sâmbătă, 17 octombrie 2015

Romania se gandeste sa reorganizeze armata. Relatiile dintre SUA si Rusia se contureaza tot mai mult. Cu siguranta Romania va sluji Americii.



Războiul bate la ușă. 
Senatul a aprobat angajarea de rezerviști voluntari


 Senatul, în acest caz for decizional, a aprobat proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari. Acesta stabilește proveniența, drepturile și obligațiile, modul de recrutare și selecție, precum și modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviștii voluntari, anunță Agerpres.

Rezerviştii voluntari vor avea drepturi salariale, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate şi vor încasa primă de fidelitate. Actul normativ mai prevede că rezerviştii voluntari trebuie să execute instruirea în unitatea
la care sunt încadraţi pe durata a 15 zile calendaristice, anual. Rezerviştii voluntari vor fi plătiţi, pe timp de pace, cu 10% din soldă, mai puţin în cele 15 zile de instrucţie în care, fiind scoşi din producţie, vor primi solda întreagă.

Rezerviştii voluntari trebuie să fie devotaţi statului roman, să nu aparţină unor asociaţii religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfăşurarea profesiei militare.

"La instituirea stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare și a stării de război, contractele rezerviștilor se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați și sunt încadrați pe aceleași funcții. La desconcentrare sau declararea demobilizării rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora", se precizează în proiectul adoptat de Senat.

Potrivit proiectului de lege, rezerviștii beneficiază de o serie de drepturi, printre care:

"Art.5 - (1) Rezerviștii voluntari sunt asigurați și declarați în continuare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj pentru perioadele în care participă la instruire și la îndeplinirea misiunilor în structurile prevăzute la art. 1 alin (1) în care sunt încadrați, beneficiind de următoarele drepturi și facilități:

a) drepturi salariale potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;

b) primă de fidelitate, egală cu solda de funcție și de grad, prevăzute de reglementările aplicabile personalului militar în activitate, pentru gradul militar deținut și funcția încadrată la data plății, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum 3 ani, încheiat în condițiile prevăzute la art.18 alin. (2);

c) drepturi de echipare și de hrană conform reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;

d) măsuri de protecție socială, asistență medicală și medicamente, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;

e) recuperare după participare la misiuni militare, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;

f) pensii și despăgubiri în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul și din cauza activităților desfășurate în perioadele pregătirii, concentrării și mobilizării, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate".

Statutul rezerviștilor voluntari stabilește cadrul legislativ general pentru construirea și pregătirea rezervei umane necesare instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în situații de criză, la mobilizare și război.

Cetătenii români care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care să nu fi fost condamnat penal, să nu facă parte din organizații interzise de lege și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.