duminică, 24 mai 2015

Coptii sirieni boicoteaza procesiunile ortodoxe de pe muntele Eleon la sarbatoarea Inaltarii Domnului

Un scandal provocat de coptii sirieni (monofiziti) a tulburat Vecernia Inaltarii

Coptii sirieni au incercat sa boicoteze vecernia ortodoxa a Inaltarii Mantuitorului de la Ierusalim, de pe muntele Eleon (al maslinilor). Intentia coptilor era ca incepand cu anul acesta ortodocsii sa renunte la procesiunea de inconjurare a locului original, pe care o facea in fiecare an. Reprezentantii Patriarhiei Ortodoxe de Ierusalim nu au vrut sa se creeze precedent, intervenind in acest sens la proprietarul terenului.

      Pe locul original al Inaltarii, in prezent este construita o moschee musulmana, proprietarul acelui teren fiind un arab palestinian. Acesta, in fiecare an, ofera crestinilor dreptul de a oficia slujbe de ziua Inaltarii in schimbul unor sume de bani destul de mari. Astfel in curtea sa isi pun altare si ortodocsii si armenii si coptii etc.

      Conform traditiei locului, la Ierusalim, pe muntele Eleon, in locul original unde s-a inaltat Iisus Hristos la Cer, in joia Inaltarii se savarseste sfanta liturghie. In seara de miercuri, cu o zi inainte de ziua Inaltarii, la slujba vecerniei, coptii sirieni au incercat sa obstructioneze procesiunea de inconjurare a locului unde se afla piatra originala pe care a stat Mantuitorul in momentul inaltarii.

      Procesiunea consta in cadirea la "Lumina lina" in jurul locului original prin inconjurarea locului. Coptii sirieni au amplasat altarul lor tocmai lipit de peretele moscheei astfel incat sa nu poata ortodocsii inconjura acel loc, desi conform regulii pusa de proprietar, in jurul moscheei, trebuie lasat un culoar liber de 60 cm, astfel incat sa se poata circula.

     La slujba vecerniei Inaltarii a participat un arhiereu al patriarhiei Ierusalimului si un sobor de preoti. In momentul cand preotii si diaconii prezenti au inceput cadirea, coptii sirieni s-au asezat in fata acestora interzicandu-le sa treaca prin fata lor. Reprezentantii Patriarhiei Ortodoxe de Ierusalim au incercat sa ii convinga pe copti sa ii lase pe clericii ortodocsi sa cadeasca asa cum au facut in fiecare an, dar nu au reusit. Spiritele au inceput sa se incinga, iar slujba ortodocsilor s-a intrerupt. 

     Dupa mai bine de o ora de discutii aprinse, a sosit la fata locului si patriarhul Ierusalimului. Dupa o discutie avuta cu proprietarul si reprezentantii Bisericii Copte, lucrurile s-au linistit si ortodocsii au continuat slujba vecerniei conform traditiei. Au inconjurat locul original al Inaltarii si au savarsit slujba pana la final.

Filmarea de mai jos surprinde cateva secvente din timpul discutiilor dintre arhimandritul Vartolomeu, reprezentant al Patriarhiei de Ierusalim, si coptii sirieni care au blocat accesul in jurul locului original al Inaltarii Mantuitorului.

    
Secvente surprinse cu un telefon mobil
A doua zi la Liturghie, au incercat din nou sa boicoteze venind pregatiti cu bate. Vazand ca numarul ortodocsilor prezenti la Liturghie a fost mult mai mare, coptii sirieni au renuntat la alte astfel de gesturi. Ortodocsii au inceput slujba mai repede cu o ora astfel incat vohodul si procesiunea in jurul locului original au fost terminate pe cand au aparut coptii. Reprezentantii Patriarhiei de Ierusalim spun ca o solutie a evitarii unor astfel de conflicte ar fi ca proprietarul musulman sa accepte ca slujbele sa nu se savarseasca simultan, in acelasi timp. Ortodocsii spera ca aceasta procesiune sa nu fie intrerupta in viitor, motiv pentru care nu doresc sa fie creat vreun precedent.

Nu este pentru prima data cand coptii provoaca scandaluri la Ierusalim. Au fost si cazuri cand aceste tulburari s-au terminat prin ciocniri violente, atat cu ortodocsii cat si cu armenii. De aceasta data a fost un caz fericit, lucrurile s-au linistit in urma interventiei patriarhului si, in cele din urma, a fermitatii proprietarului terenului pe care, in prezent, se afla locul original al Inaltarii Mantuitorului.

Anul acesta (2015) sarbatoarea Inaltarii Domnului a cazut pe data de 21 mai.
Coptii sirieni sunt eretici deoarece sunt monofiziti.


Gabriel Nan

Un comentariu:

  1. E trist ca acesti copti recurg la astfel de gesturi. Ne intrebam daca crimele ce vin asupra lor in Siria sunt bataia lui Dumnezeu sau un raspuns la faptele lor?
    Prin astfel de atitudini nu au cum sa primeasca sprijin de la crestinii din Europa, pentru greutatile prin care trec..., sau probabil si le fac singuri cu mana lor.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.