marți, 30 mai 2023

Pr Macarie Banu. Despre administrarea corecta a Tainei Sfintei Spovedanii si Euharistiei


Mai exista o problema si mai mare, mai mare!
Vine omul saracul, miscat de inger, ajutat de mana Maicii Domnului, de Acopermantul Maicii Domnului, ajutat de toti sfintii din cer si de bunul Dumnezeu vine la duhovnic si acesta: Ai barfit, ai mintit…, altul!

Nu are rabdare sa stea cu el o ora sa curate tot. Si nu numai ca n-a curatat. Ii spune asa:
“-Du-te si te impartaseste!”
Si il impartaseste cu pacate mari, iubiti credinciosi, si il da el sa manance osanda!

Eu sunt pentru Impartasirea continua, stiti lucrul acesta, dar daca il intrebi:

“Ai facut perversiuni?
- Nu!
- Dar aia, aia, ai facut?
- Da!
- Pai astea nu-s perversiuni?
- Pai, hmm.
-Sicum te-ai impartasit ca 15 ani trebuie sa te opresti?
-Pai nu m-a intrebat preotul.
-Si tu ti-ai luat Impartasania aia asa?
-Da!
-Pai sa nu te mai intrebi de ce esti bolnav. Pentru ca ti-o iei spre osanda.”

Doi: il vezi pe altul care vine la duhovnic si il intreaba:
“-Te-ai rugat?
- M-am rugat.
- Ai postit? Am postit!
- Ai stat in cap?
- Am stat in cap!
-Nu te impartasesti!
-De ce?
Pentru ca nu te impartasesti decat atunci cand vreau eu!”.

 Pentru  ca preotul a devenit el un fel de impartitor de indulgente precum papa si cand simte el te impartaseste  la 40 de zile. Dar atunci de ce il mai chemi pe credincios cu potirul in fiecare duminica : “Beti dintru Acesta toti, mancati dintru Acesta toti”?

Deci, o data te indracesti, ca vii nespovedit si te impartasesti, o data are acces satana asupra ta pentru ca te-ai spovedit si nu te-ai impartasit. Si vreti sa va demonstrez?

Doua lucruri vreau sa va spun:

     Pe timpul sfantului Macarie cel Mare, Macarie Egipteanul, era un caz de femeie indracita care o vedea sotul ei ca o iapa. Si a zis : "Aoleu, ce-i cu asta?"

     A luat iapa de gat, da, si a dus-o la Sfantul Macarie Egipteanul. Dar ucenicii Sfantului o vedeau tot ca pe o iapa. Si Sfantul le spune asa: voi sunteti catari mai, voi sunteti armasari, ca vedeti cu ochii vostri trupesti, ea e femeie, dar i-a facut cineva o vraja, farmece, descantece… si iata ca a picat asupra ei si voi vedeti cu mintea voastra stricata in loc sa o vedeti ca pe un om bolnav si chinuit de demoni.

     Dar spune acolo, cititi in viata Sfantului Macarie Egipteanul, aceasta i s-a intamplat pentru ca iata sunt 7 saptamani de cand nu s-a mai impartasit! 5 saptamani de cand nu s-a mai impartasit… 5 ori 7, 35, adica nici nu apucase 40  de zile, pentru ca, canonul spune asa: nu cumva SA TREACA 40 DE ZILE SA NU TE IMPARTASESTI!

     Nu: sa nu cumva sa te impartasesti  mai devreme de 40 de zile!

    Si satan  a distorsionat in capul duhovnicilor Tainele si canoanele si iata ca, cu aceste arme impotriva lui, le intoarce impotriva noastra. Iar ca sa va mai spun in alt fel lucrul acesta. Va amintiti ce spune in Evanghelie? Pleaca demonul din sufletul tau, din casa ta, si cand se duce in pustiu, in apa, in locul neumblat si fara de apa, nu gaseste loc de odihna, vine inapoi in casa sufletului tau si acolo gaseste maturat, curatat, si cum spune Evanghelia, ia sapte duhuri mai rele decat el. Stiti ce inseamna asta iubiti credinciosi? Daca gaseste maturat, aranjat in casa, inseamna ca ai fost la spovedanie (…) nu-i de ajuns sa mergi la spovedit si sa nu-l impartasesti pe om pentru ca ai sensibilizat sufletul ala ca duhovnic, il lasi asa afara de canon, adica nu-l fixezi, nu pui medicamentul Sfanta Impartasanie si te intrebi de ce are o lupta mai mare dupa spovedanie decat fara spovedanie. Si asa vine omul la Biserica si nu se administreaza cum trebuie Sfintele Taine, spovedania, canonul si toate celelalte…

Predica Ieromonahului Macarie Banu la Duminica a 5-a dupa Rusalii (Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei) , 21 iulie 2019, min 1:04:00


Un comentariu:

  1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02hztXdjAtWZMf4kKn2TS6fmbaQ7C6kBiF7Kj5kXyqmXd5uFaPeXgAemWwKA4WxfrWl&id=100015208546902

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.