joi, 27 octombrie 2011

De ce Sfântul Andrei Şaguna se va sărbători la 30 noiembrie?

O mică dilemă...

Un cititor ne-a trimis pe adresa de mail o scrisoare în care ne întreba despre ziua de prăznuire a sfântului Mitropolit Andrei Şaguna. În cele ce urmează vom publica fragmentul cu pricina:

În calendarul Bisericii Ortodoxe Romane avem cruce roşie in dreptul zilei de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei sărbătorit la 30 noiembrie. Toţi sfinţii pe care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în sinaxare sunt cu data de prăznuire stabilită în ziua când aceştia au trecut la cele veşnice. Mitropolitul Andrei Şaguna a trecut la Domnul în 28 iunie 1873 . Conform traditiei ortodoxe ar fi trebuit sa fie sărbătorit în ziua de 28 iunie. Vă rugam să ne spuneţi, dacă puteţi, de ce în cazul acestui mare mitropolit din Ardeal nu se respectă tradiţia Bisericii Ortodoxe în ce priveşte data prăznuirii în calendar?

Dacă cineva ar dori să răspundă acestei întrebări o poate face la rubrica de comentarii sau prin mail. Mulţumim.

Vedeţi şi:

http://www.jurnalul.ro/special/special/sfantul-andrei-saguna-al-ardealului-si-al-tuturor-romanilor-594435.html

http://www.sfant.ro/sfinti-romani/mitropolitul-ardealului-andrei-saguna.html

4 comentarii:

  1. posibil ca Dansii sa-l fi considerat apostolul romanilor din sec XVII si de aceea au ales sa fie sarbatorit impreuna cu SF APOSTOL ANDREI ocrotitorul Romaniei.
    sau posibil au ei vreun interes ascuns .... ? ? ?
    poate vom afla si noi.......

    RăspundețiȘtergere
  2. un simpatizant al PROIECTUI MANASTIRII DE LA AIUD A PR. IUSTIN PARVU7 noiembrie 2011 la 01:21

    Am dezlegat dilema cu ajutorul Distinsului Preot Alexandru Moțoc...Inspector general bisericesc, ---am trimis un email la Patriarhie si am pus doua intrebari:
    <<<<<<<1.CU MULT RESPECT, AS DORI SA-MI RASPUNDETI ...CA NU INTELEG ...DE CE MITROPOLITUL ANDREI SAGUNA ESTE SARBATORIT PE DATA DE 30 OCTOMBRIE?... FIINDCA TOTI SFINTII PE CARE BISERICA ORTODOXA II CINSTESTE IN SINAXARE SUNT CU DATA DE PRAZNUIRE STABILITA IN ZIUA CAND ACESTIA AU TRECUT LA CELE VESNICE, IAR CONFORM TRADITIEI ORTODOXE SFINTIA SA.... AR FI TREBUIT SA FIE SARBATORIT LA 28 IUNIE, CAND A TRECUT LA DOMNUL (28 IUNIE 1873).
    VA MULTUMESC SI DOAMNE AJUTA!

    2.OARE SFANTUL ARSENIE BOCA SI SFANTUL VALERIU GAFENCU CAND VOR FI CANONIZATI?
    VA ROG DACA STITI CEVA ...MI-AS DORI MULT CA SI ACESTIA SA FIE CINSTITI SI IN CALENDARUL NOSTRU ORTODOX.
    ASA CUM RIDICAM BISERICI ORTODOXE EU CRED CA AR TREBUI SA FIE CANONIZATI TOTI ACEI CARE AU LUPTAT SI S-AU JERTFIT CU ADEVARAT PENTRU CREDINTA NOASTRA ORTODOXA.

    O CREDINCIOASA... CARE INCEARCA CU AJUTORUL BUNULUI DUMNEZEU SA SE APROPIE CAT MAI MULT DE CREDINTA SI BISERICA ORTODOXA

    MA IERTATI SI VA MULTUMESC DIN SUFLET>>>>>>


    ---si iata ca am primit urmatorul raspuns:
    <<<<<<>>>>>>>>>>>
    ii multumesc parintelui Motoc pentru raspunsul dat,..... cine vrea sa inteleaga.... va intelege. DOAMNE AJUTA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sf Andrei Saguna va fi pus in calendar pe 30 noiembrie bu octombrie cum ati scris d-voastra.
    apoi raspunsul unde e?????

    RăspundețiȘtergere
  4. un simpatizant al PROIECTUI MANASTIRII DE LA AIUD A PR. IUSTIN PARVU7 noiembrie 2011 la 20:38

    raspunsul primit la intrebarile mele<<<<<<<<<<<<<<<
    Administrația Patriarhală
    Cancelaria Sfântului Sinod
    Biroul de sesizări și scrisori
    Nr. 9397/31.10.2011

    Distinsă Doamnă,
    După cum cunoașteți, una dintre condițiile pe care trebuie să le împlinească o personalitate eclesiastică pentru a fi pus în discuție în vederea canonizării o constituie și existența cultului local al respectivei personalități. În legătură cu Sfântul Ierarh Andrei (Șaguna), Mitropolitul Transilvaniei vă informăm că încă înainte de discuțiile legate de trecerea în rândul sfinților, în Mitropolia Ardealului, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, se pomenea totdeauna și ”Mitropolitul Andrei Șaguna” căruia într-o cântare a Părintelui Gheorghe Șoima i se spunea, ”da, Andrei, tu n-ai murit”.
    Ținând seama de tradiția locului, dragostea credincioșilor, coincidența cu numele Apostolului Andrei și cu misionarismul acestuia, așa cum îl regăsim și la Șaguna, Sfântul Sinod a hotărât, în respect față de tradițiile locale, față de importanța misiunii desfășurate între românii din Transilvania și față de întemeietorul Mitropoliei Transilvaniei, să fie cinstit la 30 noiembrie, nu octombrie cum afirmați dumneavoastră.
    Despre celelalte, la timpul cuvenit.
    Preot Alexandru Moțoc
    Inspector general bisericesc>>>>>>>>>>>>>>>

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.