joi, 14 mai 2015

SC Kronospan Sebes SA sfideaza populatia nemultumita si ameninta ca va cere in continuare Statului Roman sa poata exploata mai mult lemn din tara noastra.

Mafia padurilor exploateaza fara rusine din Romania.



        La Sebes, jud. Alba, oamenii au fost cei care au indraznit sa se “razvrateasca” impotriva curentului occidental de a exploata padurile din Romania. Ca urmare a protestelor de strada din Sebes, Alba, Bucuresti etc., Ministerul Mediului a oprit cererea S.C. Kronospan Sebes S.A. de a-i mari taierile de lemn din tara noastra. Conducerea companiei sfideaza nemultumirile populatiei si spune ca va cere in continuare dreptul de a taia mai mult lemn de pe teritoriului Romaniei.



 Vedeti si:

Contestaţiile societăţii civile au avut succes. Ministrul Mediului întoarce cererea Kronospan de mărire a capacităţii de producţie a formaldehidei de la Sebes – jud. Alba


Ministerul Mediului a decis să amâne decizia în privinţa măririi capacităţii de producţie a formaldehidei la Sebeş, aşa cum a cerut firma Kronospan şi cere documente suplimentare companiei. Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că documentaţia depusă de SC Kronospan Sebeş SA, în vederea măririi capacităţii de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.

SC Kronospan Sebeş SA a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba, revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 tone pe an la 40.000 tone pe an. Iniţial, APM Alba a emis autorizaţie integrată revizuită, însă  procedura a fost suspendată în ianuarie, de Ministerul Mediului, care a înregistrat două contestaţii, din partea unor din partea societăţii civile din Sebeş.



Impactul se reevaluează

În urma analizei contestaţiilor primite, Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Ministerului a decis joi că impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii Kronospan Sebeş trebuie reevaluat.

Iar de această dată trebuie să se ţină cont impactul cumulat asupra mediului, în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platforma industrială, şi cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane.

De asemenea, Comisia a cerut firmei să vină cu o analiză şi o evaluare a dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, cel puţin în ceea ce priveşte indicatorul formaldehidă şi pulberi, având în vedere sursele identificate în cadrul  analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional. Solicitarea vine în condiţiile în care în zonă există şi alte activităţi cu potenţial de poluare, cum sînt traficul rutier de pe DN 1, activitatea SC Holtzindustrie SA, activitatea viitoare a SC Kronochem Sebeş SRL.


Kronospan cere clarificări despre solicitările de evaluare a impactului cumulat

Kronospan a luat act de decizia Ministerului Mediului, însă cere mai multe detalii despre anumite solicitări ale Comisiei. „Nu o spunem noi, ci studiile independente, realizate de organisme autorizate la nivel naţional şi reglementate să facă aceste evaluări. Respectăm decizia Ministerului Mediului, însă este necesară clarificarea solicitării de evaluare a impactului cumulat al mai multor factori de poluare şi modul în care aceasta se poate realiză“, a declarat directorul de PR al Kronospan, Oana Bodea.

Activitatea Kronospan de la Sebeş şi intenţia de extindere a companiei a fost, de la începutul anului motiv de nemulţumire pentru cetăţenii din zonă. În februarie şi martie au avut loc opt proteste la Sebeş şi Alba Iulia, iar societatea civilă din Sebeş promite că va continua să iasă lunar în stradă, pentru a-şi cere dreptul la aer curat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.