duminică, 10 septembrie 2023

Episcopia Oradiei pusă sub un nou scandal legat de homosexualitate. O plângere penală scoate noi detalii la iveală. Cine cui slujește?

 Cine este consilierul eparhial care i-a făcut plângere penală preotului regizor Ciprian Mega de la Oradea.

Care au fost motivele și cine se ascunde în spatele acestui act.

Conslierul episcopiei Oradiei, pr. Andi Constantin Bacter (în foto) s-a supărat pe colegul său pr. Ciprian Mega pentru că acesta a cerut patriarhului să nu participe preoți homosexuali la slujba de sfințire a bisericii cu hramul Sf. Spiridon din Oradea. Drept urmare, consilierul cu pricina nu a mai mers alături de PS Sofronie Drincec la acea slujbă, iar mai târziu a făcut o plângere penală împotriva lui Ciprian Mega. Comunitatea locală LGBT din Oradea susține demersul Episcopiei Oradiei împotriva preotului Mega.

Am aflat din presa locală ebihoreanul.ro că preotului regizor, Ciprian Mega, din cartierul Rogerius (Oradea) i s-a făcut o plângere penală după ce și-a manifestat intenția ca la slujba de sfințire a bisericii ridicată de el să nu participe preoți homosexuali. Pornind de la această informație, o echipă a redacției ASTRADROM a cules mai multe informații.

 

Scurt istoric

La data de 3 octombrie 2021 a avut loc slujba de sfințire a Bisericii cu Hramul Sf. Spiridon din cartierul Rogerius, lângă piața de vest Oradea. Preotul Ciprian Mega (în foto) a trimis câteva mesaje și o scrisoare patriarhului României, PF Daniel Ciubotea, prin care acesta și-a arătat îngrijorarea față de anumite situații privind o posibilă încălcare a învățăturii de credință ortodoxă la nivelul eparhiei, legat de păcate împotriva firii.

Fotografiile cu pricina cuprindeau discuții amoroase în care erau implicați doi preoți cu ranguri în cadrul Eparhiei Oradiei, dar și o persoană dim mediul justiției. Aceste capturi de ecran circulau printre preoți pe whatsapp, unii se îngrijorau, iar alții se mâhneau de situație. Astfel, după un circuit al imaginilor prin mediul clerical bihorean, au ajuns și la preotul Mega care mâhndindu-se le-a trimis patriarhului cu rugămintea ca la biserica lui să nu slujească preoți cu astfel de înclinații.

Din informațiile pe care le deținem, am aflat că patriarhul a cerut o anchetă referitor la acest subiect. Nu se mai știe rezultatul acestei anchete, dar am aflat că preotul Andi Constantin Bacter i-a făcut o plângere penală preotului Mega pe motivul: "Violarea vieții private". Surse din cadrul clerical orădean ne spun că preotul Mega ar fi trimis la patriarhie capturi de ecran de pe telefon cu convorbiri private dubioase între Andi Bacter si un alt preot tânăr din cadrul conducerii eparhiei.

După audierea martorilor și o anchetă făcută la acea dată, procurorul care a cercetat cazul a decis că preotul Mega nu poate fi acuzat, iar dosarul a fost închis.

Recent s-a aflat că preotul Ciprian vrea să scoată un nou film "21 rubini", iar un alt procuror a redeschis dosarul. Deocamdată nu facem public numele procurorului, dar știm că este văzut cu ochi buni de către unii membri ai comunității LGBT din Oradea, cu care am purtat o discuție despre acest subiect.

 

Cine este consilierul care a făcut plângerea penală

Preotul Andi Constantin Bacter este mâna dreaptă a episcopului Sofronie. Ne punem întrebarea: "S-a simțit cu musca pe căciulă sau așa a primit ordinul?". Are 26 ani și este consilier cu probleme de mass-media al Episcopiei de Oradea. Preoții bihoreni cu care am vorbit spun că mereu apare împreună cu PS Sofronie la toate slujbele fiind poreclit "Cârjarul" deoarece el poartă și ține cârja arhierească a episcopului. Preoții nu au voie să vorbească despre nimic, toate informațiile pot fi oferite publicității doar de către consilierul cu probleme de mass-media, pr. Andi Bacter.

Clericii orădeni ne spun că PS Sofronie a ales în funcțiile de consilieri la episcopie preoți tineri fără experiență, cărora le-a dat distincții, dar pe care îi folosește pentru a-i băga la înaintare când ierarhul vrea să scoată castanele din foc cu mâna altuia.

Pr. Bacter este preot la parohia Izvorul Tămăduirii din curtea spitalului de boli infecțioase, lângă complexul universal Crișul, slujind alături de pr. Dorel Octavian Rusu. A fost câteva luni diaconul episcopului Sofronie, iar la scurt timp a devenit preot la o parohie în oraș, ceea ce nu este conform cu regulile bisericești deoarece preotul trebuie să aibă o experiență de minim 5 ani într-o parohie la sat, ca să poată candida pentru o parohie de oraș. Nici unul dintre interlocutorii noștri nu își amintește ca pr. Andi C. Bacter să fi dat vre-un examen pentru ocuparea postului pe care îl deține în prezent la oraș.

Atât pr. Bacter, cât și fostul vicar Nicolae Alexandru Pop, și alți preoți tineri cu o experiență pastorală redusă (sau deloc) au fost avansați inexplicabil, foarte repede, în structura bisericească orădeană deși, din punct de vedere teologic, nu sunt o valoare eminentă. Sunt preoți cu doctorate, vechime, experiență și pregătire teologică superioară "tinereilor" de la centrul eparhial orădean care sunt marginalizați sau ignorați de către superiorul ierarhic, în timp ce alții sunt ridicați inexplicabil în rangurile bisericești, cum e și cazul preotului Andi Bacter.

 

Dacă zicem ceva ne mazilesc

Preoții din eparhia Oradiei sunt mâhniți, dar și cuprinși de frică față de superiorii lor ierarhici. Am discutat cu mai mulți preoți din județul Bihor despre acest subiect, dar nici unul nu a dorit să i se facă public numele. Cei cu funcții pe la protopopiate sau pe la episcopie, refuză să discute subiectul, iar cei care trag greul prin parohii vorbesc de sub anonimat. Astfel am putea să clasificăm preoțimea bihoreană în două categorii: cei cu ranguri și relații la conducere, pe de o parte, iar pe de altă parte, cei cu vocație, dar cu teamă.

Unul dintre ei spunea cu mâhnire: "Mă tem că niște homalăi au pus stăpânire peste eparhia noastră", altul era nemulțumit că la 50 ani dacă are de rezolvat o problemă pentru parohie trebuie să facă plecăciune unor copii de 25 de ani care nu știu ce este preoția adevărată: "Trebuie să ne punem bine cu copilașii de la centrul eparhial dacă vrem să primim o aprobare sau să vorbim cu episcopul. Toate trec prin filtrul lui Mihail de la Izbuc sau pe la tinereii de la centru, dar nu avem ce face, așa e la noi. Eu trebuie să le vorbesc politicos, să le cer binecuvântare, iar ei mi se adresează la per-tu, privindu-mă de sus... În urmă cu câțiva ani, un coleg a făcut o plângere la Sibiu, iar peste câteva zile asupra lui au început persecuțiile. Evident că mitropolitul i-a trimis episcopului nostru numele preotului care a îndrăznit să își exprime nemulțumirea. Nu era despre acest subiect, dar vă spun ca să înțelegeți de ce preoții de la noi se tem să mai vorbească. Ne limităm doar la a discuta între noi și cam atât. Ne plângem și noi amarul unul altuia. Când trăia mitropolitul Bartolomeu Anania de la Cluj astfel de lucruri nu s-ar fi întâmplat."

Un alt preot, care acum e la pensie, a făcut o remarcă: "Nu este relația de părinte și fiu, cum era în timpul episcopului Ioan Mihălțan. Acum avem stăpâni, nu părinți. Dar suntem conștienți că nu avem ce să facem. Sofronie al nostru e protejatul patriarhului și a mitropolitului Streza de la Sibiu."

Preoții cu care am vorbit au văzut și ei imaginile cu convorbirea dintre cei doi "iubiți", dar nici unul nu a avut curajul să le trimită superiorilor pe linie bisericească: "Am râs și noi de prostia lor și am trimis altora. Efectiv îmi era mie rușine de rușinea lor. Dar ce să facem mai mult de atât!? Am aflat apoi că Mega de la Oradea le-a trimis la patriarh. Cred că s-a băgat singur în gura lupului. Uitațivă la sârbi. Au ieșit în stradă cu ierarhii lor pentru a lupta împotriva acestui păcat, iar la noi te asupresc, îți fac plângeri penale dacă deschizi gura. Cred că ați înțeles la ce mă refer..." spune un preot dintr-o localitate bihoreană.

Se pare că ierarhii ortodocși trăiesc cu iluzia că totul rămâne îngropat și nimeni nu știe despre ce se întâmplă la Oradea. Lumea prin oraș (dar și prin alte părți) vorbește, zvonurile circulă, neîncrederea e tot mai mare, iar plângerea penală făcută de consilierul eparhial Andi Bacter e o dovadă că lucrurile put rău de tot. Poate că așa a trebuit să se întâmple ca să ne lămurim mai bine asupra zvonurilor care circulă printre orădeni. Ne punem și noi câteva întrebari elementare: Ce a făcut rău un preot orădean pentru că a avut dorința ca la biserica lui să nu slujească homosexuali? Cu ce a deranjat aceasta pe cei de la Episcopia Oradiei? Ce a făcut rău că a semnalat unele nereguli patriarhului? De ce s-a redeschis dosarul? etc...

 



Vedeți și:

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/megainvinuitul-de-ce-s-a-ales-cu-dosar-penal-preotul-oradean-ciprian-mega-181055.html

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/invitatie-pe-din-dos-un-paroh-din-oradea-a-cerut-patriarhiei-si-episcopiei-sa-nu-i-trimita-la-slujba-preoti-homosexuali-167516.html

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sex-in-grup-de-ce-si-au-desfiintat-preotii-din-protopopiatul-oradea-peste-noapte-grupul-de-whatsapp-158787.html

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/vizita-cu-belele-dupa-plecarea-patriarhului-incep-sa-cada-capete-din-episcopia-oradiei-159142.html

 https://www.ebihoreanul.ro/stiri/episcopia-pacatelor-dosar-penal-de-la-discutiile-picante-purtate-de-un-apropiat-al-episcopului-sofronie-cu-un-amorez-din-justitie-181225.html

 

Marius Pop

Nota redacției:

Mulțumim persoanelor din mediul juridic, media și clerical care ne-au oferit informații necesare pentru a face prezentul material. Cu ajutorul lor, putem spune: Vom reveni cu detalii.

 

25 de comentarii:

  1. Un preot model, acest Ciprian Mega.
    Felicitări pentru curaj.

    RăspundețiȘtergere
  2. Respect și admirație pentru părintele Ciprian! Este o rușine că niște tinerei pederaști au ajuns să tragă clopotele unor preoți merituoși!!! Jalnic!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sinodalii nu vor face nimic. Corb la corb nu scoate ochii !!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ascensiunea rapidă în ranguri a unor astfel de persoane este autodistrugere din interior. Episcopul iși alege astfel de persoane în praejma sa pentru că aceasta îl caracterizează. Nu are nevoie de preoți competenți, doar de lichele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Băăăă... Câtă prostie și la ăștia...
    În loc să tacă și să stea în banca lor, mai fac și plângeri penale ca să vadă lumea cine sunt cu adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Respect părintelui Ciprian Mega

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă în Oradea ar fi încă 5 preoți ca Mega, ar fi super bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitări, Ciprian Mega!
    Este lupta pe care trebuie sa o puteam.🙏

    RăspundețiȘtergere
  9. Si "Bihoreanul" a scris ceva despre poponarii lui Drincec.

    RăspundețiȘtergere
  10. Patriarhia ce zice? Doar protocoale și opulență? De ce patriarhul nu ia măsuri?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mor de curiozitate sa vad ce zice Bănescu, oficialul purtator de cuvânt al Patriarhiei Române.
    S-a pronunțat foarte ferm împotriva unor preoți tradiționaliști, Calistrat și altii, iar acum tace cu demnitate... Sa vad ce tupeu are să îi apere pe ciudații de la Oradea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu mai avem episcopii de atădată, cu respect pentru oameni și dragoste de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oradea oraș conservator...Ha, Ha, Ha, Ha....

    RăspundețiȘtergere
  14. Părinte Ciprian,
    Dumnezeu să vă întărească. Oamenii cu care a-ti intrat în conflict sunt periculoși. Cred că vor urma persecuții nemiloase din partea lor. Vă suntem alături.

    RăspundețiȘtergere
  15. Stau și mă minunez, cum de nu le-o fi frică la clericii care fac păcatul acesta teribil, strigător la cer, să mai și slujească!!!… Este absolut firesc ca locul cel mai de jos si mai cumplit din iad să fie rezervat pt astfel de specimene.

    RăspundețiȘtergere
  16. Oare de ce le plac ăstora de sus carnea de tinerei?

    RăspundețiȘtergere
  17. Ciudat! Nu stiu de la ce preoti ati cules aceste informatii ca unii nu au vazut nimic din ce spuneti voi aici, ci doar au auzit tot zvonuri de ani de zile. Cred ca mai de graba este o lupta pentru putere intre actuala conducere si cei care vor sa dea o "lovitura de episcopie" si sa preia puterea si daca fac asta, chiar nu stiu daca sunt mai curati la suflet. Acest parinte tot sustine de ani de zile ca are fel si fel de probe, dar nu le prezinta. Totusi poate a obtinut ceva cu aceste pretinse probe, i-a intrebati-l cum a ajuns paroh la Oradea? Cand a fost examenul? Ce nota a luat? Iata ca daca le are le foloseste in interes propriu. Cam atat ii pasa de Biserica. Lupi in piei de oaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule,
      Nu cumva esti un diplomat de la conducerea episcopiei?
      Sincer... Limbajul te trădează...
      Ce tabere, ce lupte de putere interne...? etc...
      Chiar ne crezi proști?
      Cine are curajul să miște în front? Care preoți? Cine să preia puterea? Care dintre preoți are curajul să dea o "lovitură de episcopie" așa cum insinuezi?
      Chestia cu LOVITURA DE EPISCOPIE e o teamă mai veche a ierarhului Sofronie, mereu trăiește cu această obsesie. Dar știm cu toții că a ajunge în funcția de episcop nu la Oradea se decide, nici în Bihor, ci la București. Sinodul decide, nu poporul...
      Ce ai scris aici nu e altceva decât o diversiune...

      Ștergere
    2. Dacă preotul Mega nu ar fi avut dovezi, de mult l-ar fi dat în judecată pentru calomnie. Chiar și cu dovezi, i-au făcut plângere penală pentru că a trimis dovezile la patriarh, considerând a fi un amestec în viața privată a poponarilor.

      Ștergere
  18. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/episcopia-ortodoxa-oradea-preotul-mega-are-o-bogata-imaginatie-regizorala-gravele-derapaje-ale-clerului-au-fostsanctionate-181332.html


    Cat tupeu!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ai aparur clipuri din filmul lui Mega. 21 de rubini.
    E tare de tot filmul.
    Acum inteleg de ce poponarii de la Ep. Oradea se agita asa,

    RăspundețiȘtergere
  20. Preotul Mega să trăiască. Dumnezeu să-i ajute.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.