sâmbătă, 15 octombrie 2011

Moaştele Sfântului Apostol Andrei în România

Apostolul românilor va veni la Bucureşti şi în Ardeal

Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în dimineaţa zilei de luni, 24 octombrie, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus de la Patras de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul Hrisostom.

Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00. Apoi, Cinstitul cap al Sfântului Andrei va fi dus în Sibiu şi Alba Iulia unde vor poposi până în 31 octombrie.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit şi în Scyţia minor (Dobrogea de azi) unde a hirotonit episcopi şi preoţi. Din perioada Sfântului Andrei avem primele episcopii înfiinţate pe teritoriul României la: Histria, Tomis şi Calatis, pe malul Mării Negre.

Cel dintâi apostol chemat la propovăduire, şi frate al lui Petru, a fost martirizat în timpul domniei lui Nero, la 30 noiembrie, anul 60, fiind pironit pe o cruce în formă de X, din porunca guvernatorului roman al oraşului Patras. Sfintele moaşte au rămas în acest oraş până în anul 357, când fiul lui Constantin cel Mare, Constanţiu al II-lea, le-a dus şi aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol. Aici s-au păstrat întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul, la rugăminţile locuitorilor din Patras a trimis, într-o raclă, Cinstitul cap al Sfântului Apostol.

după Basilica.ro, crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.