vineri, 15 iunie 2012

In memoriam ANDREI VARTIC


Sâmbătă, 2 iunie 2012, Asociaţia Culturală Pro Basarabia si Bucovina, Filiala Bacău, a organizat comemorarea a trei ani de la moartea lui Andrei Vartic. Personalitate proeminentă a vieţii culturale şi politice de peste Prut, Andrei Vartic s-a remarcat ca unul din liderii cei mai activi ai mişcării de reunificare a Basarabiei cu România.

Născut la 21 octombrie 1948, la Dănceni, judeţul Chişinău, fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato–dunărene, regizor de teatru şi film, deputat în primul parlament al Republicii Moldova (1990–1993), iniţiatorul creării Frontului Popular în Basarabia (27 mai–3 iunie 1988), fondator şi director al revistelor „Quo Vadis” şi „Fără Machiaj”, al Fundaţiei Culturale „Basarabia”, Teatrului poetic, Institutului Civilizaţiei Dacice, revistei de studii carpato–dunărene „Dava Internaţional”, autor a peste 20 de cărţi, unele apărute samizdat, cât şi a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare atât din Basarabia şi România, cât şi peste hotare. La 10 iunie 2007 a fost ales prim–vicepreşedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.

În cursul dimineţii s-a desfăşurat slujba de pomenire la Biserica ,,Sfântul Ştefan cel Mare”, oficiată de Părintele Ioan Roncea, după care, în ambianţa de la Centrul internaţional de cultură George Apostu, din Bacău, neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi, s-a desfăşurat o triplă lansare de carte, un spectacol de cantece patriotice si praznicul creştinesc.

Domnul profesor Vasile Puiu, preşedintele filialei din Bacău a Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, a moderat desfăşurarea unui program dens care s-a desfăşurat pe parcursul a 6 ore şi la care au participat, pe lângă publicul băcăuan, şi invitaţi din Basarabia:

-Doamna Nina Vartic

-Vasile Şoimaru, prietenul lui Andrei Vartic si un aprig luptător pentru unirea Basarabiei cu România.

-Nicolae Dabija, preşedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.

-Ion Iachim-scriitor din Basarabia

-Vlad Pohila-scriitor din Basarabia

-Formaţia Haiducii, din localitatea Costeşti, împreună cu o delegaţie condusă de primarul localităţii Costeşti.

Iar din ţară (din partea dreaptă a Prutului) au participat :

-Domnul Clenciu, preş. pe ţară al As. Pro Basarabia şi Bucovina

-Domnul Eutuşianu, preş. filialei Neamţ a As. Pro Basarabia şi Bucovina

-Domnul Rusanovschi, preş. filialei Oneşti, cu domnul avocat Enache-vicepreşedine

-prof. Anghel Nadejda, preşedinte al filialei Roman a As. Pro Basarabia şi Bucovina

-Din partea editurii Vicovia din Bacău, administratorul -Domnul Viorel Cucu şi directorul -Doamna Ioana Emilia Cucu

-Ionel Rusei-administratorul editurii Babel şi tipografiei Docuprint din Bacău

Spre deosebire de anii trecuţi, în care se lansa doar câte o carte din vasta operă culturală, ştiinţifică şi politică a marelui patriot basarabean, anul acesta, când comemorăm şi 200 de ani de la raptul Basarabiei, organizatorii s-au străduit sa lanseze, în cinstea memoriei lui Andrei Vartic, trei cărţi pe această temă:

-Ospeţele nemuririi, de Andrei Vartic

-Prutul are două maluri, de Nicolae Dabija

-Cireşe pentru mareşal, de Ion Iachim

Cartea lui Andrei Vartic, ,,Ospeţele nemuririi”, scoasă la editurile Vicovia şi Babel şi tipărită la Docuprint, s-a distribuit gratuit tuturor participanţilor.

Celelalte două cărţi, editate tot la Vicovia şi Babel, au fost prezentate de autorii lor, Nicolae Dabija şi , respectiv, Ion Iachim, care au oferit şi autografe celor prezenţi.

În final, formaţia vocal-instrumentală HAIDUCII din localitatea Costeşti (Republica Moldova), condusă de Gheorghe Matei, a susţinut un program artistic în memoria lui Andrei Vartic, reuşind, printr-o interpretare de mare ţinută artistică şi patriotică, să ridice în picioare asistenţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.