duminică, 27 octombrie 2013

PS Sofronie Drincec se disculpa in cazul dosarelor de finantare de la culte



Pentru a se “apara”, PS Sofronie al Oradiei, isi baga subalternii la inaintare. Acestia sustin ca ierarhul lor e victima unor interese indreptate impotriva Bisericii. Se pare ca faptele dovedesc contrariul. N-ar fi pentru prima data.

 
    Pentru finantarea bisericilor, din partea Ministerului Culturii si Cultelor, la fiecare dosar, e nevoie de avizul episcopului de care apartine canonic lacasul de cult care cere fonduri de la buget. Singura, din cuprinsul Patriarhiei Române, care a lasat urme de suspiciuni este Eparhia Oradiei. PS Sofronie a blocat peste 70 dosare pregatite pentru a fi depuse la minister, in schimb singurul dosar complet a fost cel pentru finantarea catedralei episcopale din Oradea. Nu doar atat, acest dosar a fost depus in doua exemplare.

    Presa locala a demascat gestul prelatului bihorean ca apoi sa apara si “replicile”, nu in mod oficial ci prin gura subalternilor. Consilierii episcopali si protopopii au pornit o intreaga campanile de “informare” a credinciosilor din cuprinsul eparhiei. Protopopul de Oradea, pr. Dorel Rus, sustine ca “Sunt unii care vor sa il compromita pe preasfintitul. Nu va luati dupa ce scrie presa, toate sunt minciuni”. Acelasi lucru il afirma si protopopul Beiusului, pr. Ioan Balint: “vor sa discrediteze Biserica”, iar protopopul de Marghita, pr. Ioan Sugar, afirma ca “Preasfintitul nostru e un om bun care se jertfeste pentru Biserica. In spatele acestor articole stau ascunsi dusmanii Bisericii”. Singurul protopop, de la care nu am reusit sa aflam parerea, este cel de la Tinca. Aceasi pozitie o au si consilierii eparhiali de Oradea.
    In judetul Bihor sunt biserici in constructie si multe in renovare. Preotii acestor parohii au de ales intre a se descurca cu banii putini ai enoriasilor sau a aduna fonduri din colecte si mila patronilor de firme din judet. Ministerul Cultelor si Culturii, observand abuzul in functie al PS Sofronie, a considerat acesta ca fiind un viciu de procedura si a redistribuit banii in alte parti. Se pare ca celor ce ne invata despre dragoste, sinceritate si saracie le mai ramane sa puna in practica propriile invataturi cu care ne povatuiesc de la amvon.
    Ca o mica completare a celor prezentate mai sus amintim ca in judetul nostru sunt sate unde au fost retrocedate bisericile catre cultul greco-catolic, iar ortodocsii din acele localitati nu au biserica fiind pe punctul de a trece la catolicism. Indemnul consilierului juridic, pr. Ciprian Balint, a fost acelasi mereu: “Nu opuneti rezistenta deciziilor judecatoresti. Ar fi bine sa va faceti alta biserica”. Dar de unde bani inaltilor prelati? Tocmai cateva astfel de situatii au fost stopate de catre cei care ar fi trebuit sa ne sustina”, spunea cu amaraciune un preot bihorean in timp ce PS Sofronie, si subalternii sai, sustine ca e victima “dusmanilor” Bisericii.
    Sinodul mitropolitan nu are nici o obiectie asupra faptelor preasfintitului nostru.
Nicolae Badulescu (Oradea)

Pentru detalii vezi articolul integral din BIHOREANUL, nr 668, 7-13 oct. 2013, pg. 5:

Acest articol ne-a parvenit prin email de la colaboratorii nostri din Oradea.
Celor de mai sus obiectam:
Constatam ca PS Sofronie a uitat de semnaturile pe care le-a cerut preotilor cand era in pragul caterisirii. Mai mult din constrangere decat de buna voie, preotii au semnat o petitie catre sinod in urma careia a fost iertat. Se pare ca aceasta le e rasplata... Mai in gluma, mai in serios ne intrebam si noi: Si-o merita preotimea bihoreana?! (Marius Pop)

 Va recomandam si: http://saccsiv.wordpress.com/2013/04/12/in-bihor-ps-sofronie-drincec-impune-preotilor-o-dictatura-conform-regulamentului-bor/
Dictatura bisericeasca din Bihor a fost aplicata cu acordul tacit al mai marilor BOR si in conformitate cu "regulamentul" bisericesc. 

3 comentarii:

  1. eu sunt ferm convisa ca PS Sofronie Drincec este un episcop extraordinar de bun si destept. faptul ca nu l-a pimit in audienta pe primarul de cacat si vacar teodor mocioran inseamna ca acest episcop este un om foarte luminat. faptul ca a retrocedat bisericile catolicilor si grecocatolicilor in pofida opozitiei anumitor preoti oti si talari deasemenea il recomanda pe drincec ca fiind un om luminat si induovnicit.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) nu stiti cat de mult ma incanta acest articol:). si sunt fericita si mandra inclusiv de sangele meu pentru ca constat cu satisfactie ca si rudele mele il sustin pe episcopul sofronie. si il sustin ciar de aproape si concret nu doar cu gandul. :). DA, IN SFARSIT LA ORADEA AVEM UN OM EXTRAORDINAR PE SCAUNUL EPISCOPAL. DUMNEZEU SA-I DEA SANATATE SI MULTI MULTI ANI AICI LA ORADEA CACI ACTIUNILE LUI VOR FI SI SUNT CA NISTE INGERI PAZITORI AI BIHORENILOR. DUMNEZEU SA-I DEA VIATA LUNGA SI IMBELSUGATA. AMIN.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimul de mai sus nu o fi cumva “ucenicul” sau Antim Oprea? Bihorenii il cunosc pe Sofronie.
    Apropoo ce parere aveti de chefurile si betiile preasfintitului “luminat”?
    Sau stiti cumva cati bani a baut si a mancat in urma bisericilor vandute la catolici? Ca doar nu manabca orice, ca noi astialalti mai de jos... Ai putea sa ne spui ceva si despre luxul exagerat in care traieste?
    etc.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.