sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Idei de predici la duminica după Botezul Domnului ale PS Ioan Mihălțan al Oradiei


Duminica după Botezul Domnului.

Ev. Matei IV, 12-17.

1.Precauțiunea Mântuiorului – o mare înțelepciune.

2.Niciodată primii creștini n-au forțat martirajul lor.

3.Există o lumină fizică, a soarelui, și există o lumină interioară, duhovnicească, care se dovedește prin lumina feței.

4.Dacă lumina ochilor este o mare comoară și pierderea ei o mare nenorocire. Lumina duhovnicească este mult mai folositoare și pierderea ei mult mai păgubitoare.

5.Românul confirmă:”Spune fața cum ți-e viața”.

6.Dacă lumina duhovnicească este numai a unora folosul este mai puțin. Un popor va fi puternic în măsura în care această lumină duhovnicească îi va lumina pe cât mai mulți. Poporul roman stăpânit de virtuți  -  a biruit o lume întreagă.

7.În momentul în care romanii au fost cuprinși de întunericul patimilor, Roma a fost cucerită de o mână de barbari(vizigoți).

8.Pe drept cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos într-o asemănare a fost numit “soarele dreptății”.

9.Întunericul lăuntric poate fi luminat prin dobândirea virtuților ce duce la ordinea lăuntrică.

10.Începutul acestei ordini constă în părerea de rău cu adâncă umilință.

11.Nu umilință tânguincioasă, ci una lucrătoare pentru îndreptare.

12.În acest sens a înțeles Mântuitorul: pocăința pe care o poruncește.

13.Astăzi noțiunea de pocăință a primit un alt sens: sensul este schimbarea confesiunii și luarea unui nume atât de sfânt de așa-zișii pocăiți. “Pocăința” acestor pocăiți este departe de sensul adevăratei pocăințe întrupată de Sfinții Părinți ai Bisericii.


(Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, p.260)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.