vineri, 11 noiembrie 2016

Un mitropolit grec contrazice afirmaţiile acelora care spun că la sinodul din Creta nu s-a schimbat nimic.


Mitropolitul Serafim de Kithire despre Sinodul din Creta: UNELE DOCUMENTE CONTIN PUNCTE DE VEDERE DOGMATICE CARE DISTORSIONEAZA INVATATURA ORTODOXA CU PRIVIRE LA BISERICA
 
Mitropolitul Seraphim din Kythira a comentat într-o scrisoare trimisă catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia cu privire la „Sfântul și Marele” Sinod din Creta și la documentele adoptate în cadrul acestuia, relatează Agionoros.


Vlădica a observat că documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” a devenit o bază pentru dispute „pentru căderea și ridicarea multora”, cu consecințe imprevizibile asupra unității sfintei Biserici Ortodoxe. Mitropolitul Seraphim a caracterizat documentul ca o „piatră de poticnire” nu doar pentru „mulți credincioși, dar și pentru patru Biserici Locale, care concentrează majoritatea credincioșilor Ortodocși”.

Vlădica a criticat comportarea delegației Bisericii Greciei la sinodul din Creta care, fiind supusă presiunilor, nu a justificat până la sfârșit amendamentele la documentele sinodale propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Greciei.

Mitropolitul a acuzat sinodul cretan de „o încălcare flagrantă a consfătuirii”, pentru că majoritatea episcopilor ortodocși nu au avut ocazia să ia parte la munca sinodului. De asemenea, el a numit inacceptabilă decizia de a mărturisi îmbisericirea celorlalte confesiuni creștine. „Timp de nouăsprezece secole Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicescă și Apostolească a refuzat să numească diferite comunități eretice ca fiind biserici creștine”, a menționat episcopul.

El a numit o astfel de poziție o „manifestare a umanismului”. „Noi nu abandonăm acea statornicie în întunericul ereziei și a intențiilor malițioase pentru a găsi pacea în confuziile lor și a spiritualității lor întunecate, dar le amintim de cuvintele Domnului: Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. ( In, 8:32)

Vlădica Seraphim a menționat că heterodocșii se consideră a fi „biserici ortodoxe” și consideră că ortodocșii nu dețin totalitatea adevărului: Catolicii consideră că Biserica Ortodoxă este „deficientă” deoarece în cadrul ei nu există primatul papal, iar protestanții „văd neajunsuri în aceea că nu oferim dreptul de conducere femeilor și nu avem căsătorii homosexuale.”

„În astfel de circumstanțe, numind heterodocșii ca fiind biserici, nu contribuim la faptul că ei continuă să trăiască în deziluziile lor, fără să se îngrijoreze de nimic? Nu le ascundem noi adevărul și lumina lui Hristos? Nu vom răspunde noi, ortodocșii, în Ziua Judecății pentru construcția acestui turn Babel spiritual și tăinuirea Adevărului Dumnezeiesc mântuitor?” a întrebat episcopul.

Mitropolitul Seraphim a accentuat faptul că în documentele „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea modernă” și „Sfânta Taină a Cununiei și impedimentele la aceasta” „conțin puncte de deviere dogmatice care distorsionează învățătura ortodoxă cu privire la Biserică.”

Atena, 25 Octombrie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.