luni, 10 decembrie 2012

Episcopul Sofronie este acuzat de diversiune şi fals în cazul demiterii stareţei de la mănăstirea Voievozi

Fosta stareţă de la mănăstirea Voievozi a acţionat în instanţă, la Tribunalul Marghita, conducerea Episcopiei Oradea pentru abuz în funcţie şi calomnie.
Stareţa a cerut oficial o copie a deciziei Sinodului Mitropolitan de la Sibiu prin care să se dovedească dacă Mănăstirea Voievozi s-a transformatsau nu în mănăstire de călugări. Episcopia Oradiei refuză să discute subiectul.
Stareţa Teodora susţine că icoanele luate de la Voievozi nu au valoare materială, ci spirituală şi au fost primite din partea unor rudenii.

 În urma unor zvonuri şi comunicate având ca sursă episcopia Oradiei, fosta stareţă a mănăstirii revine cu detalii. Maica stareţă a dorit să verifice dacă într-adevăr există o decizie a vreunui sinod mitropolitan în care ctitoria sa să fie transformată în mănăstire de călugări. Episcopia Oradiei a refuzat orice discuţie în legătură cu acest subiect, iar în audienţă nu a vrut să o primească nimeni din eparhie. La telefoane nu răspundea nimeni, iar personalul din cadrul conducerii episcopiei a "dispărut" de la birouri.  
Cu toate că decizia Episcopiei Oradiei îi interzicea stareţei să înştiinţeze (despre noile schimbări) forurile ierarhice superioare, maica Teodora a îndrăznit să meargă în audienţă la mitropolitul Laurenţiu Strezea de la Sibiu, în a cărui subordine canonică se află eparhia Oradiei: "Am rămas surprinsă când IPS Laurenţiu mi-a spus că nu îşi aminteşte să existe o decizie mitropolitană în care să specifice transformarea mănăstirii de la Voievozi în lăcaş de bărbaţi. Am dori ca PS Sofronie să ne spună măcar un număr de înregistrare a acelei decizii mitropolitane". 
De asemenea, pentru abuzul în funcţie al preasfinţitului Sofronie şi pentru felul în care s-a aplicat decizia Episcopiei, maica stareţă a acţionat în instanţă toată conducerea episcopiei. Procesul va avea loc la tribunalul din Marghita.
Despre icoanele invocate de PS Sofronie că "au fost furate de maica stareţă", ne spune: "Icoanele nu au fost din argint masiv, aşa cum spune preasfinţitul, ci doar îmbrăcate în tablă. Când preasfinţitul venea pe la noi trebuia să îi dăm câte ceva pentru a fi mulţumit. I-am oferit icoane cu valoare materială foarte mare pe care le-a dus fără să îmi zică măcar mulţumesc. Acelea le-a uitat? Icoanele duse de mine au avut o valoare duhovnicească nu bănească. Erau aduse din Sofrino de dincolo de Moscova. L-au sunat pe părintele să îi spună că ne lasă să ne mai luăm câteva lucruri şi să plecăm fără să mai zicem nimic". 
Oamenii episcopului (protopopi, exarh, monahi de la Izbuc etc.) spun că maica Teodora a luat vacile mănăstirii. La acestea maica aduce următoarele lămuriri: "Acele vaci au fost crescute de mine şi de părintele. Ar fi vrut să i le lăsăm lor? Asta nu se va întâmpla nici în ruptul capului, n-au decât să-şi crească dacă aşa se poartă. Acum nu îmi răspunde la telefon dar când aveau nevoie de porc sau de viţel mă sună că au nevoie de carne. Încă aveau şi pretenţii cum să i le prepar. Părintele trebuia să meargă până în Maramureş să le prepare pe placul preasfinţitului. Acum se leagă de noi că am luat vacile crescute cu truda noastră şi primite de la rudele mele? Da nu i ruşine? Venea la noi la mănăstire şi se îmbăta până abia stătea pe picioare şi ne dă nouă lecţii de călugărie? Când au venit să ne scoată afară au scos dozele de bere şi au sărbătorit plecarea noastră mâncând din preparatele de carne de la animalele crescute de noi. Asta s-a întâmplat în postul Naşterii Mântuitorului. Aşa ţin ei postul? Să ne lase în pace dacă vrea să nu spun mai multe...",
Ca şi în alte cazuri similare Episcopia Oradiei nu aduce acuze oficiale, ci doar se scuză în faţa credincioşilor prin protopopi şi subalterni din administraţia episcopală răspândind astfel zvonuri (despre cei alungaţi) prin care se disculpă.
Am încercat să contactăm şi conducerea Episcopiei, dar nu răspundea nimeni la nici un telefon. Aşteptăm o poziţie oficială a mai marilor ierarhici bihoreni pe care să o publicăm ca răspuns la cele prezentate mai sus de maica Teodora Dorohoi.

10 comentarii:

  1. Ar fi interesant să vedem şi poziţia episcopiei, dar una responsabilă, în mod oficial. Aştept şi eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frate Anonim, să nu te aștepți niciodată de la un iresponsabil, la responsabilități „oficiale”!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce marsavie la acest episcop. A facut toata aceasta manipulare pentru a-si pune omul in functie. Ce obligatii are acest episcop pentru acel preot Chesarie? Ca degeaba nu o fi facut el acest gest... nu, ce ziceti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Oameni buni, aceasta cuvioasa (atentie fac eforturi pentru a vorbi frumos) nu are rude, si-a ucis in mod indirect tatal, (exista dovezi) si-a ucis in mod intentionat mama ( a privat-o de medicamentele necesare bolii de care suferea - exista dovezi) a batut zeci de maicute de-a lungul anilor (exista dovezi), a furat si a mituit oameni de rang inalt, a incercat rambursari ilegale de TVA ( exista dovezi), exista filmulete in care agreseaza fizic batrani, politisti si chiar rude. a deschis procese impotriva satenilor - le-a stramutat la judecatoria timisoara unde are "pile" si evident ca le-a castigat. exista atat de multe lucruri urate de zis despre aceasta pseudo cuvioasa, incat ar amarî inima oricui. Sa revenim la faptul ca minte, nici o ruda nu i-a dat ei nimic in ultimii 5 ani pentru ca a rupt legaturile cu toata familia ei. Prin votul saraciei pe care l-a adoptat cand a intrat in viata monahala ar fi trebuit sa renunte oficial la toate bunurile si la acumularea de bunuri evident. ar fi trebuit ca mercedes VITO, ford Mondeo si LADA, masinile manastirii sa fie inmatriculate pe manastire...nu pe EA, ca doar sunt din banii credinciosilor nu din banii ei, ca ne aducem aminte, ea nu are voie sa aiba nimic. sa revenim din nou. tot ce e construit la manastire e facut din banii romanilor, dar ea a tratat manastirea ca si pe mosia personala. omeni buni aceasta pseudo cuvioasa nu merita atentia nimanui, trebuie uitata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MAICA DESPRE CARE VORBESTI AR VREA SA TE INVITE FATA IN FATA IN DIRECT LA UN POST DE TELEVIZIUNE. AI AVEA CURAJUL SA-I SPUI ACESTE LUCRURI PRIVIND-O IN OCHI ASTFEL INCAT SA ITI POATA DA REPLICA PE LOC? ACESTE ACUZE DIN SPATELE UNUI ANONIMAT SUNT DE NIVELUL PARINTELUI ANTIM OPREA. TE ROG SA IMI DAI UN RASPUNS PUBLIC SI SA ITI ASUMI RESPONSABILITATEA PENTRU AFIRMATIILE FACUTE.
      MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

      Ștergere
  5. Pai mai handicapatilor asa este biserica ortodoxa romana o adunare de hoti gay curve si spalare de bani voi nu vedeti in ce masini umbla staretii episcopii: pai dormiti pe voi in conrinuare si donati prostimea este in floare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai tu dreptate, aproape ca ii ajunge pe pastorii sectari (protestanti si neoprotestanti)...

      Ștergere
  6. Episcopi plini de fite si de bani burtosi si necredibili....engolpioane scumpe cu pietre svarovski asta ne trebuie:-):-):-):-)nu mantuirea sufletului

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma numesc Necoara Dan sunt din satul Jorasti comuna vanatori judetu vrancea. Ma adresez Sfantului Sinod al Biserici ortodoxe Romane.Sunt de religie crestin ortodox pracricant.Prin aceasta va rog respectos sa faceti o analiza a situatiei din Manastirea Voievozi judetul Bihor iar cei responsabili sa fie pedepsiti conform canoanelor Biserici ortodoxe.Deasemeni tinand cont ca fapta este foarte grava stiinduse bine de opinia publica ca acest episcop este mason.Cu mult respect si dragoste fata de intregul cler al Biserici ortodoxe Dan Necoara.Nadajduiesc ca Bunul DUMNEZEU sa vegheze si sa ne indrume pe toti pe calea spre mantuire.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa vedem ce reactie va avea episcopul Sofronie la cazul de coruptie si spalare de bani a maicii Mina de la man. Sf. Cruce din Oradea ce a fost dat in vileag in urma cu cateva zile (televiziune, ziare locale etc.).
    Despre musamalizarea cazului cu pamantul de la marginea Oradiei am vazut. Nu ne mira, ca doar cine se aseamana se aduna si o mana spala pe alta.
    In cazul Teodorei de la Voievozi nu sunt dovezi si au persecutat-o.
    In cazul maicii Mina sunt atatea dovezi clare si PS Sofronie o protejeaza.
    E clar. Asta e mafia din eparhia Oradiei!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.