aveau incredere in acea vrajitoare. Cand a inceput sa intinda cartile pe masa preotul zicea rugaciunea mintii, mai zicea troparul si axionul Maicii Domnului, se ruga cum ii venea. Intr-un anume moment preotul a observant ca ghicitoarea face semnul crucii cu dosul palmii, ceea ce a considerat-o ca pe o blasfemie la adresa Sfintei Cruci. A cerut sa il lase sa faca cruce si a binecuvantat cartile asa cum binecuvinteaza preotul orice altceva. Harul preotiei a lucrat in asa fel incat ghicitoarei nu-i mai ieseau cartile, in cele din urma s-a enervat si le-a spus sa plece ca e obosita. I-a spus preotul femeii aceleia Vezi doamna unde se ascunde dracul? Si din acel moment nu s-a mai impotrivit acelei casatorii. Acum tinerii sunt bine, au o familie frumoasa si doi copii. Acea ghicitoare nu facea altceva decat sa distruga doua suflete tinere dand impresia ca este vas ales al lui Dumnezeu. Pentru acea femeie a fost o lectie pe viata si acum se bucura ca nu s-a lasat inselata de vrajitoare. Diavolul a lucrat atat de pervers incat vrajitoarea ii spusese anumite lucruri din trecut care s-au intamplat in viata acelei femei si prin aceasta i-a castigat increderea, ca mai apoi, dupa ce a reusit sa ii castige increderea sa o duca pe cai gresite. La fel e si cu multi paranormali din randul miscarilor ezoterice, acelasi duh lucreaza si la ei ca si la acea ghicitoare. Felul in care incerca sa castige increderea oamenilor e cat se poate de viclean. La vrajitoare incerca prin enumerarea unor fapte din trecut si la cei din miscarile ezoterice cu vedenii, simtaminte si anumite stari ciudate. Atat vrajitoarea, cat si ezoteristii, se folosesc in aparenta de cele sfinte[16] desi nu respecta invataturile crestine.

-          Vrajitoarea aceea a stiut tot ce s-a intamplat in trecutul acelei femeiei?
-          Nu tot. I-a spus ca a avut accident, ca are un baiat cu probleme morale, ca vecina se amesteca in viata familiei lor, dar ce a fost de la Dumnezeu in viata ei, nu a stiut sa-i spuna. Din felul in care ii insela pe oameni vedem cum se folosea in mod viclean de prezenta icoanelor si a Bibliei in casa in care ii primea pe cei ce mergeau la ea. Atat ezoteristii cat si vrajitoarele care ghicesc in carti au ceva comun in sensul ca prezinta situatia ca si cum ar fi un lucru bun, folositor si normal. Astfel reusesc sa insele multi oameni. Victimele acestora sunt cu siguranta si ele in inselare. Acestora Sfantul Proroc Isaia le spune: vai celor ce zic amarului dulce si dulcelui amar, vai celor ce zic luminii intuneric si intunericului lumina. Cazand in aceasta inselare se creaza o dependenta de invataturile acestora, astfel incat, fara sa constietizeze, victima conlucreaza cu diavolul la propria constrangere sufleteasca, psihologica si uneori chiar fizica.

-          Explicati-ne putin cum se poate face acest lucru? Ce interes au sa se foloseasca de numele lui Hristos? La ce le foloseste din moment ce au alte conceptii?
-          Pentru noi crestinii, Hristos este o persoana care a trait in Asia, pe teritoriul Israielului de azi. E Fiul lui Dumnezeu, e intruparea Persoanei a doua din Sfanta Treime. Pentru hindusii care cauta prozeliti in tarile crestine, Hristos este un nivel superior al constiintei omului, ceea ce poate fi atins si de guru, sau chiar depasit. Sunt unii guru in India care spun ca au depasit nivelul lui Hristos. Aceasta e o chestiune de tact, un artificiu la care se recurge in mod intentionat pentru a fi acceptat asa-zisul hinduism crestin. E logic ca intr-o tara cu traditii crestine daca le spune cineva de zeii indiei, care sunt in numar de cateva mii, nimeni nu va accepta sa se inchine la acesti zei. Chiar un nepracticant al crestinismului isi da seama ca a invoca numele lui Sai Baba, Kali, Indra, Krisna, Brahman si altii din panteonul politeismului asiatic, este necrestinesc. Un om din Europa, chiar unul care ignora invatatura crestina, la inceput ezita sa foloseasca aceste practici si sa invoce acesti zei. Astfel recurg la tactica etapelor. Explicatiile si interpretarile acestor guru sunt foarte diverse in multe situatii. Ei se straduiesc sa-si prezinte metodele ca pe cel mai mare produs in plan spiritual cu oferte foarte benefice pentru fiecare persoana si chiar pentru societate. La inceput vin cu chestiuni stiintifice, psihologice vorbindu-ne de o psihologie aplicata, apoi ne vor propune o alimentatie naturista, vor vorbi despre vegetarianism, apoi ne vor spune de tehnici de intretinere a corpului sanatos, vor urma apoi recomandari a diferitelor tehnici prin care sa combatem stresul, fobiile anumite stari proaste cu care ne confruntam zilnic si altele care sunt in functie de sensibilitatile cotidiene ale omului. Treapta cu treapta pana isi racoleaza noi prozeliti, multi dintre noii adepti traiesc cu impresia ca in spatele acestor “bune intentii” nu se ascunde nici un interes religios. In multe filme, imagini sau reportaje publicitare, ashramurile sunt prezentate in mod atragator. Prin conferinte si seminarii se vor raspandi pana ce isi vor atrage cat mai multi prozeliti ca mai apoi, pe cei ce au reusit sa ii atraga, sa ii transforme in ucenici ai lor si prin ei sa surmineze crestinismul. Pe multi dintre adeptii adunati ii duc in tabere la manastirile hinduse, in Tibet, in India, in China si alte locuri unde si-au facut ashramuri, ii impresioneaza cu misterioase culturi si atitudini hinduse despre viata, iar apoi acesti noi adepti devin misionari ai paganismului asiatic in tarile crestine. Prin acesti misionari ei se propovaduiesc pe sine insisi ca posibili dumnezei sau semizei si, dupa moartea lor, viitori zei. Toti acesti guru au in ei o mandrie demonica contrar invataturii crestine. Incet incep sa insamanteze in mintea noilor adepti neincrederea in Biserica din tara unde isi desfasoara misiunea, discreditarea Sfintilor Parinti ai Bisericii si contestarea sau chiar falsificarea traditiilor care statornicesc invataturile crestine, in special cele ortodoxe. Dupa ce au reusit sa atraga adeptii prin lucruri care, la prima vedere, par a fi lipsite de insemnatate, cum ar fi alimentatia, exercitiile de sanatate, psihoterapii si altele, urmeaza aspectul religios, schimbarea doctrinei, la inceput prin idei sincretiste, apoi prin chestiuni de indoctrinare cu noile conceptii religioase. Consecintele sunt foarte grave, omul care a cazut in plasa acestor impostori isi pierde sufletul, iar revenirea e grea, atata timp cat omul este afundat in literatura pagana si implicat intens in religiozitatea aceasta. Cei care si-au revenit au avut posibilitatea sa citeasca si vietile si invataturile Sfintilor Parinti, Patericul, Filocalia, Dogmatica si alte carti de invatatura profund ortodoxa, carti scrise de catre sfinti, de catre oameni despatimiti. Un fost ezoterist, dupa ce a citit cateva volume din Vietile Sfintilor, editate de manastirea Sihastria si apoi Dogmatica scrisa de parintele Staniloae si-a dat seama singur de ratacirea in care se afla, fara ca cineva sa-i spuna. Asta si datorita faptului ca a fost sincer in cautarile sale. Tinand seama de tactica aceasta mai pe ocolite, daca o putem numi si asa, acesti misionari ai paganismului asiatic se folosesc de obiecte de cult crestine, de prezenta in lacasurile de cult ale Bisericii Ortodoxe, in parohii sau in manastiri, postesc si incearca sa fie cat mai sociabili, cat mai politicosi pentru a da impresia de oameni cu buna cuviinta, de crestini adevarati. Astfel pe cei ce nu au nici cea mai mica baza de cunostinte religioase, ii atrag cel mai usor in acest vartej demonic.

-          La ce v-ati referit cand spuneati despre impresiile referitoare la cultura si viata hindusa?
-          La europenii care merg in taberele organizate in ashramurile hinduse. Europenilor li se arata o fata frumoasa a hinduismului, viata sociala buna si o spiritualitate foarte bogata. In realitate lucrurile stau cu totul altfel. India se afla intr-un dezastru social foarte mare, aceasta datorita conceptiilor religioase. Brahmanii[17] spun ca acest dezastru se datoreaza hazardului sau vointei lui Dumnezeu. Realitatea e ca inca functioneaza sistemul castelor pe care hindusii il au dinainte cu cateva secole de Intruparea lui Hristos, avand radacini in codicele intitulate "legile lui Mânu". Brahmanii au plasmuit aceste legi pe suportul metafizic al religiei hinduse, inspirandu-se din legile Vedelor pe care ei le considera sfinte. In conceptia social-religioasa indiana, oamenii sunt impartiti in patru categorii sociale numite caste. Prima categorie e cea a brahmanilor, a doua e cea a nobililor si a stapanilor numita si a razboinicilor. A treia categorie e a oamenilor liberi si ultima casta, cea de a patra, e a sclavilor. Aceste categorii sociale se pastreaza cu sfintenie din antichitate si cei care nu se supun sunt considerati ca razvratiti impotriva zeilor. Rascoalele din istoria Indiei savarsite de clasa de jos au fost semnificative, deoarece armata a inabusit mereu orice nemultumire a sclavilor care fac parte din cea de a patra casta. Acest terorism in plan spiritual se petrece si azi in secolul XXI, dar sub alta forma, apropo de ceea ce discutam adineaori cand aminteati de pacifismul ezoterist. In dreptul roman sclavii erau considerati ca animalele, obiecte de munca pe care le puteai vinde sau cumpara asa cum omul de azi care are o ferma sau o gospodarie isi vinde calul sau vaca. Prin crestinism aceasta mentalitate, cu timpul, a disparut din Occident, dar in India inca mai exista sub anumite forme moderne. Conform unor statistici facute la nivel mondial, cel mai mare numar de sclavi din lume se gaseste in India. Europenii care merg in India nu cunosc aceste situatii, ei vad doar ce le prezinta guru si discipolii sai. Surprinderea mare e ca acesti guru au aparut in public, pe canalele media sa propuna guvernelor noi solutii pentru iesirea din criza pana ce inca nu si-au rezolvat propriile probleme la nivel national. Aceste interventii publice sunt practic retete magice pe care acei guru le prezinta public oferindu-si "intelepciunea" in vazul tuturor. Prin aceasta ei cauta sa dea impresia ca hinduismul are solutii in rezolvarea problemelor sociale ale lumii. Astfel multi europeni cad in plasa falsei intelepciuni ale acestor guru care traiesc o viata de lux doar din cotizatii si donatii. "Maestrii spirituali" sustin ca sclavii sunt in aceasta situatie pentru ca au fost pedepsiti de divinitate caci intr-o viata anterioara i-au suparat pe zei, in timp ce ei sunt bogati pentru ca sunt superiori din punct de vedere spiritual, astfel incat sunt placuti in fata zeilor caci in viata anterioara i-au cinstit cum se cuvenea. Asadar se pare ca situatia materiala este considerata un criteriu de evaluare a nivelului spiritual, iar sclavul care este pedepsit de zei trebuie sa isi chinuie viata slujind categoriilor sociale mai mari. Astfel explica "marii initiati" nedreptatea sociala din tara lor, cum ca nu lacomia si dorinta de stapanire ar fi vinovata pentru situatia respectiva ci legea divina care a hotarat acestea. Practic impresiile pe care si le fac occidentalii care merg in India sunt altele decat realitatea. Multi spun ca au fost in India si este frumos, au ramas impresionati. Da, pentru ca au vazut doar ceea ce era programat sa vada.

-          Dar printre cei care sunt prinsi in aceste curente ezoterice, sunt persoane cu pozitii sociale inalte, persoane care lucreaza in guvern, oameni cu situatii materiale foarte bune, multi dintre acestia sunt intalniti in multe cabinete de psihologie.
-          Acestia, sunt dezechilibrati prin faptul ca se complac in aceasta inselare, indiferent de situatia sociala sau materiala pe care o au. Multi dintre ei sunt cultivati, inteligenti, au multe valori dar sunt in inselare. Printre adeptii ezoterismului intalnim foarte multi psihologi, terapeuti, medici homeopati care sunt implicati in aceste practici oculte. Parintele Iustin Parvu spunea ca acei psihologi sunt duhovnici ai lumii acesteia, prin ei diavolul abate pe multi de la calea lui Hristos.  Acest dezechilibru consta in felul in care se raporteaza la divinitate. Unii l-au alungat pe Hristos din viata lor, altii il au doar de paravan, iar altii inca nu sunt elucidati. Oamenii mai bogati prinsi in acest curent prefera sa aiba un dumnezeu impersonal, un dumnezeu care sa nu-i poata trage la raspundere pentru viata lor vicioasa. In lumea imbelsugatilor gasesti mai rar oameni care sa lupte cu viciile, intalnim astfel de persoane, dar mai putini decat in randul celor simpli. Hristos ii indeamna la smerenie in timp ce ei nu se pot lepada de pacatul mandriei. Vor sa fie lideri spirituali, sa fie lideri de grupuri, sa iasa cu ceva in evidenta. Hristos ii indeamna la infranare in timp ce avand un dumnezeu impersonal ei pot face pacatul desfranarii fara mustrari de constiinta, caci paganismul nu considera aceasta a fi pacat. In unele secte ezoterice, desfraul este o forma de echilibrare a energiilor. Hristos ii indeamna la modestie in timp ce ei cauta o viata cat mai luxoasa si mai viciata. Iata de ce multi dintre adeptii acestor secte aleg un dumnezeu impersonal, pentru ca vor sa fie liberi in viciile lor.

-          Dan Oltean este un istoric promovat in mediile ezoterice. Am vazut ca apare in multe din actiunile prozelitiste ale lui Oreste Teodorescu si ale lui Daniel Roxin. Ce parere aveti despre istoricii care promoveaza dacismul. Ei sustin ca spun adevarul despre daci.
-          Faptul ca e promovat in mediile ezoterice nu inseamna ca se coboara la asa ceva. N-as crede.  L-am intalnit de cateva ori si mi se pare a fi echilibrat in aceste chestiuni, nu il cunosc atat de bine incat sa imi dau cu parerea. Si noi am promovat o carte de-a lui intitulata Religia dacilor dar nu mi se pare exagerat. Am citit cartea si mi se pare bine documentata. Din discutiile cu alti istorici am aflat ca se bazeaza pe chestiuni stiintifice si nu pe vise, imaginatii sau argumente fortate cum fac adeptii curentului neodacist care promoveaza aceste teorii religioase sincretiste. Cred ca colaborarea cu aceste medii bolnavicioase este unul din mijloacele prin care isi distribuie cartile. E preocupat de daci, cand vorbeste despre stramosi vorbeste cu mult patos. Nu detin toate informatiile stiintifice legate de istoria acelei perioade, nu imi pot da cu parerea. Pe de alta parte si ezoteristii se folosesc de el pentru a-si castiga credibilitate in randul prozelitilor. Nu am discutat cu el acest subiect, nu stiu exact de ce a acceptat colaborarea cu ezoteristii, ce v-am spus e doar o parere personala. Probabil ca daca avea o alta varianta prin care sa isi distribuie cartile nu s-ar fi complicat cu ei. Sunt intr-adevar unii asa-zisi istorici, care vin prin zona scotand carti si reviste cu aberatii foarte mari, prin care isi justifica curentul dacist. Acest curent este sustinut de cercuri interesate sa dezbine neamul nostru, dar nu va dainui mult pentru ca nu are baza nici stiintifica si nici religioasa, e un hibrid new age -ist care nu va reusi sa atraga decat persoane dezechilibrate. Adevaratii istorici nu promoveaza astfel de curente. Poti sa expui, ca istoric, o parte a istoriei dintr-un anumit secol, dar a promova un astfel de curent e partasie la distrugerea unor suflete. Unul dintre acesti asa-zisi istorici spunea ca Mircea cel Batran era zalmoxian. E o aberatie clara pe care un adevarat istoric nu avea cum sa o faca.

-          Dar, Dan Oltean recurge la multe deductii logice personale pe care uneori le interpreteaza, in deosebi acolo unde izvoarele istorice sau arheologia nu are suficienta informatie. Nu e posibil sa gresasca si astfel sa deturneze informatia?
-          Asta daja e o chestiune care trebuie discutata cu specialisti. Nu-mi pot da cu parerea referitor la partea stiintifica a domnului Dan Oltean. Ca om il apreciez. Din ce am citit mi s-a parut ca are studii amanuntite. Munceste mult, strabate muntii cu piciorul, cine i-a citit cartile poate vedea ca omul acesta pune suflet in munca sa.

-          Unele carti si reviste, precum si anumite site-uri, care promoveaza curentul dacist au un mod fortat de a prezenta lucrurile in directia dorita de ei. De exemplu iau un cuvant care spun ei ca ar fi dacic si il invart pana iese cum doresc ei, incercand sa-si argumenteze anumite teorii ale curentului sustinut de ei.
-          Cu alte cuvinte daca vor sa demonstreze ca doi cu trei e opt, invart cifrele pana cand le da rezultatul dorit. Spuneau ei intr-o perioada ca Herodot a fost geto-dac de origine. Au luat ipoteza ca dacii citeau de la dreapta la stanga si asa cuvantul "Herodot" citit invers reiesea "Todoreh". Dupa ce au obtinut acest cuvant au spus ca in timp acesta a suferit modificari, dar in realitate este forma veche a cuvantului Toader, nume folosit si azi de la stramosii daci. In concluzie, Herodot a fost un dac veritabil. Cam astfel de procedee au neodacistii in justificarea ipotezelor ce le enunta. Cu siguranta, din punct de vedere stiintific, astfel de argumentatii nu sunt valide. Am vazut in revista Dacia Magazin un articol similar in care au luat un cuvant pe care l-au invartit cateva pagini pana ce au "demonstrat" ca numele de Craciun vine de la geto-daci, desi Nasterea lui Hristos nu are nimic comun cu dacii. Aceasta arata lipsa de argumente in teoriile pe care le raspandesc prin mijloacele lor de informare.

-          In unele carti si site-uri s-au publicat[18] legile sau decalogul lui Zalmoxe, sau asa-zisele noi legi belagine.
-          Chestiuni de acest gen veti mai vedea. De aici reiese inselarea in care se gasesc, se vede clar ca vor sa insele si pe altii. Nici un istoric antic nu mentioneaza macar undeva de o posibila existenta a unor legi ale lui Zalmoxe, in nici un izvor istoric nu gasim asa ceva. Apare o chestiune intr-o revista sau pe un site neodacist si le preiau celelalte mentionand ca sursa pe primul unde a aparut. Dar nici unul dintre acestea nu arata o sursa clara din izvoarele istorice. Nu exista noi legi belagine. Singurele legi belagine sunt din antichitate si nu au nimic comun cu Zalmoxe. Aceste legi ale lui Zalmoxe sunt un amestec din mai multe coduri de legi cu unele modificari si adaptari si le-au dat unii din proprie initiativa numele de legi ale lui Zalmoxe. In acestea se pot gasi si texte parafrazate din Biblie, desi in perioada cand Hristos propovaduia pe pamant, Zalmoxe nu mai exista decat ca mit. Acestea nu au nici o dovada istorica prin care sa arate ca respectivele legi au existat si in perioada dacilor. In unele locuri se mentioneaza ca anumite popoare au avut unele legi, dar nu sunt enumerate. Se spune doar de existenta lor. Ar fi un gest de responsabilitate ca cei ce pretind ca aceste legi ale lui Zalmoxe au existat in forma publicata de ei, sa ne spuna si noua sursa exacta a izvoarelor istorice de unde le-au preluat. Daca nu pot sa ofere aceasta sursa, lucrurile sunt clare si nu are rost sa ne pierdem timpul cu acest subiect.

-          Cei care cred in zei pot fi impartasiti la Liturghie cu Trupul si Sangele lui Iisus Hristos?
-          Depinde. Cei care sunt constienti ca se inchina altor dumnezei nu pot fi impartasiti sub nici o forma. E anormal ca tu crezi in zeitati si vrei sa te impartasesti cu Hristos. Din moment ce ei cred intr-un dumnezeu impersonal, o forta sau o energie, cum o numesc ei, nu pot fi impartasiti cu un Dumnezeu personal, cu Hristos. Cei care sunt inconstienti ar trebui sa fie opriti temporar pana se vor cai si isi vor schimba principiile sincretiste. In astfel de situatii trebuie sa li se dea sa studieze dogmatica ortodoxa, canoanele Bisericii si daca persista in ratacire nu i-as impartasi, iar daca cred doar intr-un singur Dumnezeu, asa cum spune in Simbolul Credintei de la primele doua sinoade ecumenice, ii impartasesc. Exista in multe situatii cand acesti ezoteristi merg la spovedanie si nu sunt sinceri, ascund ca sunt adepti ale unor practici orientale. Daca preotul nu isi da seama ca ei ascund acest lucru, si ii impartaseste fara sa stie, nu e vina lui. Cei care se impartasesc, dar ascund fata de preot crezul sincretist, sunt furi de cele sfinte.

-          Ei spun ca toti avem acelasi Dumnezeu…
-          Dumnezeul lor e un dumnezeu impersonal, zeii lor sunt creatii omenesti, in timp ce Hristos e un Dumnezeu personal care a existat in istorie, e Fiul lui Dumnezeu despre care s-a prorocit inainte de a se intrupa. In Vechiul Testament sunt multe prorocii in care se prevesteste despre venirea lui Hristos. Prorocul Isaia, de exemplu, spune ca se va naste din fecioara. Despre care zeu se stia dinainte ca va veni? Dumnezeu a vorbit cu Moise cand i-a dat Tablele Legii. Care zeu sau semizeu hindus a vorbit cu cineva? De aceea spune prorocul David ca dumnezeii neamurilor sunt demoni[19]. La acesti dumnezei se refera, la dumnezei facuti de oameni, la zeii carora se inchinau neamurile politeiste. Lozinca asta cu "acelasi dumnezeu" e o fabricatie new age -ista prin care se induce ideea ca invatatura de credinta nu mai conteaza, o ideologie sincretista prin care fiecare poate crede ce doreste, orice erezie sau chiar blasfemie. Sa spuna un guru ca el a depasit nivelul spiritual al lui Iisus Hristos e o blasfemie fara scrupule. Hristos nu a fost niciodata nici guru si nici filozof, El este Dumnezeul care a creat Cerul si Pamantul. Care dintre zei au creat un corp ceresc sau o planeta. Nici unul. Dumnezeul care a creat toata lumea asta nu a fost zeu si nici idol, ci a fost Dumnezeul cel intrupat in persoana lui Iisus Hristos printr-o minune. S-a intrupat prin nasterea dintr-o fecioara care n-a cunoscut barbat sau pofte trupesti. Aceasta nu o spunem noi. Au spus-o toti cei care au prevestit in Vechiul Legamant despre venirea Fiului lui Dumnezeu pe pamant. Aceasta mare taina a Sfintei Treimi nu o pot intelege hindusii. Ei spun mereu ca dumnezeul lor este “lumina”. Care “lumina”? O falsa lumina, de aparenta, care defapt e inselare draceasca. Ce lumina poate oferi intunericul, inselarea, minciuna? Lumina nu e la zei, nici la guru, ci la Hristos. El spune destul de clar in Evanghelie “Eu sunt lumina lumii”[20]. Cum poate sa fie creatia mai presus decat Creatorul? Guru este creatie, nu creator. Si satan a fost tot creatie a aceluiasi Creator, dar a cazut si el, cum au cazut multi din cauza mandriei.

-          Ce legaturi exista intre hinduism si zalmoxianism? Multi dintre adeptii practicilor tibetane spun ca se incarca cu energie la cetatile dacice.
-          Au acelasi dumnezeu, pe diavolul. Unde dacii aduceau jerfe sangeroase acum vin altii sa se incarce cu energie. Iata ca duhul este acelasi, doar forma de practica si de manifestare difera in anumita masura la unii si la altii. Eram la Sarmizegetusa langa sanctuarul rotund cand ma intalnesc cu o neodacista infocata cu harti si carti in mana. Prima intrebare pe care mi-o pune era de genul: ce ramura sunteti, radio, bio, reiki, yoga sau ortodoxie pura? M-a vazut in dulama si a zis si ortodoxie pura. Aici se vede sincretismul lor. Pentru ezoteristii care vin la aceste cetati, Zalmoxianismul este doar o forma de aplicare a hinduismului in tara noastra. Se folosesc mult de sentimentul stramosilor. Pornesc de la principiul ca dacii sunt stramosii nostri ajungand la religia dacica politeista si apoi vin cu propunerea sa ne intoarcem la religia stramosilor nostri dinainte de crestinism. E o pacaleala a celor cu false sentimente nationale si pentru cei cu gandiri sincretiste. Pentru ei nu conteaza carui zeu i se inchina, important e sa fie un dumnezeu impersonal si sa poata aplica modul lor de gandire peste notiunea de "stramosi". Una era credinta in Zalmoxe pe care o aveau dacii in urma cu cateva mii de ani si alta este zalmoxianismul promovat de curentele daciste din zilele noastre. Un adevarat român si un bun crestin nu cade usor in aceasta capcana. La fel fac acum in Grecia. Sunt anumite curente sustinute de miscarea new age -ista care promoveaza, sub pretextul stramosilor, incercarea de revenire la zeitatile antice dinainte de crestinism. Daca ar invoca zeii asiatici nu ar reusi sa atraga adepti, multi ar fi reticienti. Tinta nu e Zalmoxe ci politeismul in general. Dupa ce s-a inoculat ideea de politeism apoi, de la Zalmoxe se trece la zeii indieni promovati de curentul New Age. Acest zalmoxianism pe care il intalnim in curentul neodacist nu este altceva decat o punte spre hinduism, sub forma unui fals patriotism al stramosilor nostri sustinut de oculta mondiala.

-          Desi sunt curente sustinute de miscarea new age -ista mondiala, ei pretind ca lupta impotriva masoneriei.
-          Azi e o forma buna de a te ascunde sub lupta anti-sistem, foarte multi lideri ezoterici fac acest lucru pentru a-si atrage prozeliti, in schimb, daca privim faptele lor constatam ca sunt ca in pildele populare cu lupul care face pe pastorul oilor, ca sa le poata prinde mai usor. Liderii ezoteristi care zic ca lupta impotriva sistemului castiga credibilitate la o parte din adepti, dar cu fapta nu duce aceasta lupta, ci chiar o compromite si o deturneaza. Multi masoni sustin curentul neodacist din Romania si cu toate acestea ei spun in fata lumii ca sunt impotriva masoneriei, asta pentru a se ascunde mai bine. De fapt masoneriei ii convine sa se dea impresia ca cineva o tine sub control, dar in realitate e un teatru ieftin care creaza confuzii. Unii se imbraca in costume populare si spun ca sunt patrioti inflacarati, cum e si cazul lui Oreste Teodorescu de care pomeneati adineaori, dar care in realitate este unul dintre cei care sapa la invatatura Bisericii si a neamului. Asa spun multi ca urmaresc pe cautatorii de aur dacic, in timp ce tocmai ei sunt cei ce fac trafic cu aur si vestigii dacice. E ca si pilda populara cu hotul care striga in gura mare ca a fost furat pentru a nu fi banuit de fapta sa. Prin ceea ce se intampla la Sarmizegetusa Regia, in mod special prin acest curent neodacist mistic bolnavicios, se urmareste dezbinarea neamului românesc.

-          Acum sunt paznici la Sarmizegetusa. Mai pot face ritualuri asa cum faceau inainte?
-          Nu chiar asa ca inainte. E bine ca s-a luat aceasta masura. Datorita lumanarilor si a focurilor ce se ardeau in timpul ritualurilor se deteriorau vestigiile. Multi se urcau pe pietre pentru a se incarca cu asa-zisele energii, altii ciopleau cate o pietricica pentru a duce "energiile" acasa si asa cate putin se deteriorau tot mai mult. Odata cu aceasta masura s-a impus si interzicerea ritualurilor religioase. Ezoteristii continua cu aceste ritualuri, dar in forma mai discreta, mai mascati. Merg acolo ca simpli excursionisti, isi platesc biletul la intrare si dupa ce au intrat se regrupeaza. Ritualurile si cursurile de initiere si le fac la pensiunile din zona si la cetatile din imprejurimi. Localnicii povestesc ca de multe ori ii vad pe Godeanu[21] sau la Fetele Albe. Alteori merg la Blidaru sau la Costesti Cetatuie. Cel mai des vin in noptile de sambata si duminica cu luna plina si la anumite momente in care ei traiesc cu impresia ca cerurile sunt deschise in mod special doar in acele locuri. La cetatile unde inca nu este paza se mai savarsesc ritualuri, de obicei noaptea in ascuns. Chiar daca vor fi pazite toate cetatile ei vor continua undeva in apropiere, caci in mentalitatea lor deja s-a infiripat convingerea ca asa este si asa e bine cum fac ei.

-          Pentru cei care au intrat in aceste secte exista o cale de intoarcere
-          Daca sunt sinceri in cautarea Adevarului, da, exista. Pe langa aceasta sinceritate e nevoie sa aiba si discernamant. Daca se lasa condusi in totalitate de guru sau initiati, acestia se vor folosi de naivitatea si sinceritatea lor pentru a le manipula gandirea si simtamintele. Daca le spune cineva aceste lucruri nu cred pentru ca ei se raporteaza doar la ce le spune fachirul sau liderul de grup. Sunt multi care au practicat ezoterismul fara sa isi dea seama ca sunt ingraditi. Guru le spunea sa nu citeasca din cartile ortodoxe ca se intoxica spiritual, si asa ii tinea departe de Adevar. In privinta celor sinceri, Dumnezeu le va da intr-un anumit momnet o simtire launtrica prin care sa isi dea seama ca drumul pe care au mers nu este cel bun. Pentru multi, la inceput le este greu sa recunoasca, isi aduc raspunsuri prin care sa isi justifice ca nu e asa, dar cu timpul Dumnezeu lucreaza in sufletul lor si isi vor reveni. Cei care s-au impartasit de anumite stari, nu vor reusi pana nu isi vor da seama de unde vin acele stari, chiar daca deja in mintea lor au aparut semne de intrebare. De exemplu la o adunare de penticostali, vedem ca la un moment dat incep toti sa se scuture si vorbesc ciudat. Ei simt anumite stari si traiesc cu impresia ca acestea sunt de la Duhul Sfant. E clar si se vede din manifestarile lor ca sunt in inselare, dar daca le spui nu te cred, ei asa stiu si asa simt. L-a fel si cu cei ce au avut anumite stari in ezoterism, ei le-au simtit si traiesc cu impresia ca aceste stari sunt de la Dumnezeu, poate ca daca isi vor da seama ca sunt inselari dracesti se vor intoarce de la ratacirea in care se afla, in cazul in care vor fi sinceri. Daca nu sunt sinceri vor cauta argumente si justificari pentru a ramane in aceeasi situatie. Acelasi duh intalnit la penticostali e si in cazul de fata, dar sub alta forma. Diavolul lucreaza foarte mult prin simturi. Se foloseste de aceste simturi ca sa starneasca stari de inselare, cu atat mai mult in sectele harismatice. Totul depinde de sinceritatea lor in cautarile pe care le au. Celor care sunt sinceri le-as propune sa caute fosti practicanti care au trecut prin astfel de experiente si care s-au intors de la aceste rataciri.

-          Sunt cazuri in care cei ce doresc sa se retraga din aceste secte sunt amenintati sau santajati.
-          Da, se pune problema pierderii unor cotizanti, dar mai ales de orgoliu. Cunosc cazuri de persoane care vazand ca sunt in inselare au vrut sa se retraga. Maestru i-a cautat acasa, la telefon, le-a facut propuneri de avansare in grad sau altceva ce sa fie pe placul lor. Cand a observat ca asa nu merge a inceput cu presiuni, santaje, amenintari si alte metode de intimidare. Cand esti convins cu adevarat nu te lasi intimidat si nu te sperie nimic. E mai greu cu cei care au familii si copii. Acesti oameni trebuie sa stie ca Biserica nu le intoarce niciodata spatele, oricand vor vrea sa revina vor fi primiti ca fiul risipitor din Evanghelie. Hristos se bucura pentru regasirea oii celei pierdute. Asa a facut si cu oaia cea pierduta, a cautat-o si a adus-o in turma, lasandu-le pe cele 99 pentru salvarea uneia care avea nevoie de ajutor.

-          Ati putea sa le recomandati o mica bibliografie?
-          Desigur, in primul rand cartile scrise de sfinti, de oameni despatimiti. In aceste carti gasesc adevarata ortodoxie, o ortodoxie traita si transmisa prin revelatie. Sa citeasca Vietile Sfintilor pe care sa le urmeze ca model de viata. Azi lumea ne ofera ca modele de viata vedete cinematografice, filozofi necrestini, personalitati politice si culturale necrestine, vicii si imoralitati. Aceasta vedem in mass-media si in simpozioanele care aduc noi norme de gandire. Biserica are o pozitie total opusa, ne ofera ca modele de viata pe sfinti, persoane virtuoase. De aceea as propune lecturarea acestor carti. As putea da si cateva titluri cum ar fi "Experiente ascetice" sau "Despre inselare" scrise de Sfantul Ignatie Briancianinov, "Pelerinul rus", cartile din care sa reflecte trairea si invataturile parintelui Porfirie din Grecia sau ale cuviosului Paisie Aghioritul, Patericul, Filocalia si multe altele. Nu ajunge timpul si spatiul sa le enumar pe toate. Ar mai fi de recomandat carti scrise de cei care au practicat ezoterismul si dupa ce si-au dat seama de inselarea in care traiau si-au revenit. As putea aminti pe parintele Serafin Rosse care a scris cartea "Ortodoxia si religia viitorului", dar si numeroase articole despre acest subiect. Ar mai fi cartea unui fost practicant care a ajuns sa traiasca in ashramurile din India si povesteste ce a vazut si trait acolo. Acesta a scos o carte in care mentioneaza toate aceste experiente numita "Mari initiati ai indiei si cuviosul Paisie". Sunt multe carti pe care le-ar putea lectura, dar sa vrea. Printr-o comparatie a cartilor ortodoxe si a celor hinduse isi vor da seama singuri de diferente, cauze si efecte. De inselari si adevar, de duhul ortodoxiei si de duhul practicilor orientale. Un fost practicant yoga spunea ca dupa ce a cunoscut adevarata ortodoxie si-a dat seama ca avea comoara aici in tara lui, in tara unde s-a nascut si a trait. Aceasta comoara fiind net superioara invataturilor hinduse pe care le-a asimilat in timpul cautarilor spirituale din tinerete.


[1] Un grup de membrii ai ASTRADROM am fost intr-un pelerinaj la manastirile din Romania. Astfel am vizitat si cetatile dacice. Am poposit, timp de trei zile, la schitul de la Gradistea de Munte, pe Valea Rea, in Muntii Orastiei, jud. Hunedoara. Reportajul de fata este rezultatul a trei zile de discutii cu parintele Eftimie, in timpul sederii la schit si a vizitelor noastre la cetatile stramosilor nostri (prof. Cristian Marc).
[2] Sincretismul este o stare nedefinita a elementelor unui fenomen specifica fazelor primitive de dezvoltare, avand la baza un amestec de teorii diferite si contradictorii atat in plan religios cat si filozofic. (n. red.)
[3] Pe blogul ASTRADROM, parintele Eftimie a scris un articol intitulat “New Age si dacismul in Romania”. In acest articol redactia noastra a inserat si emisiunea “Paganism si neopaganism”, emisiunea “Puncte de vedere” de la o televiziune locala din Hunedoara.
[4] Sinoadele Ecumenice sunt soboare ale tuturor arhiereilor. La aceste sinoade au participat toti episcopii din perioada cand au avut loc. Se numesc ecumenice pentru ca au cuprins toata ortodoxia (crestinatatea de atunci). Deciziile ce s-au luat acolo au fost in conformitate cu invataturile Sfintei Scripturi. In total au fost sapte sinoade ecumenice. (n. red.)
[5] Se refera la impunerea politeismului la crestini, in perioada cand imparatii romani prigoneau crestinismul. (n. red.)
[6] Ashramul e lacas de rugaciune al hindusilor (n. red.)
[7] Conform DEX: usor adaptabil, lipsit de fermitate, servil...
[8] Liderii sectelor ezoterice considera ca sunt mai multe locuri energetic in tara, cum ar fi la Varful Omu, Babele, Sfinxul etc. Ei isi fac propriile interpretari pe care cauta sa si le argumenteze intr-un mod propriu astfel incat sa para credibili in fata adeptilor.
[9] Ev. Matei, capitolul 4.
[10] Localitate veche pe malul Marii Galileii, vezi si Ioan cap. 2;
[11] In anul 50, Toti Apostolii s-au intrunit la Ierusalim formand primul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Deja, in acel an, exista cateva episcopii infiintate de catre Sfintii Apostoli, printre care si cea de la Ierusalim. Cu prilejul acestui Sinod au facut si primele canoane ale Bisericii. (n. red.)
[12] Aici se refera la curatia mintii.
[13] Un exemplu este cel al lui Oreste Teodorescu care da impresia ca este certat cu imoralitatea din Biserica si nu cu invatatura propriu zisa ortodoxa. Vorbeste despre Hristos ca de un "mare initiat", nu ca despre Dumnezeul cel adevarat care a facut Cerul si Pamantul si a Inviat din morti pentru rascumpararea lumii. (n. red.)
[14] Bhagavad Gita este "evanghelia" hinduismului. Invataturile ei fundamentale, in cea mai mare parte, sunt contrare celor crestine. Contine un dialog in versuri intre zeul Krishna si un ucenic al sau. Krishna este zeul considerat intemeietorul hinduismului. Poate fi comparata cu poemul antic al lui Hesiod ce descrie felul in care s-au nascut zeii Olimpului sau cu Eliada scrisa de Homer, unde este prezentat razboiul din Troia care devine pretextul unor invrajbiri sau prietenii intre oameni si zei. Versurile din Bhagavad Gita sunt adaptate pe mai multe tipuri de muzica, multe dintre ele facand inconjorul lumii prin posturile te televiziune si radio. Multe case de inregistrari au distribuit albume cu aceste melodii in multe tari crestine fara ca multi dintre cei ce le ascultau sa stie ca in spatele acestora se ascunde un substrat religios. (n. red.)
[15] Saman (tungus saman, shaman – om excitat, om in delir), preot vrajitor tribal, oficiant de cult in tipul de religie primitiva numita samanism, prezenta la toate populatiile din stadiile inferioare ale civilizatiei. Initial s-a numit saman oficiantul cultural al populatiilor primitive uralo-altaice. Samanul se prezinta ca un canal viu de comunicare cu fortele misterioase ambientale; s-a vorbit despre conditia de mysterium in care exista el si la care ajunge pe trei cai: a halucinatiei, a purificarii, a extazului mistic. (n. red.)
[16] Se refera la prezenta in casa vrajitoarei a unor elemente de cult, icoane, carti etc. pentru a-i insela pe cei ce veneau la ea (n. red.).
[17] Casta Brahmanilor (casta preoților hinduși ) erau cei ce dețineau “puterea sacră”, legați de perpetuarea tradițiilor religioase (sacrificiile rituale efectuate) și intelectuale de transmitere și comentare a învățăturilor vedice ale hinduismului.
     Etimologic brahman înseamnă formula magică pronunțată de preot cu ocazia efectuării sacrificiului. În virtutea acestei situații brahman însemna, în același timp, preot și principiu absolut de ordin divin.
     Funcția brahmanului se identifică cu sacrul (un fel de zeu printre oameni), astăzi “maestru” (nu guru). Brahmanilor li se pretindea să cunoască temeinic conținutul cărților sacre, să aibă o conduită morală impecabilă, fiind întreținuți de stat în calitatea lor de sacerdoți în serviciul intereselor comunitare. Funcția sacerdotală le asigura privilegii sociale (scutiri de taxe și Impozite), nu puteau fi pedepsiți prin tortura sau condamnare capitală. Singurele pedepse erau tunsul părului și excluderea din castă.
     Inițierea brahmanică se făcea la 16 ani prin tunsul ritual. (n. red. – conf. surselor hinduse)
[18] Printre cei care au publicat aceste fabulatii este si Maria Ciornei. Nu cunoastem daca e pseudonim sau nume real (n. red.).
[19]Dumnezeii neamurilor sunt idoli, iar Domnul cerurile a facut” (Ps. 95.5); idolii sunt demoni, se specifica inca din Vechiul Testament, deoarece prin idolatrie popoarele pagane se inchinau la dumnezeu strain. Vezi si Deutoronom 4,39 si 5,1-11; (n. red.)
[20] Eu sunt Lumina  lumii;  cel  ce  Îmi  urmează  Mie  nu  va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” (Ioan 8,12-16)
[21] Godeanu si Fetele Albe sunt munti in apropiere de cetatea dacica Sarmizegetusa Regia (n. red.).

2 comentarii:

  1. Articolul de mai sus contine adevăr 100%. Personal am trecut prin toate inițierile amintite acolo : Yoga , Radiestezie , Elta, astrologie, etc și după 20 de ani de rătăciri prin grădini străine după roșcove , Hristos cel Viu , pe care l-am căutat peste tot cu o debordantă sinceritate m-a salvat . Doamne îti mulțumesc enorm și cât voi trăi voi Lăuda numele Tău din toată inima , din tot cugetul și cu toată dragostea care tot de la tine vine, eu fiind pulbere-n vânt!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, parinte, pentru rabdare si raspunsuri si Slava lui Dumnezeu cel Viu pentru toate!
    Confirm si eu, un amarastean, toate cele de mai sus. Fost practicant timp de ani de zile, de yoga, reiki, meditatii orientale, vipassana, de qi cong si de arte martiale. Slava lui Dumnezeu ca m-a scos din inselare. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.