duminică, 5 octombrie 2014

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, despre cardurile de sanatate: „Un card este un instrument periculos pentru societate“

Vasile Astărăstoae despre cardurile de sănătate: „Un card este un instrument periculos pentru societate“
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, consideră că un card „este un instrument periculos pentru societate“ şi că istoricul medical al pacienţilor nu trebuie să apară pe cardurile de sănătate, aceste date fiind confidenţiale şi putând fi utilizate împotriva cetăţenilor.

„Într-o ţară cu o democraţie formală cum e România, în care lumea a uitat tradiţia democratică, în care frica şi conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate şi pentru democraţie, pentru că el nu e protejat şi politicienii noştri, decidenţii noştri nu au experienţa democraţiei. Poate fi utilizat împotriva cetăţeanului. Aşa cum acum toată lumea e ascultată şi apar stenograme şi se pot distruge vieţi, la fel şi cardul poate fi utilizat. El nu trebuie să cuprindă decât nume, prenume, faptul că a plătit sau nu, dar nu şi istoricul medical al pacienţilor, deoarece e o relaţie între medic şi pacient, şi nu între cel care plăteşte“, a declarat Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae l-a dat drept exemplu pe dr.Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru că Agenţia Naţională de Integritate a declarat că există suspiciuni asupra sa, informează Mediafax.

 „După o anchetă pe care a fãcut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat că nu există acea faptă, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (...) Era deja criminal de război, voiau să-l împuşte pe un om care avea competenţă şi ştia ce înseamnã sistemul. Nu mai e“, a precizat Astărăstoae.

 În privinţa cardurilor de sănătate, Astărăstoae a spus că va face tot posibilul ca informaţiile medicale ale pacienţilor să nu apară pe carduri.

 „La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenţia că nu este bine să concentrăm datele şi, mai mult chiar, există o declaraţie a Comitetului privind Drepturile Omului, în care se spune că lupta împotriva corupţiei şi terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informaţii pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democraţiei şi a libertăţii“, a afirmat preşedintele CMR.

Părerea lui este despre cardurile de sănătate este faptul că trebuie să conţină doar informaţii care ţin de controlul financiar.

 „Trebuie să conţină: nume, prenume, plăţile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu şi serviciile care au fost decontate", a adăugat acesta, dând ca exemplu candidatura, în 1996, a „unei persoane dintr-un centru universitar“, iar în presă a apărut că fusese internat într-un spital de psihiatrie cu o depresie, când era student în anul III.

 „Acea persoană s-a retras din cursă, alţii au luat concursul. Deci informaţiile medicale sunt periculoase“, a concluzionat el. 

În ceea ce priveşte distribuitorii de carduri, preşedintele CMR a spus că aceştia nu ar trebui să fie medicii de familie, decât dacă ei doresc acest lucru.

 Primele carduri electronice active au fost lansate de CNAS pe 19 decembrie 2012. Doi arădeni au fost aleşi aleator, însă nu le vor putea utiliza decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, asta întâmplându-se cel mai probabil din 2014.

sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.