luni, 20 octombrie 2014

O troita in cinstea Sfintilor ocrotitori ai Ardealului: sfintii Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara si taranul Oprea Miclaus



Troita Sfintilor Marturisitori Ardeleni de la Schitul Huta ramane o marturie peste veacuri a luptei pentru apararea ortodoxiei in Tara Beiusului. 

In fiecare an, la data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste revenirea greco-catolicilor la ortodoxie si pe martirii care si-au dat viata pentru pastrarea dreptei credinte in Ardeal in perioada ocupatiei imperiului Habsburgic. Dintre acesti sfinti amintim pe ieromonahul Visarion Sarai, ieromonahul Sofronie de la Cioara (azi schitul Afteia), pe preotii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, taranul Oprea Miclaus din Marginimea Sibiului si toti cei care si-au jertfit viata si libertatea pentru o cauza nobila punand mai presus de orice neamul si credinta. (vezi si: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2011/10/o-c-r-o-t-i-t-o-r-i-i-r-d-e-l-u-l-u-i.html)
Asemenea lor mai amintim si pe taranul Atanasie Todoran si cei impreuna cu dansul a caror praznuire se face la 12 noiembrie.


Cine viziteaza schitul Huta din Bihor, poate vedea in mijlocul poienitei o frumoasa troita, ce se impune atat prin frumusetea artistica, dar si prin mesajul pe care il transmite fiecarui vizitator. Este inchinata sfintilor Visarion, Sofronie si Oprea, pe care fostul egumen al schitului, ieromonahul Eftimie Mitra, s-a gandit sa o ridice cand lacasul de cult pe care il conducea, a fost chemat in instanta de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Astfel, in ziua sfintirii troitei calugarul spunea: “In zilele noastre cand tara este supusa intereselor occidentului, ma gandesc ca doar sfintii ne mai pot ajuta. Oamenii isi urmaresc interesele lor, ii intereseaza sa isi pastreze rangurile si relatiile facand fel de fel de compromisuri, au uitat de neam si de biserica. Azi ne trezim ca autoritatile statului si justitia sunt puse in slujba intereselor materialiste, ele au devenit instrumente de subminare a valorilor romanesti si ortodoxe. Asa s-a ajuns ca cei ce ar trebui sa ne sustina au devenit cei mai vicleni tradatori. Stiu de coruptia din politica si justitia bihoreana, nu am incredere in acesti oameni. Sunt sigur ca ce strica omul, in neputinta lui, vor repara sfintii marturisitori. Se pregateste o repetare a istoriei din secolele XVII-XVIII, atata doar ca azi, in locul tunurilor lui Bukow se foloseste justitia”.


Troita a fost sculptata, in lemn de stejar, de catre artistul bihorean prof. Catalin Iagar, din Beius, iar sfintirea ei a avut loc in data de 29 august 2006, dupa savarsirea Sfintei Liturghii la care au participat un sobor de preoti din Tara Beiusului, avandu-l in mijloc pe consilierul cultural al Episcopiei Oradiei, preotul Ioan Alexandru Mizgan. 



Pe partea din fata a troitei este sculptat Mantuitorul Iisus Hristos rastignit. Tot in partea din fata se mai gasesc simboluri caracteristice zonei Tarii Beiusului, dar si insemne reprezentand lupta romanilor ardeleni de aparare fata de prozelitismul catolicizant. In fata, langa postament, sunt sculptate o pereche de catuse, o sabie si un lant. Catusele reprezinta suferintele taranilor ardeleni care au zacut in temnite, pentru ca au refuzat sa treaca la credinta greco-catolica, cum este si cazul taranului Gavruta Petru din satul Pocola de langa Beius. Sabia reprezinta unealta prin care romanii au fost opriti in lupta lor de apararea credintei, cum a fost si cazul fostului protopop de Beius Popa Flore caruia la anul 1744 i s-a taiat capul. Lantul reprezinta privarea de libertate a romanilor ardeleni care, pentru ca au refuzat trecerea la catolicism, au fost deposedati de bunurile personale transformati in iobagi pe fostele lor proprietati devenite mosii ale episcopiilor greco-catolice.




Pe partea din spate-sus a troitei este scris: “Intr-u slava lui Dumnezeu si cinstirea Sfintilor Marturisitori Visarion, Sofronie si Oprea, ocrotitorii Ardealului” 





Tot pe spatele troitei, la mijloc, este inscriptionat mesajul: “Vrem vladica ortodox”. Acesta a fost mesajul pe care taranul Oprea Miclaus l-a dus curtii imparatesti de la Viena din partea confratilor sai, deoarece Casa de Habsburg a desfiintat Mitropolia Ortodoxa a Ardealului de la Alba Iulia si a inlocuit-o (fara voia poporului) cu nou infiintata Mitropolie Greco-Catolica care apartinea canonic de Episcopia Romano Catolica maghiara de Estergon. Nou infiintata Episcopie Greco-Catolica de la Alba Iulia il avea in scaunul episcopal pe tanarul ierarh Atanasie Anghel (vezi si: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/07/istoricul-nicolae-iorga-despre-tradarea.html).



Cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului si al Sfintilor Marturisitori si cu stradania avocatului Augustin Man, dupa grele lupte, Schitul Huta a ramas in proprietatea Episcopiei Ortodoxe de Oradea, prin hotarare definitiva si irevocabila. Troita ramane o marturie vie in acest sens si totodata un exemplu pentru fiecare dintre romanii ardeleni, care vor sa isi pastreze crezul curat asa cum l-au mostenit de la strabunii lor.


 (Detalii despre subiect puteti gasi si in revista Buna Vestire din Beius, nr. 9-10 din 2006, pg. 10.)

Prof. Cristian Marc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.