Profanări de vestigii istorice pe dealul unde este amplasată Cetatea Devei.
Primăria Devei și instituțiile abilitate se fac că nu aud. Cine sunt făptașii.
Poliția a deschis dosar penal, pentru
trei persoane, deși în filmări apar mai multe persoane la fața locului. Printre
acuzați se numără și o personalitate politică hunedoreană, din Deva, un om de
afaceri care are contracte cu primăria orașului. În prezent cei trei se află în stare de cercetare.
Din filmări și alte relatări reiese că s-ar fi găsit obiecte metalice și ceramice pe care făptașii nu le-au declarat. Acestea au ieșit la suprafață odată cu săparea traseelor din situl arheologic. Au dărâmat un zid medieval pentru a face rampă de sărituri cu bicicletele și au spart scări sculptate în piatră datate din perioada neolitică. Toate acestea pentru a construi un traseu off road pentru biciclete.
Făptașii se acoperă de acte și vorbe frumoase încercând să minimalizeze
gravitatea situației. Dacă s-ar aplica legea, fapta se pedepsește cu închisoare.
Zilele trecute, fostul candidat la primăria Devei, Lucian Davidoni, din partea USR, a fost filmat de către deveanul Alin Nuț (Amigo) în timp ce acesta, împreună cu alți membrii ai asociației lui, practicau sporturi extreme în ariile protejate. Pentru a-și face traseu de distracții, Lucian Davidoni, a făcut pârtie pentru biciclete săpând în locuri protejate și distrugând câteva vestigii istorice de mare valoare arheologică. Conform relatărilor sale, Davidoni susține că nu a stricat nimic, doar "…am mutat niște pietre…". Aceste "pietre" erau pe o cale de acces (dale din piatră veche) care ducea până în vârful cetății. "Pietrele" cu pricina erau de mii de ani acolo, constituind un obstacol în traseele lor.
VIDEO: https://m.youtube.com/watch?v=PyODB_go3Dc&feature=emb_logo
Surse din cadrul primăriei Deva ne spun că în anul 2020, a fost devastată o cruce din lemn ridicată pe dealul cetății cu sprijinul firmei Nida Construct, administrată de Dan Cerga. Pentru montarea troiței, executantul a avut toate avizele necesare. Troița montată de Dan Cerga a fost așezată în locul unei alte cruci metalice deteriorate de intemperii. Localnicii de la poalele dealului ne spun că sus, în poienița de pe deal, numită și "Poienița Crucii", tot timpul a fost o cruce. Astfel, domnul Nicolae, în vârstă de aproximativ 60 ani ne spunea cu amărăciune: "De când mă știu era o cruce acolo. Se vedea de departe. Ședea frumos acolo sus pe stâncă, dar au fost fel de fel de oameni pe sus care au azvârlit-o jos. Nu înțeleg ce i-a deranjat." Istorici din zonă ne spun că pe locul unde a fost troița, mai de mult era un foișor, diferite statuiete cu îngeri etc… Aceasta deoarece se știe că acela este locul de unde au fost aruncați în prăpastie cei condamnați la moarte. Însemnătatea istorică a acelui loc nu e de neglijat, dar despre aceasta vom relata detaliat cu altă ocazie.
Deoarece traseul de distracții al aventurierilor era tocmai pe la crucea ce le stătea în cale, apar tot mai multe suspiciuni că ei ar fi fost autorii profanării acelei troițe. Cu atât mai mult, aceste bănuieli, sunt întărite de mărturiile unor persoane care susțin că în anumite cercuri restrânse, în anul 2020, aceiași făptași s-ar fi lăudat cu "faptele eroice" de pe dealul cetății. In urma unei acțiuni la care a participat și Alexandru Vasile Sztrîmbely, vicepreședintele asociației "Sarmizegetusa Regia", troița a fost găsită la poalele bastionului, într-o grămadă de moloz. După ce a fost recuperată, a doua zi a dispărut. Lucian Davidoni și colegii săi de distracții, nu recunosc că ar fi avut vre-o implicare în profanarea crucii. Cert este că liderii USR (atât pe plan local cât și național) nu agreează concepțiile și simbolurile creștine, iar pe poziția unde a fost troița, acum se văd urmele cauciucurilor celor care au transformat locul în trasee de biciclete. Cu detalii despre acest subiect vom reveni.
O filmare postată de Cristian Damiean pe profilul său de facebook, arată urmele cauciucurilor pe locul unde a mai rămas doar fundația troiței. Detalii vedeți aici: https://www.facebook.com/cristian.damiean
Localnicii spun că gruparea lui Davidoni are și un traseu de senzații tari pe dealul de la releu. Culmea ironiei, exact pe traseul bicicliștilor, la inceputul lunii decembrie 2021, a luat foc pădurea. Oare toate acestea sunt pure coincidemțe? Bicicletele cu care se fac astfel de trasee sunt foarte scumpe, omul de rând nu are posibilitatea să dețină un astfel de moft.
Dacă, la finalul cercetărilor, va fi dovedit vinovat, Davidoni nu ar fi singurul primul, profanator de vestigii istorice. A crezut că nu va fi prins. Înaintea sa a fost identificat de autorități, Marian Ruiu, adept al misticismului zamolxianist, care susține curentul neodacist promovat de Daniel Roxin, senatoarea Diana Sosoacă, Oreste Teodorescu etc… Așadar, doi politicieni hunedoreni, ambii ai grupării politice USR PLUS, au devastat vestigii istorice. Unul este Lucian Davidoni, candidat de primar la Deva (USR), iar al doilea este Marian Ruiu (PLUS), candidat de primar la primăria Orăștioara de Sus, ambii în județul Hunedoara.
Despre aventurile distrugătoare ale politicianului hunedorean, Lucian Davidoni, detalii vedeți aici:
Despre profanarea vestigiilor dacice de către politicianul neodacist, Marian Ruiu, detalii vedeți aici:
Marius Pop
Mioara Alexe
E clar... daca primaria are contract cu vandalizatorii...
RăspundețiȘtergereCe sa mai intervina?
Bine ati specificat. Vandalizatorii nu vor recunoaște niciodată și vor încerca să minimalizeze fapta...
RăspundețiȘtergereSpecific USR.
Putem fi contactati pe adresa de email:
RăspundețiȘtergereasociatia.astradrom@yahoo.com
Sa vedeti culmea tupeismului. Poponarii se victimizeaza prin Deva ca au fost umiliti de voi. Acest articol i-a deranjat. Dar e clar. Filmarile sunt elocvente. Auzindu-i cum se plang am gasit si eu acest site.
RăspundețiȘtergereInformatia a aparut si in presa locala din Hunedoara.
Borfasi la drumul mare. Nu recunosc fapta, dar au pretentia sa fie votati...
RăspundețiȘtergere