marți, 25 februarie 2020

Cei inițiați în ezoterism, masonerie sau alte curente oculte, nu pot fi împărtășiți până nu li se reface Taina Mirungerii.


Părintele Macarie Banu atrage atenția asupra fenomenelor mistice înșelătoare răspândite în România prin intermediul mișcărilor ezoterice.

Fenomenul ezoteric este o practică ocultă modernă care se camuflează sub creștinism reușind să strecoare confuzii și ambiguități în sufletele creștinilor mai puțin cunoscători și încovoiați de griji sau neputințe sufletești.

Biserica Ortodoxă a condamnat practicile ezoterice ca fiind înșelătoare. Acestea, inducând concepții religioase păgâne în rândul creștinilor care au căzut în capcana “inițierilor” și lecturărilor din mediul on-line și cărților tipărite de către misionari ai religiilor asiatice în țările creștine.

Câteva cuvinte despre înșelarea spirituală prin practicile ezoterice, aflăm de la părintele Macarie Banu, de la Schitul Ortodox Oituz, jud. Bacău:


Despre vrăji și lucrarea mai “rafinată” a răului

Oamenii apeleaza la vrăji, la descântece, la ghicit, pentru lucruri grosiere, oamenii mai inculți, să zic așa… ba prin bătrâni, ba prin babe, ba prin neștiutori, și o să îi vezi la spovedit… dar ce, îi întreabă preotul?! Vă spun eu că nici nu întreabă… dacă ai fost la ghicitoare, vrăjitoare, descântătoare, ți-o ghicit în cafea, în palmă, în cărți și-n toate celelalte. Nu întreabă!

“-Ce mai ai tu pe suflet?” Păi de unde să știe bolnavul de ce suferă dacă nu îl dibuiește doctorul după semnalmentele pe care le are el pe chip ca să-l poată dezlega și să facă o spovedanie generală?

Vă spun lucrurile acestea pentru că aceasta este radiografia lumii în care trăim și cu aceasta ne confruntăm noi duhovnicii zi și noapte.

Dar există o lucrare mai subtilă… este lucrarea aceea a arhiconilor, iubiți credincioși.

Lucrarea aceasta a arhiconilor o găsiți în ziua de astăzi la intelectuali. O gasiți la oamenii care par rafinați.

Adica: o sa vedeți ca nu consumă carne, o sa vedeți că nu beau vin, sau unii dintre ei… o sa vedeti că se hrănesc bio, o să vedeți că sunt foarte  subțiri, pentru că și demonii arhiconi sunt subțiri.

Dar ei caută o eliberare interioară. Caută o unificare cu universul. Ei vor o integrare în absolut. Ei vor iubiți credincioși, o tihnă interioară, o odihnă. Ei vor să aibă, iubiți credincioși, o inițiere mai sus decât au avut prin Botez, Mirungere, Împărtășanie. Ei vor să aibă, sa zic așa, o “preoție” mai presus decât preotia universală pe care o au ei ca creștini, prin cuvântul: “Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura.”

Nu-si fac datoria de creștini, dar ei vor să aibă o preoție, și femei și bărbați, nu contează.

Fiecare vrea să fie un inițiat, un echilibrat la nivelul energiilor, vrea să-și cunoască sinele, vrea să aibă o eliberare spirituală, vrea sa aiba o “inălțare” spirituală, au legaturi cu divinitatea fără sa o definească!

Toți vorbesc despre divin-uri și despre divinitate, dar nu vorbesc despre închinarea la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfant, Un Dumnezeu în Sfanta Treime, iubiți credincioși. Vorbesc despre divinitatea aceasta impersonală!


Despre terapiile demonice Reiki, radiestezie, și alte “terapii alternative“

Și în ziua de astăzi, dacă te duci ca și preot să faci o aghiazmă, te sperii. Ei sunt cu picioarele în ambele părți, adica: te cheamă pe tine să faci o aghiazmă după ce a fost la o vrăjitoare, te cheama pe tine după ce a fost la vrăjitoare. Te cheamă pe tine să ii faci un sfânt Maslu după ce au apelat la tot felul de terapii prin care indirect iți spun să te lepezi de Hristos. Te cheamă pe tine să îi faci  rugăciuni ca să le fie bine după ce i-o făcut toate tâmpeniile posibile, pentru că iubiti credincioși, te îngrozești ce auzi la spovedit.

Au făcut tot soiul de ape cu mort, cu vrăji, cu de astea, le-au aruncat în fața procuraturii și în fața tribunalului… ca să câștige procesul, ca să o amețească pe avocată, ca să-l potolească pe procuror, ca să ”lumineze” mintea la judecător, ca să-l înnebunească pe vecinul, ca să iasă el cum trebuie!

Iubiți credincioși, astea sunt din practică, nu vi le spun din cărti… și peste tot o sa vedeți demonii din evanghelia de astazi cum sunt și colcăie în lumea în care trăim. Ba mai mult decât atât, iubiți credincioși, vorbesc de acest demon “rafinat” care prin intelectualii lumii de astăzi, care ar trebui să umple Biserica, aceștia nu vin  duminica la biserică pentru că ei sunt “inițiati” , aceștia nu vin să se smerească păi pentru că ei sunt de fapt dumnezei prin ei înșiși! Ei nu vin să-L recunoască pe Creator, pentru că ei s-au armonizat cu universul! Ei nu vin sa spună “Iisuse Hristoase, Fiule al Lui Dumnezeu…”

Lasă că și Hristos s-a inițiat undeva prin India. Când avem nevoie apelăm la El, când nu, nu, mergem în altă parte, noi avem inițiații noștri… și ne echilibrăm pt că suntem stăpânii noștri…

Și atunci, care face yoga, care face meditație transcedentală. Care il vezi ca face tot felul de terapii complementare, care îl vezi că face reiki… Pentru că am aici o carte de reiki... aproape ca am si uitat…  toate aceste drăcării care sunt în lumea aceasta, și care au venit pe filieră orientală si care au o singură esență, câteva puncte importante:

Vin din taoism, budism si hinduism. Îți spun ca tu esti scânteie din divinitate, adică tu ești ființă din Fiinta lui Dumnezeu, esti dumnezeu dupa ființă și nu ești dumnezeu după har, îți spun că ești din veșnicie și nu că ai fost creat atunci când te-au plămădit părinții tăi și Bunul Dumnezeu, îți spun că tu vei trece prin ciclul reîncarnărilor, prin samsara, și când vei ajunge în nirvana până când tu te vei unifica cu ce? Cu un principiu impersonal care nu este altceva decat iadul, îți spun că există karma adică principiul cauza-efect care se opune spovedaniei, prin care tu spui “te iert și te dezleg” și s-a opus spovedaniei, îți spun că imediat după ce vei muri te vei reîncarna în alt trup și peste tot o să vedeți reîncarnare-esența și toate celelalte.

Dar dacă vei trece prin mai multe trupuri, cu care trup vei învia?!

Îți spun că tu faci ce vrei după aceea, dar nu-ți spune cum spune Sfânta Scriptură și Sfânta Evanghelie: ai murit, 3 zile în Rai, te duci apoi în iad, și apoi ajungi la judecata particulară și a 40-a zi, de asta se fac pomenile, Va Hotari Mantuitorul Iisus Hristos la judecata particulara dacă te duci în Rai sau în iad. După ei, ce rost mai au pomenile, parastasele, și toate celelalte ca să salvezi un suflet? Pentru că aceste lucruri sunt pentru “ignorantii” care merg la biserică, dar iubiti credinciosi, Iisus Hristos este Cel care Va apărea pe norii cerului! Sfânta Cruce este Cea care Va apărea pe norii cerului!

Judecata universală la care vor veni toți, este cea pe care va sta apostolii lui Hristos pe cele 12 scaune de judecată. Nu vor face ei ce vor!

Și o grămadă de terapii… care parcă nici n-aș vrea să le mai enunț, dar v-am spus esența lor: adică se unesc universul cu creatia, se cred dumnezei,  vor să aibă o cunoastere de sine, o eliberare de sine. Îmi amintesc de fraternitățile acestea albe universale, vă amintesc de o grămadă de sămani care vin acum în țara noastră și vă dau anumite băuturi care ei spun că au capacitatea sau puterea de a deschide glanda pineală și deschizând aceasta glanda, tu te eliberezi, tu te vindeci de traume, tu te-ai liniștit în interiorul tău, începi să te integrezi cu spiritualitea aceasta mai înaltă, scapi de “prostiile” pe care ți le spune Biserica și preoții care vor să te îndoctrineze!!!

Îmi amintesc și de alte și alte terapii… dezvoltare personală… în care tu te dezvolti, cum? Prin tine însuți , fără să te unești cu Persoanele Sfintei Treimi și atâta te-ai dezvoltat până când devii închis în tine insuți… și o grămadă de lucruri, iubiti credinciosi, dar  au ca esență urmatorul lucru: lepadarea de Hristos!

Și această carte am luat-o astazi, m-am uitat și am deschis-o la întâmplare.

Uitați-vă iubiti credinciosi… din start, ăștia măcar îs cinstiți, spun adevarul: Asadar… Practicile fizice si mentale care ne învață cum să lucrăm cu energia (ei habar nu au diferenta dintre energia creată și energia necreată, Harul dumnezeiesc care a venit peste apostoli la pogorarea Duhului Sfânt și care se dau prin Tainele Sfintei Biserici. Dacă îi întrebi despre energiie necreate, ei confundă Duhul Sfant cu energia electrica!) și să ne vindecăm astfel viața, inclusiv viața altor persoane, se găsesc în tradițiile taoismului, budismului și hinduismului.

Păi dacă a venit Hristos și a spus “Eu sunt Calea, Adevărul si Viața!”, ”Toți cei dinainte de Mine sunt hoți si tâlhari”, au picat toate religiile care au încercat să refacă o legatură cu Dumnezeu, pentru că El era Dumnezeu adevarat și Om adevărat!

“Este paradoxal faptul că deși Iisus este considerat de foarte mulți oameni, și nu numai de către creștini, cel mai mare vindecător care a trait vreodată pe Pământ, timp de aproape 2000 de ani nimeni nu a ascultat ce a avut de spus Acesta despre procesul de vindecare…”

Iisus Hristos este un inițiat, este un vindecător, este un tămăduitor, este un om cu puteri de la Dumnezeu!, este unul dintre alți inițiați. A avut și El ceva de spus dar nu a spus ca altii, a vorbit pe limba babelor, prin pilde și prin proverbe și prin zicători, ca noi vă vorbim despre energii si de spre lucruri subtile!

Păi citiți-i pe Sfinții Parinți și vi se prind urechile voi care faceti lucrurile acestea, că nu ințelegeti nimic de la Sfântul Grigorie Palama!

Toată lumea vrea vindecare, iubiți credinciosi, dar Hristos a spus clar: “Iertate iți sunt ție păcatele, ia-ți patul tău si umblă.” N-ai cum să ai o vindecare fără dezlegare în planul duhovnicesc care se dă de către episcop și preot prin puterea Sfintei Spovedanii!

Vă dați seama, că oamenii aceștia… “trebuie să precizăm că lucrul cu energia nu are nimic de-a face cu credința în Dumnezeu”. Spune aici! “sau într-o religie anumită, ci doar cu dorinta sinceră de a-ți îmbunătăți viața din toate punctele de vedere. El poate fi combinat cu practica spirituală sau poate deveni în sine o astfel de practică.”

Vă dați seama cum se  anulează unele pe altele aceste fraze?

Nu avem treabă cu Dumnezeu dar e o practică spirituală. Păi al cui spirit dacă nu Duhul Sfant?!

Nu avem treabă cu credința în  Dumnezeu, dar noi vă propovăduim o religie sub masca vindecării trupesti!

Cei care ați apelat la inițieri, la tot soiul de practici din acestea orientale și încă mai apelați și schiopătati cu ambele picioare, adică mergeți și la preot și la acestea… să știți că ati luat, foarte mulți dintre voi, ați luat legatura cu entități din astral, v-ați căutat maeștri în astral care sunt entități luminoase adică demoni pentru că satana se preface în înger de lumină încercând la sfârșitul veacurilor pe cine să mai păcălească, iubiti credinciosi!
Dar…

Ar trebui să veniți la Sfânta Biserică, la duhovnici care nu va judeca, să veniti cu toată deschiderea la duhovnici care vă înțeleg, să veniți cu toată deschiderea și cu inima să zic așa smerită fără a avea teama că cineva vă ceartă, vă pedepsește sau vă dă vreun canon și duhovnici care să vă lumineze pentru că multi dintre noi am trecut și am rătăcit ani de zile pe acolo până să ajungem la credința în Iisus Hristos ca Fiul al Lui Dumnezeu!

Ar trebui să veniți să vă smeriți și să se dezlege totul în Taina Spovedaniei!

După aceasta, vedeți că preoții poate că nu cunosc lucrurile acestea, și ar trebui să-i spui preotului:
Parinte, eu mi-am făcut inițieri în reiki. Parinte, am avut gradul 1, gradul 10.
Parinte eu am fost pe la Infoenergetică și am umblat cu ansa și am crezut eu că eu cunosc energiile astea, că pot eu să vindec…
Parinte, am făcut toate aceste inițieri. Am nevoie să-mi refaci mirungerea!
Pentru că revenirea în Sfânta Biserică trebuie să fie prin repetarea Tainei Mirungerii, iubiți credincioși!


Refacerea Tainei Mirungerii la revenirea în Biserica Ortodoxă, din masonerie

La viața mea, cu smerenie vă zic lucrul acesta, pentru că Bunul Dumnezeu a îngăduit, am miruit ca să se întoarcă la Ortodoxie din masonerie mulți creștini, am miruit preot de mir, am miruit arhimandrit, am miruit protosinghel, am miruit iubiți credincioși unul care chiar a ajuns episcop!
Și atunci întreb:

-Părinte arhimandrit, părinte protopop, ce ai cautat tu acolo la masonerie?

“Băi, ăia aveau de facut tema lor în lojă și nu aveau popă. Și m-o trimis pe mine episcopul că fără ei cavalerii ioaniți sau templieri sau nu știu care din cavaleri… fără un popă nu poate să facă lucrarea lui în lojă… și m-a trimis episcopul pentru că cel care era înaintea mea a plecat nu știu unde și nu avea cine să se ducă.”

Vă dați seama iubiți credincioși, mă întreabă unii, dar cum ai curajul părinte să spui lucrurile acestea pe față?

Pentru că am o taină mare iubiți credincioși…

Cine ți-a dat seara nu a spus că iți dă și dimineața? Adică nu iți spune nimeni că tu mâine mai trăiești și atuncea dacă  noi vom tacea, pietrele vor vorbi, și dacă noi vom tăcea, demonii vor vorbi, și dacă noi vom tăcea ne va întreba Hristos de ce nu ați mărturisit, de ce nu ați spus  și vă spun, iubiți credincioși, acuma toate aceste practici orientale nu fac altceva decât într-un mod elegant cu gândul de a te vindeca, de a te echilibra, de a te tămădui, de a veni la credință, în mod foarte subtil, te îndepartează de la credința cea adevărată în Hristos.

Să știți frățiile voastre că pentru bani, pentru putere, pentru slavă, pentru o elită, pentru nu stiu ce foloase, dar care nu o să le aibă decat unii dintre ei, intră de-a valma,  dintre cei care conduc instituții, intră în masonerie. Nu numai din nivelul lumesc ci și din Biserică iubiti credincioși.
Și atuncea punem întrebarea:

Dacă ai fost botezat, tu nu ți-ai pierdut Harul Duhului Sfant la inițierea din masonerie?

Dacă tu ai primit Mirungerea nu ai pierdut Harul Duhului Sfânt  dacă tu ai primit o alta pecete?

Dacă tu ai mărturisit Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt în Crezul repetat la Botez, oare nu ți-ai pierdut Harul
Duhului Sfânt când te-ai dus și ai crezut în marele architect al universului?

Dacă tu te-ai îmbrăcat în toate vesmintele aici, cum mergi tu schiopătând de ambele picioare, lasi patrafirul aici în Sfântul Altar, și te duci și te îmbraci  în șorțuleț la ei în temple și apoi iar vii duminica… slujesti și le vorbești oamenilor despre Hristos și  mai ești și arhimandrit, mai ești și episcop?

Și atunci cum mai vedem salvarea din toată această drăcărie?

Din toată această drăcărie, nu ne scapă decât pocăința generală. Din toată această luptă duhovnicească, nu ne scapă decât conștientizarea bolii… adică să vezi care e problema. Din toată această luptă ne salvează pocaința, împlinirea unui canon și venirea la Sfânta Liturghie.



Fragment din predica ieromonahului Macarie Banu la Duminica a 5-a dupa Rusalii (Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei), 21 iulie 2019.



Nota redacției
Despre motivele pentru care ezoteriștii nu pot fi împărtășiți cu Trupul și Sângele lui Hristos, explică și pr. Zaharia Zaharou, de la mănăstirea Essex, din Anglia.

2 comentarii:

  1. Ar trebui să se facă în fiecare parohie,cateheze săptămânale,sa se vorbeasca si sa explice Preotii căci sunt multi care vin la slujbe dar habar nu au daca ii zici de ezoterîsm,de secte,sa se faca si studiu biblic,în unele parohii se fac după putinta.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.