luni, 15 iulie 2013

New Age și dacismul în România


 

  Neopăgânismul din Romania se ascunde sub umbra Bisericii Ortodoxe spunând că practicile oculte pe care le săvârșesc sunt o "Ştiintă a creierului" neavând amestec cu religia. Intenţia lor este de a atrage  câţi mai mulţi adepţi ca mai apoi să pună în aplicare ceea ce de fapt se pregăteşte la nivel mondial: întoarcerea la păgânism.



Mișcarea New Age, tot mai întâlnită la nivel mondial, ca o „religie” a viitorului, are rădăcini în practicile oculte dinainte de creștinism. La baza acesteia stă crezul în reîncarnare. Promotorii noii religii” mondiale susțin că toate popoarele trebuie să se întoarcă la vechile religii politeiste și astfel nu vor mai fi certuri interconfesionale și războaie religioase. Unul dintre liderii acestei mișcări, Alice Bailley, din SUA, susține că: “Se apropie ziua în care toate religiile vor fi privite ca emanând dintr-o unică sursă spirituală. Toate vor fi reduse la o unică religie comună, din care religia mondială universală va lua naștere în mod inevitabil”. Un alt lider New Age, Helen Blavatsky, tot din SUA, susține că religia viitorului va fi o revenire la vechile religii ale “strămoșilor noștri” dinainte de creștinism socotind că, în final religia ancestrala este religia viitorului”. Aici se tinde, spre o religie fără Hristos, o religie fără “piatra cea din capul unghiului”, din care se naște haosul. (vezi Serafim Rose, “Ortodoxia si religia viitorului”, ed. Sophia, Bucuresti, 2004, p. 294)

În România se încearcă de câțiva ani conturarea unui cult deosebit al “strămoșilor noștri” daci prin care ni se spune că aceștia au fost manipulați de Apostoli și, de fapt, noi ar fi trebuit să fim zamolxieni. Această teorie o susțin cercurile ezoterice din România care spun, chipurile, că merg la locurile dacice pentru a se încărca cu “energie pozitivă”. Ne întrebăm ce “energie pozitivă” poate avea acel loc în care se aduceau jertfe sângeroase și chiar umane? E drept că dacii aveau o religie păgână, pentru că așa aveau toate neamurile până la întruparea lui Iisus Hristos, dar după încreștinare, dacii au părăsit aceste practici. Cu toate acestea, conform relatărilor scriitorilor antici, dacii aveau o puternică credință într-o singură viață pământească și după moarte o viață veșnică (tocmai din acest motiv despre daci se spunea că sunt nemuritori). De unde au născocit-o ezoteriștii din România cu reîncarnarea? Ce legătură o fi avut religiile tibetane cu dacii nu știe să ne spună nimeni, dar cert este că practicanții ocultismului tibetan din România susțin astfel de teorii încercând să convingă și pe alții de ideile lor. Răspunsul e clar, orice ar fi, ținta e: New Age-ul cu orice preț.
Durerea noastră, ca și creștini, e viclenia cu care se încearcă, la noi în țară, punerea în practică a noii “religii” mondiale. Neopăgânismul mondial se ascunde sub diverse forme pentru a se putea infiltra mai ușor printre creștini. Cu toate că (unii dintre ei au și botez) au anumite ritualuri, invocă duhuri (numite de ei “energii”) etc., neagă că aceste practici ar fi religioase spunând că ezoteria este doar o știință a vindecării”. În România, practicanții ezoteriei (yoghini, radiestezteziști, bioenergeticieni, reiki, prananadi etc.) merg pe la bisericii și mănăstiri (la mormântul părintelui Arsenie Boca, Cleopa Ilie și alți mari duhovnici ortodocși) fără să declare nimic despre practicile lor. În acest caz se produc confuzii și noii adepți trăiesc cu convingerea că tot ce fac ei e sub umbra Bisericii Ortodoxe, câștigând astfel credibilitate în rândul celor mai puțin cunoscători. 

Cu tot respectul pe care îl avem față de înaintașii noștri daci, trebuie să fim realiști și să înțelegem că astfel de practici nu aduc nici o onoare celor care, în urmă cu două mii de ani, au luptat aici pentru apărarea acestor locuri. În ce privește ortodoxia pe care poporul român o are din perioada apostolică, dacii au primit-o fiind convinși că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.






Despre Înviere se vorbește în tot Noul Testament. Cu toate acestea ezoteriștii din România caută justificări pentru susținerea teoriilor elaborate. În cele ce urmează vom prezenta câteva argumente biblice care demontează teoria reîncarnării:
Reîncarnarea este o credinţă pagână prin care se neagă credinţa în Înviere. Derutant e faptul că unii dintre adepţii filozofiilor orientale, yoga, arte marţiale, budism, hinduism, prananadi etc. se declară creştini şi spunând că recunosc ca bune învăţăturile ortodoxe le contrazic prin însăşi propovăduirea rătăcirilor lor.      
            Unii spun că sufletul omului s-ar putea reîncarna dupa moartea biologică a individului într-un trup de animal (cal, vacă, oaie etc.) ceea ce încalcă grosolan învăţăturile Evangheliei şi ale Sfinţilor Părinţi despre suflet şi mântuire căci Iisus Hristos nu s-a jertfit Pentru mântuirea animalelor. Alţii zic că sufletul, după moartea trupului, pentru a ajunge la purificare poate să treacă prin mai multe trupuri omenesti până la starea finală de curăţie (purificare) sufletească numită: Nirvana. Dar ce se va întâmpla în ziua Învierii? Sufletul în care trup va rămâne? A creat oare Dumnezeu mai multe trupuri decât suflete?
La cartea facerii ni se spune clar că Dumnezeu a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa; după ce l-a făcut din pământ a suflat pe el şi I-a dat viaţă. Apostolul Pavel zice că o dată este dat omului să moară, iar după aceea să fie Judecata (Ev.9,27). Tot Sfânta Scriptură ne mai spune, încă din Vechiul Testament: ,,…fiindcă omul merge la locaşul său de veci… şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, care l-a dat”(Ecles.12,5 şi 7).
            Cu toate acestea, cei ce doresc cu tot dinadinsul să susţină această hulă împotriva Duhului Sfânt, spun că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul s-a reîncarnat în Sfântul Ioan Botezătorul, justificându-se cu citatul biblic: “Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie cel ce va să vină” (Mt 11,14). Aici, Mântuitorul vorbea despre Ioan Botezătorul pe care îl numise Ilie căci avea duhul şi râvna lui Ilie şi nicidecum sufletul celui ce s-a ridicat cu trupul la cer. Astfel Evanghelistul Luca spune: “Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi cu puterea lui Ilie” (Lc1,17), adică având calităţile (virtuțile) lui Ilie. Acest lucru îl mărturiseşte însuşi Sfântul Ioan Botezătorul în următorul pasaj din Evanghelie: “Şi ei l-au întrebat: Dar cine eşti? Eşti Ilie? Zis-a el: Nu sunt…Ce spui tu despre tine însuţi? El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: Îndreptaţi calea Domnului…” (In 1,21-23).
          O dovadă incontestabilă care dovedeste ca sf. Ilie Tesviteanul nu s-a reîncarnat în sf. Ioan Botezătorul este arătarea sa împreună cu Moise alături de Mântuitorul pe muntele Tabor când a avut loc Schimbarea la față.
            Sfântul prooroc Ilie s-a urcat cu trupul la cer (IV Reg 2,11) şi va reveni împreună cu Enoh care şi el, înainte de Potopul lui Noe, s-a urcat cu trupul la cer (Fac 15,18-24). Sfinții Părinți spun că Ilie și Enoh vor veni înainte de sfârşitul lumii: “Ilie într-adevăr va veni şi va aşeza la loc toate” (Mt 17,11; Apoc 11,3-12; Mal 3,22-24) având misiunea de a lupta cu antihrist. Ambii, când vor veni, vor fi în trupurile lor şi nu în trupurile altora.
            Această erezie este mult susţinută de adepţii New Age -ului mondial şi mediatizată prin reviste, ziare, emisiuni radio şi TV, literatură modernă, programe educative pentru tineret etc. Prin credinţa în reîncarnare se elimină teama de Judecată, existenţa Raiului şi a iadului, necesitatea căinţei, lăsându-se prilej omului să păcătuiască având şansa de a se curăţi sufleteşte într-o aşa-zisă viaţă viitoare.
ieromonah Eftimie Mitra


Cum ezoteristii se folosesc in mod viclean de numele unor duhovnici ortodocsi:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/parintele-arsenie-boca-si-ezoterismul.html

Demascarea practicilor ezoterice de catre un fost practicant:
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/interviu-cu-teologul-danion-vasile-pe.html

Teologul Marian Maricaru despre "energii":
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/interviu-cu-teologul-marian-maricaru.html

6 comentarii:

  1. Imaginile din acest articol au fost preluate de pe alte siteuri si bloguri de pe internet.
    In emisiunea postata in acest articol sunt doua mini interviuri, cu Danion Vasile si cu Marian Maricaru. Acestea fac parte din un interviu mai amplu care va fi postat integral pe blogul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce se intampla cu un om care a trecut de la new age la ortodoxie in primele luni. Mail trimis unui duhovnic. ''Imi cer scuze ca va deranjez iar.Dar am fost ieri la slujba la Pavecernie si a vorbit parintele despre akedie si ne-a sfatuit sa vorbim cu duhovnicul.Despre akedie mai citisem si eu inainte.Si chiar am deja de cateva luni starea aceasta si ma lupt cu ea ca e provocata efectiv am un duh necurat in minte,il simt si imi taie gandurile de multe ori.Am vorbit si cu parintele Ioan de la Biserica Sfanta Parascheva,dupa ce iar am patit lucruri noaptea. Mi-a spus ca sunt cumva in lupta ,ca nu o sa fiu lasata prea usor in pace si mi-a spus de o carte care sa o citesc "Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie".Se potriveau foarte bine intamplarile cu ale mele.Problema e ca nu pot sa disting bine,nu ma pot concentra,mai am si cateva momente de luciditate cand imi dau seama ca nu ma simt bine.Doar cand dorm mai putin cate 2,3 ori sunt mai rationala ziua,altfel sunt efectiv afectata de tot felu de vise in care mi se induc tot felu de atmosfere sumbre,care ajuta si ele la faptul ca nu pot sa ma bucur de nimic ziua,sunt amortita nici macar corpul nu mi-l mai simt.totul mi se pare negru.de simtit nu prea mai am sentimente. Imi cer scuze ca vin cu astfel de probleme, dar am nevoie sa stiu ce sa fac,mi-e greu sa tot caut eu si sa ma gandesc cum sa ma mai rog si altele.Citesc cate un acatis pe zi si ma ajuta mult.Acum il citesc pe al Domnului IIsus.As vrea sa va intreb daca m-as putea duce la Manastire la Saraca sambata.Imi doresc de multa vreme.Si prietenele mele care citeau sau au fost duse de mine in anumite locuri la adunarile alea cu oameni cu credinta stramba patesc la fel.Mie totusi teama caci deja au trecut multe luni si eu tot programe ciudate cu treziri noapte sau neodihna munca ziua am si eu nu simt,nu simt nimic si nici macar daca sunt obosita.Incerc sa imi fac treaba chiar daca mi-e foarte greu sa ma concentrez,ma descurajez si frustrez.Asa este.Nu stiu daca se cade dar am spus ca ar trebui sa va spun situatia cum este caci asa cum spunea preotul pe dumneavoastra trebuie sa va intreb sa-mi spuneti cand si cum sa ma rog sau ce ar mai trebui sa fac.Mai fac si metanii ziua.De multa vreme vroiam sa va intreb.Doamne ajuta!'' Reintoarcerea e grea, dar fructuoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumenzeu sa iti ajute. Nu iti va fi usor, dar bucuriile duhovnicesti vor fi pe masura luptei ce o duci. Intai de toate trebuie sa pui credinta in Iisus Hristos si inviere. Restul vor veni de la sine. Un om care il cauta cu sinceritate pe Dumnezeu il va gasi cu siguranta. Cine e fals in credinta lui asa va primi si raspunsul de la Dumnezeu.
      Iti doresc putere in credinta.
      Cu bine.

      Ștergere
  3. Umbla si rezoneaza un zvon ca yoghinul GUPTA are dreptate referitor la IISUS Mantuitorul care,conform zvonului ,se afla la Manastirea Sambata de Sus{in centrul centrului spiritual al lumii) ,este din Bucovina (Suceava) si se numeste DANIEL.Ramane sa vedem daca e asa in curand(maxim 1 dec 2016)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zvonul circula doar prin gruparile ezoterice. Ca de obicei yoghinii prezic tot felul de tampenii in care doar ei cred, ca mai apoi, cand vad ca nu se implinesc, se face ca au uitat de "prezicerile" lor.
      Gupta e un inselat de draci care fabuleaza. Cei care il ori nu realizeaza ca sunt debusolati ori in mod intentionat ascund ratacirea spirituala in care se afla.
      Parintele Arsenie Boca nu era de acord cu ezoterismul pentru ca stia in ce inselare se afla acesti oameni.

      Ștergere
  4. Da, omul acela care a fost la new age, a trecut deja de 8 ani de incercari. Dumnezeu ajuta si e bine acum. Slava lui Dumnezeu! Si sa nu va descurajati.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.