Sfintii ardeleni care au fost martirizati de habsburgi pentru ca au refuzat sa treaca la uniatism si au luptat cu pretul vietii lor pentru nealterarea credintei ortodoxe a romanilor din Ardeal. De ce ii cinstim.
Sfinţii:
Visarion Sarai,
Sofronie de la Cioara şi
Oprea Miclăuş
Din evlavia populară şi meritele lor faţă de Biserica şi neamul românesc, aceşti trei mărturisitori ai dreptei credinţe, au fost canonizaţi de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române având zi de prăznuire în sinaxar la 21 octombrie.
Visarion – călugărit la Ierusalim, de loc din Serbia. Tată sârb şi mamă româncă. A murit în închisorile austriece din munţii Tirol, la Kufstein neacceptând impunerea silnică de a se uni cu papalitatea (vezi mai jos mărturia istoricului Nicolaie Iorga despre Sf Visarion)
Sofronie – stareţul Schitului Ortodox de la Cioara incendiat de autorităţile stăpânitoare din acele vremuri. Ulterior, conducător al revoltelor populare împotriva iobăgiei şi subjugărilor religioase.
Oprea – ţăran din mărginimea Sibiului, a mers de trei ori la Viena pentru a cere libertatea naţională, religioasă şi culturală a poporului român care în acele vremuri era sub jugul catolicesc.
Tropar, glas 4
În Transilvania aţi mărturisit dreapta credinţă, de scaunul pământesc nu v-aţi înfricoşat şi eresului catolicesc nu aţi urmat, unitatea românilor o aţi păstrat, neînfricaţilor luptători pentru Ortodoxie. Iar pentru Împăratul Hristos, temniţă şi prigoană aţi răbdat, sfinţilor Visarion, Sofronie şi Oprea. (Alcatuit de ieromonah Eftimie Mitra, cu binecuvantarea P.S. Ioan Mihaltan)
SFÂNTUL VISARION SARAI
Cu scrisori de la sârbi, de la însuşi Patriarhul Arsenie, se înfăţişă deci, în clipa când Inochentie Klein trecea prin crisa hotărâtoare, un călugăr, Visarion Sarai, „sihastrul”, pe care satele româneşti din jurul Dobrei, apoi din al Devei şi Orăştiei, în sfârşit Săliştea, îl primiră ca pe un Mântuitor din eresul pierzător de suflet al legii „nemţeşti”. În sunete de clopote şi încunjurat de păzitori înarmaţi, dintre ostaşii sârbi ai graniţei şi dintre ţerani, el trecu în voie dintr-un loc în altul, vorbind, între multe altele, cu, şi, mai ales, fără rost, de drumul greu la Ierusalim pe care-l face, la Ierusalimul credinţei celei sigure şi drepte. Purta icoane prinse de comanac şi spunea că adesea Maica Domnului i se arăta pentru a-i da învăţături şi a-i face proorocii. Guvernul se înspăimântă de urmările pe care putea să le aibă propaganda lui, şi Sârbul, care vorbia însă foarte bine româneşte, oprit de a merge mai departe, peri de supt ochii celor cari crezuseră că prin el îşi vor curăţi sufletele de vina cea grea ce făcuseră ascultând pe preoţii uniţi şi fiind de faţă la slujba lor.
( N. Iorga, „Istoria Bisericii Româneşti”, vol. II, pg. 125)
Despre viata si activitatea acestor sfinti puteti gasi in linkul de mai jos:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2011/10/viata-sfintilor-ocrotitori-ai_22.htmlAcatistul sfintilor Visarion, Sofronie si Oprea:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2012/10/acatistul-sfintilor-marturisitori.html
Tot in aceasta zi ii cinstim si pe Sfintii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel care au fost preoti in Marginimea Sibiului.
In 21 octombrie 1948 a avut loc revenirea greco-catolicilor la ortodoxie:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/10/21-octombrie-revenirea-greco.html
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/10/21-octombrie-revenirea-greco.html
Nota:
icoana sfintilor Visarion, Sofronie si Oprea de mai sus este pictata pe lemn si se gaseste la Schitul Huta, jud. Bihor.
Ar fi bine daca s-ar medietiza mai mult acesti sfinti. Biserica sa isi dea mai mult silinta in aceasta privinta. Sant din Cluj si abia acum aflu ca exista si sfinti care ocrotesc Transilvania.
RăspundețiȘtergere