luni, 11 decembrie 2017

Film documentar: Consecinţele urmate de scoaterea predării în limba română în şcolile româneşti din Ucraina.

Efecte distrugătoare ale Legii Educației asupra românilor din Ucraina – film documentar realizat de BucPressTV (VIDEO)


Românii din Ucraina sunt indignați de adoptarea noii Legi a Educației, care, prin art. 7 reduce în mod substanțial dreptul la studii în limba maternă.  „Limba noastră cea română....” – un film documentar realizat de BucPress TV, care arată care sunt efectele articolului lingvistic al Legii Educației asupra românilor din Ucraina.






Ce spun realizatorii filmului:


Filmul a fost realizat de echipa BucPress TV –  un proiect al ONG Centrul Media BucPress, asociația a jurnaliștilor români din Ucraina, subliniind formele de luptă a românilor din Ucraina pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predarea în limba română.


În pofida eforturilor și străduințelor etnicilor români, noua Lege a Educației deschide o pagină tristă a realității românești din Ucraina.


Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori),  ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina.


Sunt descrise evenimentele legate de pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune  în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației, care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.


Merită menționat faptul că funcționarea platformei de opinie și actualitate românească BucPress TV a avut loc pe parcursul anului curent cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și din resurse financiare proprii ale Centrului Media BucPress.


Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea filmului, celor care susțin noi proiecte media destinate românilor din Ucraina și de pretutindeni.  


Marin Gherman, BucPress 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.