vineri, 30 iunie 2023

Banul "ochiul dracului", ajutoarele umanitare și prozelitismul neoprotestant în comuna Mădârjac, județul Iași.

Ajutoarele din străinătate fac tulburări la Mădârjac. Acestea sunt folosite în scopul racolării de adepți.

Primarul comunei susține că totul a fost legal și nu a primit cadouri de la organizatori, în timp ce credincioșii ortodocși îl acuză de complicitate la acțiunile prozelite autorizate de primărie.

Vineri 23 iunie 2023, un grup de tineri neoprotestanți, sub organizarea asociației penticostale Miros de Cer, din localitatea Dumbrăveni, județul Suceava, au descins o acțiune religioasă pe raza comunei Mădârjac, județul Iași. Localnicii spun că de mai mulți ani, penticostalii, vin în satul lor cu ajutoare umanitare, încercând să le vorbească despre Iisus în viziunea neoprotestantă. Toate acestea se întâmplă cu acordul primăriei din Mădârjac care aprobă astfel de activități favorizând prozeliții care merg acolo din alte județe. 


O parte dintre săteni au câteva mari dileme: Cine și cum a dat aprobarea, ce conțin actele comparativ cu ce s-a făcut în realitate și de ce nu s-a vorbit despre eveniment, mulți dintre ei aflând doar în ziua cu pricina.

 Pe unii dintre localnici nu îi deranjează, spunând că ei primesc ajutoarele, dar nu vor trece niciodată la cultul penticostal. Alții nu vor să dea detalii despre subiect și nu vor să se amestece, iar câțiva cochetează deja cu ideea.

Organizatorii susțin că lor nu li se poate imputa nici o vină deoarece au autorizație din partea Primăriei Mădârjac: “Acțiunile noastre acolo au fost legale. Avem hârtie de la primăria comunei. Noi am acționat legal” spunea unul dintre reprezentanții asociației Miros de Cer, menționând că preotul ortodox a mers acolo ca un intrus fără să ceară acceptul organizatorilor. Pe de altă parte, preotul din localitate, Iulian Hârcă, susține că organizatorii au venit în satul lui pentru a atrage adepți spre cultul penticostal: "Acolo au fost și credincioși din parohia mea. Ei nu știu dedesupturile acestor așa-ziși «binefăcători» care îi păcălesc cu ajutoarele lor. Nu vin ei degeaba pe la noi. Au ei scopul lor. Știm din experiența de până acum. Unde au mers cu ajutoare au atras o parte dintre oameni în sectele lor. Nu doar penticostalii, ci toate denominațiunile acestea apărute recent, asemenea lor."

Dan Ghebuță
 

Am solicitat și un punct de vedere al primarului comunei, domnul Dan Ghebuță (în foto), care s-a situat pe o poziție adversă față de preotul ortodox. A fost o discuție de aproximativ 50 minute în care primarul a explicat punctul său de vedere, spunând că la acea manifestație nu s-au urmărit aspecte religioase, iar prin decizia primăriei s-a respectat legea: "Sunt în concediu de două săptămâni, în această perioadă mă înlocuiește vicele. Nu știu exact ce au făcut ei acolo în lipsa mea. Asociația respectivă a făcut o înștiințare către primărie, pe email, prin care ne-au adus la cunoștință că vor organiza o acțiune educativă. Ei nu trebuie neapărat să ceară acordul nostru deoarece sunt un cult recunoscut de stat, pot doar să își manifeste dorința, iar noi nu ne putem opune. Cineva din partea primăriei le-a trimis răspunsul. Noi putem decide doar locația, dar nu putem refuza evenimentul. Suntem o localitate mai săracă, nu putem refuza orice ajutor ne vine din orice parte. Majoritatea sunt de etnie rromă, doar că ei se declară români, sunt oameni care se bucură de orice ajutor. Dacă aș refuza aceste acțiuni, oamenii s-ar supăra pe mine că din cauza aceasta nu vor mai primi ajutoare. De multe ori nu știu cum să mă împart să-i mulțumesc pe toți. Au fost puțini ortodocși nemulțumiți, foarte mulți au participat la eveniment". La puțin timp după convorbirea telefonică cu primarul comunei l-am căutat și pe viceprimarul Vieru Costică, dar până la ora publicării acestui articol nu a răspuns apelurilor noastre.

Ortodocșii nemulțumiți spun că pe nici un document, care făcea referire la acest eveniment, nu era specificat că ar fi vorba de o acțiune religioasă. Un sătean cu care am stat de vorbă spunea: "Pe hârtia de la primărie ziceau că vor face o acțiune educativă, iar când au fost aici ne-am trezit că vin pastori să țină predici cu învățături neoprotestante, elemente de cult penticostal, începând de la cântece până la tot felul de învățături de îndoctrinare din credința lor. De ce nu au spus de la început că vor face o acțiune religioasă ca să știm și noi la ce să ne așteptăm". Cei nemulțumiți spun că deși nu au fost respectate cele de pe hârtie comparativ cu cele puse în practică, autoritățile comunei "s-au făcut că plouă" când li s-a adus la cunoștință că acolo ar fi avut loc activități religioase.

Sătenii revoltați au avut și câteva înregistrări făcute cu telefonul prin care arată că acțiunea a avut un caracter religios neoprotestant 100%, ceea ce a fost în contradicție cu cele de pe actele care avizau evenimentul. În acest sens primarul Dan Ghebuță recunoaște că nu știe să fi existat un desfășurător al evenimentelor care să arate cum va decurge activitatea de la început până la final, deși legea nr. 60, din 23.09.1991, prevede un regulament de desfășurare pentru activitățile publice de orice fel.

Menționăm că avem semnale, din mai multe locuri din țară, prin care ni se aduc la cunoștință cazuri similare. Astfel, unele grupări (ONG-uri) protestante și neoprotestante solicită primăriilor permisiunea pentru organizarea de activități educative (școli, cămine culturale, instituții de educație și cultură, săli de sport etc.), care ulterior devin mijloace de propagandă și prozelitism "autorizat". Unele primării au încetat să își mai dea acordul, sesizând că scopul este prozelitismul religios, iar altele au căutat justificări și acoperiri legale. Referitor la acestea vom reveni cu altă ocazie mai detaliat.

Conform legii, fiecare primărie trebuie să aibă o comisie, având menirea să se ocupe de activitățile publice organizate de către persoane fizice sau juridice care nu fac parte din instituția primăriei. Această comisie are rolul să studieze toate detaliile legate de astfel de evenimente. În discuțiile cu reprezentanții primăriei am întrebat de câteva ori despre persoanele care fac parte din această comisie pentru a discuta direct cu acestea. Atât primarul Ghebuță, cât și alți angajați ai primăriei nu au dat detalii despre această comisie, existând suspiciunea că această comisie nu a fost înființată la nivel local sau că ar fi ceva de ascuns. Atunci ne întrebăm cine și cum a luat decizii referitor la astfel de evenimente până în prezent.

Nemulțumiții spun că la mijloc ar fi interese personale și o legătură mai veche între primar și cultul penticostal. Primarul spune că nu a primit nimic de la reprezentanții acestui cult și nu crede că alți funcționari ai primăriei să aibă legături de acest gen cu organizatorii evenimentelor cu scop prozelit, din comună. Tot de la localnici aflăm că la evenimentele importante din viața comunității ortodoxe primarul nu a participat niciodată, ignorând chiar și venirea arhiereilor ortodocși în mijlocul comunității.

 

 După cum se vede în înregistrările de la fața locului, preotul Iulian Hârcă spune că nu a fost înștiințat de eveniment, deși au fost invitați acolo credincioși ortodocși din parohia sa. Ne-am interesat dacă evenimentul public a fost afișat undeva în comună și am aflat de la localnici că nu s-a vorbit prea multe despre cele ce aveau să fie, decât în ziua când a avut loc. Totuși erau și câțiva care știau cu câteva zile înainte că "vor veni ajutoare" (căci așa sunt percepuți de săteni "ăia cu ajutoarele"), dar nu știau că vor fi și activități religioase ale cultului penticostal.

Localnicii spun că au avut loc și atacuri directe sau indirecte la adresa ortodoxiei. De exemplu, pastorul care a ținut predica a spus că "Oastea Domnului este o mișcare de trezire în sânul Bisericii Ortodoxe", expresie prin care se induce subliminal ideea că Biserica Ortodoxă este adormită, în timp ce pastorul îi chema pe ortodocșii prezenți la o intâlnire cu Hristos prin intermediul său (după o viziune neoprotestantă), oferindu-se ca exemplu: "Schimbarea începe cu mine și cu voi" și altele asemenea (a se vedea înregistrările video). Ideile pastorului neoprotestant au fost susținute și de primarul comunei, Dan Ghebuță, în discuția pe care am avut-o. Acesta a menționat că Biserica Ortodoxă are multe lacune nerezolvate, în timp ce a apreciat pe noii veniți în comună pentru abilitatea lor oratorică și organizatorică.

O parte dintre săteni și-au manifestat intenția de a reclama primăria din Mădârjac Cosiliului Județean și Prefecturii județului Iași, dar preotul i-a îndemnat să nu se grăbească și să-l ierte pe primar. Totuși unii dintre localnici sunt deciși, dacă în viitor va mai face astfel de abateri, să ia măsuri, să îl reclame forurilor competente, conform legislației în vogoare a statului român.

Sătenii spun că preotul a stat între credincioși urmărind firul evenimentelor, iar când au apărut pastorii să țină predici a cerut să vorbească și el. Reprezentanții cultului penticostal i-au interzis să ia cuvântul la microfon, moment în care a început o altercație verbală între preot și organizatori (vedeți și înregistrările video). Astfel, cazul a ajuns să fie prezentat pe rețelelede socializare prin înregistrări făcute cu telefonul, poze și explicații text. Așa am aflat și noi, iar o echipă a redacției noastre a demarat o anchetă. Reprezentanții asociației organizatoare nu au vrut să dea detalii, limitându-se la faptul că au fost în legalitate, având avizul primăriei, iar alte detalii le putem obține de pe site-ul și profilele de facebook administrate de ei. În caz că vor mai apărea informații importante despre subiect, vom reveni.

Rămânem pe recepție.

Marius Pop

 

Nota redacției: Unii dintre săteni au propus ca aceste ajutoare să fie aduse la primărie sau la parohie, pentru ca autoritățile locale (laice sau bisericești) să le distribuie, astfel eliminându-se tendința de prozelitism. Aceasta este imposibil deoarece asociațiile protestante sau neoprotestante care aduc astfel de ajutoare vor să le înmâneze personal cu scopul de a racola noi adepți. Deci... această propunere credem că nu ar putea fi realizabilă pentru că astfel organizatorii nu și-ar atinge scopul.  De asemenea, sătenii spun că ajutoarele aduse de organizatori în ultimii ani erau finantate din afara granitelor României.

- Despre istoricul sectei penticostale, vedeți aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2012/03/scurt-istoric-al-sectei-penticostale.html

- Câteva dintre tehnicile de seducție ale protestanților în România: https://www.youtube.com/watch?v=TAywBgP30tM

 

 










 

Obs.

- Menționăm că imaginile (foto si video) de la eveniment au fost primite de la săteni, cu dreptul de a fi făcute public.

- La redacție mai avem imagini video si foto, dar si alte înregistrări care țin de subiect. Acestea vor fi folosite doar în caz de nevoie, conform legislației în vigoare a statului român.

29 de comentarii:

  1. Sa creadă prostu ca primarul a făcut pe gratis tot circul ăsta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vede pe moaca lui ca e un om nesincer

      Ștergere
    2. Aveți dreptate, primarul este ateu convins.

      Ștergere
    3. Ce s-a mai intamplat intre timp? Au mai venit sectantii? Au gasit persoane care sa-i urmeze? Primarul cum se comporta?

      Ștergere
    4. Primarul este același ATEU convins. La alegeri o să-l aruncăm la coșul de gunoi !!!

      Ștergere
  2. Ce obraznici erau organizatorii cu preotul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa sunt pocaitii...Amabili si politicosi de ochii lumii. dar urasc preotii pentru ca asa au fost indoctrinati de pastorii lor...

      Ștergere
  3. Primarul trebuie acțioinat in instanță. Dacă va fi iertat va face iar, profitând de toleranța ortodocșilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Prozeletismul sectar face ravagii cam peste tot, inclusiv în București

    RăspundețiȘtergere
  5. Banii din Europa sunt pierzare pentru rom#ni. Si dufleteste, dar si economic...
    Sufleteste ca iti pierzi sufletul cu sectele astea...
    Economic ca ne-a distrus tara cu asa-zisele ajutoare si finantari...

    RăspundețiȘtergere
  6. Preotul a procedat corect. Felicitari...

    RăspundețiȘtergere
  7. Primarul să își vadă de politică. Să nu se amestece în treburile religioase. Doar vrajbă a reușit să facă. Ce să zicem... Oare de ce a făcut-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce întrebare pui și tu.
      Cum adică de ce s-a amestecat?
      Crezi că lui nu-i plac banii de peste ocean?
      E logic. Nu?
      Tu care esti din acel sat știi ce fel de om este primarul vostru. Doar voi l-ați ales.

      Ștergere
    2. Primarul a făcut pentru bani.

      Ștergere
  8. Pocăiții fac presiuni pe rromi si pe cei cărora nu le place munca, aducând ajutoare... Halal credința asta penticostală... Își fac adepți pe bani și alimente trimise din Norvegia sau Suedia... Te mai miri că nu au sfinți și sfințenie !!!
    Am fost baptist și știu cum se răspândesc aceste culte. M-au păcălit și pe mine, dar mi-am revenit. Nici nu vreau să mai aud de ei. Să fie clar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A prins un primar sărac și își fac treaba. Vine banu, se dă avizul și iaca așa merge trebușoara... Sectarii știu prin ce fel de oameni să își atingă scopurile lor "misionare".
      Mă refer la satul acesta Mădârjac, despre asta e vorba aici.

      Ștergere
  9. Dacă primarul e de partea sectarilor e clară treaba. Preotul va avea zile negre acolo. Sperăm ca Dumnezeu să-l întărească.

    RăspundețiȘtergere
  10. Penticostalii dacă nu ar avea bani, nu i-ar fi băgat nimeni în seamă. Ei sunt religia care se răspândește prin bani. Deci e clar. Banul e ochiul celui rău, precum ați scris în titlu. De aici deducem cui slujesc aceștia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă primăria Mădârjac ar fi ajutat biserica nu sar fi ajuns aici.

    RăspundețiȘtergere
  12. Miroase a corupție de la distanță....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un caz similar a fost în Năsăud. Primarul juca între două ape. Pe de o parte îl mulțumeau facilitățile materiale ale protestanților, iar pe de altă parte încerca să dea impresia că respectă dorința sătenilor.
      De la primar pornește totul. Dacă vrea le dă aprobare, dacă nu vrea știe el cum să-i ocolească să nu facă prozelitism prin satele lui...
      Se vede clar că primarul le ia mereu apărarea la sectari. Oare pe gratis? Oare nu a fost mânjit și el cu ceva?
      Că el nu recunoaște e altă trebă, garantez că nu va recunoaște niciodată. Un om corupt nu va recunoaște că e corupt.

      Ștergere
  13. După ce vor primi multe donații de acest fel, mădârjanii vor vinde si pe strămoșii lor... Vor uita de mama, de tata, de bunici si strabunici, iar în final vor mânca de la străini circ pe pâine... "Bravo lor"... oameni usor de cumpărat !
    Offf...banul si prostia...

    RăspundețiȘtergere
  14. Dacă penticostalii nu au casă de adunare în sat, de ce au facut această manifestație de amploare?
    Scopul e clar: prozelitismul. Aceasta este o infracțiune pedepsită si de lege, prevăzută in codul penal.
    Trist este ca primarul e complice la aceasta actiune. Dar cu ce preț...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primarul e din PSD. Deci e de inteles… Are spatele asigurat si se poate vinde ca are protectie la Consiliul Judetean Iasi. PSD e un instrument de prozelitism al sectarilor. Ca atare trebuie sanctionat prin vot.

      Ștergere
  15. Ziua de 23 iunie va rămâne în istoria comunei Mădârjac ca cea mai neagră zi.
    Este ziua în care câteva familii s-au desprins sufletește de Biserica străbunilor lor, ziua în care s-au afiliat unei secte pentru anumite avantaje materiale, ziua în care și-au dat sufletul pierzării etc…
    Primarul Ghebuță va rămâne în istorie cu această faptă. Am vorbit cu el… Se scuză, se îndreptățește etc… Ce mai contează, important e că nu discută … Faptul e consumat… A făcut-o… Cert este că se limitează la a aburi lumea, îndreptarea situației e doar în vorbe, nu în fapte…

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună dimineața
    Mă numesc Ioan Sorin Sârbu, sunt din București,
    Aș interveni cu un mic detaliu important, din punct de vedere juridic.
    Acțiunea organizată de asociația "Miros de Cer", nu este o acțiune religioasă ci o acțiune cu scop prozelit, ceea ce o face să nu intre sub incidența articolului de lege așa cum o prezintă domnul primar.
    Se pare că primarul comunei face o eroare intenționată profitând de faptul că sătenii nu cunosc legea.
    Diferența dintre "adunare religioasă" și "acțiune de prozelitism" este enormă, din punct de vedere legal.
    1. Adunarea sau activitatea "religioasa" este aceea la care nu se atrag persoane de altă religie. În consecință, participanții sunt de aceeași religie cu organizatorii.
    2. "Prozelitismul" este acea acțiune prin care se atrag în mod deliberat persoane de la o religie majoritară la una minoritară prin mijloace infidele cum ar fi: șantaj, oferirea de bunuri materiale sau bănești, ajutorarea pe criterii sociale sau materiale, diferite favoruri profitându-se de situația grea a unei (unor) persoane, ocuparea unui loc de muncă, manipulare emoțională sai a informașiei prezentate, promisiuni etc... Acestea pot fi făcute si în ziua evenimentuli, dar și inainte de eveniment cu o perioadă apropiată sau repetându-se în timp.

    În concluzie:
    Primarul a trecut această acțiune prozelită mascând-o sub aspectul educativ sau religios, ceea ce este total diferit de ceea ce se întâmplă în realitate acolo. Însuși domnul primar recunoaște că înainte de acea acțiune au avut loc acțiuni prin care se ofereau ajutoare materiale ceea ce a influențat participarea unui număr de persoane la acea activitate.

    Rezolvarea situației:
    Problema poate fi rezolvată doar printr-o decizie a Consiliului Local care să stabilească un regulament propriu al comunei pentru adunările publice, ceea ce ar fi trebuit să existe deja (în caz că există trebuiesc doar unele actualizări). Legea prevede și o comisie care să cerceteze contextul în care se fac aceste adunări publice, cine sunt oraganizatorii, cine sunt participanții, ce scopuri sau interese ascunse pot exista etc...
    Deci..., totul depinde de felul în care primăria și consiliul local gestionează situația.

    Cu mult respect si considerație,
    Ioan Sorin Sârbu, jurist

    RăspundețiȘtergere
  17. Acel sat are de dat un examen in fata lui Dumnezeu.
    Acum se va vedea daca vor ceda in fata sectelor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu doar primarul a fost cumpărat de sectari. Alături de primar mai e și secretarul primăriei. Ambii din PSD.
    Dictatura PSD își spune cuvântul. Se pare că le plac și lor să fie unși, mânjiți, cu bani dinafară...

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.