vineri, 8 mai 2015

Deceneu si dacii: un proiect sincretist de nuanta New Age realizat de sculptorul valcean Ivan Jinaru. Un amestec religios intre ortodoxia romaneasca si paganismul dacilor.



Un proiect monstruos care arata un fals nationalism a fost realizat de catre artistul plastic valcean - sculptorul Ivan Jinaru. Proiectul  pare a fi un kitsch de nuanta New-Age-ista care promoveaza amestecul religios dintre ortodoxie si zalmoxianismul pagan al zeilor dacici.



Vedere in detaliu
Vedere in detaliu


Autorul l-a intitulat: "Deceneu si dacii". Acest proiect imita columna lui Traian si se vrea asezat in Bucuresti, tocmai in fata cladirii Parlamentului Romaniei. In centru are o columnă înaltă de 33 de metri, deasupra căreia se află Deceneu și statuile laterale ale lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ferdinand I, Burebista, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu și George Enescu. In acelasi proiect sunt introdusi duhovnicii ortodocsi Iustin Parvu si Arsenie Boca. Printre sustinatori il gasim si pe ezoteristul Dorel Vișan alaturi de alti cantareti de muzica populara.





Proiectul este mult mediatizat in mediile ezoterice si pentru promovarea lui s-a folosit un cuvant al istoricului si teologului Dan Zamfirescu. Din pacate nu se relateaza sursa pentru a se putea verifica daca citatul exista in realitate si daca este pus in contextul real din care a fost
preluat.




 
 Ideea de a se ridica un monument marelui preot dac Deceneu a fost discutată cu un mare ierarh atunci când a binecuvântat monumentul părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni. Inspirația, susținerea și muza acestui monument îi aparține frumoasei mele soții, marea interpretă a folclorului românesc, Mariana Anghel Jinaru. Acest proiect s-a construit, aș putea spune, în Postul Mare al anului 2014, când am însoțit-o la concertele de pricesne, pe care le-a ținut în țară cu ocazia Învierii Mântuitorului, a declarat pentru AGERPRES domnul Ivan Jinaru. Din aceasta declaratie se observa ca autorul proiectului se foloseste de imaginea Bisericii Ortodoxe. Spune ca ideea a fost discutata cu un arhiereu ortodox, dar evita sa dea numele si raspunsul inaltei fete bisericesti. Deoarece nu ii da numele, nu putem verifica daca informatia este reala.




A-l asocia pe Deceneu si zeii dacilor cu sfintii si duhovnicii Bisericii Ortodoxe este dovada unui sincretism religios. Proiectul arata inselarea spirituala in care se afla autorul precum si modul in care acesta incearca sa promoveze amestecul conceptiilor religioase ce sta la baza curentului neopagan din Romania. Acest curent este tot mai des promovat in mediile ezoterice sub simbolul "stramosilor nostri dacii". Astfel, o mare parte a ezoteristilor din Romania promoveaza ideea intoarcerii la credinta in Zalmoxe, sub pretextul ca "asa au crezut stramosii nostri dacii".




Razvan Dragos
Bucuresti

7 comentarii:

  1. Estetic si ideologic, proiectul emana direct din Congresul Paispe al bolsevicilor, cu evidente adaptari la noii Stapâni. Daca nu va fi opozitie civica, prada bugetara e prea mare sa nu se implementeze falusul new age!

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura Monenciu10 mai 2015 la 16:56

    Idea e aiurea de tot. Cine a facut acest proiect ori e nebun, ori vrea sa iasa in evidenta cu o astfel de tampenie...
    Scuzati expresia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Grigore Marinescu10 mai 2015 la 17:25

    Se vede clar ca e mana de mason in gandirea acestui proiect. Numai un om cu idei mondialiste poate debita asa ceva. Un fals romanism de iti vine greata.
    Vedeti si cum batjocoresc ezoteristii numele parintelui Arsenie:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/05/cine-si-de-ce-il-defaimeaza-pe.html

    RăspundețiȘtergere
  4. În esența mesajului exprimat, este mai denaturat decât monumentul închinat ,,revoluției” din 1989 de lângă Sala Palatului din București... Mai nociv, deși acesta din urmă sugerează țeapa luată de români în sângerosul decembrie (un obelisc care străpunge un ,,cartof mare”)...

    TOXICITATEA ACESTUI MONUMENT ÎN STIL NEW AGE REZIDĂ ÎN ALĂTURAREA ORTODOXIEI RELIGIEI PĂGÂNE PRE-CREȘTINE... CONFISCAREA ORTODOXIEI DE CĂTRE MASONERIE?!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar trebui ca ortodocsii sa nu mai stea cu mainile in san ci sa ia atitudine impotriva acestor fenomene neopagane, sincretiste si inselatoare...

    RăspundețiȘtergere
  6. CE FACE BISERICA? DE CE TACE?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai bine faceti o statuie uriasa cu Carmen Iohannis care sta cu picioarele usor departate , iar vantul ii lipeste fusta subtire de rotunjimile trupului de femeie trecuta prin foc si sabie ! E mai "european" , feminist si datator de imboduri nelinistite pentru masculii claditori de noi idealuri si legi in creuzetul parlamentar de vis a vis ! Doamne ajuta , Carmenuta !!!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.