joi, 14 septembrie 2023

Jocuri politice la nivel internațional care se ascund în spatele Sinodului din Creta. Ce interese se ascund în spatele acestui "Sinod" și care sunt consecințele în lumea ortodoxă?

"Sinodul" din Creta și influiențele politicii mondialiste
 

Despre implicarea SUA în treburile interne ale Bisericii Ortodoxe, nu se prea vorbește nimic deși consecințele sunt foarte grave atât în ce privește învățătura de credință cât și unitatea ortodoxiei la nivel internațional. Susținerea schismaticilor ucraineni și încercarea de a scoate înafara legii Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina este cea mai vizibilă consecință a implicării SUA în treburile Bisericii Ortodoxe. O altă consecință care a stârnit controverse în lumea ortodoxă este susținerea logistică și financiară a "sinodului" din Creta, anul 2016. Câteva aspecte legate de implicarea SUA în întrunirea de la Creta sunt prezentate în cele ce urmează:

 

 America și pseudo-sinodul din Creta

După cum se știe, când a început pseudo-sinodul, au existat absențe răsunătoare din partea Patriarhiilor, care diminuau orice „prestigiu” al acestuia. Cu toate acestea, prin intervenția Departamentului de Stat al SUA, două dintre Patriarhiile din Europa de Est (a Serbiei și a României) au fost convinse și și-au trimis reprezentanți la pseudo-sinod. Astfel s-a rezolvat misterul implicării acestora. Există chiar și un document în acest sens, care confirmă această intervenție a SUA, care sprijină Patriarhia Ecumenică.

La pseudo-sinodul din Creta, agenți ai serviciilor de informații occidentale au fost în așteptare (adică spionaj) pentru a lărgi divizarea și disensiunea în sânul Ortodoxiei și pentru a folosi pseudo-sinodul pentru decizii incompatibile cu sistemul de valori ortodox. Astfel, au întreprins un atac la adresa unității lumii ortodoxe. Agenți americani se aflau în Creta pentru a obține controlul absolut asupra a ceea ce urma să se întâmple la pseudo-sinod. A existat un control al „elitelor occidentale” asupra Bisericilor Ortodoxe. În esență, a fost un produs al politicii externe americane.

Răspunderea organizării generale a pseudo-sinodului nu a aparținut nici grecilor, nici constantinopolitanilor, ci americanilor și grecilor americani. Elementul american a fost foarte puternic la fiecare nivel și la orice colț al pseudo-sinodului. Până și pe ecusoanele de acreditare ale jurnaliștilor și ale altor membri ai delegațiilor, totul semăna cu practicile FBI din filme.

Măsurile stricte de securitate „de tip CIA” i-au forțat chiar și pe arhierei să treacă prin scanări cu raze X, nu cumva să fie înarmați când intrau în Academia ecumenistă din Creta. Măsurile de securitate din Creta au fost draconice. Paza de coastă, forțele speciale, poliția, au fost în stare de alertă pentru a-i păzi pe Întâistătătorii [Bisericilor]. Cei care ieșeau în evidență – fiind omniprezenți – erau agenții de securitate ai serviciilor greco-americane, care erau atât de stricți, încât nu le permiteau jurnaliștilor să se apropie nici măcar de biserici decât dacă aveau o permisiune specială în acest sens.

Controlul absolut american asupra pseudo-sinodului din Creta a devenit însă evident prin participarea doamnei Elizabeth Prodromou ca principal purtător de cuvânt al pseudo-sinodului. Numele doamnei Elizabeth Prodromou nu este, desigur, nici necunoscut și nici lipsit de semnificație. Din CV-ul său științific extrem de bogat se remarcă: profesor asistent la Departamentul de Relații Internaționale de la Universitatea din Boston și profesor invitat la catedra de soluționare a crizelor de la Facultatea de Drept și Studii Diplomatice Fletcher a Universității Tufts. De asemenea, colaborează cu Centrul pentru Studii Europene (CES) al Universității Harvard, unde prezidează grupul de studiu asupra estului Mediteranei și a Europei. Calificările sale academice îi permit să ia parte – și acesta este aspectul cel mai important – în comitetele avizate de elaborare a politicilor guvernului SUA. Din 2004 până în 2012 a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Libertatea Religioasă Internațională a Camerei Reprezentanților din SUA, iar din 2011 a fost promovată ca membru al grupului de lucru competent al Departamentului de Stat al SUA pe tema „Religie și politică externă”. Este considerată expert în problemele estului Mării Mediterane și ale Europei de Sud-Est și a conlucrat în calitate de consilier cu Consiliul Național de Securitate al SUA, cu Ministerul Apărării, cu Agenția de Informații pentru Apărare (DIA), cu Agenția Centrală de Informații (CIA), NATO, ONU, precum și cu ministere și ONG-uri din diferite țări europene. De asemenea, are clasificare de diplomat de rang înalt.

Se poate înțelege, practic, statutul doamnei Elizabeth Prodromos în cadrul rețelei de putere a SUA. Statutul său academic coexistă cu ceea ce o caracterizează în principal: calitatea de colaborator – în special cu serviciile de securitate americane – a ceea ce numim „statul profund”.

Fără îndoială, relația sa specială cu politica americană o plasează în poziția de comisar din partea superputerii în cadrul pseudo-sinodului din Creta. Referirea sa la problemele particulare care compun conținutul esențial, cu alte cuvinte nucleul dur al ecumenismului, lăsând pe seama „teologilor” elaborarea detaliată a acestora, evidențiază pe de o parte prioritatea acordată de SUA pseudo-sinodului și, pe de altă parte, încercarea, din interior, de a controla rezultatele acestuia și, în consecință, de a controla Ortodoxia. Interconectarea, în persoana doamnei Elisabeth Prodromou, a factorilor exogeni, de natură pur politică și cu accent specific asupra factorilor legați de noua ordine mondială, cu factorii ecumeniști ai Fanarului, a condus la fraudarea Ortodoxiei.

În 2009, referindu-se la viitorul (pe atunci) pseudo-sinod de la Kolymbari, doamna Prodromou scria: „Un astfel de sinod trebuie să-i ajute pe creștinii ortodocși să înțeleagă, să se adapteze și să participe activ la modelarea realității diversității religioase globale … Canoanele [Bisericii] sunt insuficiente, mai precis incomplete, și au nevoie de corectare și sporire”. 

La cea de-a VIII-a Conferință Ecumenică Internațională de „Teologie Ortodoxă” cu tema „Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe: Teologia Ortodoxă în secolul XXI”, care a avut loc la Facultatea de Teologie a Universității Aristotel din Salonic în perioada 21-25 mai 2018, doamna Prodromou a susținut o prezentare intitulată: „De la Sinodul din Creta din 2016 către o Teologie Ortodoxă de angajament global: transformarea lumii ca o Biserică Universală”.

Candidata din 2016 din partea democraților, Hillary Clinton, a făcut următoarea declarație cu ocazia pseudo-sinodului din Creta: „Toți credincioșii trebuie să salutăm convocarea de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a primului Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe din ultimii 1200 de ani. Am avut privilegiul de a vedea conducerea spirituală a Patriarhului Bartolomeu și sunt optimistă că sinodul va reînnoi legăturile care s-au rupt de-a lungul secolelor, pentru că împreună suntem mai puternici”.

O prezentare deosebit de măgulitoare la adresa Patriarhului Bartolomeu a făcut Ed Royce, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, cu prilejul convocării pseudo-sinodului din Creta. A fost impresionant faptul că la Washington s-au mobilizat centre puternice pentru a-l sprijini personal pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dat fiind că cea mai mare parte a declarației a făcut referire la personalitatea acestuia și nu la esența pseudo-sinodului. Această declarație a fost făcută publică într-un moment în care Patriarhul Bartolomeu avea nevoie de un sprijin puternic în urma deciziilor a patru Biserici mari de a nu lua parte la lucrările pseudo-sinodului.

Întreaga declarație a președintelui Comisiei pentru Afaceri Externe, Ed Royce, din statul California, sună după cum urmează: 

„Domnule președinte, aș dori să recunosc evenimentele care au avut loc pe insula grecească Creta, unde Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a convocat o întâlnire istorică a Bisericilor Creștine Ortodoxe.

Această adunare, cunoscută sub numele de Sfântul și Marele Sinod, este prima de acest gen într-un mileniu. Cele paisprezece Biserici Creștine Ortodoxe au împreună peste 300 de milioane de credincioși în întreaga lume, între care peste 1 milion de americani. Aceste Biserici se autoadministrează, dar sunt unite în doctrina comună, în credință, liturghie și etos, Patriarhul Ecumenic fiind „primus inter pares”.

„Trei sute cincizeci de lideri vor participa la întrunirea al cărei început a fost stabilit pentru duminică și urmează să continue până pe 26 iunie. Vor fi discutate probleme importante cu care se confruntă creștinii ortodocși, inclusiv misiunea Bisericii în lumea de astăzi, diaspora ortodoxă, precum și relațiile (Bisericii Ortodoxe) cu alte Biserici creștine.

„Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost ales în octombrie 1991 (ca) al 270-lea Arhiepiscop al Bisericii sale cu o istorie de 2000 de ani. Deține mai multe doctorate, inclusiv de la universitățile Georgetown și Yale, iar în 1997 i s-a acordat Medalia de Aur a Congresului.

„Patriarhul este cunoscut pentru eforturile sale și pentru strădaniile pe care le-a depus pentru pacea și reconcilierea între toate religiile, încurajând dialogul între creștini, evrei și musulmani. După atacurile din 11 septembrie 2001, Patriarhul a organizat o întâlnire a liderilor religioși, inclusiv a imamilor musulmani, pentru a condamna atacurile ca un act antireligios.

Domnule președinte, cei peste 1 milion de creștini ortodocși din Statele Unite reprezintă culturi și medii diferite. Particip la celebrarea acestui Sinod istoric”.

O altă figură pregnantă a scenei politice americane și-a exprimat sprijinul pentru pseudo-sinodul din Creta. Senatorul democrat din statul New Jersey, Bob Menendez, fost președinte al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, a fost încă o dată alături de Patriarhia Ecumenică și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, de data aceasta vorbind călduros despre convocarea pseudo-sinodului din Creta. „Grecia, leagănul democrației, face din nou istorie”, a spus senatorul american de origine cubaneză, referindu-se pe larg la prezența ortodocșilor greco-americani în SUA, amintind nume din politică și jurnalism (Iorgos Stefanopoulos, Arianna Huffington, John Podesta, Dina Titus, John Sarbanes, Kostas Bilirakis), ajungând până la al doilea marș pentru drepturile civile de la Selma la Montgomery din 9 martie 1965, când ereziarhul protestant, Martin Luther King, și Arhiepiscopul ecumenist al Americii, Iakovos, au mers împreună. 

Fervent susținător al Greciei și al Ciprului și al problemelor noastre naționale, un apărător al libertății religioase, Bob Menendez a criticat de multe ori Turcia, fie în chestiuni legate de Patriarhia Ecumenică și încălcarea dreptului la libertate religioasă, fie în aspecte legate de problemele noastre naționale. De asemenea, el menține relații excelente cu comunitatea greacă din SUA. A fost chiar și conducătorul paradei de pe Fifth Avenue din Manhattan.

Întreaga sa declarație, care a fost înregistrată în arhiva Congresului, este următoarea: 

„Domnule președinte, încă o dată Grecia, leagănul democrației, patria principiului fundamental al libertății religioase, pe care democrația îl reprezintă aici în America, scrie istorie, de data aceasta pe insula Creta, unde Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului conduce Sinodul Bisericilor Creștine Ortodoxe, Sfântul și Marele Sinod, care are loc doar o dată într-un mileniu. În fapt, nu s-a mai întâmplat, din anul 787 d.Hr., dar se întâmplă acum.

„Cei trei milioane de creștini ortodocși din întreaga Americă din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale din întreaga lume, dintre care cel mai mare număr sunt afiliați Bisericii Ortodoxe Grecești – Biserica care a convocat Sinodul – Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, urmăresc cu mare nerăbdare această Adunare istorică

„Este de datoria Sfântului și Marelui Sinod să se ocupe de problemele bisericești interne, însă creștinii ortodocși sunt, de asemenea, profund interesați, cu ocazia acestui eveniment istoric, ca discuție extinsă, nu numai de procesul din contextul religios, ci și de perspectivele de pace și prosperitate pe care acesta le reprezintă pentru toți membrii Bisericii și pentru toți oamenii din întreaga lume.

Creștinii ortodocși din America provin din toate categoriile sociale și reprezintă toate concepțiile. Printre aceștia se numără personalități bine-cunoscute din această sală și nu numai: reporterul postului ABC și gazda emisiunii «Good Morning America», Iorgos Sefanopoulos, Arianna Huffington, creatoarea Huffington Post, și reporterul sportiv Bob Costas. În lumea politică, fostul guvernator al statului Massachusetts și candidatul democrat la președinție Mike Doukakis, șeful campaniei lui Hillary Clinton și fostul șef de cabinet al președintelui Bill Clinton, John Podesta, precum și membri ai Congresului: Dina Titus din Nevada și Niki Tsogkas din statul Massachusetts, precum și congresmenii John Sarbanes din Maryland și Kostas Bilirakis din statul Florida.

„Domnule președinte, toți aceștia și-au câștigat respectul, sunt creștini ortodocși talentați, de succes, iar credința și concepțiile lor sunt reprezentate la istoricul Sfânt și Mare Sinod. Ei se numără printre cei peste 1 milion de greci ortodocși americani conduși de liderul lor spiritual, Arhiepiscopul Dimitrios, care prezidează peste cei șapte mitropoliți cu jurisdicție regională, care participă la Sfântul Sinod local. Arhiepiscopul și predecesorii săi au jucat un rol important în viața, cultura și istoria americană, care face parte din structura acestei națiuni. Cu toții ne amintim celebrul marș pentru drepturile civile din Selma, în statul Alabama, condus de dr. Martin Luther King Jr., dar s-ar putea să nu-și amintească că la marș a fost prezent și vrednicul de veșnică pomenire arhiepiscop Iacovos, care a mers alături de dr. King.

„Domnule președinte, greco-americanii, provenind din 500 de biserici din această țară, între care multe din statul meu, New Jersey, cred profund că acest Mare și Sfânt Sinod este o întâlnire crucială care poate avea implicații incredibile pentru religia și cultura lor pentru încă o mie de ani, că discuțiile Sinodului vor avea o mare importanță și perspective pentru o viață mai bună pentru noi toți, pentru  pace pe această planetă și pentru binele general al generațiilor viitoare. Ei știu, așa cum știm și noi, cei din această sală, că însemnătatea creștinilor ortodocși va fi măsurată nu prin istoria scrisă în Creta la acest Sinod, ci prin istoria creștinilor ortodocși, care a fost deja scrisă în întreaga lume.

„Particip împreună cu toți colegii mei, sperând într-un Sfânt și Mare Sinod reușit și productiv, care are loc o dată la o mie de ani. Mă alătur tuturor prietenilor mei creștini ortodocși din New Jersey și din întreaga lume în celebrarea acestei întâlniri istorice”. 

Potrivit Agenției de știri greco-americane (Greek American News Agency), până la încheierea lucrărilor pseudo-sinodului au existat și alte astfel de intervenții de susținere a Patriarhiei Ecumenice și a Bisericii Ortodoxe, protagonistul central în culise, care a trezit interesul pentru intervenții similare din partea centrelor de putere americane, fiind clericul ecumenist Alexander Karloutsos, de origine elenă (originar din Latzoi, Ilia). Acesta a fost omul-cheie care, împreună cu asociații săi, a provocat interesul intens nu numai al Ministerului de Externe (State Department), ci și al Casei Albe și al Senatului, precum și al unor puternice grupuri de reflecție (think tanks). Pe parcursul pseudo-sinodului, el a fost omul pe care, pe de o parte, toată lumea îl căuta, și pe de altă parte, cel care s-a aplecat mai des decât alții spre urechea Patriarhului Ecumenic.

  1. ΜιάΟρθόδοξη παρέμβαση από Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών [O … intervenție Ortodoxă a Departamentului de Stat al SUA], 28-06-2016, https://www.vimaorthodoxias.gr/all/item/84289.
  2.  «Κεραυνοί» κατά Βαρθολομαίου από την Ρωσία. «Σιώπησε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζάμι – Υπάρχουν πράκτορες των ΗΠΑ στην Κρήτη» – 11 λόγοι που δεν πρέπει να γίνει η Πανορθόδοξη Σύνοδος [Fulgeredin Rusia împotriva lui Bartolomeu. „A păstrat tăcerea cu privire la transformarea Sfintei Sofia în moscheeExistă agenți americani în Creta” – 11 motive pentru care Sinodul Panortodox nu ar trebui să aibă loc], 15-06-2016, https://www.blogger.com/blogin.g?blogspotURL=https://katanixis.blogspot.com/2016/06/blog-post_829.html&type=blog, https://www.pentapostagma.gr/
  3.  Μικρά και παρασκηνιακά από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο (μέρος Α’), [Detalii de culise de la Sfântul și Marele Sinod (partea I), ]17-6-2016, https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/8911-mikra-kai-paraskiniaka-apo-tin-agia-kai-megali-sunodo-meros-a
  4.  Όταν και οι «φίλοι» επισημαίνουν τα λάθη [Când chiar șiprieteniisemnalează greșelile], 23-6-2016, https://www.romfea.gr/diafora/9025-otan-kai-oi-filoi-episimainoun-ta-lathi
  5. Monah Epifanios Kapsaliotis, Η CIA καθοδηγεί την Σύνοδον της Κρήτης [CIA conduce Sinodul din Creta],  http://orthodoxostypos.gr/h-cia-καθοδηγεί την Σύνοδον της Κρήτης
  6.  «Το πρόσωπο-κλειδί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου;» [„Persoana-cheie a Sfântului și Marelui Sinod?”], Theodromia XVIII3-4 (iulie-decembrie 2016), 627, unde sunt menționate și sursele valide relevante.
  7. Διεθνές Συνέδριο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας [Conferința internațională despre Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe], http://fanarion.blogspot.gr/2018/05/blog-post_0.html
  8. Alexandros Stefanopoulos, Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις και επιδράσεις της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας [Implicațiile și efectele geopolitice ale Marelui Sinod al Ortodoxiei], Republicat Actualități 347 (1-7-2016), http://www.alexstefanopoulos.gr/2016/07/01/i-geopolitikes-proektasis-ke-epidrasis-tis-megalis-synodou-tis-orthodoxias

Pr. Matei Vulcănescu

Sursa: https://ortodoxiacatholica.com/blog/2023/07/22/america-si-pseudo-sinodul-din-creta/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.