sâmbătă, 20 decembrie 2014

Sub pretextul apararii de "infractori" s-a dat o lege prin care sa fie controlate chiar si calculatoarele personale

GRAV: SRI va avea acces la orice calculator. Legea securităţii cibernetice a fost votată de Senat

GRAV: SRI va avea acces la orice calculator. Legea securităţii cibernetice a fost votată de SenatCalculatoarele românilor pot fi supravegheate fără mandat după ce controversata lege a securităţii cibernetice a fost adoptată vineri dimineata de Senat. Controversatul actul normativ prevede autorizarea percheziţiilor informatice chiar şi fără acordul unui judecător.  Este vorba de toate informaţiile, programele şi datele care se găsesc pe dispozitivile electronice de acasă.


Senatul a adoptat vineri proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC). Legea este considerată ca fiind foarte periculoasă pentru că permite acces INOPINAT în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private, chiar şi fără decizie a unui judecător. Teoretic, legea ar trebui să combată atacurile cibernetice asupra instituţiilor statului, precum atacurile hackerilor, cele prin malware, sau viruşi informatici care ar putea periclita siguranţa informatică.

Actul normativ a fost promovat de guvernul Ponta 3 şi a fost înregistrat în luna mai la Camera Deputaţilor, unde a trecut neobservată şi a trecut prin adoptare tacită.

La Senat, proiectul a fost votat de toţi cei 92 de deputaţi prezenţi, de la toate partidele. Urmează ca preşedintele Klaus Iohannis să decidă dacă va retrimite sau nu legea la reexaminare.

 Luciana Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.