duminică, 10 mai 2015

Cine si de ce il defaimeaza pe parintele Arsenie Boca? Sfantul Ardealului – dacismul si ecumenismul. Cum numele parintelui de la Prislop este folosit abuziv de catre cei ce cauta senzationalul.



Stilistii il denigreaza pe parintele Arsenie, in timp ce o alta extrema religioasa se foloseste de numele sau pentru a-si atrage adepti.

Imagini pentru danion vasile     Campania de ponegrire a parintelui Arsenie Boca a demarat-o Danion Vasile, in 2010, cand a inceput promovarea unei propagande pro-stiliste in Romania. In viziunea lui Danion, parintele Cleopa Ilie de la Sihastria, Ioanichie Moroi, Arsenie Boca si alti mari duhovnici din Biserica Ortodoxa Romana (BOR) sunt inselati si mincinosi. La fiecare dintre acestia, Danion gasea motive pentru a-i discredita. Acesta a ajuns pana intr-acolo incat sa considere pictura parintelui Arsenie o erezie pentru motivul ca la Draganescu l-a pictat pe Francisc de Assisi alaturi de sfinti ortodocsi. Danion s-a folosit de aceasta pictura pentru a-l discredita pe “Sfantul Ardealului” interpretand ca este un gest ecumenist. Dupa parerea unor fii duhovnicesti ai parintelui Arsenie Boca aceasta pictura reprezinta cu totul altceva. Preotul Petru Vanvulescu spunea in 2010 ca “aceasta pictura poate fi considerata ca o proorocie legata de revenirea catolicilor la ortodoxie”. Apropiatii lui Danion invoca un alt “argument” in cautarea
dovezilor, spunand ca biserica “Sfanta Sofia” din Constantinopol si biserica “Sfantul Petru” de la Vatican au fost pictate ca rezultat al gandirii ecumeniste a parintelui Arsenie. Preotul Petru Vanvulescu spune ca si aceasta imagine este tot profetica: “Probabil ca parintele Arsenie a prevazut o unire a celor doua Bisericii, aceasta unire fiind o chestiune discutabila. Trebuie sa aiba loc in duhul si invatatura Sfintilor Parinti de la Sinoadele Ecumenice. Este o profetie despre care cred ca ar fi bine sa discutam la momentul potrivit, atunci cand vom vedea exact ce se petrece, altfel ne dam cu parerea si riscam sa gresim”.  Bogdan Juncu spunea ca “pentru a putea talcui picturile si anumite expresii ale parintelui Arsenie trebuie sa ajungi cat de cat la trairea lui, ceea ce barfitorii sai nu cred ca au reusit. In ce priveste ecumenismul, parintele Arsenie spunea odata ca este nebunia nebuniilor”. Vezi si: https://saccsiv.wordpress.com/2011/06/05/de-ce-parintele-arsenie-boca-l-a-pictat-pe-ereticul-francisc-printre-sfinti/

      Interpretari de tot felul au aparut ulterior din randul stilistilor lui Danion. Apropiatii acestuia, Marian Maricaru din Bucuresti si preotul roman Matei Vulcanescu din Grecia au postat pe paginile personale de facebook nenumarate denigrari la adresa parintelui Arsenie Boca. Sunt si pagini de facebook ai caror administratori nu se cunosc, dar care raspandesc aceleasi mesaje. Banuielile se indreapta spre aceleasi persoane din anturajul lui Danion Vasile. Matei Vulcanescu este si administratorul blogului in limba romana numit: “Ortodoxia Catolica” – administrat din Grecia. Radu Iacoboaie, pe blogul sau personal, arata ca anumite inregistrari in care se incearca compromiterea parintelui Arsenie Boca sunt false. Radu Iacoboaie spune ca Matei Vulcanescu a postat cu nume ascuns inregistrari cu alti duhovnici romani in care se urmareste discreditarea Sfantului din Ardeal.

      Din mediile ezoteriste pornesc alte diversiuni, in care se aduc afirmatii ca parintele Arsenie ar fi crezut in reincarnare. Atat scrierile parintelui Arsenie cat si marturiile celor care i-au fost apropiati dovedesc ca Sfantul Ardealului nu a avut niciodata crezul ca ar exista reincarnare dupa moartea pamanteasca: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/06/parintele-arsenie-boca-maestru.html

     Pornind de la curentul dacist si amestecul cu ortodoxia s-a ajuns la aparitia unor secte in care se promoveaza sincretismul religios de tip New-Age. Printre cei implicati in astfel de secte sunt: Oreste Teodorescu, Ovidiu Dragos Argeseanu, Constantin Biris jr., Claudian Dumitriu (zis Comandorul), Dorel Vișan si altii. Unii dintre acestia si-au creat cadru legal folosindu-se de asociatii tip ONG carora le-au pus nume de sfinti (exemplu: “Sfantul Apostol Andrei”) sau chiar al parintelui Arsenie Boca, nume sub care se ascund folosindu-se de insemnatatea si popularitatea acestora. De obicei, in aceste secte cad cei care cauta senzationalul, extravaganta in plan religios si “paranormalul” (mai presus decat normalul).

     Exemplu a unor astfel de devieri este cel al lui Constantin Biris jr. din localitatea Brad – jud. Hunedoara. Acesta isi atrage adepti folosindu-se de numele parintelui Arsenie Boca, pe care apoi ii canalizeaza spre ritualurile pagane aduse zeului Zalmoxis si altor zei daci. In zona Bradului isi duce adeptii la biserici ortodoxe si dupa ce le castiga increderea le recomanda sa participle la “focurile dacice” pe care le practica dupa ritualuri pagane.

   Acesta si-a infiintat un ONG cu numele parintelui Arsenie Boca sub care isi desfasoara activitatea "dacica" in zona Bradului. Desi a absolvit o facultate de teologie ortodoxa, in "propovaduirile" sale face un amestec sincretist intre ortodoxie si ezoterism.


      Referindu-se la aceste secte mistice, medicul psihiatru Marcel Jurcut spune ca: “In mediul oferit de aceste grupari unii isi vad implinit visul de a fi lideri, sau cel putin de a avea ceva deosebit fata de omul de langa el. Exista tendinta de a iesi in evidenta cu ceva, aceasta in majoritatea cazurilor la cei care au avut neimpliniri in cariera. Unii se folosesc de aceste lucruri pentru a avea un castig material, iar altii chiar sunt convinsi ca simtamintele si trairile lor sunt de la Dumnezeu. Cei din urma traiesc cu parerea ca sunt pe o cale spirituala buna”. Pe langa parerea specialistului medical, celor care doresc sa intre in detalii legate de acest subiect le recomandam sa citeasca cartea: “Despre inselare” scrisa de sfantul Ignatie Briancianinov sau “Cuviosul Paisie si marii initiati ai Indiei” scrisa de Dyonysios Farasiotis din Grecia, fost practicant al ezoterismului.


       Explozia comerciala cu pliante, brosuri, carti, icoane etc. cu si despre parintele Arsenie Boca a dus la o exagerare a unor lucruri care au fost deturnate de la realitate. Multi se folosesc de numele parintelui Arsenie pentru a-si face imagine, pentru a castiga bani sau pentru a-si justifica propriile idei si pareri. Astfel ezoteristii din Romania recurg la asocieri false intre curentul dacist si numele parintelui Arsenie Boca. Aceste asocieri duc la impresia ca parintele Arsenie Boca sau un oarecare duhovnic ar amesteca ortodoxia cu paganismul dacic ceea ce pentru unii ar fi o rampa de lansare spre curentele New-Age -iste. Parintele Eftimie Mitra, de la schitul din apropierea cetatii Sarmizegetusa Regia spunea: “Azi ii vedem pe multi folosindu-se abuziv de numele unor personalitati din lumea religioasa. Multi spun ca parintele Arsenie a zis asa sau asa, sau parintele Cleopa sau parintele Iustin Parvu ar fi zis sau facut cutare lucru pe care in realitate nu le-au zis sau facut. Aceasta pentru a-si castiga credibilitate in randul oamenilor si pentru a-si atrage adepti in anumite grupari sau curente religioase unde vor sa fie lideri, indrumatori, povatuitori... Un om duhovnicesc nu cauta sa faca pe povatuitorul, sa se dea atoatestiutor si sa isi impuna propriile idei celor din jur cautand indreptatiri si argumentari la anumiti duhovnici sau parinti cu viata sfanta. Invataturile acestor duhovnici cu viata imbunatatita trebuiesc urmate, nu folosite ca pretext in astfel de situatii. Stateam de vorba cu un radiestezist care venea pe la Sarmizegetusa. Acesta imi spunea ca parintele Iustin Parvu l-a indemnat sa vina la cetatile dacice sa se incarce cu energie pentru a putea ajuta oameni. Cunoscandu-l pe parintele Justin, mi-am dat seama ca este o minciuna si l-am cotrazis. Din acel moment i-a indemnat pe adeptii sai sa nu mai vina la schitul nostru spunandu-le ca sunt mason. Astfel de diversiuni gasim in multe situatii, la fel se intampla si in cazul parintelui Arsenie Boca. Ei pretind ca parintele Arsenie a spus ceva ce le convine lor pentru a castiga credibilitate si a-si justifica convingerile in fata noastra, lucru pe care in realitate nu cred ca parintele Arsenie l-ar fi zis. Pornind de la astfel de exagerari se ajung la extreme care nu sunt in duhul ortodoxiei, iar acestor extreme unii le raspund cu alte extreme ajungand sa-i denigreze pe parintii al caror nume este folosit abuziv de catre acesti rataciti.

Imagini pentru arsenie boca     In ce priveste ecumenismul parintelui Arsenie Boca, cei care l-au cunoscut indeaproape spun ca parintele Arsenie nu era ecumenist. Parintele Oprea Craciun de la Cincis spunea in anul 2006: “parintele Arsenie a trait intr-o perioada grea pentru Biserica, cand prigoana era mai in toi. Nu imi place sa discut despre acest subiect, dar pot sa spun ca ecumenismul parintelui era al dragostei de aproapele si al respectului reciproc, astfel incat sa nu faca concesii atunci cand se punea problema celor de alte credinte. Pentru parintele acest subiect nu reprezenta o importanta deosebita pentru ca in acea vreme nu se discutau chestiunile acestea”. Acelasi lucru il spune si Ioan Pilea din Hateg: “Nu l-am auzit niciodata promovand ecumenismul. Nu era de accord cu devierea de la credinta si nici cu ereziile. Chiar dimpotriva, avea taria sa le combata. Urma intr-u totul calea Sfintilor Parinti. Trebuie verificat cine a scris acele carti, ce edituri sunt, si daca nu cumva au fost adaugate de catre cei care le-au tiparit. Din manuscrisele originale nu reiese ca ar fi avut conceptii prin care sa aprobe acest curent ecumenist in forma gresita care ni se prezinta noua azi . Tipariturile acestea sunt de ordin comercial, fiecare scrie ce doreste. I-a verificat cineva? Singurele care au putere de crezare sunt manuscrisele originale”.

ASTRADROM va incepe o ancheta cu scopul demascarii falsului "cuvios" de la Brad, Constantin Biris junior. Vom reveni cu detalii.
 


Aratam aici marturia parintelui Iustin Parvu despre parintele Arsenie Boca: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/un-sfant-despre-alt-sfant-cuvant-al.html

 Parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria a cerut sprijin duhovnicesc parintelui Arsenie cand era la Slatina. Vedeti detalii in scrisorile trimise parintelui Arsenie de catre parintele Cleopa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/12/05/scrisorile-parintelui-cleopa-catre-parintele-arsenie-boca-manastiri-slatina-sambata-securitate-mitropolitul-antonie-plamadeala-rezistenta-munti-sandu-tudor-mari-duhovnici-curente-spirituale/

 Oare minunea lacrimarii fotografiei parintelui Arsenie care a avut loc in judetul Vaslui, nu ar trebui sa ne dea de gandit?: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/miracol-icoana-parintelui-arsenie-boca.html

O blasfemie la adresa parintelui Arsenie Boca si a parintelui Iustin Parvu realizata de sustinatori ai curentului dacist-paganist din romania: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/deceneu-si-dacii-un-proiect-sincretist.html


prof. Mihai Deac
Mioara Balaciu



15 comentarii:

  1. Viorel Barbulescu10 mai 2015 la 18:28

    Nebuni in toata regula...
    Ii i-a duhul prostiei, rezultat din duhul mandriei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa lasam timpul sa dovedeasca ,dar sa cititi pariul lui PASCAL !

      Ștergere
  2. Il cunosc pe domnul Biris jr. Intrebati-l daca e casatorit si daca exista vre-o fata din grupul sau care sa nu fi facut amor cu ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa ceea ce spui, pot sa iti adaug ca domnul Biris atragea langa el in mod deosebit pe cei cu bani, patroni, oameni influenti, etc.
      Pa doamna Sanda Bunea din Canada a stors-o de bani. Femeia era sincera, dar nu stia ce se ascunde sub pielea lui Biris din Criscior.

      Ștergere

  3. Cine doreste, poate semna online petitia pentru canonizarea parintelui Arsenie Boca.

    http://www.petitieonline.com/pentru_canonizarea_printelui_arsenie_boca_-_sfantul_ardealului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ne facem daca il canonizeaza pe pr Arsenie? Tot mai multi astfel de ipocriti ca Oreste, Constantin Biris si altii de teapa lor se vor folosi de numele sau inseland cat mai multa lume.

      Ștergere
    2. Și la Semlac,județul Arad,este o icoană izvoratoare de Sf.Mir.Am fost acolo.

      Ștergere
  4. Din pacate, nimeni nu il defaimeaza pe parintele Arsenie Boca, ci doar arata niste aspecte dubioase ale vietii, activitatii si operei acestuia. Arsenie Boca are toate caracteristicile unui inselat, asa cum sunt descrisi inselatii in cartea ”Despre inselare” a sfantului Ignatie Briancianinov, si in cartea ”Minuni si false minuni”, a lui Mihai Urzica.
    Cititi aceste carti si, daca nu intelegeti nimic din ele sau le interpretrati gresit (asa cum interpreteaza si medicul acela psihiatru pe care il citati in articolul dvs.), atunci lasati-va de teologie si lasati Sf. Sinod si specialistii sa se pronunte in acest subiect, al ”sfantului” Arsenie Boca.
    Cu parere de rau pentru propaganda fara minte pe care o faceti, in dauna poporului roman!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine vorbeste despre teologie? Stilistul Danion sau prietenii sai Marincaru si popa Vulcanescu care face pe viteazu in spatele frontului? toti acestia au abateri grave de la echilibrul si discernamantul cu adevarat ortodox.
      Anonimule draga, iti recomand sa citesti cartea cele doua extreme si vei vedea cine il critica pe parintele Arsenie. Niste inselati de stilisti care au pofta de scandal, chipurile pe subiecte teologice.
      Fiti mai realist, domnule Anonim.

      Ștergere
    2. https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/
      Arsenie Boca -  erezie, nu canonizare.
      Pictura de la Draganescu este vadit ecumenica - vezi de exemplu https://888adevarul8despre8arsenieboca8.files.wordpress.com/2015/06/cincizecimea-eretica-a-lui-boca-ce-sustine-teoria-ramificatiilor.jpg sau https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/05/foto-de-ce-l-a-pictat-parintele-arsenie-boca-pe-ereticul-ulfila-in-biserica-draganescu-sau-nu-era-eretic/ sau https://bioeticaledotcom.files.wordpress.com/2013/10/boca_francisc-assisi.jpg?w=640.

      Lamurirea simbolurilor picturii este facuta aici https://888adevarul8despre8arsenieboca8.files.wordpress.com/2015/06/biserica-din-draganescu-un-rezumat-sugestiv-al-invataturilor-parintelui-arsenie-boca.pdf .
      Ecumenismul picturii este chiar salutat si promovat pentru Catedrala Mantuirii Neamului de catre PS Daniil Stoenescu, editorul manuscriselor. Intre acestea, PS a gasit “UN PROIECT VIZIONAR AL PĂRINTELUI ARSENIE BOCA” - schita inca mai elaborata cincizecimii eretice, chiar mai eretica prin cuprinderea intr-un proiect arhitectonic (si inca -cica- bazat pe Sfintii Parinti) subordonat papei, a franciscanilor, zidului plangerii de la Ierusalim, a operelor lui Leonardo si Michelangelo alaturi de Sarov, Prislop, Sambata, Caraiman, Cozia, Voronet, biserica lui Horea, Sf. Stefan cel Mare, Istanbul s.a.m.d.
      Dealtfel, satisfactia ecumenista a PS Daniil Stoenescu are un precedent: <>.

      La baza unora ca cele de mai sus sta (de exemplu) capitolul 108 – “Taina lui Ilie şi Ioan” din cartea ”Cuvinte vii”, pagina 271-273.  Predica se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.
      Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 este o hula de la un capat la altul. Singura “concluzie” este ca Iisus “se gandea la aceste taine ale Tatalui”- si asta atunci cand cobora muntele dupa Schimbarea la Fatza... Mai grav, se mai si intreaba daca nu cumva de la aceste dileme Iisus s-a “transfigurat si transpus” - din nou?!.
      Din pacate, aceasta varza altoita pe toate balariile este autobiografica - daca mai este nevoie, cititi aici pe parintele Gheorghe Anitulesei :
      https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/h-din-invataturile-pagane-scrise-ale-parintelui-arsenie-boca/

      P.S. Marturiile PS Daniil Stoenescu se gasesc aici:
      1. “Părintele Arsenie “Omul îmbrăcat în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur”, Ed. Charisma, Deva, 2009, pag. 90-91 - vezi pasaj aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/08/28/refuz-primarul-din-boteni-nu-vrea-sa-dea-jos-bustul-lui-petre-tutea-iar-cel-din-campulung-sa-schimbe-denumirea-strazii/#comment-282758
      2."Biserica de la Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei româneşti", Deva, 2005, pag. 176 - http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-credintei/lumea-credintei-anul-v-nr-9-50-septembrie-2007/privirea-vesniciei-pictura-parintelui-arsenie-boca/ ).

      Ștergere
  5. Din pacate curentul arsenist a prins usor la oamenii slabi in credinta si disperati in stil sionist dupa tamaduiri trupesti uitand sau nestiind ca cel mai important lucru este pocainta. La astfel de naivi, un Inochentie de la Balti, Arsenie de la Prislop si mai nou Daniil de la Frasinei face sau a facut sub puterea magiei sa fie adulat ca o vedeta, nestiind ca acesti inselati erau in sinea lor iubitori pana la nebunie de slava desarta si de banii bietului om.

    RăspundețiȘtergere
  6. Apologetii ortodoxiei refuză realitatea vieţii părintelui Boca, un sfânt al zilelor moderne care a intuit renaşterea credinţei strămoşeşti a neamului românesc, cea pe care o aveau strămoşii noştri dacii.
    Cum se explică faptul că părintele Boca a afirmat: Va lua ţara foc din Prislop? Observăm că de-a lungul anilor acest foc este focul sacru dacic aprins in multe locuri locuite de români. De ce BOR nu afirmă răspicat că ar fi vorba de focul creştin ortodox? De ani de zile acest foc sacru dacic este aprins de către românii care cred din inimă că tradiţia spirituală a neamului românesc va renaşte treptat, astfel că importul de religie din Orientul Apropiat va dispare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce prostii vorbesti omule. Cand Biserica Ortodoxa l-a refuzat pe pr Arsenie Boca?
      A lua "Tara foc de la Prislop!" nu se refera la ritualurile pagane pe care le fac neodacistii. Aceste ritualuri nu au nimic in comun cu vechii daci. Sunt improvizatiile unora care sunt ahtiati sa inventeze noi curente religioase, noi secte...
      Din ce ai scris in acest comentariu trag concluzia ca faci parte din secta lui Biris si a celor pe o minte cu el. Nu e greu de sesizat asta.

      Ștergere
  7. Defaimatori exista la tot pasul. Sa nu ne dam indarat de pe calea noastra pentru acesti oameni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Și în Semlac-Arad e o icoană izvoratoare de Sf.Mir.Am fost acolo.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.