marți, 14 ianuarie 2020

PNL – o datorie achitata?


UDMR face politica in Romania, in timp ce partidele romanesti se razboiesc intre ele.

O data e la guvernare cu PSD, iar altadata cu PNL, etc… Indiferent cu cine e la carma Romaniei, isi atinge scopuri pe care alte minoritati, din respect si bun simt, nu indraznesc sa le pretinda.

La putin timp dupa instaurarea Guvernului PNL si a realegerii lui Klaus Iohannis ca pfesedinte a Romaniei, Maghiarii isi cer indeplinirea promisiunilor. Maghiarii din Romania nu mai trebuie sa dea examene in limba romana.

In campania electorala maghiarii si o parte a romanilor de dreapta au sustinut candidatura lui Iohannis. Oare de ce?

Detalii despre noua legislatie, vedeti mai jos:


S-a declarat război limbii române. Stupoare națională după ultima decizie din Monitorul Oficial

În urma unei solicitări venite din partea adjunctului Avocatului Poporului din România, Zsolt Molnar, ministrul Educaţiei a modificat, printr-o ordonanţă ministerială, regulamentul pentru admiterea în învăţământul superior, a cărui variantă nouă a fost publicată în data de 7 ianuarie 2020, în Monitorul Oficial.

Astfel, Universitățile nu mai pot organiza examene suplimentare de limbă română la admiterea la facultate pentru candidații aparținând minorităților naționale.

„Certificarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se face cu diploma de bacalaureat”, examen național la care minoritățile susțin testare orală la Română la fel ca toți ceilalți elevi, a stabilit Ministerul Educației.

Noua adăugire modifică regulile de admitere la facultate, dar și la formele foarte avansate/specializate de educație – master și la doctorat – în sensul eliminării posibilității ca facultățile să organizeze examen suplimentar de limbă română, la admitere, pentru absolvenții de liceu aparținând minorităților naționale.

Față de noul ordin al ministrului Educației, deputatul de Mureș, Marius Pașcan, a luat poziție, aducând ca argumente situația din zonă referitoare la rezultatele elevilor maghiari la Limba Română, obținute la examenul de Bacalaureat. Acesta a menționat într-o postare că prin ordinul ministrului Educației se săvârșește legislativ o „trădare politică”, fiind promulgat un act normativ care subminează fraudulos sfânta limbă română.

Publicarea modificării metodologice este o mare eroare, întrucât o parte semnificativă dintre absolvenții de astăzi ai diferitelor forme de învățământ în limba maghiară nu cunosc elementar limba română. Pentru exemplificare a fost prezentat un tabel cu rezultatele elevilor maghiari din județul Mureș obținute la examenul de evaluare națională pentru limba română, ce fuseseră aduse la cunoștința publicului încă din anul 2017. Iar de acel an până în prezent, situația s-a înrăutățit și mai mult…

Se pare că atât coaliția trecută de guvernare, cât și cea actuală abdică mult prea ușor de la obligația morală de a apăra limba națională și chiar prevederile legislative europene, care impun ca autoritățile statale să ia măsuri pentru a se asigura că elevii minoritari își însușesc adecvat limba statului în care trăiesc.

Trebuie aduse în atenția, pe acest subiect al similitudinii atitudinii de abandonare decizia de anul trecut, când, în urma intervențiilor UDMR și presiunilor acesteia asupra Ministerului Educației Naționale, a fost modificat prin ordin al ministrului Educației Naționale regulamentul de desfășurare al olimpiadelor școlare.

Argumentarea UDMR era, și atunci – ca și acum, legată de o „discriminare” a ministerului față de elevii de etnie maghiară în cadrul olimpiadei de limbă și literatură engleză, deoarece la traducerea din și în limba engleză trebuie să folosească limba română, nu limba maghiară. Întrebarea care se pune, în mod logic este: De ce aveau o problemă cu limba română, cei de la UDMR? Poate pentru că în urma intervențiilor segregaționiste ale politicienilor UDMR, elevii maghiari nu o cunosc?!

Este ridicată și întrebarea dacă nu e discriminatoriu pentru statul român ca o mare parte a cetățenilor săi, elevi maghiari și tineri școliți după 1990, izolați prin politica etno-centristă consecventă a UDMR, de trei decenii încoace, să nu cunoască decât aproximativ, vag sau deloc limba română?

În ce privește examenul de bacalaureat la Limba Română, deputatul de Mureș ridică un semn de întrebare asupra modului de desfășurare a probei și a felului în care trec examenul o mare parte a elevilor maghiari din Harghita, Covasna, Mureș ș.a., mai ales că în foarte multe unități de învățământ de limbă maghiară nu există profesori de limba română calificați.

Însă ministerul nu se arată interesat de acest subiect, tot din cauza concesiilor politice, în dauna intereselor statului. Evident, elevilor în cauză le este aproape imposibil să traducă un text din limba engleză, în limba română, pe care nu o cunosc, deși s-au născut în România, întrucât o consideră o limbă „străină”. Dar, oare, în ce țară a Uniunii Europene li se permite cetățenilor să nu cunoască limba oficială a statului din care fac parte?!

Încurajarea implicită legislativă de a trata națiunea și limba română ca străine, ca pe un fel de „regim de ocupație”, ajută unii politicieni maghiari, aserviți intereselor Budapestei, să obțină sprijin atunci când pretind autonomii teritoriale pe criterii etnice și un tratament special, discriminatoriu pozitiv, în raport cu toți ceilalți cetățeni ai statului român.

Esențialul este acela că, permanent, cetățeanul de bună credință se lovește de trădători politici din fruntea țării, anterior foarte „mândri că sunt români”, iar azi cu alții preluând confuz aceleași metehne, derapați și dezorientați prin capcanele negoțului cu soarta limbii române și a națiunii. Mereu prezentele combinații și trocuri politice de culise, care șubrezesc interesele naționale ale României pe termen lung, îi fac pe unii politicieni români dedulciți la interesele proprii și nu la cele ale cetățenilor și statului.

Se încurajează, de fapt, prin astfel de proceduri subversive, tocmai segregaționismul, discriminarea și separatismul, enclavizarea etnică și vrajba interetnică. De aici până la autonomia teritorială pe criterii etnice, din nou forțată legislativ în Parlamentul României, nu e decât un joc pe tabla politică de șah internă și internațională, în acest context geo-politic global exploziv.

Din păcate, românii din centrul țării sunt mai mereu uitați, scoși la mezat, ținuți consecvent tot într-un astfel de „mat” al guvernărilor care nu prea înțeleg mare lucru din ce se întâmplă periculos pentru patria română prin Transilvania… Exasperanta perpetuare a trocurilor în defavoarea lor și a interesului național au ajuns să dea apă la moară celor care consideră că românii sunt mereu „vânduți” de București, pentru 30 de arginți (traduși în voturi ale UDMR) și a acelor români care sunt motivați financiar să susțină interesele altor state?!

Ordinul semnat de ministrul Monica Anisie reprezintă o schimbare decizională majoră pe acest subiect, după ce anterior, pe 13 august 2019, Ministerul Educației anunțase că examenul oral de Limba română de la Bacalaureat: „NU reflectă nivelul de stăpânire a limbii”.

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a descris afirmația și argumentarea ca fiind ceva scandalos, anunţând totodată că instituţia va iniţia o procedură din oficiu împotriva ministerului în speță.

Nu ar fi de neglijat ca guvernanții, de ieri, de azi și de mâine, să deschidă ochii la exemplele politicienilor care ne-au făcut să avem ce sărbători de Centenar și să nu transforme, pentru români, în prilej de și mai mare oftat, ziua de 4 iunie (ziua semnării Tratatului de la Trianon), când Ungaria serbează „Ziua Solidarității Naționale”. Solidaritate națională de care noi, românii, nu avem parte, așa cum nu am avut parte de drepturi, când Transilvania a fost sub stăpânire ungară (1867-1918), potrivit adpres.ro





Un comentariu:

  1. UDMR este capul de pod (extensia) al guvernului Ungariei în România.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.