vineri, 8 ianuarie 2021

Ortodocșii resping reîncarnarea? Ce spune știința?

Ortodocșii resping reîncarnarea. Mă refer la ortodocșii care cunosc învățătura de credință. Părinții Bisericii cunoșteau teoriile despre reîncarnare  încă din primele secole creștine. De ce le-au respins? Răspunsul îl vom găsi în acest articol. Mai nou, ortodocșii au argumente împotriva reîncarnării și de la efectele transplantului de organe asupra primitorului.

De ce ar avea nevoie sufletul de reîncarnare?

Reîncarnarea este numită în textele Părinților metempsihoză, transmigrație. Părinții Bisericii au avut contact cu teoriile despre reîncarnare măcar prin intermediul învățăturilor de la filozofii greci. Spre exemplu cunoșteau învățătura lui Platon. Platon spunea că sufletul ia un trup după moarte în funcție de faptele pe care le face în timpul vieții. Sufletul virtuos se va reîncarna în bărbat. Un suflet nu foarte virtuos, dar nici foarte rău se va reîncarna în femeie. Cel foarte rău se va reîncarna în animal [1]. În viziunea lui Platon, trupul era închisoare pentru suflet.

Și în religiile extrem orientale din zilele noastre (budism, hinduism etc.) sufletul suferă dacă ia un alt trup. Sufletul scapă de suferință când nu mai ia un alt trup.

În zilele noastre, din perspectiva new age, reîncarnarea este o opțiune de a-ți prelungi viața. Poți să te reîncarnezi și ai șansa de a trăi mai multe vieți – probabil fericite [2]. Este o inovație. În trecut reîncarnarea era o pedeapsă. În învățătura religiilor extrem orientale din zilele noastre reîncarnarea înseamnă suferință [3].

De ce nu ar avea nevoie omul de reîncarnare?

Dincolo de motivele pentru care s-ar reîncarna un suflet într-un alt corp după moarte, reîncarnarea înseamnă trecerea sufletului dintr-un corp în altul. Pe scurt, sufletul există înainte de a exista trupul.

Argumente biblice

Ortodocșii resping reîncarnarea, pentru că în Biblie (Sf. Scriptură) avem evenimentul foarte important al Schimbării la Față al lui Hristos. Acest eveniment este menționat în Luca, cap. 9Marcu, cap. 9Matei, cap. 17. Pe muntele Taborului Moise și Ilie se arată împreună cu Mântuitorul Hristos, fețele lor străluceau. Martori sunt trei ucenici. Dacă sufletele s-ar fi reîncarnat nici Moise, nici Ilie nu ar fi putut fi prezenți pe Muntele Taborului. Sufletele lor ar fi fost prin alte trupuri, trăind alte vieți.

Se știe despre Moise că murise de câteva mii de ani. Prezența lui Ilie arată clar că el nu s-a reîncarnat în Sf. Ioan Botezătorul. Așa au înțeles unii, că Ilie s-ar fi reîncarnat în Sf. Ioan Botezătorul (în zilele noastre prof. D. Constantin Dulcan susține această idee [2.1]). Există niște pasaje în Evanghelii unde Hristos l-a comparat pe Sf. Ioan Botezătorul cu Ilie, dar nu a vorbit de reîncarnare. Altfel, Sf. Ioan Botezătorul ar fi fost prezent pe muntele Taborului, nu Ilie.

De asemenea, Hristos spune: „ci vă bucuraţi că numele voastre sunt scrise în ceruri” (Luca, 10:20). Hristos ne învață că omul rămâne același în veșnicie. Ce nume ar fi scrise în ceruri dacă sufletul ar migra dintr-un corp în altul luând și diferite nume, identități?

Argumente ale Părinților Bisericii

Am întâlnit un cuvânt împotriva acestei dogme a reîncarnării la Sfântul Irineu de Lyon. El a trăit în sec. al II-lea după Hristos [4]. Argumentele sfântului sunt preluate apoi și de Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Ortodocșii resping reîncarnarea, pentru că în viziunea ortodoxă sufletul și trupul omului sunt create împreună, la concepție. Desigur, trupul evoluează de la un embrion la un corp cu membre, organe etc. Dar sufletul este creat pentru trup, iar trupul pentru suflet [1].

E o suferință încarnarea sufletului într-un trup ? Evident, nu! Părinții ne învață că trupul este bun. Trupul este și el creat de Dumnezeu, în consecință este foarte bun. Trupul nostru este îmbolnăvit de păcat. Dar nu este nici închisoare și nici nu provoacă suferință sufletului. Păcatul aduce suferința. Trupul nu provoacă suferința [5].

Este reîncarnarea o prelungire a acestei vieți? Părinții nu au dat răspuns direct. Ideea aceasta nu a apărut în vremea lor. Dar Părinții ar răspunde că menirea omului este o viață în Hristos. Doar așa putem fi cu adevărat fericiți. Dacă vrem să ne prelungim viața fără Hristos e o prelungire a suferinței.

Omul care nu își îndeplinește menirea suferă. Dacă pui un spărgător de nuci să spargă betoane se poate strica. Oricum nu își îndeplinește scopul pentru care a fost creat. El nu este făcut să spargă betoane. El este făcut să spargă nuci. La fel este și pentru om.

Relația trup – suflet în viziunea ortodoxă

Părinții ne învață că trupul și sufletul sunt create împreună, în momentul concepției. Există o foarte strânsă legătură între trup și suflet. În consecință, ortodocșii resping faptul că sufletul ar fi creat înaintea trupului. Dar ei resping și ideea că sufletul ar fi creat după trup. Pentru a se reîncarna, sufletul trebuie să existe înaintea trupului [5]. Firește că ortodocșii resping reîncarnarea.

De asemenea, sufletul se află în fiecare element al trupului. Totuși, esența sufletului se găsește în inimă. Tot în inimă avem și gândurile. În inimă avem voința. Creierul e responsabil de lucrarea sufletului. Creierul e responsabil de manifestările sufletului. Dar esența sufletului este în inimă [6].

Când sufletul și trupul se despart, sufletul rămâne ca un paznic al elementelor trupului. Sufletul nu va permite elementelor din trup să se amestece cu elementele altor trupuri. Dacă elementele trupului se amestecă totuși cu elemente înrudite, sufletul rămâne mereu în elementele trupului său. Sufletul va merge cu ele oriunde în natură, în univers. Este nevoie ca sufletul să facă așa, fiindcă la înviere vom învia trup și suflet [7].

Avem dovezi sau e doar o teorie frumoasă?

Suprinzător pentru unii, apar dovezi în favoarea învățăturii ortodoxe. Aceste dovezi apar de unde ne așteptam mai puțin. De la transplantul de organe.

Când medicii au început să facă transplanturi de organe au constatat o ciudățenie. Primitorul organului prelua și din personalitatea donatorului. Niște mărturii interesante găsim în documentarul lui Carmen Avram despre transplantul de organe [8]. Cel mai des apar astfel de fenomene la transplantul de inimă, dar nu numai.

Florin Făgețan a primit inima de la Corina Biro. El a început să aibă unele obiceiuri pe care donatoarea sa le avea. Acum îi plac florile. A devenit interesat de gospodărie. A început să gătească anumite feluri de mâncare. Îi plac iepurii. A devenit superstițios. Aceste lucruri sunt confirmate la min 18:50 de către doctorița Carmen Pantiș. Florin povestește la min 20:00 în documentar că un alt beneficiar de transplant de cord îl visa noaptea pe donator. Donatorul cerea ca inima să îi fie dată înapoi. Primitorul a avut acest vis timp de 2 luni . Cedând psihic, primitorul a murit. Florin nu a avut această experiență. Totuși s-a schimbat mult în urma transplantului, dar nu vrea să se mai gândească la acest lucru.

Medicii consideră că schimbarea de personalitate este efectul medicamentelor post transplant. Dar când primitorul nu își cunoaște donatorul și totuși preia din personalitatea donatorului medicii nu au explicații.

Din punct de vedere ortodox noi avem explicații pentru acest fenomen neobișnuit pentru știință. După cum explicam mai sus, sufletul este gardianul trupului. Dacă inima mea se duce în alt trup, sufletul meu este dator să o păzească. La fel pe orice alt organ. Altfel eu nu pot învia și cu trupul, exact același trup pe care l-am avut în timpul vieții pământești.

 Concluzie

După cum vedem din mărturiile oamenilor care au primit un organ transplantat, sufletul donatorului a rămas în organul din trupul donatorului chiar dacă organul a ajuns în alt trup.

Dacă sufletul a rămas în organul din trupul său pentru a-l păzi nu putem lua în calcul reîncarnarea. Reîncarnarea presupune că nu mai există nicio legătură între suflet și trup. Trupul nu contează pentru sufletul care se va reîncarna, pentru că acest suflet va prelua un alt corp.

Iată de ce ortodocșii resping reîncarnarea! Pentru că se bazează pe o altă viziune asupra omului. Viziunea extrem orientală clasică va duce inevitabil la reîncarnare. Noi credem că trupul și sufletul sunt într-o strânsă legătură și că vor învia împreună. Surprinzător pentru omul contemporan, iată că avem și confirmări că învățătura ortodoxă este adevărată. Noi credem că este adevărată, căci Hristos este Adevărul.

Știința abia acum descoperă ceea ce creștinii ortodocși știu de 2000 de ani. Din păcate nu cred că știința acceptă interpretarea ortodoxă, chiar dacă avem dovezi în favoarea învățăturii ortodoxe. Când a fost vorba despre viziunea asupra omului, Biserica a refuzat să își schimbe învățătura de credință în funcție de științele vremii. Chiar s-a opus învățăturilor oamenilor de știință când aceste învățături nu corespundeau cu cele din Scriptură și cu cele ale Părinților. A făcut bine? Eu cred că da.

Bibliografie

·         [1] Marie-Hélène Congourdeau, Embrionul și sufletul lui la sfinții Părinți și în izvoarele filozofice și medicale grecești (secolele VI î.Hr. – V d.Hr.), Ed. Deisis, Sibiu, 2014, p. 43, p. 422-442

·         [2] Dumitru Constantin Dulcan, Creierul și mintea universului, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019, p. 92 – în care explică de ce murim

·         [2.1] Dumtru Constantin Dulcan, Mintea de dincolo, Ed. a II-a, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2015, p. 229-230

·         [3] Dalai Lama, Calea budismului tibetancap. 4, Învățături asupra celor trei aspecte principale ale căii, definite de Je Tsongkhapa, Ed. Curtea Veche, București, 2013

·         [4] Sf. Irineu de Lyon, Împotriva ereziilor, vol. II, Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2017, p. 250-256

·         [5] Sf. Maxim Mărturisitorul, Ambigua, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2006, p. 412 – 434

·         [6] Sf. Nicodim Aghioritul, Paza celor cinci simțuri, Ed. Egumenița, Galați, p. 240-246

·         [7] Sf. Grigorie de Nyssa, Despre suflet și înviere; Despre învățătura creștină, Ed. Herald, București, 2020, p. 34-35

·         [8] Carmen Avram, În premieră cu Carmen Avram. Viață pentru doi: Miracolul de dincolo de transplantul de organe

 

sursa:  https://bucuriilevindecarii.ro/2020/12/03/ortodocsii-resping-reincarnarea/

 

5 comentarii:

  1. Foarte frumos!
    Cred ca nu ne-au spus Sfintii Parinti daca se prelungeste viata prin reincarnare fiindca este o ipoteza vadit imposibila.
    .. si doar nu ne imaginam ca ne mantuim "cu repetitie", succesiv - asta anuleaza semnificatia mantuirii si desfide - de fapt huleste invatatura lui Hristos!
    Avand ca scop al vietii mantuirea, credinta in periculoasa minciuna a reincarnarii il indeparteaza pe om - pe crestin ratacindu-l duhovniceste.
    Simpla credinta in reincarnare inseamna refuzarea mantuirii.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu lasati comentariile?
    Am salutat cu bucurie aparitia articolului - deci, nu era motiv de eliminare...
    Si daca as fi enuntat opinii contrare, decent si de bun simt era sa fi lasat - nu a fost asa ceva, nu au fost cuvinte, expresii condamnabile dupa nici un standard.
    Ar trebui sa va uitati cu atentie si sa nu mimati acordarea posibilitatii de a comenta - pur si simplu, dar CINSTIT - scoateti aceasta falsa "deschidere" din pagina.
    Chiar daca postam anonim, aveti IP-ul asa ca nu sintem chiar invizibili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule ANONIM,
      NU v-a eliminat nimeni comentariul. Vedeti ca e publicat mai sus.
      Nu ne deranjeaza opinii diferite de ale noastre, va puteti convinge urmarind si comentarii la alte artocole postate de noi.
      Acuzele dumneavoastra sunt nefondate si ireale.
      Faptul ca intram mai rar pe blog, nu inseamna ca anulam.
      Cu respect, Marius Pop

      Ștergere
    2. Va rog sa ma scuzati - nu am luat in calcul timpul necesar pentru moderare.
      Va multumec pentru permisiunea si publicare.
      Articolul este deosebit de clar si cuprinzator si consider ca era nevoie de asa ceva!
      In trecut am avut interventii publicate in care e adevarat ca exprimam si opinii diferite.
      Este un motiv in plus sa vin cu placerfe la Dumneavoastra!
      De obicei, pe unde ajung.... cand imi place ceva nu prea ma "bag" dar aici, sistematizarea si coerenta mesajului mi-au produs o deosebita bucurie.

      Ștergere
    3. Nu e nici o problema. Sa auzim de bine.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.